Глютен – що це і чому він шкідливий, у яких продуктах міститься

Речовина міститься в насінні злакових рослин – пшениці, ячменю, жита, вівса. Сучасні дієтологи стверджують, що глютен (або клейковина) шкідливий для організму. Його вживання викликає проблеми із травленням, ендокринною системою у багатьох людей.

Склад та властивості глютену

За цим складним рослинним білком визначають якість борошна. Чим більше глютена, тим вищий її сорт і еластичніше тісто. Клейковина складається з двох протеїнів – гліадину (проліну) та глютеліну. Включає незамінні амінокислоти – лізин, метіонін, треонін.

Вплив на організм

Стінки кишечника покриті безліччю ворсинок, які беруть участь у засвоєнні їжі. Білок глютен згладжує кишкові ворсинки. В результаті їжа погано засвоюється, а організм отруюється.

Виникають анемія, гіповітаміноз.

Де міститься

Пшеничний глютен присутній у крупах, ковбасних та кондитерських виробах. Їм загущають соуси. Клейковиною багаті:

  • макаронні вироби;
  • молочні продукти;
  • хліб та хлібобулочні вироби;
  • манна крупа;
  • булгур;
  • кускус;
  • жито;
  • овес;
  • ячмінь;
  • перлівка;
  • висівки;
  • алкоголь.

Глютен - що це і чому він шкідливий, у яких продуктах міститься

Шкода глютена

Стани, у яких вживання продуктів із клейковиною завдає шкоди:

  • Целіакія (крайня непереносимість) – токсична дія білка на стінки кишечника стимулює вироблення антитіл. Хвороба проявляється виснаженням, діареєю, анемією. Серед ускладнень – цукровий діабет, остеопороз, захворювання шкіри.
  • Алергія – імунна система розглядає рослинний білок як чужорідний. При його надходженні в організм атакує власні тканини, з'являються алергічні реакції (висип), діарея.
  • Підвищена чутливість – нагадує нормальну алергію. Викликає порушення всмоктування поживних речовин. Супроводжується здуттям живота, поганим апетитом, запором.

При частому вживанні продуктів, багатих на клейковину, у багатьох людей порушується травлення. На тлі цього з'являються головний біль, втома, поганий настрій.

Після 40 років чутливість до клейковини підвищується.

Глютен - що це і чому він шкідливий, у яких продуктах міститься

Ознаки нестерпності

Целіакія передається у спадок, носить аутоімунний характер. Глютенову непереносимість виявляють у перший рік життя дитини. Іноді вона протікає безсимптомно. Діагноз довічний. Хворим протипоказаний білок пшениці та інших зернових.

У дітей

Глютенова хвороба проявляється у 6-12 місяців із запровадженням злакового прикорму. Серед її симптомів:

  • піниста діарея;
  • витріщений живіт;
  • відставання у вазі, зростанні.

Непрямі ознаки непереносимості клейковини у дітей:

  • млявість;
  • анемія;
  • нудота;
  • гіпотонія;
  • плаксивість;
  • поганий апетит;
  • часті переломи.

Глютен - що це і чому він шкідливий, у яких продуктах міститься

У дорослих

На перший план виходять позакишкові прояви непереносимості:

  • депресія;
  • порушення роботи нирок;
  • безпліддя;
  • запальні процеси у щитовидній залозі;
  • біль у суглобах, артрит.

Глютен - що це і чому він шкідливий, у яких продуктах міститься

Безглютенова дієта

При виявленні будь-якого ступеня непереносимості хворий повинен відмовитися від продуктів, що містять клейковину. За целіакії це життєво необхідно. Дієта допоможе заспокоїти імунну систему.

Відмова від глютену корисна навіть за відсутності ознак непереносимості.

Глютен - що це і чому він шкідливий, у яких продуктах міститься

Відео

EuroMD