Болить шлунок після алкоголю, чим лікувати болі з похмілля після п'янки

Якщо в людини болить шлунок після алкоголю, це можна розцінювати, з одного боку – як провокацію загострення хронічної патології, яка до цього не виявлялася, з іншого – як ознака гострої місцевої дії токсичної отрути.

Вся алкогольна продукція містить етиловий спирт. Зі шлунка починається отруєння організму. Вивчення «пивного стажу» показує, що через 3–5 років регулярного вживання людина перетворюється на хронічного хворого з порушенням роботи всього шлунково-кишкового тракту.

Факти про склад алкогольних напоїв

Багато людей готові сперечатися, що «одна-дві чарки» приносять лише користь. Ми наведемо лише факти, що базуються на технології виробництва спиртних напоїв. Обов'язковим компонентом не лише горілки, а й пива, коньяку є етиловий спирт. Після бродіння рідину фільтрують декількома етапами, при цьому до неї додаються залишки паперу та деревини.

У складі напою є не менш небезпечні для органів людини речовини (барвники, ароматизатори). У пиво входять азотисті речовини. У всі вина, крім екстрактів фруктів та плодів, обов'язково входить метиловий спирт. Отруєння гарантується людям із підвищеною чутливістю.

Болить шлунок після алкоголю, чим лікувати болі з похмілля після п'янки

Законослухняні виробники вказують протипоказання на етикетках

Коньяк відрізняється найбільш очищеним виробництвом, але й містить:

  • органічні кислоти;
  • етиловий ефір;
  • танін та інші дубильні речовини.

Аптечні спиртовмісні настоянки не вважаються напоями, застосовуються пацієнтами, які потребують краплинної дозування. Технічні рідини переважно містять метиловий спирт. При запої чи з похмілля алкоголіки п'ють будь-який продукт, не думаючи про наслідки.

У підлітковому віці є небезпечним вживання 0,5 л «безалкогольного» пива. За технологією у ньому обов'язково міститься щонайменше 5% етанолу. Тому якщо після пива болить живіт, не варто шукати інші причини поганого самопочуття.

Роль закуски у появі больових відчуттів

Медикам давно відомо, що люди, які п'ють і не закушують, згодом надходять до лікарні з виразкою шлунка, а закушувачі — з цирозом печінки. Ця груба істина підтверджується характером харчування під час випивки.

Їжа всухом'ятку, фастфуд, шаурму з гострими приправами, шашлики, гострі соуси, соління, копчені вироби «добивають» захисні можливості шлунка. Людина, що п'є, не звертає уваги на кількість і якість з'їденої їжі, цьому сприяє вплив етанолу на головний мозок.

Болить шлунок після алкоголю, чим лікувати болі з похмілля після п'янки

Цей «продуктовий набір» і без алкоголю з великою ймовірністю викличе обурення шлунка.

Що відбувається у шлунку?

Етанол починає розщеплюватися з попадання в шлунок. Алкогольдегідрогеназа соку – фермент, що окислює до ¼ частини прийнятого спирту (означає 25% не доходить до печінки), він тут перетворює етанол на ацетальдегід. Одночасний прийом жирних продуктів затримує всмоктування, але знешкоджує і знижує токсичність.

Зворотна дія спостерігається на тлі прийому хронічним пацієнтом із гастритом або виразкою препаратів групи блокаторів Н2-гістамінових рецепторів (Фамотидин, Ранітідин, Циметидин).

Ліки пригнічують синтез алкогольдегідрогенази в шлунку і значно збільшують кількість нерозщепленого етанолу, що надходить у кров і далі печінку. Це пояснює чому люди після лікування та повернення до вживання алкоголю швидко п'яніють.

У жіночому організмі є фізіологічна особливість – у складі шлункового соку значно менше виробляється ферменту алкогольдегідрогенази. Це збільшує навантаження на печінку, сприяє швидкому звиканню.

Ацетальдегід у десятки разів більш токсичний, ніж спирт. Він вважається потужним канцерогеном, здатним викликати мутації генетичної інформації. Саме ця речовина стає причиною високого ризику розвитку у алкоголіків раку шлунка, стравоходу та печінки.

Як ушкоджується шлунок?

Зміни починаються вже в ротовій порожнині: слина стає густішою, тому їжа недостатньо змочується і рухається стравоходом повільніше звичайного. Можливий опік слизової оболонки, порушення ковтального рефлексу.

Потрапляючи в шлунок і розщеплюючись до ацетальдегіду, спирт посилює вироблення соляної кислоти та пепсину, слизу. Цей механізм тимчасово виконує захисну функцію та активізує переробку їжі. При значній дозі або частому вживанні відбувається зрив компенсаторних змін. Спочатку уповільнюється швидкість вироблення шлункового соку, потім падає кислотність.

В результаті харчова грудка, що знаходиться в порожнині шлунка, не перетравлюється, а розкладається, збільшується тиск усередині шлунка. Затримка перебування збільшується до 8 годин.

Порушується моторна функція стінки та сфінктерів органу. Відбувається рефлюксний закид назад у стравохід. З рота пацієнта відчувається неприємний запах гниття.

У розвитку алкогольного ураження шлунка істотну роль відіграють хвороби інших органів травної системи, які реагують на ацетальдегід не менш тяжко:

  • печінки;
  • підшлункової залози;
  • жовчного міхура;
  • нирок.

Серйозні зміни відбуваються у кишечнику. Він недоотримує необхідні для травлення ферменти, тому вміст не доходить до ступеня, необхідної для всмоктування крізь кишкові ворсинки в кров, викидається з калом. Зазвичай, крім того, що після п'янки болить шлунок, у людей, що зловживають спиртним, виникає пронос і болить низ живота.

Які захворювання шлунка провокує алкоголь?

Коли пацієнт болить живіт після алкоголю, це привід звернутися до лікаря. Потрібне обстеження, яке допоможе встановити конкретне захворювання шлунка або іншого органу, що дає біль.

Найбільш інформативним дослідженням вважається фіброгастроскопія. Її можна зробити позачергово у приватних клініках. Ендоскопічна картина дозволяє виявити ступінь ураження верхніх відділів травного тракту.

Болить шлунок після алкоголю, чим лікувати болі з похмілля після п'янки

Найчастіше при обстеженні виявляється гастрит (гострий або хронічний), виразкова хвороба шлунка, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.

За відсутності лікувальних заходів, пияцтві, що триває, через кілька років можливий рак шлунка. Що робити і як позбавитися больового синдрому розповість лікар, проаналізувавши всі дані обстеження.

Симптоми при гострому та хронічному алкогольному гастриті

Течія гострого гастриту нагадує отруєння харчовими продуктами. По суті так воно і є, тільки замість недоброякісних продуктів виступає етанол.

У пацієнта з'являються:

  • болі спазмового або розпираючого типу через півгодини-годину після прийому алкогольних напоїв, локалізуються в епігастрії, віддають у підребер'я;
  • нудота і блювання з'їденою їжею, кислим вмістом шлунка, слизом;
  • печія, відрижка;
  • почуття гіркоти у роті;
  • тахікардія;
  • блідість;
  • підвищується температура.

Хронічний гастрит спричиняє біль без вживання алкоголю. Печія, нудота часто турбують після будь-якої їжі, особливо жирних та смажених страв. Вранці буває раптове блювання слизом.

Постійно хочеться пити. Турбує порушення випорожнення (понос або запор). Апетит порушений, втрачається вага. Пацієнти страждають на безсоння, відрізняються дратівливістю, через що постійно влаштовують конфлікти в сім'ї та на роботі.

Симптоматика при виразковій хворобі

Виразка шлунка часто супроводжує хронічний алкоголізм. Вона утворюється в результаті відмови від лікування, порушення дієти при гастриті, залежності від спиртного, що триває. Більш глибоке ураження стінки шлунка супроводжується сильними болями в епігастрії через годину після їжі або раніше.

Болі віддають у спину, живіт. Супроводжуються блювотою, що містить слиз, домішки крові. Пацієнти приймають вимушений стан лежачи з притиснутими до грудей колінами. Якщо виразка локалізується на задній стінці шлунка, з'являються інтенсивні болі в спині.

Прободна виразка викликає гострий «кинджальний» біль, шоковий стан. У хворого швидко розвиваються ознаки перитоніту (запалення очеревини). Тяжким ускладненням є кровотеча з судин, що у зоні виразки. Спостерігається блювота «кавової гущею», біль унизу живота, пронос із рідким чорним калом.

Болить шлунок після алкоголю, чим лікувати болі з похмілля після п'янки

Страждає загальний стан: у пацієнта наростає слабкість, падає артеріальний тиск, можлива непритомність

Що можна зробити, якщо біль пов'язаний з прийомом алкоголю?

При гастриті на фоні прийому алкоголю допомога полягає:

  • у забороні на подальше вживання будь-яких спиртовмісних напоїв;
  • промивання шлунка теплою водою зі слабким розчином марганцівки;
  • прийомі внутрішньо 4-6 таблеток активованого вугілля;
  • можна випити 1-2 мірні ложки Альмагеля А, прийняти таблетку Но-шпи або Белласпона.

Лікувати загострення хронічних захворювань потрібно лише після огляду лікаря. Якщо болі дуже сильні, ріжучі, у блюванні видно кров, слід викликати «Швидку допомогу». Самостійно нічого приймати не можна.

У деяких людей болі виникають у період похмілля, і вони намагаються виправдати свою пристрасть до спиртного полегшення після додаткового прийому алкоголю. Стан абстиненції спричинено тяжкою інтоксикацією клітин мозку. Її необхідно знімати спеціальними препаратами, а не додатковою дозою етанолу.

Пацієнтам із хронічними захворюваннями органів травлення рекомендується сувора дієта. Кожен прийом алкоголю викликає нові загострення та скорочує термін життя. При хворому шлунку додаткову подразливу дію активізує всі негативні фактори захворювання. Гастрит швидше перетворюється на виразку, потім у рак.

Болить шлунок після алкоголю, чим лікувати болі з похмілля після п'янки

Препарат потрібно запивати водою, діє як губка, вбирає та виводить шлаки та отруйні токсини

Навіть після невеликої дози, коли з'явилися тупі, ниючі болі в епігастрії, потрібно скористатися очищувальною дією активованого вугілля, Смекти, Ентеросгеля, Полісорбу, щоб позбавитися токсинів. При підвищеній кислотності та печії можна прийняти Гастал, Фестал допоможе припинити пронос.

Кілька днів доведеться дотримуватися суворої дієти, вона не є засобом лікування, але може затримати руйнування алкоголем травлення.

Категорично протипоказані:

  • м'ясні страви у смаженому, копченому вигляді;
  • соління, гриби, гострі приправи;
  • бобові та страви з капусти;
  • міцний чай, кава, газована вода;
  • солодощі та здобна випічка.

Можна їсти:

  • нежирні супи;
  • каші на воді;
  • сир;
  • вироби із прокрученого м'яса (фрикадельки, тефтелі);
  • запіканки.

Про подальше розширення дієти слід порадитися з лікарем.

Рекомендації народної медицини

Народні засоби від болю після алкоголю не завжди схвалюються офіційною медициною. Наприклад, рекомендація з'їсти сливи або перець у горошинах не в'яжеться з напрямком дієтичного харчування.

Можна скористатися трав'яним чаєм зі смородинового листа, м'яти, ромашки. Ці рослини заспокоюють біль, знімають інтоксикацію. Допомагає прийом столової ложки лляної або обліпихової олії.

Людям схильним до захоплення алкогольними напоями будь-яких видів, включаючи коктейлі зі спиртом, лікери, коньяк, пиво, слід більше думати про здоров'я. Поява нападу болю – сигнал початку ураження всього травлення.

EuroMD
Додати коментар