Вітамін В1 (тіамін) розчиняється у воді. Він легко руйнується в лужному середовищі при тепловій обробці. Тіамін відіграє істотну роль в обміні вуглеводів в організмі.
Надходить вітамін В1 в організм переважно з рослинною їжею. Синтезується він мікрофлорою товстої кишки.
Рослинні і тваринні джерела вітаміну В1
- Найбільше тіаміну міститься в гречаній і вівсяній крупі, горіхах, горосі, жирній свинині.
- М’ясо, птиця, печінка, яєчний жовток, риба.
- Хлібобулочні продукти з борошна грубого помелу.
- Цільнозернові: рисові висівки, необроблений рис, проростки пшениці, польова гірчиця.
- Зелені овочі: брюссельська капуста, брокколі, спаржа.
- Бобові: горох, квасоля, боби, чечевиця.
- Горіхи, родзинки, чорнослив.
- Апельсин, слива, плоди шипшини.
- Ягоди: чорна смородина, суниця, лохина, обліпиха.
- Пивні дріжджі, водорості (ламінарія, спіруліна).
- Трави: шавлія, м’ята перцева, петрушка, лист малини, щавель, ромашка, корінь лопуха, кайенский перець, солома вівса, кропива.
Гіповітаміноз вітаміну В1 – симптоми
До первинних ознаками нестачі вітаміну В1 в організмі відносяться фактори з боку нервової, травної, серцево-судинної систем.
- Депресія, плаксивість, тривожність, підвищена дратівливість, безсоння.
- Порушення функцій мозку: зниження пам’яті, погіршення координації, підвищена розумово-фізична стомлюваність.
- Оніміння рук, ніг, болі, свербіння.
- Зниження апетиту, втрата ваги.
- Нудота, запори, діарея.
- Відчуття печіння або тяжкості в надчеревній ділянці, збільшення печінки.
- Тахікардія, артеріальна гіпотонія.
- Задишка при інтенсивному і навіть незначному фізичному навантаженні.
- Гостра стадія серцево-судинної недостатності при несвоєчасній діагностиці або лікуванні.
Зараз читають:Вітамін B5: як діє
Згідно зі статистикою, у 25% хворих на СНІД спостерігається дефіцит тіаміну. Хронічний дефіцит вітаміну В1 у цих хворих веде до зниження маси тіла, анорексії, появі різних неврологічних симптомів