Болгарський перець при панкреатиті, чи можна його їсти

Болгарський перець використовують для приготування багатьох страв. Застосовують його як у сирому вигляді, і після термічної обробки. Він містить у собі велику кількість корисних речовин, вітамінів і має гарні смакові якості. Тому питання про те, чи можна їсти болгарський перець при панкреатиті, цікавить багатьох пацієнтів.

Перець при гострій формі захворювання

Досягти ремісії панкреатиту неможливо без зміни харчового раціону пацієнта. Щоб зняти запалення із підшлункової залози, необхідно створити максимально щадні умови. Тому в перші дні лікування взагалі відмовляються від їди. Потім переходять на дієту, в яку входять ті продукти і страви, які не стимулюють викид великої кількості травних ферментів і не дратують слизову оболонку кишечника.

У болгарському перці міститься велика кількість різних агресивних речовин:

  • алкалоїдів;
  • аскорбінової кислоти;
  • фітонцидів.

При попаданні в порожнину дванадцятипалої кишки відбувається посилення роботи підшлункової залози з виділенням великої кількості ферментів. При розвитку запальних процесів в органі ці біологічно активні речовини надають шкідливу дію на його тканині. В результаті патологічний стан лише посилюється.

Навіть після термічної обробки у болгарському перці залишаються ці речовини. З цієї причини в гострий період панкреатиту, коли є ознаки запалення, його вживання протипоказане.

Чи можна під час відновного періоду

Додавати більш важкі продукти до раціону можна тільки після стихання запалення в підшлунковій залозі. У цей час допускається вживання болгарського перцю лише в обробленій формі, наприклад, у стравах, приготовлених за допомогою варіння чи гасіння. Це дозволяє знизити кількість фітонцидів та аскорбінової кислоти і разом з цим зменшити шкідливу дію продукту на хворий орган.

Болгарський перець при панкреатиті, чи можна його їсти

Фарширований перець при панкреатиті можна їсти лише після стихання загострення

Звичайно, зловживати цим продуктом навіть після стихання запалення не можна. Дозволено їсти болгарський перець у складі різних страв:

  • супів;
  • запіканок із овочами;
  • овочевий рагу.

При цьому додавати його можна лише в невеликій кількості для надання аромату.

Після вживання таких страв слід пильно стежити за реакцією організму. У кожного пацієнта травна система по-своєму реагує на вживання важких продуктів, тому іноді може спостерігатися погіршення стану.

Якщо з'являються навіть незначні ознаки загострення панкреатиту, наприклад, біль, порушення травлення, слід відмовитися від вживання перцю і повідомити про це лікаря. Можливо, доведеться пройти додатковий курс медикаментозної терапії і змінити дієту на більш щадну.

Звичайно, краще не поспішати з початком вживання смачних, але тяжких страв. Краще почекати доти, доки не вдасться досягти повної ремісії захворювання. Підшлункова залоза – це орган, який легко ушкоджується при дії різних патологічних факторів, причому повного відновлення не відбувається.

Болгарський перець у період ремісії

У зв'язку з наявністю у болгарському перці хімічних речовин, які можуть спровокувати загострення, навіть після досягнення ремісії не можна їм зловживати. Але й відмовлятися повністю не варто, оскільки ці хімічні сполуки можуть позитивно впливати на організм пацієнта:

  • фітонциди сприяють нормалізації обміну холестерину;
  • вітаміни групи B, що містяться в перці, покращують обмін речовин, сприяють зниженню вираженості запальних процесів у підшлунковій залозі і пов'язаному з ними болю;
  • цинк покращує захисні здібності організму;
  • жиророзчинні вітаміни, лікопін запобігають пошкодженню клітин внаслідок дії радикальних елементів;
  • калій необхідний нормальної роботи серцевого м'яза;
  • кумарова та хлорогенова кислоти, що містяться в зелених сортах, мають ушкоджуючу дію по відношенню до канцерогенів.

Аскорбінова кислота, якої багато в болгарському перці, відіграє важливу роль. У 100 г продукту зазвичай є до 200 мг вітаміну, чим може похвалитися далеко не кожен овоч або фрукт. Вітамін C стимулює природний процес вироблення інтерферону в організмі людини, що позитивно позначається на його захисних силах. Крім того, він покращує стан мікросудинного русла, стимулює процеси засвоєння заліза, кровотворення.

Болгарський перець при панкреатиті, чи можна його їсти

Болгарський перець при панкреатиті слід вживати з обережністю

Внаслідок цих позитивних особливостей при панкреатиті болгарський перець може стати добрим джерелом корисних речовин. Лікарі рекомендують пацієнтам після досягнення ремісії у невеликій кількості регулярно вживати цей продукт у складі різноманітних страв.

За відсутності гострого запалення підшлункової залози його можна вживати у такому вигляді:

  • запеченим;
  • приготованим на пару;
  • у рагу, запіканці, омлеті;
  • фаршированим – при цьому для начинки краще використовувати фарш із курячого м'яса чи овочів, дозволених для вживання при панкреатиті.

Допускається їсти болгарський перець при панкреатиті в кількості не більше 200 г на добу. При цьому так само, як і в період відновлення, слід уважно ставитись до реакції організму на цей продукт. При незначному погіршенні стану слід припинити його вживання та розпочати лікування.

Не рекомендується вживати цей продукт у маринованому чи консервованому вигляді. Для приготування таких страв використовується оцет, а також кухонна сіль у великій кількості. Вживання їх спричинить розвиток загострення патології. Тому не рекомендується їсти страви з додаванням обсмаженого болгарського перцю.

Не можна їсти цей овоч людям, які мають супутні неврологічні захворювання. Наприклад, протипоказаний він пацієнтам з епілепсією та хронічним безсонням. Також не рекомендується вживати цей продукт гіпертонікам та людям із порушеннями серцевого ритму.

Незважаючи на те, що болгарський перець може стати причиною повторного розвитку запалення підшлункової залози, наявність у ньому корисних речовин повністю виправдовує його використання після ремісії захворювання. При дотриманні правил безпеки з його допомогою можна розширити харчовий раціон пацієнтів під час лікування панкреатиту. Однак у гостру фазу хвороби від вживання болгарського перцю краще утриматись.

EuroMD
Додати коментар