Вітамін В5 відомий під назвою «пантотенова кислота» або «пантотенат кальцію». Вітамін володіє широким спектром функцій для підтримки здоров’я організму. В організмі пантотенат кальцію перетворюється на пантетін. Коензим А, у складі якого присутній пантетін, причетний до жирового, білкового та вуглеводного метаболізму.
Вітамін В5 важливий для обміну амінокислот, вуглеводів, жирів, синтезу гемоглобіну, холестерину, ацетилхоліну, гістаміну і життєво важливих жирових кислот.
Пантотенат кальцію чутливий до нагрівання. Втрачається майже п’ятдесят відсотків вітаміну під час термічної обробки продуктів.
Вітамін В5 – джерела
В організмі вітамін В5 виробляється кишковою паличкою в значній кількості.
Вітамін поширений, тому поповнити свій раціон продуктами, що містять В5, не складе труднощів. Міститься пантотенова кислота в рослинних продуктах:
- дріжджі;
- горох;
- горіх фундук;
- вівсяна і гречана крупи;
- зелено-листові овочі;
- кольорова капуста.
У продуктах тварин кислота пантотенова міститься:
- нирки, печінка, серце;
- курчата;
- яєчний жовток;
- молоко;
- ікра риб.
Гіповітаміноз вітаміну В2 – причини
До дефіциту пантотенової кислоти можуть привести:
- мале надходження в раціон харчування продуктів жирових і білкових;
- дефіцит вітамінів В групи та вітаміну С;
- хвороби тонкого кишечника з синдромом малої абсорбації;
- тривале застосування антибіотиків і сульфаніламідів.
При нестачі вітаміну В5 в організмі знижується імунітет до інфекцій, від чого часто виникають гострі респіраторні хвороби.