Дієта після шлункової кровотечі та при виразці шлунка

Запальні захворювання шлунково-кишкового тракту чреваті ускладненнями. У разі виникнення кровотечі проводять невідкладну гемостатичну терапію, призначають ліки. Надалі проводять лікування основного захворювання та призначають лікувальну дієту.

Цілі дієти

Лікувальний раціон допомагає зменшити болючі відчуття, швидше відновитися слизовим оболонкам травного тракту. Правильне харчування при кишковій кровотечі допомагає досягти наступних цілей:

  1. Зменшити навантаження на шлунок та стравохід шляхом виключення з раціону механічних, термічних та хімічних подразників.
  2. Зменшити запальний процес, сприяти загоєнню ран.
  3. Забезпечити збалансоване надходження всіх поживних речовин за умов суворого постільного режиму.
  4. Зменшити активне вироблення шлункового соку.
  5. Поліпшити перистальтику кишок.
  6. Прискорити одужання пацієнта.

Дієта після шлункової кровотечі та при виразці шлунка

Загальні правила харчування після шлункової кровотечі

Дієта при шлунковій кровотечі передбачає суворе дотримання наступних правил:

  • Меню має бути повністю збалансованим, містити необхідну кількість вітамінів та мінералів.
  • Харчування дрібне, часте – від 4 до 6 разів на добу. Їжу слід приймати невеликими порціями через рівні проміжки часу.
  • Добова калорійність має перевищувати 2600 ккал.
  • Вся їжа приймається тільки в теплому вигляді, температурою не вище 62 ° С та не нижче 15 ° С. Консистенція страв – рідка чи напіврідка.
  • Переважна кулінарна обробка – бланшування овочів, приготування на пару, варіння, гасіння. Смажені, солоні, гострі страви повністю під забороною.
  • Сіль слід обмежити до 5-8 г на добу.
  • Дотримуватися водного режиму – в день випивати не менше півтора літра рідини.

Таблиця дозволених та заборонених продуктів

Живлення при виразці шлунка з кровотечею допомагає покращити стан пацієнта, головним чином з допомогою обмеження вуглеводів. З меню повністю виключаються всі продукти, що збуджують секрецію шлункового соку, що подразнюють слизову оболонку шлунка або кишківника. До списку заборонених та дозволених продуктів входять:

Можна їсти

Вживати заборонено

Перші страви

Молочні, овочеві, круп'яні слизові оболонки.

М'ясні, рибні, грибні бульйони.

М'ясо відварене

Яловичина, телятина, кролик, курка (без шкірки). Дозволено відварені яйця.

Свинина, баранина, гуска, качка.

Риба варена чи приготовлена на пару

Нежирні сорти – тріска, окунь, щука.

Жирні сорти, солона риба.

Овочі

Кабачки, картопля, морква, буряк, гарбуз.

Овочі, багаті на грубу клітковину: капуста, гриби, редька, цибуля, огірки, щавель, бобові, шпинат, хрін.

Крупи та каші

Гречана, вівсяна, білий рис, манна.

Кукурудзяна, перлова, пшоняна, ячна, коричневий рис.

Хлібобулочні вироби

Сухарі, вчорашній хліб із цільнозернового борошна.

Хліб пшеничний

Десерти

Зефір, пастила, меренг, варення, желе, солодкі фрукти.

Морозиво, цукерки, шоколад, випічка, сухофрукти.

Ковбасні вироби

Сосиски, сардельки, шинка, копчені вироби.

Напої

Морквяний, гарбузовий сік, мінеральна вода, чай, неміцна кава з молоком.

Алкоголь, квас, солодке газування.

Молочні продукти

Молоко, кефір, сметана, сир, кисле молоко.

Сир із високим відсотком жирності

Дієта після шлункової кровотечі та при виразці шлунка

Меню

Дієта після шлункової кровотечі призначається від 3 до 6 місяців. Іноді терміни можуть змінюватись у більшу чи меншу сторону, на розсуд лікаря. Меню необхідно продумувати заздалегідь, складати з урахуванням списку дозволених та заборонених продуктів. Орієнтовний раціон на 3 дні:

Перший день

Другий день

Третій день

Сніданок

Омлет із двох яєць з молоком, 50 г сиру з фруктами, чай.

Гречана каша з молоком – 100 г, чай із молоком.

Паровий омлет із 2-х яєць, чашка компоту.

Другий сніданок

Салат із фруктів – 150 г.

Запечене з сиром яблуко.

Молоко.

Обід

Клейкий рисовий суп (200 мл), 1 парова котлета із риби, овочеве пюре 100 грам.

Овочевий суп-пюре 200 мл, 80 г парових курячих котлет, бланшовані овочі – 100 г.

Гречаний суп-пюре 200 мл, фрикадельки із пюре з моркви 150 грам.

Полудень

Чашка какао з дієтичним печивом.

Кисель, сухарики.

Кисель, сухарики.

Вечеря

Картопляне пюре 150 г, 1 м'ясний биточок, салат з буряка та моркви – 100 грам.

Запечена з овочами риба – 150 г, макарони – 100 г, відвар шипшини.

Картопляне пюре 150 г, риба 100 г, чай із молоком.

Перед сном

Печеного яблука.

Стакан молока.

Запечене яблуко.

Відео

EuroMD
Додати коментар