Вітамін В2 відомий ще під назвою «рибофлавін». Руйнується він під дією світла, але важко розчиняється у спирті і воді. Завдяки вітаміну В2 забезпечується правильний перебіг процесів окислення і відновлення в організмі. Рибофлавін в природі досить поширений і в організм надходить звичайно з продуктами молочними та м’ясними.
Підсилюють вплив на організм вітаміну В1 медичні препарати, що регулюють функціонування щитовидної залози, препарати гіпотензивні. Блокаторами рибофлавіну є нейролептики (в основному транквілізатори) і вазодилататори периферичні.
Вітамін В2 сприяє абсорбції та накопиченню заліза, а також засвоєнню вітаміну В6.
Вітамін В2 – джерела
В організмі людини рибофлавін синтезується мікроорганізмами і мікрофлорою товстої кишки. Джерелами вітаміну В1 є продукти рослинного і тваринного походження:
- зелені листові овочі;
- дріжджі
- цільнозернові крупи (гречана, пшенична каша, вівсянка);
- оболонки і зародки зернових культур;
- хліб
- бобові (горох, боби, квасоля, сочевиця);
- нирки, печінка;
- м’ясо, риба;
- яєчний білок;
- сир пресований, сир;
- молоко йогурт.
Гіповітаміноз вітаміну В2 – причини
Досить рідко зустрічаються люди з недоліком вітаміну В2 в організмі. Дефіцит рибофлавіну спостерігається у осіб голодуючих або тих, що дотримуються строгих дієт. Ендогенними причинами є порушення функції всмоктування кишечника і шлунку, що трапляється при певних хворобах.