Сирна запіканка для діабетиків 2 типу: рецепти, як приготувати, інгредієнти

Цукровий діабет відноситься до незворотних захворювань. Для покращення якості життя та уповільнення деструктивних процесів діабетики змушені щодня приймати гіпоглікемічні препарати, вводити ін'єкції інсуліну. Велике впливом геть підтримку здоров'я та гальмування розвитку ускладнень надає дієта.

Дотримання правил діабетичної системи є важливою частиною лікування. Для приготування страв використовують такі способи кулінарної обробки, як запікання, варіння, режим пар, гасіння. Запіканки для діабетиків 2 типу готуються з сиру, овочів чи комбінації продуктів, дозволених до вживання.

Продуктовий набір для діабетичних запіканок

Раціон хворих на діабет формується з продуктів, що не містять швидких вуглеводів. Вибір продуктового набору ґрунтується на таких характеристиках:

  • ГІ (глікемічний індекс). Діабетикам дозволено їжу з ГІ ≤ 30 од. При стабільній компенсації діабету обмежено допускаються до раціону продукти, проіндексовані від 30 до 70 од. ГІ ≥ 70 од. не розглядається (така їжа потрапляє під заборону).
  • Енергетична цінність. Супутнім діагнозом у хворих на 2 тип патології є ожиріння, тому їм необхідно ретельно стежити за калорійністю страв.

Корисною та смачною основою запіканок будуть сир та овочі. Як додаткові інгредієнти підійдуть гриби, риба, фрукти, ягоди, м'ясо. Комбінувати можна:

  • овочі з м'ясом;
  • овочі із сиром;
  • овочі із грибами;
  • овочі із рибою;
  • фрукти з сиром.

Додаткові інгредієнти необхідно вибирати з урахуванням ГІ. Будь-які страви з картоплі допускаються в раціон у компенсованій стадії хвороби та з дозволу ендокринолога. Коренеплід містить багато крохмалистих вуглеводів, що підвищують рівень глюкози у крові.

Характеристика продуктів для запікання

Більшість овочів входить до категорії продуктів, дозволених при діабеті. Фрукти можна використовувати не всі (деякі мають високий ГІ, інші не підходять для термічної обробки).

Таблиця овочів, фруктів та ягід, що використовуються у запіканках

Продукти Глікемічний індекс (у сирому вигляді) Калорійність 100 г
кабачки / цвітна капуста / цибуля / перець 15 17/30/33/30
брокколі / капуста білокачанна / томати / баклажан 10 28 / 27 / 23 / 25
топінамбур 15 61
персики / яблука 30 42 / 48
груші 34 50
ожина, суниця, брусниця 25 31/40/43
полуниця 32 33
апельсини 35 40
абрикоси 20 41

Молочна та кисломолочна продукція до раціону діабетика допускається з обмеженнями по жирності. Це пов'язано з високою калорійністю, протипоказаною пацієнтам з 2 типом хвороби, та надлишком тваринних жирів, що провокують гіпохолестеринемію. Жирність сиру не повинна перевищувати 5%, йогурту та кефіру – 2,5%, сиру – 18-25%, сметани та вершків – 10%.

Довідка! Фруктові йогурти використовувати у стравах не рекомендується, оскільки в них міститься велика кількість цукру.

При виборі білкових компонентів для страви перевагу потрібно віддати дієтичним сортам: домашній птиці (курка, індичка), телятині та яловичині, нежирній рибі (мінтай, навага, тунець, тріска, путасу). Яйця, що використовуються у більшості рецептів, дозволяються діабетикам в обмеженій кількості.

Рекомендації щодо приготування запечених страв

Діабетична дієта вимагає дотримання певних умов при виборі продуктів, а й при приготуванні страв. Запіканки готують у духовці, мультиварці, мікрохвильовій печі.

Що необхідно враховувати:

  • Денна норма тваринних жирів – 1,5-5 ст. л.
  • Одне куряче яйце дорівнює п'яти перепелиним (вони корисніші людей зі слабким здоров'ям).
  • Форму для запікання змащують оливковою олією (не вершковою). Це знизить калорійність та жирність готової страви.
  • Пшеничне борошно вищого ґатунку діабетикам протипоказане, оскільки має високу енергетичну цінність (334 ккал) та недозволений ГІ=85 од. При необхідності додати борошно, використовують житній або лляний різновид.
  • Фрукти та ягоди мають бути свіжі або заморожені (від консервованих потрібно відмовитись).
  • Верхній шар запіканки не слід доводити до занадто підсмаженої скоринки, це шкідливо для судин.
  • Фарш краще готувати самостійно з курячих грудок та стегенця (можна з додаванням яловичини).
  • Корисними добавками при цукровому діабеті є кориця, житнє висівки, гострий мелений перець, будь-яка свіжа зелень.
  • Цукор відноситься до заборонених продуктів. Його замінюють фруктозою, порошком або рідким екстрактом стевіозиду.

Сирна запіканка для діабетиків 2 типу: рецепти, як приготувати, інгредієнти

Таблиця співвідношення цукру та стевіозиду

У процесі теплової обробки деякі продукти збільшується ГІ. Запечений гарбуз допускається вживати лише у компенсованій стадії хвороби. ГІ баштанної культури при тепловій обробці в духовці підвищується з 25 од. (У сирому вигляді) до 85 од.

Приклади рецептів для діабетичного меню

Сирна запіканка для діабетиків 2 типу з фруктами та ягодами добре підійде для полудня або сніданку. Комбіновані блюда рекомендуються для вечері.

Брокколі з куркою

Компоненти:

  • брокколі заморожені – 1 упаковка (400 г);
  • філе птиці – 200 г;
  • яйця – 3 курячі (15 перепелиних);
  • сир (тофу, рікотта) – 70 г;
  • зелень, спеції, сіль.

Брокколі залити окропом, залишити на 3-5 хв, потім розібрати на суцвіття. Куряче філе нарізати дрібним кубиком. Сир подрібнити на тертці. Зелень нашаткувати. Яйця розбити в чашку, додати|добавляти| 1 ст. л. кип'яченої води, підсолити та збити віночком.

Форму змастити, викласти брокколі, посолити та поперчити. Зверху розкласти куряче філе, присолити, посипати зеленню. Залити збитими з водою яйцями, розподілити зверху сир. Запікати при t° 180 близько 40 хв.

Капуста з печерицями

Інгредієнти:

  • білокачанна капуста (краще брати свіжі невеликі вилочки) – 400 г;
  • печериці свіжі – 250 г;
  • вершки – 0,5 л;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • сир (тофу, Рікотта) – 200 г;
  • сіль, оливкова олія.

Гриби очистити, нарізати пластинками, припустити на сковороді з|із| додаванням 1 ст. л. олії, додати рубаний часник, посолити, залити вершками. Протушкувати масу 3-5 хв. Капусту нашаткувати, посолити, трохи пом'яти руками. Форму змастити, викласти капусту, зверху гриби у вершках, розрівняти поверхню лопаткою. Присипати запіканку тертим сиром. Поставити в духовку на півгодини, при t° 180-190 С.

Сирна запіканка для діабетиків 2 типу: рецепти, як приготувати, інгредієнти

Овочеві запіканки відмінно урізноманітнюють щоденний стіл діабетика

Овочеве асорті

Продукти:

  • молоді кабачки невеликого розміру – 2 шт.;
  • 1 середній або 2 маленькі баклажани;
  • міцні томати – 3 шт.;
  • цибуля – 1-2 головки;
  • нежирний сир – 100 г;
  • спеції, соєвий соус.

Овочі нарізати півкільцями (товщина шматочків ≈ 5 мм). Припустити шматочки овочів на сковороді-гриль (без олії). Змастити форму, викласти овочі шарами: кабачки – помідори – цибуля – баклажан – помідори. Кожен шар трохи збризкати соусом, посипати спеціями, поперчити, і присипати сиром. Час приготування – півгодини при t° 180°С.

Кабачки з фаршем

Компоненти:

  • молоді кабачки – 2-3 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • філе курячої грудки – 2 шт.;
  • стиглі помідори – 4 шт.;
  • яйця – 2 курячі (10 перепелиних);
  • кефір 1% – половина склянки;
  • сир (тофу, Рікотта) – 150 гр.;
  • сіль, перець, оливкова олія.

Курячі грудки пропустити через м'ясорубку. Два помідори обдати окропом, очистити від шкірки і протерти в пюре через тертку. Цибулю нашаткувати, припустити на сковороді з додаванням 1-2 ст. л. олії. Додати курячий фарш та томатне пюре. Суміш посолити, поперчити, накрити кришкою та гасити чверть години.

Кабачки подрібнити на великій тертці, посолити, добре віджати від соку, що виділився. У форму викласти вміст сковороди, потім кабачкову масу. Розрівняти поверхню. 2 помідори, що залишилися, нарізати кільцями і викласти на кабачки. Кефір та яйця збити, залити м'ясо-овочеву суміш, присипати зверху сиром. Готувати три чверті години за t° 180 С.

Сирна запіканка для діабетиків 2 типу: рецепти, як приготувати, інгредієнти

Сир зверху запіканки зробить страву не тільки приємною на вигляд, але й дуже смачною

Рибна запіканка

Складові страви:

  • філе мінтаю (наваги, тріски) – півкіло;
  • цибуля – 1 головка;
  • сир (тофу, рікотту) – 100 г;
  • яйця – 1 варене, 1 сире;
  • горошок зелений консервований 3-4 ст. л.;
  • панірувальні сухарі з житнього хліба;
  • сіль, спеції, олія оливкова, 10% сметана.

Цибулю нашаткувати кубиками, припустити в 1 ст. л. олії. Рибне філе подрібнити у фарш. Всипати панірувальні сухарі, додати цибулю, вбити сире яйце, посолити, присмачити спеціями, добре вимісити. Варене яйце покришити ножем або натерти на великій тертці, змішати з горошком.

Форму змастити, припилити сухарями. Викласти половину рибної маси, зверху розподілити яйця з горошком, закрити фаршам, що залишилися, розрівняти лопаткою і змастити сметаною. Час приготування три чверті години при t 180-190 С.

Сир із яблуками

Інгредієнти:

  • несолодкі яблука – 4-5 шт.;
  • сир з жирністю до 5% – 4 пачки (720 г);
  • яйця – 4 курячі;
  • крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.;
  • екстракт стевіозиду – 8-10 крапель;
  • кориця мелена – ½ ч. л.
  • сметана 10% – 200 г;
  • олія, сіль, розпушувач.

Сир пробити блендером. Жовтки відокремити від білків і влити у сир. Всипати крохмаль, дрібку солі, розпушувач та порошок кориці. Влити сметану. Накапати екстракт стевіозиду. Масу добре перемішати. Яблука очистити від шкірки, нашаткувати дрібними кубиками, додати сирної маси.

Білки, що залишилися, збити до густої консистенції, акуратно ввести в сирно-яблучне тісто за допомогою кулінарної лопатки. Форму змастити, викласти масу, поставити в духовку на 1 годину при t° 160-170 С.

Класична сирна запіканка з ягідним соусом

Компоненти для запікання:

  • сир 5% – 2 пачки (360 г);
  • сметана 10:% – 3 ст. л.;
  • порошок стевіозиду на кінчику ножа;
  • яйця – 2 курячі (10 перепелиних);
  • борошно лляне – 4 ст. л.;
  • олія оливкова, сіль.

Сир пробити блендером. Відокремити жовтки від білків і влити сир. Додати стевіозид, сіль, борошно, сметану. Добре перемішати масу. Білки збити до пишної та міцної консистенції, ввести кулінарною лопаткою у сирне тісто. Форму змастити, викласти масу. Запікати чверть години при t 160-170 С.

Інгредієнти для соусу:

  • брусниця (заморожена чи свіжа) – 250 г;
  • порошок стевіозиду – ½ ч. л.;
  • вода – 150 мл;
  • олія (коров'я) – 1 ст. л.

Розморозити ягоди (2/3 від загальної кількості). Можна скористатися мікрохвильовою піччю. У каструлю викласти брусницю, додати воду та порошок стевіозиду. Проварити до зміни консистенції (соус повинен загуснути). Додати масло, трохи збити виделкою, всипати ягоди, що залишилися. Остудити та полити запіканку.

Сирна запіканка для діабетиків 2 типу: рецепти, як приготувати, інгредієнти

Брусницю можна замінити чорницями або журавлиною

Підсумки

Запікання продуктів – це безпечний кулінарний спосіб обробки продуктів для людей із цукровим діабетом. Різновиди запіканок (овочеві, сирні тощо) роблять діабетичний раціон різноманітнішим. При приготуванні страви необхідно враховувати глікемічний індекс, жирність та калорійність інгредієнтів.

EuroMD
Додати коментар