Кавун та диня при панкреатиті: можна чи ні, вплив на підшлункову залозу

Лікування панкреатиту полягає не тільки в прийомі ферментних препаратів, які сприяють поліпшенню процесу травлення, але й у дотриманні спеціальної дієти, що виключає з раціону хворого всі продукти харчування, що подразнюють на підшлункову залозу і стимулюють вироблення панкреатичного соку. А чи відносяться до цих продуктів соковиті та ароматні дині? І чи можна їсти кавун при панкреатиті? Саме про можливість вживання цих ягід при запаленні підшлункової залози і зараз піде мова.

У чому користь дині та кавуна?

Кавун і диня є найсмачнішими ягодами, у складі яких має безліч корисних вітамінів і мінералів. При цьому вони зовсім не містять жирів, які можуть навантажити шлунково-кишковий тракт. Більшість цих фруктів складається з води, що забезпечує нормалізацію роботи сечовидільної системи та усунення набряків.

При цьому організм насичується корисними вітамінами та мінералами, які сприяють нормалізації обміну речовин в організмі. При регулярному вживанні дині та кавуна людина стає менш дратівливою, тому що ці ягоди, завдяки високому вмісту магнію, сприятливо позначаються на роботі центральної нервової системи.

Крім того, ці ягоди мають низьку калорійність і відмінно підходять для схуднення. Вони також перебувають особливі елементи, сприяють зміцненню серцево-судинної системи та імунітету. Але якщо ці ягоди мають так багато корисних властивостей, чи можна вживати їх у їжу при панкреатиті?

Диня при панкреатиті

З огляду на те, що панкреатит є захворюванням, у якому відбувається порушення вироблення травних ферментів, природно, що з його лікуванні дієта грає величезну роль.

Диня є дуже солодкою та соковитою ягодою, яка має низьку калорійність і не містить у собі жирів. Здавалося б, що протипоказань для її вживання при панкреатиті підшлункової залози немає. Але ті хворі, які з трепетом ставляться до свого здоров'я, все-таки запитують, чи можна їсти диню при панкреатиті чи ні.

Кавун та диня при панкреатиті: можна чи ні, вплив на підшлункову залозу

Їсти диню без попередньої консультації з фахівцем не можна

Насправді диня при панкреатиті не протипоказана, але лише у періоди стійкої ремісії, коли симптоми хвороби не виявляються протягом щонайменше кілька місяців. При цьому диню при панкреатиті дозволяється їсти лише за умови, якщо у хворого налагоджений вуглеводний обмін в організмі, тому що в цій ягоді міститься багато вуглеводів. При порушеному обміні її вживання може спричинити різке погіршення самопочуття.

Якщо ж у пацієнта немає протипоказань до вживання дині, при панкреатиті її можна. Але лише дотримуючись наступних правил:

  • коли ягода вперше вводиться до раціону після загострення хвороби, вживати її слід у вигляді динного желе або мусу;
  • включати до раціону свіжу м'якоть ягоди можна тільки в тому випадку, якщо організм добре переносить приготовлені з неї желе та муси.

Якщо організм хворого добре переносить страви з дині і м'якоть цієї ягоди вже була включена в раціон, необхідно дотримуватися певних норм. Добова доза дині, дозволена для вживання під час стійкої фази ремісії, становить 400-500 г.

І говорячи про те, чи можна диню при панкреатиті, слід зазначити, що в момент загострення хвороби від цієї ягоди варто відмовитись. Тому є свої причини:

  • У цій ягоді міститься багато вуглеводів, які, проникаючи в організм, стимулюють вироблення інсуліну. Це, своєю чергою, надає сильне навантаження на ендокринні клітини підшлункової залози, у результаті її функціональність ще більше погіршується і, відповідно, стан хворого теж.
  • У дині знаходяться речовини, які, потрапляючи до травного тракту, провокують викид соляної кислоти. Вона також стимулює роботу підшлункової залози, змушуючи її активно виробляти панкреатичний сік. Оскільки при загостренні панкреатиту у вивідних протоках залози виникають спазми, що блокують викид панкреатичного соку, він починає накопичуватися всередині органу, активуючи процеси самоперетравлення. Це також призводить до пошкодження клітин підшлункової.
  • У дині є багато цукру і клітковини, які спричиняють процеси бродіння в кишечнику. У результаті у хворого з'являються сильні болі, коліки та спазми в животі, порушується стілець (він набуває пінистої структури) і спостерігається підвищене газоутворення.

Кавун та диня при панкреатиті: можна чи ні, вплив на підшлункову залозу

Якщо після вживання дині спостерігається больовий напад, необхідно негайно викликати бригаду швидкої допомоги

Враховуючи всі ці процеси, що активізуються при вживанні дині, їсти її при панкреатиті, гастриті та холециститі в періоди загострення не варто. Це може призвести до різкого погіршення самопочуття хворого та значного зниження ефективності лікування.

Та й у момент стійкої ремісії зловживати цією ягодою не потрібно. Не слід забувати у тому, кожен організм індивідуальний і може по-різному реагувати ті чи інші продукти харчування. Тому з питанням про те, чи можна ні їсти диню у вашому випадку, слід йти до лікаря.

Кавун при панкреатиті

Кавун так само, як і диня, вважається невинним продуктом. Однак і його вживати за наявності такого захворювання, як хронічний панкреатит, можна далеко не всім. У м'якоті цієї ягоди теж відсутні жири, які протипоказані при цьому недузі, але в ній присутня величезна кількість і складних і простих вуглеводів, з якими при панкреатиті слід бути дуже обережним.

Як уже говорилося вище, вуглеводи сприяють стимуляції панкреатичного соку та активації процесів самоперетравлення. Тому їсти кавун при панкреатиті та інших захворюваннях підшлункової залози не рекомендується.

Більше того, у складі цієї солодкої ягоди є речовини, що посилюють викид жовчі. А це теж є дуже небезпечним, тому що надмірне вироблення жовчі може призвести до загострення хвороби та виникнення больового синдрому.

Також не варто забувати про те, що панкреатит часто супроводжується різними ускладненнями, і надмірне вироблення інсуліну та жовчі в організмі може призвести до серйозних наслідків.

Кавун та диня при панкреатиті: можна чи ні, вплив на підшлункову залозу

Кавун протипоказаний хворим на панкреатит, у яких порушений обмін глюкози в організмі.

Однак, як і в попередньому випадку, кавун дозволяється вживати під час стійких фаз ремісії хвороби. Але і тут відразу ж починати їсти м'якоть ягоди не варто. Для початку необхідно спробувати кавуновий морс. Якщо після нього погіршення самопочуття не спостерігається, до раціону можна включати м'якоть, але в невеликих кількостях, не більше 300-400 г на добу.

Вживання кавуна протипоказане тим людям, у яких панкреатит спостерігається на стадії загострення. При цьому ступінь тяжкості його в цій справі взагалі не має жодної ролі. У деяких пацієнтів навіть один невеликий шматочок кавуна може спровокувати виникнення больового нападу, що вимагає термінової госпіталізації хворого та проведення болезаспокійливої, спазмолітичної та протизапальної терапії.

Якщо ж пацієнт добре переносить кавуни, йому слід знати, що в їжу допускається тільки вживання пізніх ягід. Перші кавуни їсти не можна незалежно від того, знаходиться панкреатит у стадії ремісії або загострення, тому що в них міститься багато хімічних речовин, які можуть стати причиною різкого погіршення самопочуття.

Пізні кавуни вважаються дуже корисними, навіть за такого захворювання, як панкреатит. Адже вони:

  • мають низьку калорійність (їх можна використовувати у розвантажувальні дні);
  • містять у собі багато антиоксидантів, що уповільнюють процеси старіння в організмі, що запобігають утворенню пухлин і знімають запальні процеси;
  • є натуральними сечогінними засобами, що дозволяє знизити навантаження на серцево-судинну систему;
  • містять у своєму складі фолієву кислоту, яка потрібна для нормального перетравлення білків та процесу розподілу клітин;
  • має в собі речовини, які сприяють профілактиці утворення каменів у сечових протоках та нирках.

Підбиваємо підсумки

Підбиваючи підсумки всього вищесказаного, слід зазначити, що диня і кавун, безсумнівно, є дуже корисними ягодами, здатними нормалізувати багато процесів в організмі. Але за такого захворювання, як панкреатит, їх вживання може лише нашкодити. Вони стимулюють вироблення панкреатичного соку та інсуліну, а це зайве навантаження на підшлункову. І це треба зважати. А враховуючи індивідуальні особливості кожного організму, вирішувати, чи можна включати до раціону кавун і диню, повинен лише фахівець. І це стосується не лише цих ягід. Включення будь-яких продуктів харчування в раціон за наявності панкреатиту необхідно обговорювати з лікарем.

EuroMD
Додати коментар