Кава та холестерин: чи можна пити, як впливає при підвищеному рівні

Кава давно міцно увійшла в життя практично кожної людини, мало хто уявляє свій ранок без порції ароматного напою, що надає бадьорість і тонус. Але мало хто замислюється, чи є у цього продукту корисні і шкідливі властивості, незважаючи на масу досліджень, що проводяться. Ще один цікавий зв'язок – кава та холестерин.

Любителі напою, у яких показник цієї органічної сполуки в крові підвищений, побоюються пити каву в колишніх кількостях, але чи виправданий цей страх? Сьогодні потрібно розглянути вплив кави на холестерин у крові, підвищує або знижує напій ці показники, а також як правильно заварювати зерна, щоб отримати лише користь від їх вживання.

Склад напою

Щоб розібратися, чи можна пити каву за підвищеного холестерину, потрібно дізнатися про склад напою. Ця тема давно викликає суперечки експертів – одні з них стверджують, що кавові зерна містять небезпечні для судин речовини, інші заявляють, що напій здатний вплинути на організм лише на сприятливий вплив.

Вміст речовин у каві наступне:

  • розчинні вуглеводи – 1/2 частина їх представляє сахароза;
  • понад 30 видів органічних кислот – найкориснішою з них вважається хлорогенова. Вона бере участь у синтезі білкових молекул, покращує газообмін, надаючи сприятливий вплив на стан організму. Крім хлорогенової, до складу кави входять лимонна, яблучна, оцтова та оксалова кислоти;
  • кофеїн – про вміст цього компонента у каві чули всі. Саме кофеїн є винуватцем суперечок про те, як впливає напій на організм, шкодить чи приносить користь. З'єднання відноситься до класу органічних алкалоїдів, що викликають підвищення тонусу, бадьорість (а при зловживанні напоєм – нервове збудження та звикання);
  • нікотинова кислота – у 100 гр. Кавових зерен міститься 1/5 частина добової норми вітаміну РР, необхідного для зміцнення судин та підтримання повноцінного кровопостачання тканин;
  • Важливі мікроелементи – це залізо, фосфор, калій, кальцій та магній. Не варто перераховувати корисні властивості цих елементів, про них знають усі. Калій, що міститься в каві, підтримує еластичність та тонус капілярів, робить їх менш ламкими. Як не парадоксально, але за наявної шкоди кофеїну, напій все ж таки приносить і користь.

Чому вживаний і улюблений багатьма напоями такий ароматний? Вишуканий запах кави надають ефірні олії, що містяться в ньому, що володіють масою корисних властивостей. Багато з масел борються із запаленням, знижують больові відчуття та усувають спазми. Аромат кави залежить від способу обсмажування зерен та температури, що підтримується при цьому.

Кава та холестерин: чи можна пити, як впливає при підвищеному рівні

Чи є холестерин у самій каві? Варто звернути увагу, що у складі зерен цієї органічної сполуки немає, та й сам напій не відноситься до розряду калорійних. Але впливає кількість цієї речовини у крові як надходження холестерину ззовні.

Як зерна впливають на показники холестерину

Вживаючи каву щодня і ставлячи питання про вплив зерен на рівень холестерину, потрібно знати про їх особливості. Потрібно відразу обмовитися, що міркувати доведеться лише про чистий натуральний продукт, без жодних добавок.

Адже якщо людина п'є каву з молоком, вона повинна враховувати, що в цьому продукті вже міститься холестерин, особливо якщо молоко з більшим відсотком жирності. У кавових зернах є елемент під назвою кафестол – саме він здатний підвищити рівень холестерину в крові при регулярному вживанні напою у великій кількості.

Вченими були проведені нові дослідження, під час яких вдалося довести прямий вплив кафестолу на стан капілярів та вміст холестерину в крові. Безпосередньо речовина і холестерин не пов'язані, але кафестол порушує механізм всмоктування власного холестерину в тканинах кишечника, негативно впливаючи на його стінки.

Які сорти кави багаті на «шкідливий» кафестол

Підвищує холестерин у крові не кожен сорт кави, оскільки вміст елемента кафестолу у них різний. Від якого виду напою слід відмовитись, якщо є проблеми зі збільшенням холестерину:

  • по-скандинавськи – інакше він називається «справжнім чоловічим напоєм». Його особливість у приготуванні – мелені зерна не варять, а лише чекають на момент закипання, причому при цьому використовується часник;
  • еспресо – при підвищеному холестерині краще не вживати, оскільки ця кава містить масу кафестолу;
  • напій, приготований за допомогою кавника або френч-пресу – спосіб приготування не менш важливий.

На сьогоднішній день існує маса сортів кави, а саме від того, яка з них п'є людина, залежить, чи залишаться показники холестерину в крові в нормі чи підвищаться. Цілком здоровим кавоманам неушкоджено вживати гарячий напій навіть перерахованих видів, якщо не йдеться про щоденні великі дози.

Розчинна кава

Кава та холестерин: чи можна пити, як впливає при підвищеному рівні

Трави від підвищеного холестерину

Нові дослідження, проведені з метою з'ясування користі та шкоди кавового напою для людей з підвищеним холестерином, виявили, що розчинна кава є найбезпечнішою для цієї групи пацієнтів.

Кафестол – речовина, якої стає більше в напої під час тривалого варіння. А ось розчинна кава немає необхідності довго готувати. Багато людей недолюблюють розчинний напій, вважаючи його ненатуральним.

Однак у процесі приготування зерна також обробляють – обсмажують, благають, після чого розчинну каву просто висушують потоком гарячого повітря, а мелену – варять. У результаті обох випадках виходить натуральний готовий продукт.

Кава та холестерин: чи можна пити, як впливає при підвищеному рівні

Якщо раніше виробники додавали в розчинну каву дихлоретан (у процесі виготовлення), то зараз санітарні норми не дозволяють використовувати цю добавку. Тому любителі розчинного напою можуть бути спокійні – продукт повністю натуральний, хоча має менш виражений аромат, ніж мелений.

Проте лікарі стверджують, що саме розчинну каву можна пити без страху підвищити показники холестерину в крові, оскільки його не потрібно піддавати тривалій термічній обробці з виділенням кафестолу.

Чи можна пити каву, якщо холестерин підвищений

При високому холестерині багато лікарів радять повністю відмовитися від міцного чаю та кави, але чи це виправдано? Як уже говорилося, в мелених сортах напою є кафестола, і його стає ще більше при тривалій термічній обробці. Чим довше напій тримають на вогні, тим шкідливішим він стає для власників підвищених показників холестерину в крові.

Відповідно, якщо каву в процесі приготування кип'ятять кілька разів (наприклад, при варінні скандинавським способом), то вживати її за високого холестерину не можна. Любителям меленого напою можна лише порадити спосіб, як усунути зайву кількість кафестолу з кави, щоб без побоювань його вживати.

Необхідно застосовувати паперовий фільтр, надлишки шкідливих речовин залишаться на стінках фільтра, а сам напій очиститься. За бажанням можна придбати спеціальну кавоварку, оснащену системою паперової фільтрації.

Ще один спосіб уникнути шкідливого впливу кафестолу на організм – це пити напій без вмісту кофеїну. Його давно полюбили жінки завдяки властивості знижувати вагу, очищати організм від шлаків і токсинів. У процесі приготування зерен їх відкачують зайвий кофеїн, зберігаючи при цьому незабутній аромат і корисні властивості.

Проте лікарі і тут дискутують, адже кафестол виділяється у процесі тривалого варіння напою, а вміст кофеїну з цим не пов'язаний. Людям, яких цікавить питання, скільки і якої кави можна випивати, щоб не завдати шкоди здоров'ю, краще відвідати фахівця, здати кров на вміст холестерину і підбирати більш відповідний вид напою разом із лікарем.

На закінчення

Багато лікарів попереджають пацієнтів – питимете багато кави, значно погіршите свій стан. І вони частково праві – адже у напої, який кип'ятився багато разів, значно підвищується вміст кафестолу, шкідливого стану судин.

Але якщо іноді вживати розчинний гарячий напій або замінити його на сорти без кофеїну, шкоди здоров'ю це не принесе. Потрібно пам'ятати, що в самій каві холестерин не міститься. Але щоб не підвищити його рівень у крові, не варто зловживати напоєм, важливо дотримуватися технології приготування і консультуватися з фахівцями.

EuroMD
Додати коментар