Речовина міститься в насінні злакових рослин – пшениці, ячменю, жита, вівса. Сучасні дієтологи стверджують, що глютен (або клейковина) шкідливий для організму. Його вживання викликає проблеми із травленням, ендокринною системою у багатьох людей.
Склад та властивості глютену
За цим складним рослинним білком визначають якість борошна. Чим більше глютена, тим вищий її сорт і еластичніше тісто. Клейковина складається з двох протеїнів – гліадину (проліну) та глютеліну. Включає незамінні амінокислоти – лізин, метіонін, треонін.
Вплив на організм
Стінки кишечника покриті безліччю ворсинок, які беруть участь у засвоєнні їжі. Білок глютен згладжує кишкові ворсинки. В результаті їжа погано засвоюється, а організм отруюється.
Виникають анемія, гіповітаміноз.
Де міститься
Пшеничний глютен присутній у крупах, ковбасних та кондитерських виробах. Їм загущають соуси. Клейковиною багаті:
- макаронні вироби;
- молочні продукти;
- хліб та хлібобулочні вироби;
- манна крупа;
- булгур;
- кускус;
- жито;
- овес;
- ячмінь;
- перлівка;
- висівки;
- алкоголь.
Шкода глютена
Стани, у яких вживання продуктів із клейковиною завдає шкоди:
- Целіакія (крайня непереносимість) – токсична дія білка на стінки кишечника стимулює вироблення антитіл. Хвороба проявляється виснаженням, діареєю, анемією. Серед ускладнень – цукровий діабет, остеопороз, захворювання шкіри.
- Алергія – імунна система розглядає рослинний білок як чужорідний. При його надходженні в організм атакує власні тканини, з'являються алергічні реакції (висип), діарея.
- Підвищена чутливість – нагадує нормальну алергію. Викликає порушення всмоктування поживних речовин. Супроводжується здуттям живота, поганим апетитом, запором.
При частому вживанні продуктів, багатих на клейковину, у багатьох людей порушується травлення. На тлі цього з'являються головний біль, втома, поганий настрій.
Після 40 років чутливість до клейковини підвищується.
Ознаки нестерпності
Целіакія передається у спадок, носить аутоімунний характер. Глютенову непереносимість виявляють у перший рік життя дитини. Іноді вона протікає безсимптомно. Діагноз довічний. Хворим протипоказаний білок пшениці та інших зернових.
У дітей
Глютенова хвороба проявляється у 6-12 місяців із запровадженням злакового прикорму. Серед її симптомів:
- піниста діарея;
- витріщений живіт;
- відставання у вазі, зростанні.
Непрямі ознаки непереносимості клейковини у дітей:
- млявість;
- анемія;
- нудота;
- гіпотонія;
- плаксивість;
- поганий апетит;
- часті переломи.
У дорослих
На перший план виходять позакишкові прояви непереносимості:
- депресія;
- порушення роботи нирок;
- безпліддя;
- запальні процеси у щитовидній залозі;
- біль у суглобах, артрит.
Безглютенова дієта
При виявленні будь-якого ступеня непереносимості хворий повинен відмовитися від продуктів, що містять клейковину. За целіакії це життєво необхідно. Дієта допоможе заспокоїти імунну систему.
Відмова від глютену корисна навіть за відсутності ознак непереносимості.