Чи можна їсти гриби при цукровому діабеті, користь для діабетиків

Цукровий діабет входить до списку невиліковних ендокринних захворювань. За підтвердження діагнозу людині призначається довічна терапія, що включає зміну харчової поведінки. Лікувальна дієта – це основний спосіб контролю рівня цукру та загального самопочуття пацієнта. Всі продукти харчування групуються за принципом їхнього впливу на концентрацію глюкози в крові.

До першої групи відноситься безпечна їжа, до другої – продукти, які можна вживати в обмеженій кількості, і до третьої – їжа, що підлягає абсолютним забороною. Гриби при діабеті включаються до першої (безпечної) категорії продуктів. Правильно обрані та приготовлені з урахуванням особливостей діабетичної дієти, гриби здатні не просто урізноманітнити раціон діабетика, а й суттєво підтримати здоров'я.

Про гриби

Гриби – це унікальний продукт, що поєднує в собі властивості тварин та рослинних організмів. Невипадково у ботаніці вони виділені в окреме царство живої природи. Енергетична цінність та відсоткове співвідношення нутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів) у грибах не є постійними величинами. На показники калорійності та кількість БЖУ впливає:

  • різновид грибів;
  • їхній вік;
  • спосіб кулінарної обробки.

У молодих грибах значно вища концентрація корисних речовин. При цьому їх найбільша частина зосереджена у капелюшках.

Вітамінно-мінеральна цінність для діабетиків

Грибні організми не мають виняткової вітамінної цінності, як фрукти та овочі. Проте в них міститься необхідна кількість мікро-, макроелементів та вітамінів.

Вітамінно-мінеральний склад

Мікроелементи Вітаміни Макроелементи
залізо ергокальциферол (D2) калій
цинк аскорбінова кислота (С) фосфор
марганець ніацин (В3 або РР) кальцій
мідь ретинол (А) магній
токоферол (Е) натрій
рибофлавін (В2) сірка
пантотенова кислота (В5)

Серед вітамінів найбільший відсоток займають аскорбінка, ніацин та пантотенова кислота. Дані речовини допомагають діабетикам зміцнювати імунітет, відновлювати еластичність капілярів, виводити з організму «поганий холестерин» (заслуга вітаміну С), активізувати кровообіг і контролювати функціональність міокарда (вітамін В3), регулювати функції ЦНС (центральної нервової системи), головного мозку. В 5).

З макроелементів лідером є калій, що підтримує водно-електролітний баланс в організмі та відповідає за стабільність серцевої діяльності. На другому місці за кількістю мг розміщуються фосфор, що бере участь у формуванні гормонів, стабілізує процеси обміну та роботу клітин головного мозку, сірка, що підтримує здоров'я колагенових волокон, регулює згортання крові. Вміст вітамінів і мінералів більше у натуральних лісових грибах, ніж у культивованих штучним способом печерицях, гливи і т. д.

Харчова цінність при цукровому діабеті

Харчова цінність грибного організму є важливішим аспектом, ніж його вітамінно-мінеральний склад. Є гриби при цукровому діабеті надзвичайно корисно через їх неабиякий вміст нутрієнтів.

Білки

Свіжі гриби на 85-90% складаються з води, при цьому на процентну частину, що залишилася, припадає від 3 до 5, 4% білка. При переведенні білкової складової в суху речовину вона займатиме 50% (для порівняння: у яловичині цей показник не перевищує 18%). Тому в сухих грибах більше чистого білка. За вмістом незамінних амінокислот грибний білок можна віднести до білків тваринного походження. Незамінні амінокислоти організм не синтезує, але може без них функціонувати.

У складі грибів знаходяться практично всі незамінні амінокислоти для підтримання життєдіяльності:

  • лізин – регулює азотисту рівновагу, підтримує міцність кісток та м'язових волокон;
  • гістидин – бере участь у процесі метаболізму, та постачанні тканин киснем;
  • аргінін – знижує ризик інфарктів та інсультів, позбавляє від анемії (малокров'я);
  • триптофан – стабілізує психоемоційний стан, усуває симптоми дисанії (розлади сну);
  • валін – регулює рівень цукру у крові, відновлює пошкоджені м'язові тканини, виводить токсичні відходи з печінки;
  • метіонін – є профілактикою атеросклерозу та захворювань гепатобіліарної системи;
  • лейцин – бере участь у процесах обміну, сприяє регенерації шкіри, захищає м'язові тканини.

Чи можна їсти гриби при цукровому діабеті, користь для діабетиків

Вуглеводи

Вуглеводний склад грибних організмів є абсолютно безпечним для діабетиків. Вони містяться:

  • лактоза – повільно засвоюваний молочний цукор, що зберігає здорову мікрофлору кишечника;
  • трегалоза – дисахарид із низьким глікемічним індексом, що уповільнює процеси старіння клітин;
  • клітковина – харчові волокна, що покращують роботу травної системи;
  • хітин – полісахарид, здатний пов'язувати та виводити з організму токсичні відходи, важкі метали та канцерогени.

Жири

Гриби відрізняє високий вміст фосфоліпідів, стеролів, восків. Дані ліпіди беруть участь у процесах розподілу клітин, передачі нервових імпульсів, синтезі гормонів та жовчних кислот, захисту та фіксації внутрішніх органів. При висушуванні кількість жирів у продукті збільшується. З фосфоліпідів найбільшу цінність становить лецитин, що перешкоджає утворенню холестеринових наростів на внутрішній стінці судин.

Важливо! В силу свого природного складу грибні організми повільно переробляються травною системою, тому не мають істотного впливу на рівень глюкози в крові.

Калорійність та глікемічний індекс

При виборі діабетичних продуктів, основним параметром є глікемічний індекс (ГІ), інакше швидкість утворення та всмоктування глюкози в системний кровотік. Хворим на діабет дозволяється їжа, проіндексована від 0 до 30 одиниць, лімітовано допускаються продукти з ГІ від 30 до 70, забороні підлягає їжа, з індексом понад 70 одиниць. Гриби відносяться до першої категорії, абсолютно допустимої при цукровому діабеті. Навіть при кулінарній обробці їхній глікемічний індекс не перевищує 21 одиниці.

Спосіб приготування ГІ
свіжі 10-15
солоні, мариновані 10
варені 15
смажені 20–21

Енергетична цінність грибів залежить від їхнього виду, але цей показник відноситься до низької категорії калорійності. Це подвоює цінність продукту для діабетиків 2 типу, які страждають на ожиріння. Грибні страви входять до складу численних дієт зниження ваги. Слід враховувати, що при сушінні грибів випаровується волога, і їхня калорійність стає у 8–9 разів вищою, ніж була спочатку.

Чи можна їсти гриби при цукровому діабеті, користь для діабетиків

Калорійність та харчова цінність грибів (на 100 гр.). Пропорційно калорійності у висушених грибах збільшується концентрація нутрієнтів та корисних речовин.

Вживання грибів корисне не лише за діабету. Їх використовують як допоміжну терапію та для профілактики анемії (малокров'я), онкологічних процесів молочних залоз у жінок, еректильної дисфункції у чоловіків. Грибні страви рекомендуються при зниженому імунітеті та СХУ (синдромі хронічної втоми).

Особливості вживання при цукровому діабеті

Грибне царство дуже багато. Вибір різновиду продукту залежить від індивідуального смаку. Вважається, що при діабеті найбільш корисними будуть:

  • маслюки, опеньки, сироїжки – у них менше цукру, вуглеводна цінність на 100 гр. продукту становить 1,5-2 гр.;
  • печериці – лідери грибного сімейства за кількістю білка;
  • лисички – є рекордсменами серед побратимів за вмістом аскорбінової кислоти та вітаміну В3.

Найбільшу поживну та вітамінно-мінеральну цінність мають свіжі білі гриби. При вживанні препарату, діабетикам потрібно дотримуватися таких правил. Не поєднувати із крохмалистими вуглеводами. По-перше, картопля допускається до раціону діабетиків обмежено. По-друге, така їжа несе надто велике навантаження на ослаблену діабет підшлункову залозу.

Не використовувати кулінарний спосіб смаження. При цукровому діабеті з меню виключаються будь-які смажені страви. Відмовитися від солоних та маринованих грибочків. Зайва сіль провокує підвищення артеріального тиску, а маринаді присутній цукор. Діабетикам 2 типу не слід перевищувати тижневу порцію грибів, рівну 200-300 грамів (одноразово – не більше 100 гр.). При захворюванні 1 типу, необхідно звірятися з таблицею ХЕ (хлібних одиниць), які у тому чи іншого різновиду продукту.

Виходячи з того, що 1 ХЕ = 12 грн. вуглеводів, у цей показник вміщується така кількість грибів різних видів:

Свіжі Сушені
підберезники та підсиновики –342 г білі – 115 г
сироїжки – 600 г підберезники – 32 г
лисички – 520 г підсиновики – 36 г
маслюки – 360 г
опеньки та білі – 800 г

Отруєння отруйними грибами є одним із найважчих інтоксикаційних станів. За даними статистики, щороку в Україні реєструється 800–1200 випадків отруєнь , у тому числі від 6 до 8% закінчуються летально. Якщо виникає найменший сумнів у їстівності гриба, необхідно відмовитися.

При переробці трофеїв «тихого полювання» слід уважно стежити за якістю продуктів. Гриби, як губка, вбирають шкідливі речовини та накопичують їх у процесі зростання. Тому їх не можна збирати поблизу автомобільних трас, залізничних магістралей, заводів, що діють, і фабрик.

Протипоказання та побічні ефекти

За всієї незаперечної користі грибні страви можуть викликати неприємні наслідки їх вживання: інтенсивне утворення газів, алергічні реакції, диспепсію (утруднене, хворобливе травлення). Через труднощі перетравлення та повільного засвоєння, продукт не їдять на вечерю. Абсолютними протипоказаннями є хронічний панкреатит (особливо у рецидивному періоді), подагра, хронічні захворювання печінки.

З обережністю препарат вводять у раціон за наявності гіпоацидного гастриту.

Додатково

Медикаментозне лікування цукрового діабету підкріплюється засобами народної медицини. Одним із нетрадиційних ліків є настій березової чаги. Деревний гриб здатний знижувати рівень глікемії (цукору в крові). Для приготування засобу чагу необхідно висушити та подрібнити до порошкоподібного стану.

Засіб готують на два дні із розрахунку 240 г порошку на 1200 мл води. Воду слід підігріти, але не кип'ятити, залити чагу, настояти дві доби у темряві. Потім, відфільтрувати, і приймати три рази на день до їди по 200 мл. Займатися заготівлею чаги, найкраще, навесні чи восени – у період активності біогенних речовин. Перед початком лікування чай потрібно порадитися з ендокринологом.

Варіанти приготування

Раціон діабетика не повинен містити апріорі заборонених при захворюванні на продукти. Тому в поєднанні з грибами використовуються овочі, дозволені крупи (гречка, ячка, перловка, пшеничка), дієтичне м'ясо індички та курки.

Греча по-боярськи для діабетиків у мультиварці

З дієтичних обмежень, з традиційного рецепту гречки по-боярськи виключається грудинка, і агресивна обсмажування овочів. Лісові гриби необхідно попередньо відварити із додаванням невеликої кількості солі. Налити на сковороду 3 ложки оливкової олії гарячого віджиму і припустити в ньому одну цибулину, нарізану кубиками.

Додати 150 г варених грибів, добре перемішати і відправити в чашу мультиварки. Одну моркву, середнього розміру, натерти на великій тертці, з'єднати з цибульно-грибною сумішшю. Всипати 240 г промитої гречі, залити півлітрами холодної води. Трохи посолити, покласти лист лавру та спеції (за смаком). Встановити прилад в режим рис, крупи або греча. Готувати до сигналу.

Чи можна їсти гриби при цукровому діабеті, користь для діабетиків

Лісові гриби можна замінити печерицями, які не потрібно попередньо відварювати

Перша страва

Найбільш ароматний і смачний грибний суп виходить із білих грибів. Картопля в першу страву рекомендується додавати лише при стабільній компенсації діабету. Свіжі білі гриби почистити, промити. Довільно нарізати, залити холодною водою і поставити каструлю на варильну поверхню. Проварити бульйон чверть години.

Потім покласти лавровий лист, додати корінець петрушки, чорний перець горошком, промиту перлову крупу. У глибокій сковорідці припустити цибулю та моркву з оливковою олією. Коли перлівка звариться, суп слід посолити і відправити в нього припущені овочі. Готувати ще 10 хвилин. Страву рекомендується присипати зеленню, і присмажити 10% сметаною.

Підсумки

Діабетикам першого та другого типу їсти гриби дозволяється. За дотримання правил вживання, продукт не завдасть шкоди здоров'ю, збагатить організм корисними речовинами та урізноманітнить діабетичний раціон.

EuroMD
Додати коментар