Вітамін Р ( цитрин, вітамін С2, біофлавоноїди ) розчинний у воді, тісно взаємодіє з вітаміном С.
Біофлавоноїди не впливають на активність і засвоєння інших поживних речовин. Вони сприяють економній витраті аскорбінової кислоти клітинами організму, перешкоджають появі ускладнень при прийомі препаратів, що пригнічують згортання крові (антикоагулянтів).
Середньодобова доза вітаміну Р – 35-50 мг.
Вміст вітаміну P
Вітамін Р швидко руйнується під впливом температур, тому переважно їжте продукти сирими. Цей вітамін міститься у всіх овочах і фруктах, які містять аскорбінову кислоту:
- всі фрукти цитрусові (апельсини, мандарини, лимони);
- всі сорти винограду, абрикос, яблук, слив;
- ягоди (малина, чорноплідна горобина, чорниця, шипшина, чорна смородина, ожина);
- овочі (капуста, болгарський перець, буряк, томати, щавель, листя салату, часник).
Флавоноїди містяться в зеленому чаї. Цей сорт чаю вважається найкориснішим для організму, оскільки володіє вираженою антиоксидантну дію. Він знижує рівень холестерину і виводить з організму токсичні речовини і продукти розпаду. Зелений чай очищающає, тонізує судини і сприяє схудненню.
Вітамін P – опис
Цитрин забезпечує поглинання вітаміну С і використання його організмом, а також запобігає його окисленню.
Вітамін Р – потужний антиоксидант і важливий у запобіганні геморагічних явищ:
- кровотечі з вісцеральних судин і капілярів;
- набряки, асцит, плеврит;
- крововиливи в сітківку;
- хвороби вен, варикозне розширення вен, артрит;
- гіпертонія;
- опіки, екзема;
- кровотечі у новонароджених;
- кровоточивість ясен.
Вітамін Р надає особливу антибактеріальну дію завдяки катехінам в його складі. Вони беруть участь у захисних реакціях організму на інфекції і простудні хвороби.
Вітамін Р підвищує пружність, еластичність судин, сполучних тканин, зміцнює стінки капілярів.
Цитрин робить позитивний вплив на здатність крові згортатися при кровотечах різної етіології.
Вітамін Р здатний захищати організм від наступних побічних ефектів:
- розвиток вірусу грипу;
- шкідливий вплив рентгенівського випромінювання;
- контроль вмісту і збільшення засвоюваності кальцію.
Дефіцит вітаміну Р в організмі проявляється головним чином ламкістю капілярів. При нестачі цитрину в організмі слід особливу увагу приділити вживанню шипшини, лимонного та овочевих соків, фруктових чаїв.