Дієта при гострому панкреатиті: харчування при загостренні у підшлунковій залозі, меню

Панкреатит – одне з найпоширеніших захворювань серед людей віком 25-40 років. Причому найчастіше він розвивається у гострій формі, що характеризується раптовим больовим нападом. Після його усунення пацієнтам завжди призначається строга дієта, тому що якщо не дотримуватися всіх правил харчування, ризики повторного виникнення нападу та переходу хвороби в хронічну форму зростають у кілька разів. Дієта при гострому панкреатиті має на увазі під собою не тільки вживання тих чи інших продуктів, але й правила їх вживання, яким також дуже важливо слідувати.

Основні принципи харчування

Дієта при гострому панкреатиті є невід'ємною частиною терапії. Без неї проведення повноцінного лікування стає неможливим. Адже існують певні продукти харчування, які дуже дратують підшлункову залозу і посилюють вироблення панкреатичного соку. А це додаткове навантаження на орган, яке може призвести до ще більшого пошкодження.

Отже, дієта при панкреатиті вимагають від хворого дотримання наступних правил:

  • перевагу потрібно віддавати білковим продуктам, вони повинні бути основою при складанні меню на тиждень;
  • вживання продуктів харчування, що містять у собі вуглеводи та жири, слід звести до мінімуму, особливо цукор, що складається на 99% з вуглеводів;
  • вживання смажених та жирних страв не допускається;
  • слід відмовитися від продуктів із високим вмістом грубої клітковини;
  • періодично приймати полівітамінні комплекси (це необхідно тому, що при гострому панкреатиті доводиться відмовлятися від багатьох фруктів, ягід та овочів, у результаті в організмі може виникнути дефіцит вітамінів);
  • вживати їжу потрібно в невеликих кількостях, але часто, близько 5-6 разів на добу;
  • їжа не повинна бути гарячою або холодною, оскільки вона має подразнюючу дію на весь ШКТ.

Це основні правила, яким має дотримуватися кожен хворий. Однак у перші дні при загостренні панкреатиту підшлункової залози рекомендується і на кілька діб відмовитися від вживання будь-якої їжі. У цей період допускається лише пиття. Причому відбуватися воно має також за певними правилами. На добу слід випивати до 1,5 л рідини (не більше!), поділяючи її на рівні порції, щоб вистачило на 5-6 прийомів.

Дієта при гострому панкреатиті: харчування при загостренні в підшлунковій залозі

Основні принципи харчування при гострому панкреатиті

Пити можна не лише очищену воду, а й мінералку без газів, а також відвар шипшини. Їсти при загостренні хвороби можна лише на 3 добу. При цьому вживати дозволяється лише низькокалорійні продукти без вмісту солей, жиру та клітковини, оскільки вони сприяють підвищенню секреції панкреатичного соку та стимулюють підвищену газоутворення в кишечнику.

При панкреатиті в період загострення дозволяється вживати рідку їжу з невеликим вмістом складних вуглеводів. Однак готувати їх слід без додавання солі та на пару. Їсти в цей період необхідно до 8 разів на добу через рівні проміжки часу, розділяючи готову страву на маленькі порції. Це дозволить знизити навантаження на підшлункову залозу та дати їй час на відновлення. У стадії загострення також допускається вживання соків, відварів шипшини та смородини. У цей момент необхідно збільшити кількість рідини, що вживається, до 2,5 л.

Складаючи меню при загостренні хвороби, важливо правильно розрахувати калорії. Калорійність добового раціону потрібно підвищувати поступово, і на 5 добу вона повинна перевищувати 800 ккал. Через кілька днів після гострого панкреатиту щоденний раціон можна доповнювати рослинними та молочними білками (їх кількість не повинна перевищувати 15 г), а також вуглеводами. Кількість останніх теж має контролюватись і не перевищувати 200 г на добу. А ось від продуктів, що містять у собі жири, як і раніше, слід утриматися.

Вживання жирів стає можливим лише на 7 добу. І їхня кількість не повинна перевищувати 10 г. У цей же період необхідно підвищувати добову калорійність раціону до 1000 ккал, збільшуючи при цьому в раціоні білки до 50 г та вуглеводи до 250 г.

Зразкове меню на 7-10 добу після загострення

Складаючи приблизне меню дієти після нападу гострого панкреатиту, особливу увагу слід приділяти сніданку. Під час нього дозволяється вживати рисову та манну кашу. Варити їх можна тільки на воді, додаючи трохи фруктів та цукру. А ось під час другого сніданку допускається вживання морквяного або картопляного пюре. Воно має бути рідким і готуватися також без участі молока та олії. Разом з ним можна з'їсти невеликий шматочок відвареної або приготовленої на пару риби (не більше 50 г) або м'яса.

На обід можна з'їдати близько 150 мл овочевого супу. Але при його приготуванні всі компоненти необхідно подрібнювати блендером або натирати на дрібній тертці. Також на обід допускається вживання картопляного пюре та риби. Як десерт можна з'їдати яблуко, але перед вживанням його потрібно очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці.

Дієта при гострому панкреатиті: харчування при загостренні в підшлунковій залозі

При панкреатиті їсти слід через рівні проміжки часу

А ось на полудень можна з'їсти трохи знежиреного сиру. Для покращення смакових якостей у нього дозволяється додавати цукор чи мед у невеликих кількостях. А від вечері після гострого панкреатиту слід відмовитись. Якщо перед сном відчувається сильне почуття голоду, приглушити його можна склянкою води із додаванням 1 ч.л. меду чи нежирного кефіру.

Що можна їсти через 10 днів після загострення?

Дієта при загостренні панкреатиту повинна дотримуватися протягом тривалого часу. Щоб стан пацієнта став стабільним, харчування при гострому панкреатиті повинно мати свої «рамки» і через 10 днів після загострення захворювання. Однак у цей період добова калорійність раціону має перевищувати таких норм:

  • білки не повинні перевищувати 60 г;
  • жири – 20 г;
  • вуглеводи – 300 г.

При цьому можна їсти при панкреатиті лише протерту їжу у теплому вигляді. Додавати до неї сіль, як і раніше, не варто. Як тільки у пацієнта при панкреатиті підшлункової залози зникнуть усі симптоми хвороби, його щоденний раціон може доповнюватися такими продуктами:

  • овочевими супами;
  • рибою та м'ясом, але тільки нежирних сортів;
  • овочами (винятком є овочі з великим вмістом грубої клітковини);
  • крупами;
  • кисломолочними продуктами харчування з низьким вмістом жирів;
  • медом (не більше 1 ч. л. на добу);
  • овочевими та фруктовими соками;
  • компотами.

Дієта при гострому панкреатиті: харчування при загостренні в підшлунковій залозі

Кожен організм індивідуальний, тому дізнаватися про те, що можна їсти при панкреатиті, а від чого варто відмовитись, краще у лікаря.

При цьому дієта після нападу панкреатиту у дорослого категорично забороняє вживати;

  • смажені та жирні страви;
  • здобну випічку;
  • сало;
  • копченості;
  • соління та маринади;
  • часник, цибуля;
  • жирні молочні та кисломолочні продукти;
  • м'ясні та рибні бульйони.

Обов'язковою є також відмова від куріння та вживання газованих та спиртних напоїв. Якщо під час загострення нехтувати цими правилами, напади можуть почастішати.

Таке харчування при панкреатиті має здійснюватись протягом тривалого часу – близько 6-12 місяців. При біліарному панкреатиті дотримання дієти може затягнутися на більш тривалий термін, тому що при цьому захворюванні відбуваються сильні збої у роботі підшлункової.

Що далі?

Слід розуміти, що панкреатит у гострій формі може легко прийняти хронічний перебіг. І щоб цього не допустити, дотримуватися певних правил харчування необхідно після відновлення нападу. У разі також важливо знати як те, що можна їсти при панкреатиті, а й те, як слід харчуватися у принципі.

Ось деякі правила:

  • вживання їжі також має відбуватися через рівні часи маленькими порціями (перевантажувати шлунок не можна, особливо на ніч);
  • вся їжа повинна готуватися тільки на пару, або в духовці без додавання жирів (вживання смаженої їжі можливе, але тільки в дуже маленьких кількостях і не більше 2-х разів на тиждень);
  • алкогольні та газовані напої слід повністю виключити з раціону.

Дієта при гострому панкреатиті: харчування при загостренні в підшлунковій залозі

Якщо не дотримуватися дієти після загострення гострого панкреатиту, можливі часті рецидиви та перехід хвороби до хронічної форми.

Говорячи про те, що можна їсти у фазу стійкої ремісії при гострому панкреатиті, слід виділити такі продукти:

  • супи, приготовані на вторинних м'ясних та рибних бульйонах;
  • нежирні сорти м'яса та риби;
  • молочні та кисломолочні продукти (не більше 1,5% жирності);
  • варення та мед;
  • сухий хліб;
  • печиво, але без будь-яких начинок;
  • крупи;
  • овочі та фрукти;
  • рослинні олії;
  • мінеральну негазовану воду;
  • неміцний чай;
  • компоти, соки.

Докладніше про дозволені при панкреатиті продукти повинен розповісти лікар. Важливіше для пацієнта є те, що йому категорично забороняється їсти. А до таких продуктів належать:

  • жирна риба та м'ясо;
  • гриби;
  • бобові;
  • здобна випічка;
  • кондитерські вироби;
  • напівфабрикати;
  • жирні молочні та кисломолочні продукти;
  • смажені страви;
  • сало;
  • соуси (майонез, кетчуп, гірчиця);
  • консерви;
  • магазинні пакетовані соки;
  • чіпси, сухарики тощо.

Якщо виключити з раціону всі ці продукти, вже через кілька місяців можна помітити, що підшлункова залоза стала працювати набагато краще і проблеми з травленням, а також неприємні відчуття у шлунку починають турбувати все рідше.

Дієта при гострому панкреатиті: харчування при загостренні в підшлунковій залозі

Відмінності нормальної підшлункової залози від запаленої

Дієтичні страви

Існує безліч дієтичних страв, які можна вживати при панкреатиті, завдяки чому щоденний раціон хворого може стати різноманітним і смачним.

Ось кілька простих рецептів приготування страв, які допускаються до вживання при цьому захворюванні:

  • запечена риба;
  • яловичі тефтелі.

Запечена риба

Щоб приготувати цю дієтичну страву, потрібно:

  • очищений короп;
  • трохи нежирної сметани;
  • сир твердого ґатунку;
  • цибуля та морква;
  • зелень.

Для початку потрібно подрібнити зелень. Потім необхідно змішати її зі сметаною та натерти приготовлену масу рибу з усіх боків, у тому числі й усередині. Далі слід нарізати півкільцями всі овочі та натерти на тертці сир.

Після цього потрібно взяти лист, застелити його фольгою і викласти на неї половину підготовлених овочів. Поверх них необхідно покласти рибу і «накрити» її овочами, що залишилися. Готується короп близько 40 хвилин за температури 180 градусів. Приблизно за 10-15 хвилин до готовності рибу та овочі слід посипати сиром.

Дієта при гострому панкреатиті: харчування при загостренні в підшлунковій залозі

Пам'ятайте! Тільки здорова та правильно приготовлена їжа дозволить вам зберегти функціональність вашої підшлункової залози та уникнути появи чергових нападів!

Яловичі тефтелі

Щоб приготувати яловичі тефтелі, необхідно підготувати такі продукти:

  • Яловичий фарш;
  • курине яйце;
  • сир.

Фарш потрібно змішати з яйцем та натертим на тертці сиром. Після чого з маси необхідно зліпити невеликі тефтелі, укладаючи їх в пароварку. Готувати їх слід протягом 30-40 хвилин. Подавати яловичі тефтелі можна з гречаною кашею або картопляним пюре.

Панкреатит є дуже серйозним захворюванням, яке часто доповнюється іншими невиліковними хворобами, наприклад, цукровим панкреатитом. Тому за його виникненні слід обов'язково дотримуватися вищеописаних правил харчування. В іншому випадку уникнути повторних рецидивів захворювання та виникнення на його фоні ускладнень буде практично неможливо.

EuroMD
Додати коментар