Хлібні одиниці при цукровому діабеті: таблиця розрахунку, меню дієти для діабетиків

Цукровий діабет типізується як інсулінозалежний (1тип), так і інсулінорезистентний (2 тип). Терапія діабету першого типу виходить з регулярних ін'єкціях медичних інсулінів. При другому типі захворювання використовуються таблетовані препарати з цукрознижувальною дією. В обох випадках пацієнтам призначається лікувальне харчування «Стіл №9» за класифікацією В.Певзнера.

При розробці щоденного раціону враховуються:

  • кількість хлібних одиниць (ХЕ);
  • глікемічний індекс продуктів (ГІ);
  • добовий калораж;
  • баланс нутрієнтів (БЖП).

Хлібні одиниці при цукровому діабеті є спеціально сформульованим показником, яким відстежується кількість які входять у організм вуглеводів. 1ХЕ дорівнює12 гр. чистих вуглеводів. Усереднена норма для діабетиків становить 24 ХЕ/добу. Глікемічний індекс – величина, що відображає швидкість утворення глюкози при переробці їжі в організмі, і швидкість її резорбції в кровотік (усмоктування). Високий ГІ відповідає значенням від 70 і від, середній – від 30 до 70, низький – менше 30 одиниць.

Більшість страв діабетичної дієти відповідає низькому ГІ, лімітовано допускаються продукти, проіндексовані середніми значеннями. Страви та продукти з індексом понад 70 одиниць із раціону виключаються. Добовий калораж – це сума калорій усіх продуктів, з'їдених протягом дня. Загальна енергетична цінність має перевищувати 2200–2500 ккал/сутки. При 2 типі хвороби, ускладненому ожирінням, рекомендується дотримуватись нижньої межі норми.

Баланс нутрієнтів (білків, жирів та вуглеводів) визначається їх кількісним співвідношенням у раціоні. У відсотковому еквіваленті норма для хворих на діабет становить 55 % складних вуглеводів, 20 % білків, 25 % жирів (2/3 з яких мають бути рослинного походження). Дієта при цукровому діабеті – це не одноразова акція, а спосіб життя, спрямований на компенсацію порушень обміну речовин, та стабілізацію глікемії.

Про хлібні одиниці

Назва «хлібна одиниця» обумовлена вагою шматочка хліба в 25 г, у якому міститься 12 г вуглеводів. Інакше, 1ХЕ = 12гр. вуглеводів = 25 г хліба або ½ стандартного шматочка звичайного буханця. Ця величина була розроблена на початку XX століття Німеччині. Сьогодні є деякі різночитання в кількісному складі вуглеводів на 1 ХЕ.

У Сполучених штатах одна одиниця прирівнюється до 15 грамів, у Швейцарії – до 10. Загальноросійська ХЕ становить 12 г. Основне призначення хлібних (вуглеводних) одиниць – правильний розрахунок доз інсуліну щодо кількості отриманих організмом вуглеводів.

Щоб уникнути додаткових ін'єкцій, необхідно контролювати обсяг з'їдених вуглеводів. Калькулювати ХЕ набагато зручніше. Дванадцять г вуглеводів збільшують показники глікемії на 2,5 ммоль/л. Для переробки 1 ХЕ діабетику потрібно до 2 доз інсулінової одиниці (ІЕ).

Важливо! Співвідношення хлібних та інсулінових одиниць у пропорції 1:2,5 є усередненим.

Протягом дня кількість необхідного інсуліну на одну хлібну одиницю може змінюватись, залежно від загального психосоматичного стану, фізичного навантаження, індивідуальної реакції на інсулінотерапію, вікової категорії хворого. Референсне значення для пацієнтів з 1 типом діабету становить 24 хлібні одиниці щодобово.

Це значення включає суму всіх вуглеводів, що вживаються в день. Таким чином, добова вуглеводна норма діабетиків має укладатися у рамки 290-300 грамів. Дещо відрізняються дитячі норми:

Вік від 4 до 6 років від 7 до 10 років від 11 до 14 років
Рекомендована кількість ХЕ 12–14 14–16 17–20

При інсуліннезалежному (інсулінрезистентному) типі захворювання щоденний підрахунок якісно-кількісного складу вуглеводів можна використовувати для зниження ваги. Необхідно просто скоротити кількість хлібних одиниць, замінюючи одні продукти на інші.

Хлібні одиниці при цукровому діабеті: таблиця розрахунку, меню дієти для діабетиків

За правилами дев'ятої дієти, режим харчування включає шість прийомів їжі: три основних, два додаткових та легкий кисломолочний напій за годину до відходу до сну. Розподіл норми ХЕ за кожен прийом їжі має бути хаотичним, а й ділити їх порівну (по 4 одиниці) буде неправильним. Згідно з рекомендацією дієтологів, у першій половині дня вуглеводне навантаження має бути більшим.

До вечора, як правило, знижується фізична активність, і організму потрібно менше глюкози, отже менше вуглеводних одиниць. В іншому випадку невитрачена глюкоза трансформується в жири, що веде до набору зайвих кілограмів. При плануванні денної норми ХЕ необхідно орієнтуватися на такі цифри:

  • ранковий прийом їжі – 5;
  • ланч – 3;
  • обід – 6;
  • полуденок – 3;
  • вечірній прийом їжі – 5;
  • на ніч – 2.

Одноразова порція має перевищувати 7 ХЕ. При цьому слід зважати на всі продукти з вуглеводною складовою.

Спосіб підрахунку

На етикетці товарів, завжди, вказується кількісний склад нутрієнтів на 100 р. Щоб порахувати хлібні одиниці, досить розділити кількість вуглеводів на 12. Наприклад, на сто грамів вівсяних пластівців дрібного помелу припадає 54 г вуглеводів, виходить приблизно 4,5 ХЕ.

Для розрахунку ХЕ на повну упаковку того чи іншого продукту, необхідно число вуглеводів розділити на 100, потім помножити на масу нетто, а потім, розділити на 12. Приклад: Вуглеводна складова натурального йогурту 6 г, об'єм пластикового стаканчика становить 120 г. формули, 6: 100 * 120: 12 = 0,6, виходить, приблизно, половина однієї ХЕ.

Обчислення при правильному прийомі їжі

Варіант калькуляції готового діабетичного сніданку буде виглядати так. Меню: вівсяна каша з сиром (жирність 2%), бутерброд з житнім хлібом та сиром «Рікотта», чай. Для приготування однієї порції вівсяної каші з пластівців дрібного помелу, потрібно 40 г пластівців, 100 мл молока 2,5%, 100 мл води. Молоко рекомендується розводити водою 1:1, щоб знизити в раціоні кількість тваринних жирів (або використовувати молоко 1,5% жирності).

Вважаємо хлібні одиниці інгредієнтів:

  • крупа: 54 (вуглеводи на 100 гр.) ділимо на 100, множимо на 40 г, необхідних за рецептом, і ділимо на 12. Отримуємо 54:100*40:12=1,8 ХЕ.
  • молоко: 100 мл молока містять 5 г 5:12 приблизно 0,4 ХЕ.

За умови, що вода не включається, порція ранкової вівсянки міститиме 2,2 хлібні одиниці. Кількість вуглеводів у сирі 2,8 на 100 г. Як добавка в кашу цього достатньо. Ділимо 2,8 на 12, отримуємо 0,2 ХЕ. Бутерброд із сиром «Рікотта»: цілий шматок житнього хліба – це 50 г вуглеводів, тобто дві хлібні одиниці. «Рікотта» має низьку жирність (від 9 до 11%), тому дозволяється діабетикам.

Вміст вуглеводів у сирі 3,3 грама. Для бутерброду потрібно 40 г сиру. Отже, 3,3:100*40:12, виходить, лише 0,1 ХЕ. Сума підсумкових чисел кожного компонента вказує на загальний зміст ХЕ у безпечному та ситному сніданку. Вівсяна каша з сиром та бутерброд із сиром «Рікотта» складають 4,5 хлібних одиниць. Така кількість повністю вкладається в діабетичну норму для ранкового їди.

Визначаємо калорійність запропонованого сніданку:

  • вівсяні пластівці: енергетична цінність 352 ккал/100 г, отже, 40 г буде – 352:100*40=149 ккал;
  • молоко: 100 мл – 55 ккал;
  • хліб житній (шматок важить 30 г): містить 195 ккал/100, 195:100*30=58 ккал;
  • сир 2%: 101 ккал;
  • сир «Рікотта»: 147 ккал/100 гр., Отримуємо: 147:100 * 40 = 59 ккал.

Підсумовуємо цифри. Енергетична цінність сніданку становить 422 ккал. Слід враховувати і те, що вівсянка відноситься до повільних вуглеводів, тому рівень цукру в крові не підніматиметься у форсованому режимі, а почуття ситості збережеться на 3-4 години.

Хлібні одиниці при цукровому діабеті: таблиця розрахунку, меню дієти для діабетиків

Поверх сиру на бутерброд можна покласти кружок помідора та зелень

Приклад порушення дієти

Молочний шоколад до діабетичного раціону не входить, оскільки має глікемічний індекс понад 70 одиниць. Вуглеводне число становить 52. Якщо пацієнт з діабетом порушує принципи харчування, і дозволяє собі з'їсти стограмову шоколадку, у результаті виходить: 52:12 = 4,3 майже стільки ж, скільки у повноцінному прийомі їжі.

Враховуючи високий ГІ шоколаду, глюкоза стрімко потрапляє у кров, і показники цукру підвищуються на 11,25 ммоль/л. Для попередження гіперглікемічного стану діабетику потрібно 5,5 ІЕ. При цьому відчуття ситості від простих вуглеводів, у тому числі складається шоколад, швидко минає.

Додатково

Подібні виміри можуть здатися складними. Насправді деякі труднощі виникають тільки у вихідній стадії хвороби. Діабетики зі стажем легко визначають кількість ХЕ продукті, оскільки знають його вуглеводне число. Наприклад, середнє яблуко важить сотню грамів, у тому числі майже 10 належить вуглеводам, 10:12= 0,8, округляємо, отримуємо 1 одиницю. Глікемічний індекс фрукта не перевищує 30. Тому хворому на діабет цілком можна з'їсти на полудень пару соковитих яблук.

Складання меню

Підрахунок хлібних одиниць значно спрощує формування щоденного раціону. Дієтологи рекомендують розробляти меню на тиждень, щоб харчування було не тільки правильним за кількістю продуктів, але й різноманітним щодо смачних та корисних страв. Взявши на озброєння ваги та калькулятор, діабетику необхідно провести оцінку всіх продуктів, що плануються для вживання у найближчі сім днів.

Чим ретельніше буде прорахований кожен інгредієнт окремо та їх поєднання у блюді, тим суворішим буде контроль над рівнем глікемії. При випадковому перекусі поза домом хворий на діабет зможе точно розрахувати, на яку кількість хлібних одиниць йому слід орієнтувати, і яку страву в меню він може замінити цим перекушуванням. За допомогою нехитрих підрахунків пацієнт навчиться керувати діабетом.

Вибір продуктів

При виборі продуктів за характеристикою хлібних одиниць не слід забувати про інші важливі параметри: ГІ та калорійність. Відразу необхідно виключити:

  • солодкі десерти, здобну випічку, кондитерські вироби;
  • цукерки, вафлі та інші солодощі, не виготовлені спеціально для діабетиків;
  • страви фастфуду;
  • копчене сало, м'ясо та рибу;
  • чіпси, поп-корн, ароматизовані сухарики та снеки;
  • жирні соуси на майонезній основі;
  • солодке газування, готові пакетовані соки та бутильований чай із магазину;
  • жирні сорти м'яса (качка, свинина, гусак);
  • консервацію, що включає: тушонку, м'ясні та шпротні паштети, мариновані овочі та гриби, фрукти у власному соку, рибні консерви;
  • крупи з високим глікемічним індексом (саго, білий рис, манку).

Хлібні одиниці при цукровому діабеті: таблиця розрахунку, меню дієти для діабетиків

Паралельно з підрахунком хлібних одиниць, необхідно обчислювати кількість калорій

Продукти із середнім глікемічним індексом, допускаються в меню обмежено:

  • напівфабрикати з рубаним м'ясом (пельмені, хінкалі);
  • буряк та картопля;
  • борошняні вироби (макарони, вермішель, оладки, млинці);
  • фрукти банан, хурма, манго, ківі;
  • баштанні культури та фрукти: гарбуз, кавун, диня.

Правильний продуктовий кошик діабетика включає:

  • всі овочі, ягоди та фрукти з ГІ від 0 до 30 одиниць;
  • бобові культури (квасоля, нут, горох, сочевиця);
  • крупи: ячка, пшеничка, овес, греча, перловка;
  • хліб: житній, цільнозерновий;
  • макаронні вироби сорту “дурум”;
  • дієтичне м'ясо (кролик, курка, індичка);
  • морепродукти та риба;
  • гриби, горіхи, яйця;
  • молочна та кисломолочна продукція (невисокої жирності).

Полегшує складання меню спеціальна таблиця хлібних одиниць для діабетиків, де позначено обсяг (вага) того чи іншого продукту, що містить одна хлібна одиниця.

Короткі таблиці вмісту продукту в 1 ХЕ за продуктовими категоріями

Молочна продукція (мол, грами)
Назва кефір простокваша молоко йогурт (натуральний) сир 2%
Обсяг у 1 ХЕ 250 250 250 200 500
Хлібобулочна продукція
хліб (житній та пшеничний) галети, крекери сухарі (без добавок) житні хлібці борошно
1 шматок 5-6 шт. 2 шт. 1 ст. ложка
Бобові культури
квасоля, сочевиця горох
150 г 4,5 ст. ложки
Фрукти (у грамах)
апельсин абрикос яблуко персик мандарин груша гранат
150 240 100 180 200
Ягоди (у гр.)
чорниця, ожина, лохина, суниця малина смородина (чорна) вишня
170 200 180 110
Соки (у мл)
яблучний, грушевий малиновий, полуничний сливовий, вишневий морквяний буряковий томатний капустяний огірковий
100 170 80 125 300 500
Горіхи (у гр.)
грецькі, лісові мигдаль, кедрові горішки, фісташки кешью арахіс (неочищений)
90 60 40 85

Картопля у раціоні дозволяється у невеликих кількостях. Залежно від способу приготування, в одній ХЕ міститься печеного або відвареного – 70 г, картопляного пюре – 2 столові ложки, оладки з картоплі – 60 г. Смажена картопля та картопля фрі при діабеті потрапляють у категорію забороненої їжі. Завдяки дієтологам відпадає необхідність рахувати хлібні одиниці деяких готових страв.

Зміст ХЕ в порції (100 г)
овочеве рагу без м'яса тушкована капуста, варена квасоля, овочеве пюре з моркви та кабачка макаронні вироби (зварені) гречана каша
0,3 0,5 2 2
Інші страви (ХЕ на 100 гр. готової їжі)
відварене м'ясо (яловичина, курка, кролик) відварений горох курка, тушкована з овочами вінегрет
0 3,5 2,9 1
Соуси (ХЕ/100 г)
«Південний» сметанно-часниковий соєвий томатний гострий
0,8 0,2 0,5 1,7

Помилково думати, що готові соуси та приправи не є небезпечними щодо хлібних одиниць та калорій. Майже всі вони містять цукор. Це необхідно враховувати при приготуванні салатних заправок та додаванні соусів під час гасіння продуктів.

В інтернет-просторі сьогодні діють спеціальні сайти та програми для мобільних телефонів, на яких можна розрахувати калораж готової страви та кількість хлібних одиниць. Це значно спрощує життя діабетика. Досить визначитися з продуктами, і зробити обчислення кожного прийому їжі (щоб вкластися у межі допустимих добових норм) Проте ознайомитися зі старим добрим способом нічого очікувати зайвим.

Підсумки

Хлібні одиниці при цукровому діабеті допомагають максимально точно скласти меню. Достатньо знати формулу перерахунку вуглеводів, щоб убезпечити себе від вживання їжі, яка може завдати шкоди здоров'ю.

EuroMD
Додати коментар