Виноград при цукровому діабеті: чи можна їсти, користь для діабетиків

Цукровий діабет – захворювання необоротне. Патологічні зміни в організмі, пов'язані з порушенням вуглеводного обміну та гормонального синтезу, ліквідувати неможливо. Щоб підтримувати життєдіяльність організму, діабетику призначаються цукрознижувальні медикаменти та довічна дієтотерапія.

Лікувальна дієта базується на розмежуванні всієї їжі на корисні та шкідливі продукти. До першої категорії належить їжа з низьким вмістом моносахаридів, інакше простих вуглеводів (фруктози, цукрози, глюкози). Визначити вуглеводну складову допомагає глікемічний індекс (ГІ) – величина, що відображає швидкість утворення та проникнення глюкози у кровотік.

Безпечним для діабетиків вважається ГІ ≤ 30 одиниць. Виноград при діабеті не належить до категорії продуктів, які можна вживати без ризику гіперглікемії (підвищення рівня цукру в крові). Проте, враховуючи численні корисні властивості ягоди, ендокринологи припускають її присутність у раціоні діабетика, але з певними обмеженнями.

Харчові характеристики та ГІ

Існує понад вісім тисяч різновидів винної ягоди. Залежно від сорту виноград використовується для виробництва соку, вина, оцту, компотів та варення. Його додають у салати та фруктові десерти. З виноградних кісточок отримують ароматне масло, що має лікувальну косметичну дію. Листя рослини є основою для приготування кавказького страви долми.

Більш ніж на 80% ягоди складаються з води. З нутрієнтів першому місці у складі стоять вуглеводи – понад 15%, більшість належить фруктовому цукру. Співвідношення глюкози та фруктози становить 1:14,5. Клітковина, корисна для травлення, займає близько 2%. Решта припадає на частку жирів та білків (в однаковій пропорції).

Глікемічний індекс варіюється від 44 до 49 одиниць. Згідно з критеріями діабетичної дієти, винна ягода відноситься до середньої категорії продуктів, допустимих у раціоні в обмеженій кількості. Зважаючи на співвідношення нутрієнтів, у винограді практично відсутні харчові компоненти (білки та клітковина), здатні загальмувати всмоктування фруктози та глюкози у кров. Саме цей фактор є основним суворим лімітом на вживання ягід.

Калорійність ягід, як важливий для діабетиків критерій вибору продуктів, залежить від сорту. За колірною відмінністю енергетична цінність розподіляється так:

  • білий – 43 ккал/100 гр.;
  • чорний – 73-75 ккал/100 гр.;
  • зелений – 53-73 ккал/100 гр.;
  • червоний – 65 ккал/100 гр.

Важливо! Вживати родзинки (сушений виноград) при цукровому діабеті забороняється. При висушуванні винограду ГІ підвищується до 65 одиниць, а калорійність збільшується більш ніж у п'ять разів.

Склад та цінні якості винної ягоди для діабетиків

Незважаючи на те, що винна ягода на 80% складається з води, вона має багатий вітамінно-мінеральний склад, що забезпечує поживну та ліковану користь для здоров'я.

Перелік компонентів у складі

Вітаміни Мікроелементи Макроелементи
аскорбінова кислота (С) залізо (Fe) калій (K)
фолієва кислота (В9) цинк (Zn) кальцій (Ca)
токоферол (Е) марганець (Mn) натрій (Na)
піридоксин (В6) алюміній (Al) фосфор (Ph)
пантотенова кислота (В5) бір (B) кремній (Si)
холін (В4) стронцій (Sr) магній (Mg)
ніацин (В3 або РР) мідь (Cu) сірка (S)
рибофлавін (В2) хлор (Cl)
тіамін (В1)
біотин (В7)
вітамін К

Діабетикам призначають спеціальні вітамінні комплекси, до складу яких обов'язково включено аскорбінову кислоту, токоферол, вітаміни групи В, присутні у винограді. Токоферол і аскорбінка є природними антиоксидантами, що зміцнюють імунну систему та протистоять активізації вільних радикалів (речовини, що прискорюють старіння організму та провокують розвиток онкології).

Вітаміни групи В підтримують стабільне функціонування центральної нервової системи (ЦНС), процесів обміну, кровотворення та кровопостачання. Вітамін К відповідає за регуляцію згортання крові.

Магній та калій стабілізують серцеву діяльність, забезпечують провідність нервових імпульсів. Кальцій регулює баланс гормонів, зберігає здоров'я кісткової тканини. Цинк активізує процеси ферментації та синтез інсуліну.

У ягідках містяться незамінні амінокислоти, які організм не може синтезувати самостійно, але відчуває в них гостру потребу (аргінін, треонін, метіонін, триптофан, цистеїн та ін.).

Корисні замінні амінокислоти – аспарагінова, глутамінова та ін. У складі винограду присутні ПНЖК (поліненасичені жирні кислоти) Омега-3 та Омега-6, що зменшують прояви атеросклерозу – постійного супутника діабету.

Виноград при цукровому діабеті: чи можна їсти, користь для діабетиків

До цінних якостей винограду при цукровому діабеті відносяться:

  • стабілізація травних процесів, зокрема, усунення диспепсичних явищ та обстипації (запору);
  • підвищення працездатності імунної системи;
  • усунення застійних явищ;
  • зниження показників АТ (артеріального тиску);
  • посилення здатності до регенерації шкірних покривів та омолодження шкіри;
  • профілактика аритмії (порушення серцевого ритму);
  • поліпшення мозкового кровообігу та функцій ЦНС.

Для чоловічого організму виноград при цукровому діабеті корисний як природний стимулятор еректильної функції та поліпшення якості сперми. Для жінок вживання винних ягід є профілактикою та частиною допоміжної терапії онкології молочних залоз.

Особливості вживання винограду при діабеті

Чи можна виноград при цукровому діабеті та в якій кількості залежить від кількох факторів:

  • Тип ендокринної патології. Перший тип діабету характеризується нездатністю підшлункової залози виробляти гормон інсулін, що доставляє глюкозу до клітин організму. Пацієнту призначається інсулінотерапія. При діабеті 2 типу розвивається інсулінорезистентність – відсутність чутливості клітин до інсуліну. Для лікування застосовуються гіпоглікемічні таблетовані препарати. Раціон діабетика формується з урахуванням типізації хвороби та дозування медикаментів.
  • Стадія хвороби. У декомпенсованій стадії, як правило, гіперглікемія набуває стабільності і нормалізувати цукор у крові не вдається. Вживання винної ягоди може спровокувати діабетичний криз.
  • Наявність ускладнень та супутніх хвороб. Ягоди мають чіткі протипоказання до вживання (виразкова хвороба шлунка, хронічні захворювання органів сечовивідної системи, печінки та жовчних проток).

Важливо! Перед введенням нового продукту в раціон необхідно отримати консультацію ендокринолога.

Виноград при 1 типі діабету

При розробці раціону інсулінозалежних пацієнтів враховується як ГІ продукту, а й кількість хлібних одиниць (ХЕ). Це спеціально розроблена величина для обліку вуглеводів у меню та співвідношення дозування інсуліну. Одна хлібна одиниця відповідає 12-ти г чистих вуглеводів. Максимальний добовий рівень при цукровому діабеті становить 25 ХЕ.

У системі хлібних одиниць норму винограду можна як формули: 1 ХЕ = 12 гр. вуглеводів = 70 грн. ягід = 10-12 невеликих виноградин

Норма в 25 ХЕ/добу – це всі вуглеводи, які дозволяють діабетику протягом дня. Рекомендовану кількість слід раціонально ділити на кілька прийомів. Разова доза повинна перевищувати 6–7 ХЕ. Щоб визначити денну порцію винних ягід, необхідно скласти меню з урахуванням кількості вуглеводів у кожному продукті.

На солодкі фрукти та ягоди рекомендується відводити близько 3-4 ХЕ (близько 250 гр.). Однак високий ГІ не дає права з'їсти всю порцію винограду за один раз. Щоб уникнути небажаних наслідків, дозволену порцію слід «розтягнути» на весь день.

Передозування винними ягодами при 1 типі діабету можна купувати позачерговою інсуліновою ін'єкцією. Але це крайній екстрений захід, зловживання якого призведе до раннього розвитку ускладнень хвороби. Тому необхідно дотримуватися норми вживання.

Винна ягода при 2 типі діабету

На відміну від діабетиків з першим типом, інсуліннезалежні пацієнти не мають можливості швидко збити цукрові показники, тому виноград допускається в меню лише в період стійкої компенсації хвороби. Крім того, при другому типі захворювання передбачається більш строга дієта. Без ризику для здоров'я дозволяється по 100-150 г ягід.

Прості вуглеводи переробляються організмом, не викликаючи тривалого відчуття ситості. Позачергове бажання поїсти призводить до набору зайвих кілограмів, що не йде на користь діабетикам, які страждають на надмірну вагу.

Корисні поради та правила вживання

Щоб виноградний цукор не проникав у кров форсовано, буде доречним поєднати вживання ягід із білковими продуктами. Білок уповільнить процес переробки та виділення глюкози. До правил вживання відносяться:

  • Вводити продукт у меню невеликими порціями під постійним контролем показників цукру в крові (за допомогою глюкометра).
  • Чи не їсти на голодний шлунок. Це викликає різкий “стрибок” рівня глюкози.
  • Не їсти перед сном. Утворена і не витрачена вночі (як енергоресурс) глюкоза перетворюється на жирові відкладення.
  • Не нехтувати допустимими нормами.

Виноград при цукровому діабеті: чи можна їсти, користь для діабетиків

Після вживання винограду рівень глюкози в крові необхідно виміряти тричі з годинними інтервалами

При вживанні фруктів та ягід з ненормативним для діабету ГІ потрібно фіксувати всі вуглеводи, отримані організмом з інших продуктів. Це допоможе зорієнтуватися та не перевищити дозволену норму.

Підсумки

Винна ягода має цінні лікувальні властивості, корисні при діабеті:

  • протигіпертонічним;
  • імуностимулюючим;
  • профілактичним щодо атеросклерозу, аритмії.

Допомагає у відновленні процесів травлення. З огляду на підвищений глікемічний індекс, виноград діабетику дозволяється в строго обмеженому дозуванні. Не більше ніж 250 гр. при першому типі хвороби та 100-150 гр. – При другому.

Найголовнішою умовою споживання препарату є стан компенсованого діабету. За нестабільної глікемії продукт їсти забороняється. Перед введенням ягід до раціону необхідно отримати схвалення ендокринолога.

EuroMD
Додати коментар