Харчування при виразці шлунка під час загострення: меню для лікування

Дієта при загостренні виразки шлунка – невід'ємна частина комплексного лікування цієї недуги. Адже від правильно складеного раціону, як правило, залежить швидкість одужання хворого, а також те, наскільки довгою буде ремісія.

Лікувальне харчування, крім рубцювання виразкового дефекту, допомагає швидше відновити функцію травлення.

Основні принципи харчування

Складаючи дієтичне меню в період загострення виразки шлунка, необхідно спиратися на такі принципи:

  1. Всі страви повинні бути приготовлені з температурою не більше 50 градусів і не нижче 20. Такі параметри вважаються сприятливішими для хорошого перетравлення продуктів.
  2. Пацієнту слід відмовитися від алкоголю, газованих напоїв, міцної кави.
  3. Продукти з дієти повинні містити максимальну кількість поживних речовин, вітамінів А, В і С. Харчування при виразці шлунка в період загострення слід складати так, щоб організм отримував не більше 100 г жирів.
  4. Пацієнту слід дотримуватися дробового типу харчування. Їсти треба часто (5-8 разів за стуки), але невеликими порціями. Прийом їжі через кожні 3 години.
  5. Поварену сіль треба обмежити (не більше 10 г за добу), а краще повністю відмовитись від неї.
  6. Меню в період загострення недуги має містити продукти, що сприяють загоєнню виразки. Наприклад, овочеві супи, протерті перші страви без дратівливих твердих інгредієнтів, молочні продукти, рідкі каші, підсушений хліб.
  7. Хворому необхідно ретельно прожовувати їжу, полегшуючи процес травлення. Крім того, слід уникати переїдання.
  8. За добу потрібно випивати не менше 1,5 л води (якщо немає проблем із сечовивідною системою та щитовидкою). Крім того, можна вживати неміцний зелений, трав'яний чай, некислі морси, киселі.
  9. Харчування при загостренні виразки повинно виключати такі важкі продукти, як виноград, яблука зі шкіркою, аґрус, бобові, білокачанну та квашену капусту.
  10. Хворому слід контролювати хімічний склад продуктів. Це означає, що потрібно скоротити вживання солі, перцю, часнику, цибулі, оцту. Подібні інгредієнти у стравах можуть спричинити збільшення секреції (виділення) шлункового соку.
  11. Необхідно обмежити вживання гострих, смажених, маринованих страв, які подразнюють слизову оболонку шлунка.

Харчування при виразці шлунка під час загострення: меню для лікування

Таблиця заборонених та дозволених продуктів

При виразці шлунка пацієнту необхідно проконсультуватися з лікарем-гастроентерологом щодо того, що можна їсти в період загострення, а від чого краще відмовитися.

. Зразковий список заборонених та дозволених продуктів представлений у таблиці:

Що можна їсти при загостренні виразки шлунка

Заборонені продукти

  • страви із нежирного м'яса;
  • вчорашні хлібні вироби;
  • мінеральна вода без газу;
  • яйця некруто;
  • помідори – в обмеженій кількості;
  • курячі, вегетаріанські, молочні некислі супи;
  • овочі (морква, картопля, буряк – у вигляді парових котлет, суфле або відварені);
  • м'які ягоди;
  • відвар із шипшини;
  • макаронна продукція, крупи;
  • відварена риба;
  • вершкове, рослинне масло;
  • желе, кисіль, компот;
  • сухе печиво; сухарики;
  • кефір, нежирна кисляка, йогурт, ряженка;
  • пастила, мед, зефір;
  • фрукти (груші, яблука, хурма);
  • відвари із пшеничних висівок;
  • неміцний чай із молоком.

·

  • спеції;
  • вироби із дріжджового тіста;
  • жирні, смажені, солоні, гострі страви;
  • свіжий хліб;
  • страви;
  • сир;
  • молочні продукти з високим відсотком жирності (цілісне молоко, вершки, сметана);
  • шоколад, кондитерська продукція;
  • міцні бульйони;
  • маринади, ковбаси, консерви;
  • алкоголь;
  • жилисте, тверде м'ясо;
  • кисломолочна продукція;
  • жирні сорти риби, ікра;
  • смажені яйця;
  • крупи (перлівка, пшоно, дикий рис);
  • мюслі;
  • овочі з важкоперетравлюваною клітковиною (ріпа, бруква, редис, редька, огірки, щавель, білокачанна капуста, шпинат, ревінь);
  • гірчиця, соуси, кетчуп, хрін;
  • фрукти з підвищеним вмістом кислот (ананаси, цитрусові, смородина, кавун, абрикоси, фініки, журавлина, інжир, ківі, аґрус, виноград);
  • сухофрукти, усі горіхи;
  • морозиво;
  • міцний чай, кава, какао, квас.

Меню

Дієта при виразці шлунка в період загострення, по можливості, повинна бути збалансованою і містити всі дозволені продукти. Зразкове меню на 4 дні представлено в таблиці:

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

Понеділок

омлет із двох яєць, манна каша (150 г), відвар шипшини

запечене яблуко

картопляне пюре (100 г), тефтелі (150 г) з яловичини на пару, хлібці

фруктове желе

риба на паровій бані (200 г), несолодкий сік

Вівторок

рисова каша (150), вершкове масло (10 г), склянка молока

галети, нежирний йогурт

молочний вівсяний суп (150 г), суфле з індички (100 г), компот

яйце некруто

каша молочна гречана (150 г), склянка теплого молока

Середа

сир (100 г), ложка меду, омлет на пару

фруктове пюре

відварене куряче філе (150 г), рис (100 г), зелений чай

сирна запіканка (100 г) з ізюмом, відвар шипшини

рибний суп (150 г) з домашніми грінками, зелений чай

Четвер

молочна манна каша (150 г), черствий хліб з олією та сиром

мус з абрикосів

картопляний суп (150 г), салат з відварених овочів (морква, буряк), трав'яний чай

запечена груша з медом

сирна запіканка (150 г), йогурт

Харчування при виразці шлунка під час загострення: меню для лікування

Особливості харчування при загостренні з кровотечею

Часто при загостренні виразки з кровотечею з'являється печія, нудота, тупий ріжучий або колючий біль у надчеревній ділянці. Такий період вимагатиме від пацієнта дотримання суворої дієти №1а за класифікацією лікувальних столів за Певзнером. Вона використовується у початкові 8 днів терапії виразки для зменшення будь-якого впливу на пошкоджений слизовий оболонку шлунка. Пацієнту при цьому необхідно прибрати з харчування всі продукти, що провокують підвищення кислотності (цитрусові, кабачки, злаки тощо).

Крім того, хворим показана відварена, приготовлена на пару, протерта їжа, в кашкоподібному та рідкому стані.

. Загальна маса добового раціону має становити 2000 г, калорійність – 1900-2000 ккал. Їсти необхідно невеликими порціями 6-8 разів на добу та дотримуватися співвідношення між вуглеводами, білками та жирами – 2:0.8:0.8. Хворому дозволяється вживати:

  • м'які фрукти без шкірки;
  • м'ясо, рибу нежирних сортів;
  • засушений хліб;
  • молочні каші у перетертій формі;
  • відварені, парові овочі;
  • молоко, сметану, сир низької жирності;
  • фруктові, молочні соуси;
  • зелень;
  • відвар із шипшини;
  • печені фрукти (яблука, груші);
  • негазовану воду, чай із молоком;
  • сік із овочів.

Харчування при виразці шлунка під час загострення: меню для лікування

Список заборонених інгредієнтів у період загострення виразки шлунка з кровотечею:

  • жирна рибна та м'ясна продукція;
  • бобові;
  • копченості, соління;
  • ріпа, редиска;
  • цвітна, брюссельська капуста;
  • смажені, гострі страви;
  • квас, кава;
  • шоколад, дріжджові вироби.

Відео

EuroMD
Додати коментар