Баклажани при панкреатиті: можна чи ні їх їсти, користь

При розвитку панкреатиту дуже важливо дотримуватися дієти, тому що будь-які похибки в харчуванні можуть стати причиною загострення хвороби. Хворому необхідно постійно обмежувати себе в їжі, виключаючи з раціону не тільки жирні та смажені страви, а й деякі овочі. І щоб не нашкодити собі, багато пацієнтів задаються питанням про те, чи можна їсти баклажани при панкреатиті, адже цей овоч дуже поширений у нашій країні і є доступним кожному. Природно, що з цим питанням найкраще звертатися до лікаря, але оскільки відвідування фахівців у більшості просто не вистачає вільного часу, вони починають шукати відповідь на це питання в інтернеті. І зараз ви отримаєте його у повному обсязі.

У чому користь баклажанів?

Перш ніж говорити про те, чи можна чи ні баклажани при панкреатиті, необхідно кілька слів сказати про користь цього овоча для людського організму. У його складі дуже мало жирів, вуглеводів і кислот, але при цьому є безліч корисних мікро- і макроелементів, необхідних для нормального функціонування організму. Серед них є:

  • цинк,
  • йод,
  • фтор,
  • калій,
  • залізо,
  • фосфор,
  • натрій,
  • вітаміни групи В,
  • вітамін А,
  • вітамін С,
  • вітамін РР та багато інших.

Низький вміст вуглеводів робить баклажан низькокалорійним та дієтичним овочом. Тому їх рекомендується включати до щоденного раціону особам, які страждають від надмірної маси тіла. При цьому слід зазначити, що його вживання корисне не тільки при ожирінні, але також і за таких недуг:

  • хронічні запори;
  • подагра;
  • ниркові та печінкові захворювання;
  • розлади серцево-судинної системи та травного тракту;
  • набряклості.

Баклажани при панкреатиті: можна чи ні їх їсти, користь

Свіжі баклажани містять у собі більше корисних речовин, ніж заморожені або приготовлені (у будь-який спосіб)

Корисними баклажани є і для здорових людей. Вони забезпечують надійну підтримку імунної системи та сприяють профілактиці різноманітних захворювань.

Можна чи не можна?

Безсумнівно, баклажан є дуже корисним овочом для організму людини і дозволяє справлятися з різними захворюваннями. Однак за наявності в підшлунковій залозі запальних процесів цей овоч протипоказаний до вживання, і є кілька причин.

Головна причина, через яку не рекомендується вживати в їжу баклажани при панкреатиті та холециститі, це підвищений вміст у цих овочах алкалоїдів, аскорбінової кислоти та фітонцидів. Здавалося б, у цьому немає нічого особливого, але ці речовини активізують проензими у підшлунковій залозі, що часто призводить до загострення запальних процесів. Тому їсти цей овоч слід дуже обережно, дотримуючись всіх правил його приготування.

Друга причина, через яку лікарі радять виключити баклажани з раціону при розвитку панкреатиту, це підвищений вміст цукру в них. При виникненні запальних процесів у підшлунковій залозі ушкоджуються її клітини, вироблення інсуліну знижується. Оскільки в організмі спостерігається дефіцит цієї речовини, велике надходження цукру може стати причиною підвищення рівня глюкози в крові. Це, у свою чергу, дає “команду” підшлунковій швидше виробляти інсулін. Внаслідок цього орган сильно перевантажується і його функціональність знижується ще більше.

Баклажани при панкреатиті: можна чи ні їх їсти, користь

Будьте обережні! Баклажани можуть спровокувати загострення панкреатиту!

Більше того, у баклажанах знаходяться речовини, що підвищують відділення жовчі, що стає причиною порушення роботи клапанного апарату та її проникнення в панкреатичний сік. Це провокує появу частої відрижки з присмаком гіркоти та різних розладів з боку травного тракту. А підвищений вміст клітковини в баклажанах стає причиною виникнення діареї та метеоризму.

Але незважаючи на те, що цей овоч може стати причиною появи різних розладів при панкреатиті, це не говорить про те, що його слід взагалі виключити з раціону. У ньому міститься маса корисних речовин, які допомагають травній системі справлятися зі своїми функціями. Однак вживати баклажан при гострій течії панкреатиту і при загостренні хронічного не можна категорично.

Їсти його дозволяється лише у період стійкої ремісії. При цьому вживати його у сирому вигляді не варто. Перед вживанням баклажан слід або зварити або пропарити на пару. І найкраще, якщо він поєднуватиметься з іншими овочами, дозволеними при цьому недузі.
З баклажанів можна готувати різні супи, гарніри та салати. Але перед цим його необхідно в обов'язковому порядку очистити від шкірки, інакше приготоване блюдо гірчить. Щоб позбавити його гіркоти, багато фахівців радять не тільки очищати баклажан від шкірки, але й замочувати його в підсоленій воді.

Вводити цей овоч у раціон рекомендується не раніше ніж через 4-6 тижнів після зняття болючого нападу. І якщо реакція організму на вживання відвареного або приготовленого на пару баклажану буде нормальною, його можна готувати й іншими способами, наприклад запікати або гасити. Проте їсти страви із цим овочом можна невеликими порціями.

У тих випадках, коли після вживання баклажану у пацієнта відзначаються будь-які розлади з боку травної системи, його слід виключити з раціону до одужання або знизити кількість його вживання до мінімуму.

Баклажани при панкреатиті: можна чи ні їх їсти, користь

Баклажани відмінно усувають набряки, тим самим зменшуючи навантаження на органи сечовидільної та серцево-судинної системи

Якщо ж жодних негативних реакцій організму на цей овоч не відзначається, його включення до щоденного раціону цілком можливо. При цьому він принесе неабияку користь:

  • дозволить зміцнити міокард та запобігти розвитку інфаркту;
  • нормалізує серцевий ритм;
  • покращить роботу сечовидільної системи та позбавить набряків;
  • усуне хронічні запори;
  • виведе із організму сечові кислоти;
  • нормалізує процес кровотворення у організмі.

Але з огляду на те, що баклажани мають і корисні, і шкідливі властивості, перш ніж включати його до раціону, слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.

В якій кількості можна їсти баклажани при панкреатиті?

Сказати точно, скільки модно їсти баклажани при панкреатиті, не можна. Норма цього овочів на добу індивідуальна для кожного і залежить від того, як саме організм людини переносить його. Організм деяких хворих адекватно реагує на нього та у великих кількостях, а деяким пацієнтам стає погано навіть після вживання невеликої кількості баклажану. Тому тут треба сказати, що для визначення добової норми цього овочу потрібно провести експеримент. Для початку слід вводити його в раціон у дуже невеликих кількостях (не більше 10-20 г). І якщо організм переносить його добре, можна поступово збільшувати вміст у стравах.

Баклажани при панкреатиті: можна чи ні їх їсти, користь

Готувати баклажани можна по-різному, головне робити це правильно!

Слід зазначити, що панкреатит, як будь-яке інше захворювання, може проявлятися по-різному. І якщо у пацієнта він розвивається у гострій формі, потрібно повністю змінити свої погляди на раціон. Дуже важливо усунути з нього всі продукти харчування, що провокують появу больового нападу. І якщо після баклажану також відзначаються болючі відчуття у проекції підшлункової, його теж потрібно виключити з раціону.

І це стосується не лише баклажану, а й інших овочів. Багато хто з них сильне навантаження на підшлункову залозу, тому при складанні щоденного меню слід обов'язково враховувати всі рекомендації, дані лікарем.

Баклажанова ікра при панкреатиті

Найпоширеніша страва в нашій країні, що готується за участю баклажанів, це баклажанова ікра. Вона також дозволяється при панкреатиті, але при її приготуванні слід зважати на деякі нюанси. У жодному разі не можна:

  • обсмажувати овочі;
  • додавати майонез, кетчуп та оцет.

Все, що має бути в дієтичній баклажановій ікре, це:

  • баклажани,
  • морква,
  • цибуля,
  • томати.

Всі овочі потрібно очищати від шкірки та гасити, а потім подрібнювати до пастоподібної та однорідної консистенції. Тільки так отримана ікра легко перетравлюватиметься і принесе велику користь організму.

EuroMD
Додати коментар