Шипшина підвищує або знижує тиск, як відвар впливає при гіпертонії

Серед любителів лікування природними засобами не вщухають суперечки у тому, як шипшина впливає тиск. Деякі стверджують, що він має гіпотензивну дію, а ефект від настоянок та відварів рослини діє навіть краще за таблетки, що знижують тиск. Інші впевнені, що плоди шипшини незамінні для тих людей, хто постійно страждає від знижених показників.

Експерти-натуропати схиляються до єдиної думки, що рослина здатна діяти в обох напрямках – допомагати при високому тиску та підвищувати його рівень у разі потреби. Ефект залежить від кількості вжитого засобу та від способу приготування ліків на основі плодів. Сьогодні потрібно розібратися, шипшина підвищує або знижує тиск, як правильно його використовувати і чим незрівнянна користь даного природного продукту.

Склад та корисні властивості

Щоб зрозуміти, чи допомагає шипшина від тиску або, навпаки, його показано вживати людям, схильним до гіпотензії, слід знати склад цієї рослини. Рослинний продукт поєднує масу корисних речовин і вітамінів:

  • вітаміни групи РР, В, К, А, Е;
  • насичені органічні кислоти;
  • дубильні речовини;
  • фітонциди;
  • мінерали;
  • аскорбінова та яблучна кислота;
  • ефірні масла.

Використання шипшини від підвищеного тиску дозволяє м'яко усунути ознаки артеріальної гіпертензії, якщо вживати засоби на основі плодів рослини правильно. Набір лікувальних процесів шипшини зводиться до наступним:

  • підтримка тонусу стінок судин, вен та артерій;
  • прискорення обміну речовин у капілярних стінках, завдяки чому ламкі та крихкі судини швидше відновлюються, стають еластичними та міцними;
  • загоєння ран, поліпшення трофіки тканин, зняття набряклості та почервоніння в уражених ділянках;
  • підвищення гемоглобіну у крові;
  • поповнення нестачі вітамінів в організмі;
  • усунення головного болю різного походження;
  • виведення з організму шкідливих речовин, токсинів, шлаків та продуктів розпаду.

Шипшина підвищує або знижує тиск, як відвар впливає при гіпертонії

Рослина має сечогінний і жовчогінний ефект, незамінний шипшина при гіпертонії, ще він допомагає запобігти розвитку захворювань серця та судин.

Небагато людей, які готують в домашніх умовах настоянки та відвари на основі плодів рослини, знають, що шипшина благотворно впливає на судини. Але на відміну від дорогих ліків, які мають побічні ефекти, він не викликає різкого зниження тиску – діє плавно і м'яко, не провокуючи сонливості та слабкості. Регулярний прийом домашніх засобів на основі шипшинних плодів дозволяє заповнити нестачу в організмі мінералів та мікроелементів, боротися із запальними процесами, загоювати пошкоджені тканини набагато швидше.

Який же результат вживання шипшини

Так все ж, чи підвищує тиск шипшина чи знижує? При виробництві фармакологічних препаратів виробники проводять безліч випробувань на тваринах, проводять оцінку реакцій організму на той чи інший медикамент і можуть сміливо стверджувати про ефект. З рослинами справа інакше – вгадати, яким буде вплив шипшини на тиск, часто складно. Результат завжди залежить від особливостей організму, кількості вжитого продукту та форми, в якій приготовлено лікувальний засіб

Тому потрібно знати таку інформацію любителям фітотерапії:

  • Шипшина підвищує тиск, якщо рослина приготовлена у формі спиртової настойки. Вона стимулює роботу серцевого м'яза, частішає пульс, підвищує кількість ударів серця на хвилину, відповідно, збільшує показники АТ. Настоянка на основі спирту з плодів шипшини стане в нагоді гіпотонікам і матиме потрібний ефект, якщо приймати її в ранковий час.
  • Шипшина знижує тиск у тому випадку, якщо приготовлена у вигляді настойки або відвару на воді. Такий засіб має седативний ефект, сприяє усуненню безсоння, нормалізує показники кров'яного тиску, якщо він підвищений і позбавляє тахікардії. Однак відвар шипшини на воді не можна приймати водіям автомобілів у денний час – він може спричинити сонливість.
  • За відсутності прямого зв'язку між шипшиною та артеріальним тиском, наприклад, у людей, які страждають від хвороб шлунково-кишкового тракту та сечостатевої системи, рекомендується використовувати водний відвар плодів у слабкій концентрації. Він має протизапальну та сечогінну дію, очищаючи організм від бактерій та купуючи ознаки інфекції, при цьому не впливає на показники АТ.

Шипшина підвищує або знижує тиск, як відвар впливає при гіпертонії

Багато гіпертоніків, напевно, помічали, що при застудних захворюваннях і їх гарячковому синдромі може різко підвищитися артеріальний тиск.

Відбувається стрибок артеріального тиску на тлі коливання температур, які позначаються на тонусі судинних стінок. При ознобі капіляри різко звужуються, а після початку активного потовиділення розширюються. Тому вживання шипшини під час застуди як допомагає пропотіти і полегшити ознаки інтоксикації організму, а й знизити тиск. Людям, які не страждають від коливання артеріального тиску, рекомендується вживати відвари на основі шипшини як потужний імуностимулюючий засіб.

Підходить воно для боротьби з інфекційними агентами в період епідемій застуд, а також для прискорення одужання, якщо все ж таки вдалося заразитися.

Рецепти із плодами

Шипшина піднімає тиск тоді, коли це потрібно або знижує показники АТ, якщо вони різко підвищилися – ефект залежить від способу прийому лікувального засобу, чи додають до нього додаткові природні інгредієнти. Найкориснішим напоєм вважається чай із шипшини, якщо до нього додано невелику кількість меду.

Медово-шипшинний напій має низку цілющих властивостей:

  • підвищує опірність організму до інфекцій;
  • позбавляє від інтоксикації при застуді (спека, головний біль, м'язові спазми та лихоманки);
  • налагоджує сон;
  • очищає організм від шкідливих сполук;
  • має омолоджуючу дію завдяки вмісту в меді та шипшині потужних антиоксидантів.

Як шипшина, так і мед можуть підвищити або знизити тиск, але результат вживання поєднання цих продуктів, безсумнівно, благотворно позначиться на стані організму.

Рецепти зниження рівня АТ

За бажання можна додавати до складу додаткові інгредієнти для покращення результатів терапії. Зниженню тиску сприяють склади, приготовлені за такими рецептами:

  • 50 г свіжих плодів шипшини заливають 250 мл окропу і настоюють протягом 1-2 годин у закритій ємності. Після настоювання приймають напій по 120 мл за один раз, через 60 хвилин після їди.
  • 100 г сушеної сировини поміщають у термос і заливають окропом у кількості 500 мл. Склад повинен постояти в термосі не менше трьох годин, після чого його виливають в іншу ємність і приймають по півсклянки перед їдою. Плоди, які були одноразово заварені, можна використати ще раз для отримання другої порції цілющого складу.
  • 100 г шипшини та 100 г чорноплідної горобини змішують, від загальної кількості відокремлюють 15 г сировини. Їх заливають склянкою окропу і настоюють 30-40 хвилин. Потім напій проціджують та п'ють по третині склянки перед їжею.
  • 200 г натурального меду, 25 г журавлини, 25 г шипшини змішати і додати до складу цедру одного невеликого лимона. Після перемішування вживати отриману суміш по столовій ложці щодня для нормалізації показників АТ.

Шипшина підвищує або знижує тиск, як відвар впливає при гіпертонії

Настої шипшини та відвари, в основі яких знаходиться не спирт, а вода мають гіпотензивні властивості та сприяють нормалізації показників артеріального тиску

Для приготування подібних складів можна використовувати свіжі та сушені плоди шипшини, оскільки під час зберігання вони не втрачають своїх корисних властивостей. Приймати засоби на основі рослини потрібно з дотриманням пропорцій та кратності, щоб не спровокувати зворотний ефект – не підвищити артеріальний тиск.

Рецепти при зниженому АТ

Щоб нормалізувати показники кров'яного тиску, гіпотоніка слід додавати в відвари шипшини додаткові складові для досягнення бажаного ефекту. Якщо тиск різко впав, слід приймати один із напоїв, приготовлених за цими рецептами:

  • Приготувати настій шипшини (як його робити – розказано вище), підігріти та залити їм 50 г сухої шавлії. Склад повинен наполягати в закритій ємності не менше півгодини, потім його вживають по чайній ложці з інтервалом в 3 години.
  • 100 г шипшинових ягід потрібно подрібнити блендером і помістити в тару з темного скла (ця умова важливо дотримуватися). Слідом у пляшку заливають півлітра горілки, закривають її та залишають у темному місці на 7 діб. Відміряти настойку слід по краплях, для цього можна використовувати піпетку – оптимальна доза для прийому становить 25 крапель. Настойка корисна для усунення головного болю, слабкості, непритомності та запаморочення – симптомів, від яких страждають багато гіпотоніків.
  • Приготувати водяний відвар шипшини, як було зазначено вище. Потім прокрутити через м'ясорубку 5 плодів середнього розміру лимона, не очищаючи їх від шкірки. Лимонну масу заливають шипшинним відваром, поміщають склад у пляшку і зберігають у холодильнику щонайменше 36 годин. Періодично ємність із складом необхідно струшувати для перемішування. Після того, як суміш простояла 36 годин, в неї доливають 500 г меду, перемішують і тримають у холодильнику ще стільки ж. Коли склад буде готовий, його вживають по дві чайні ложки перед їдою за 30 хвилин.

Такі рецепти підійдуть людям зі зниженим тиском, якщо вони не страждають від алергії на продукти бджільництва і не відзначають у себе індивідуальну непереносимість компонентів складів на основі шипшини.

Шипшина підвищує або знижує тиск, як відвар впливає при гіпертонії

Чай з шипшиною та лимоном – смачний вітамінний напій

Запобіжні заходи

При тривалому та безконтрольному вживанні складів на основі шипшини можуть виявитися небажані ефекти:

  • потемніння зубної емалі – ефект обумовлений природним барвником, що входить до складу шипшини (після вживання напоїв слід полоскати рот водою);
  • проблеми з дефекацією – розвиток запорів з'являється через закріплюючу дію рослини, тому під час прийому відварів слід ввести в раціон свіжі фрукти та овочі, злаки, клітковину, пити якнайбільше води;
  • здуття живота – проблема газоутворення не наздожене, якщо під час лікування рослиною пити відвари кропу та петрушки, вживати селера, а також не перевищувати належну дозу напоїв із шипшиною.

Можна збирати шипшину самостійно або купити в аптеці. Не варто приймати склади з шипшиною тим, хто страждає від хвороб ШКТ (виразки, гастриту з підвищеною кислотністю), схильний до проблем із печінкою та шкірою. Також не рекомендуються подібні засоби пацієнтам із хронічними серцево-судинними хворобами та схильністю до формування тромбів.

Щоб уникнути побічних ефектів від прийому шипшини, слід проконсультуватися з лікарем про можливі протипоказання. Лікування хронічної гіпертонії шипшиною потрібно поєднувати з вживанням препаратів, призначених лікарем – шипшина підвищує їхню засвоюваність і прискорює досягнення результату. Використовувати плоди рослини для зниження або підвищення тиску – вибір кожного окремого пацієнта, головне дотримуватися правил приготування складів і приймати засоби регулярно.

EuroMD
Додати коментар