Правильне харчування при виразці шлунка – лікувальна дієта, дозволені та заборонені продукти

Порушення в роботі шлунково-кишкового тракту викликають болючі відчуття і дискомфорт, можуть спровокувати розвиток виразкової хвороби. У такій ситуації правильне лікувальне харчування допоможе впоратися із нападами захворювання, полегшити стан. Важливо знати особливості дієти, дотримуватися її основних правил.

Особливості дієти при виразці шлунка

Раціон виразника базується на правильному та лікувальному харчуванні за Певзнером

. До нього відносяться:

  • дієта №5 – при ремісії виразки шлунка;
  • №1 – помірне споживання дозволених товарів;
  • №1А – при виразці, що кровоточить;
  • №1Б – з деякими обмеженнями.

Правильне лікувальне харчування безпосередньо впливає на характер та перебіг виразкової хвороби. З цієї причини слід дотримуватися рекомендацій дієтологів:

  1. Калорійність щоденного меню не повинна бути меншою за 2800-3000 ккал.
  2. Більшу частину раціону має становити білкова їжа, клітковина та жир зводяться до мінімуму. Вуглеводи при правильному харчуванні скорочуються під час гострого перебігу хвороби.
  3. Потрібно зберігати баланс вітамінів, мінералів, т.к. є важливими елементами процесу загоєння виразок.
  4. Важливо дотримуватись принципу дробового харчування – кожні 3 години, невеликими порціями. Це знизить рівень кислотності у шлунку.
  5. Готувати їжу треба методами гасіння, варіння, запікання. Їжа має бути теплою, напіврідкою або кашкоподібною.
  6. Дотримання питного балансу – 1-2 л простої води без урахування перших страв, напоїв.

Правильне харчування при виразці шлунка - лікувальна дієта, дозволені та заборонені продукти

Дозволені та заборонені продукти

Правильне харчування при виразковій хворобі шлунка ґрунтується на використанні дозволених та виключенні заборонених продуктів. Перелік наступний:

Продукти при виразковій хворобі

Дозволені

Заборонені

Пісні риба, м'ясо (кролик, яловичина, курка) та супи, бульйони на їх основі

Гострі соуси, маринади, спеції

Макарони, крупи (манка, рис, вівсянка, гречка)

Консерви, копченості

Пшеничний хліб, сухарі, бісквіт, несолодке печиво

Свіжий, гарячий хліб, здобна випічка, листкове тісто, гіркий шоколад

Молоко, сир, йогурт, нежирна сметана, твердий сир

Жирні сорти риби та м'яса

Некислі овочі (картопля, морква, кабачки, гарбуз, буряк, селера, капуста цвітна)

Овочі (шпинат, гриби, свіжі цибуля та часник, щавель, бобові)

Солодкі фрукти та ягоди (малина, банани, полуниця, яблука, груші, персики)

Кислі ягоди, фрукти (журавлина, гранат, цитрусові)

Варені яйця некруто, омлет на пару

Гострий сир, жирна молочна продукція

Відвар шипшини, чай з молоком, компот

Напівфабрикати, фастфуд

Мармелад, варення, зефір, мед, джем

Сухофрукти, волоські горіхи

Рафіновані рослинні олії

Квас, газування, міцна кава, чай, алкоголь

Сіль – з обмеженням (5 г на день), вершкове масло – 20 г

Смажені яйця та зварені круто

Продукти з лікувальним ефектом

Правильне харчування при виразці шлунка сприяє рятуванню від дискомфорту, хворобливої симптоматики. Існують три продукти, які необхідно вживати при виразці:

  1. Капустяний сік. Свіжовижата суміш допомагає боротися зі збудником виразки – бактерією хелікобактер пілорі. Сік загоює пошкоджену слизову оболонку шлунка. Використовувати білокачанну капусту у стравах не рекомендується, краще готувати броколі або цвітну.
  2. Мед. Продукти бджільництва є натуральними антисептичними засобами. Щоденне споживання 15-20 г меду сприяє нейтралізації шлункової кислоти, усунення запальних процесів, нормалізації роботи ШКТ.
  3. Молоко. Нежирний продукт знижує агресивну дію деяких компонентів їжі, обволікаючи слизову оболонку шлунка. При правильному раціоні споживання молока знімає болючі відчуття при виразці.

Правильне харчування при виразці шлунка - лікувальна дієта, дозволені та заборонені продукти

Харчування для виразників

Раціон харчування при виразці шлунка необхідно продумувати заздалегідь. Приклад правильного меню:

Дні

Сніданок

Ланч

Обід

Полудень

Вечеря

Перед сном

Пн

Вівсянка – 120 г, чай, хліб, олія

Йогурт – 100 г, яблуко

Овочевий суп – 150 г, котлети рибні – 80 г, пюре – 120 г, компот – 150 мл

Желе – 150 г, банан

Макарони з телятиною – 180 г, салат – 80 г, кисіль – 150 мл

Склянка теплого молока з медом

Вт

Сирна запіканка – 200 г, чай з молоком та печивом

Бісквіт – 120 г, солодкий сік

Вермішельовий суп – 120 г, телятина печена – 100 г, салат овочевий – 80 г, яблучний компот

Паровий омлет – 150 г, ряженка

Овочеве рагу – 180 г, судак тушкований – 80 г, рис – 70 г, відвар шипшини

Ср

Каша манна молочна – 180 г, сухарі, сік

Салат морквяний зі сметаною – 150 г

Буряк – 150 г, курячі фрикадельки – 100 г, гречка – 80 г, компот

Фруктове пюре – 180 г, кисіль – 150 г

Судак з цвітною капустою – 200 г, морс

Чт

Рідка рисова каша – 180 г, сир – 30 г, чай

Диня, кисіль

Суп молочний з макаронами – 150 г, рибні биточки – 120 г, пюре – 80 г, компот

Нездобна ватрушка, сік

Запіканка картопляна з яловичим фаршем – 200 г, тушкований кабачок, кефір

Пт

Яйце некруто – 1 шт., сир з медом – 150 г, чай

Йогурт – 120 г, печиво

Суп з галушками – 150 г, парова риба – 120 г, буряк з олією – 80 г, кисіль

Мармелад – 80 г, компот

Печену картопля – 100 г, курячі тефтелі – 120 г, ікра кабачкова – 80 г, відвар шипшини

Сб

Молочна вівсянка – 150 г, хліб, сир

Печене яблуко, сухарі

Суп перловий – 150 г, телятина – 120 г, вермішель – 90 г, морс

Фруктовий пудинг – 170 г, чай

Тріска в молочному соусі – 120 г, гречка – 80 г, печений гарбуз, компот

Нд

Ліниві вареники – 180 г, сметана – 20 г, чай

Фруктово-ягідний мус – 180 г

Овочевий суп – 180 г, печений мінтай – 100 г, рис – 80 г, салат – 80 г, відвар ромашки

Крекери – 100 г, сік персиковий

Курка відварена – 120 г, картопляне пюре – 90 г, відварена морква – 70 г, відвар шипшини

Правильне харчування при виразці шлунка - лікувальна дієта, дозволені та заборонені продукти

Відео

EuroMD