Груша при панкреатиті, можна чи ні її їсти за різних форм патології

Одним з найпоширеніших захворювань травної системи є панкреатит. Він розвивається через надмірне вживання гострої та жирної їжі, алкоголю, малорухливого способу життя. Іноді у розвитку запалення підшлункової залози грає роль бактеріальна інфекція.

У лікуванні панкреатиту перше місце посідає дієтотерапія. Її мета – створення умов, у яких хворий орган зазнає мінімальних навантажень. Тоді виділення травних ферментів зменшується, стихають запальні процеси, починається відновлення уражених клітин та тканин.

Чи можна їсти груші при панкреатиті? Відповісти це питання слід лише після того, як був поставлений діагноз, тому що дієтичні рекомендації різні для гострої та хронічної форми патології.

Чи можна при гострому панкреатиті

Після загострення запалення підшлункової залози пацієнтам слід вживати в їжу овочі та фрукти у невеликій кількості. Наприклад, у перший тиждень хвороби допускається їсти по одній груші на день. Одна з умов, які висуваються до продуктів, полягає в тому, що вони не повинні бути кислими. На відміну від яблук, більшість сортів груші мають низьку кислотність.

Незважаючи на це, є обмеження до вживання груші хворим з панкреатитом. У плодах існують у великій кількості так звані кам'янисті клітини – склереїди. Вони є старими клітинами, які втратили функціональну активність. Навколо них розростається щільна оболонка, яка за своєю структурою нагадує деревні волокна.

Вона збирає на своїй поверхні велику кількість різних речовин, які сприяють збільшенню її густини:

  • вапно або карбонат кальцію. Це тверда речовина, яка погано розчиняється у воді;
  • кутин – майже віск, що не розщеплюється травними ферментами людини;
  • кремнезем. Наукова назва – діоксид кремнію. Це високоміцні кристали, які не розчиняються у воді.

Склереїди є навіть у найзріліших грушах, їх зерна можна відчути при вживанні цих плодів. Те, що вони погано перетравлюються в травному тракті навіть здорової людини, робить груші досить тяжкою їжею. Тому, незважаючи на низьку кислотність, не рекомендується вживати їх людям із гострим панкреатитом чи загостренням хронічного захворювання.

Груші при хронічному панкреатиті

Після того, як були зняті прояви нападу захворювання, пацієнту дозволено додавати до свого раціону тяжкі продукти. Фрукти та овочі краще не вживати сирими, їх їдять у запеченому вигляді. Це дозволяє розм'якшити їхню консистенцію і тим самим знизити навантаження на травний тракт хворого. Крім того, приготовлені таким чином плоди панкреатиту краще всмоктуються.

Груша при панкреатиті, можна чи ні її їсти за різних форм патології

При панкреатиті від груш краще відмовитись

Що ж до груш, то термічна обробка мало знизить їх щільність. Одеревнілі клітини навіть після тривалого запікання не втрачають своєї твердості. Тому навіть запечені груші важко перетравлюються у шлунково-кишковому тракті та суттєво навантажують підшлункову залозу.

Через такі особливості груша при панкреатиті протипоказана, незалежно від давності захворювання та загального стану пацієнта. Хорошою заміною цього фрукту можуть стати яблука некислих сортів.

Використовувати грушу можна лише у складі компотів. Для їх приготування можна використовувати як свіжі, так і висушені плоди. При цьому немає користі від вживання в їжу шматочків груші, що розварилися, так як їх структура не змінюється. З тієї ж причини хворим на панкреатит не можна з'їдати осад, який залишається на дні посуду з компотом.

Для отримання корисних речовин, що містяться в фрукті, можна пити грушовий сік. Варто бути обережним, не слід вживати сік з м'якоттю. Краще розбавляти його невеликою кількістю води і не пити багато.

Вживання плодів груші при панкреатиті протипоказане всім пацієнтам, незалежно від віку та давності хвороби. Незважаючи на це, вони містять речовини, корисні для роботи нирок, системи кровообігу. Замінивши фрукт на компот або сік, можна отримати їх, не збільшуючи навантаження на підшлункову залозу.

EuroMD
Додати коментар