При непрохідності кишечника, болях під час дефекації, крім медикаментозного лікування, призначають спеціальну дієту. Правильний підхід до побудови раціону дозволяє покращити стан хворого, уникнути ускладнень та повторного виникнення запорів.
Загальні правила дієти при запорах
Для нормалізації роботи кишечника та інших органів травного тракту, розм'якшення та виведення скупчень калових мас призначається лікувальна дієта №3 за Певзнером. Максимальна енергетична цінність раціону має відповідати 2500-3000 ккал. Норми БЖУ:
- білки – 100-120 г;
- жири – 100-120 г;
- вуглеводи – 400-450 г.
Дієта 3 при запорах прописується від 1 тижня до декількох місяців. На всьому етапі лікування пацієнт повинен дотримуватися низки правил:
- Їжу готувати виключно на пару, методом варіння або запікання без скоринки (у фользі).
- Харчування при запорах у дорослих має бути дрібним. Їсти потрібно невеликими за обсягом порціями, часто – 4-5 разів на добу.
- Усі страви вживати підігрітими до 15-60 °С. Повністю виключити гарячу або холодну їжу.
- Дотримуватися питного режиму, випиваючи на день не менше двох літрів води, морсів без цукру, компотів.
- Включити в раціон велику кількість клітковини: свіжі овочі та фрукти.
Особливості харчування при різних видах запорів
Список дозволених продуктів має свої особливості, залежно від типу та причини запору у дорослих:
Причини виникнення |
Рекомендовані продукти харчування |
|
Спастичний запор |
Спазми м'язів товстого кишечника, що виникли через запалення чи перенапруження вегетативної нервової системи. |
|
Атонічний запор у дорослих |
Загальна слабкість (виснаження) організму, сидячий спосіб життя, постійне придушення позивок до дефекації, неправильне харчування. |
|
Хронічний запор |
Недоліковані захворювання травного тракту, незбалансоване харчування, надмірна вага. |
|
Заборонені продукти
Дієта при запорі у дорослих передбачає відмову від усіх продуктів, які викликають бродіння в кишечнику, метеоризм, гнильні процеси, порушують мікрофлору слизової оболонки. До них відносяться:
- свіжий білий хліб, здоба, листкове тісто;
- жирна риба, м'ясо;
- бобові культури (обмежуються);
- гострі приправи та зелень – часник, цибуля, хрін, перець, гірчиця;
- слизові оболонки каші – манка, рис (обмежено);
- овочі – редис, редька, у деяких випадках капуста;
- картопля;
- міцний чай;
- чорниця;
- банани;
- гриби;
- шоколад;
- кисіль;
- наваристі супи;
- смажені яйця;
- желе, мармелад, пастила;
- алкоголь;
- борошняні напівфабрикати – вареники, пельмені, пиріжки.
Зразкове меню
Проносні продукти при запорах у дорослих повинні становити основу раціону. Щоб нічого не забути, лікарі рекомендують скласти меню, роздрукувати і повісити на холодильник список правил дієти. Залежно від виду запору приблизний денний раціон може змінюватись:
Спастичний |
Атонічний |
Хронічний |
|
Сніданок |
200 мл молока, бутерброд із чорного хліба з маслом. |
Вінегрет (150 г), 100 г відвареної курки, неміцний чай. |
Склянка молока, знежирений сир з медом та ягодами (150 грам). |
2 сніданок |
200 г абрикосів, 3 печива. |
100 г йогурту з фруктами. |
Запечене яблуко, чай. |
Обід |
Гарбузовий суп (200 мл), шматочок хліба, тушковані баклажани з томатами. |
Буряк (200 мл), перлова каша (150 грам), куряча грудка (100 грам). |
Пісний борщ (200 мл), тушкована з овочами телятина (200 г), чай. |
Полудень |
300 грам чорносливу. |
Відвар шипшини, хліб з олією. |
Ряжанка, галетне печиво. |
Вечеря |
Омлет із тушкованими овочами (150 грам), шматочок запеченої риби. |
Варена риба 200 г, овочеве рагу 200 г, запечене яблуко. |
Пюре з моркви та буряків (100 грам), риба, приготовлена на пару (200 грам), чай. |