Дієта при загостренні виразки шлунка – невід'ємна частина комплексного лікування цієї недуги. Адже від правильно складеного раціону, як правило, залежить швидкість одужання хворого, а також те, наскільки довгою буде ремісія.
Лікувальне харчування, крім рубцювання виразкового дефекту, допомагає швидше відновити функцію травлення.
Основні принципи харчування
Складаючи дієтичне меню в період загострення виразки шлунка, необхідно спиратися на такі принципи:
- Всі страви повинні бути приготовлені з температурою не більше 50 градусів і не нижче 20. Такі параметри вважаються сприятливішими для хорошого перетравлення продуктів.
- Пацієнту слід відмовитися від алкоголю, газованих напоїв, міцної кави.
- Продукти з дієти повинні містити максимальну кількість поживних речовин, вітамінів А, В і С. Харчування при виразці шлунка в період загострення слід складати так, щоб організм отримував не більше 100 г жирів.
- Пацієнту слід дотримуватися дробового типу харчування. Їсти треба часто (5-8 разів за стуки), але невеликими порціями. Прийом їжі через кожні 3 години.
- Поварену сіль треба обмежити (не більше 10 г за добу), а краще повністю відмовитись від неї.
- Меню в період загострення недуги має містити продукти, що сприяють загоєнню виразки. Наприклад, овочеві супи, протерті перші страви без дратівливих твердих інгредієнтів, молочні продукти, рідкі каші, підсушений хліб.
- Хворому необхідно ретельно прожовувати їжу, полегшуючи процес травлення. Крім того, слід уникати переїдання.
- За добу потрібно випивати не менше 1,5 л води (якщо немає проблем із сечовивідною системою та щитовидкою). Крім того, можна вживати неміцний зелений, трав'яний чай, некислі морси, киселі.
- Харчування при загостренні виразки повинно виключати такі важкі продукти, як виноград, яблука зі шкіркою, аґрус, бобові, білокачанну та квашену капусту.
- Хворому слід контролювати хімічний склад продуктів. Це означає, що потрібно скоротити вживання солі, перцю, часнику, цибулі, оцту. Подібні інгредієнти у стравах можуть спричинити збільшення секреції (виділення) шлункового соку.
- Необхідно обмежити вживання гострих, смажених, маринованих страв, які подразнюють слизову оболонку шлунка.
Таблиця заборонених та дозволених продуктів
При виразці шлунка пацієнту необхідно проконсультуватися з лікарем-гастроентерологом щодо того, що можна їсти в період загострення, а від чого краще відмовитися.
. Зразковий список заборонених та дозволених продуктів представлений у таблиці:
Що можна їсти при загостренні виразки шлунка |
Заборонені продукти |
· |
|
Меню
Дієта при виразці шлунка в період загострення, по можливості, повинна бути збалансованою і містити всі дозволені продукти. Зразкове меню на 4 дні представлено в таблиці:
Сніданок |
Перекус |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
|
Понеділок |
омлет із двох яєць, манна каша (150 г), відвар шипшини |
запечене яблуко |
картопляне пюре (100 г), тефтелі (150 г) з яловичини на пару, хлібці |
фруктове желе |
риба на паровій бані (200 г), несолодкий сік |
Вівторок |
рисова каша (150), вершкове масло (10 г), склянка молока |
галети, нежирний йогурт |
молочний вівсяний суп (150 г), суфле з індички (100 г), компот |
яйце некруто |
каша молочна гречана (150 г), склянка теплого молока |
Середа |
сир (100 г), ложка меду, омлет на пару |
фруктове пюре |
відварене куряче філе (150 г), рис (100 г), зелений чай |
сирна запіканка (100 г) з ізюмом, відвар шипшини |
рибний суп (150 г) з домашніми грінками, зелений чай |
Четвер |
молочна манна каша (150 г), черствий хліб з олією та сиром |
мус з абрикосів |
картопляний суп (150 г), салат з відварених овочів (морква, буряк), трав'яний чай |
запечена груша з медом |
сирна запіканка (150 г), йогурт |
Особливості харчування при загостренні з кровотечею
Часто при загостренні виразки з кровотечею з'являється печія, нудота, тупий ріжучий або колючий біль у надчеревній ділянці. Такий період вимагатиме від пацієнта дотримання суворої дієти №1а за класифікацією лікувальних столів за Певзнером. Вона використовується у початкові 8 днів терапії виразки для зменшення будь-якого впливу на пошкоджений слизовий оболонку шлунка. Пацієнту при цьому необхідно прибрати з харчування всі продукти, що провокують підвищення кислотності (цитрусові, кабачки, злаки тощо).
Крім того, хворим показана відварена, приготовлена на пару, протерта їжа, в кашкоподібному та рідкому стані.
. Загальна маса добового раціону має становити 2000 г, калорійність – 1900-2000 ккал. Їсти необхідно невеликими порціями 6-8 разів на добу та дотримуватися співвідношення між вуглеводами, білками та жирами – 2:0.8:0.8. Хворому дозволяється вживати:
- м'які фрукти без шкірки;
- м'ясо, рибу нежирних сортів;
- засушений хліб;
- молочні каші у перетертій формі;
- відварені, парові овочі;
- молоко, сметану, сир низької жирності;
- фруктові, молочні соуси;
- зелень;
- відвар із шипшини;
- печені фрукти (яблука, груші);
- негазовану воду, чай із молоком;
- сік із овочів.
Список заборонених інгредієнтів у період загострення виразки шлунка з кровотечею:
- жирна рибна та м'ясна продукція;
- бобові;
- копченості, соління;
- ріпа, редиска;
- цвітна, брюссельська капуста;
- смажені, гострі страви;
- квас, кава;
- шоколад, дріжджові вироби.