Фініки при цукровому діабеті: можна діабетикам чи ні, користь, склад

Невід'ємною частиною терапії цукрового діабету є дієта. Здоровий раціон відповідає лікувальному «Столу №9» за медичною класифікацією В.Певзнера. За допомогою дотримання правил дієтичного харчування пацієнтам вдається контролювати рівень глюкози в крові та загальмувати розвиток тяжких ускладнень, що супроводжують ендокринну патологію.

Щоб зрозуміти, чи можна ввести якусь страву в меню, діабетикам доводиться оцінювати продукти за декількома критеріями:

  • глікемічний індекс (ГІ);
  • енергетична цінність;
  • склад нутрієнтів (жирів, білків, вуглеводів);
  • кількість хлібних одиниць (ХЕ).

Фініки при цукровому діабеті програють за всіма оцінними параметрами. Однак через корисні якості цих плодів і відповідно до останніх медичних досліджень, у діабетичному меню допускаються деякі послаблення.

Про склад та користь плодів

Фініки не відносяться ні до фруктів, ні до ягід. Це їстівний плід (втеча) пальми – деревної тропічної рослини, батьківщиною якої є узбережжя Перської затоки. Дозрілий плід має золотисто-коричневий колір і зморшкувату шкірку. У російських супермаркетах можна зустріти сорти “Деглет Нур”, “Меджул” (або “Королівські”), “Маджхоль”, “Аджва”. Висушені плоди прийнято називати сухофруктами.

Безумовна користь фініків для здоров'я полягає у їхньому складі. По-перше, клітковина, що нормалізує травні процеси, на 100 гр. продукту припадає 6 грн. харчових волокон. По-друге, ароматична альфа-амінокислота L-триптофан, яка є джерелом синтезу серотоніну – гормону, що відповідає за міцний сон, гарний настрій та стабільний нервово-психологічний стан.

По-третє, глютамінова кислота, що покращує мозкову активність. По-четверте, поліненасичені жирні кислоти Омега-3 та Омега-6, що регулюють ліпідний обмін та підвищують чутливість клітин до інсуліну. У пальмових плодах міститься велика кількість ретинолу (вітамін А). Це потужний антиоксидант, що зміцнює судини органів зору, нормалізує процеси регенерації шкіри, що підтримує здоровий стан волосся та нігтів.

У складі фініків представлені сім вітамінів із групи В, що виконують в організмі такі важливі функції:

  • забезпечення стабільності ЦНС (центральної нервової системи);
  • активізація циркуляції крові та мозкового кровообігу;
  • покращення серцевої діяльності;
  • нормалізація процесів обміну.

Пальмові пагони містять: тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (В3 або РР), холін (В4), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9). Не менш багаті плоди фінікових пальм мікро- та макроелементами, необхідними для здорового функціонування організму.

Мінеральна складова плодів

Мікроелементи Макроелементи
Алюміній (Al), Ванадій (V ), Бор (B), Йод (I), Марганець (Mn), Цинк (Zn) Залізо (Fe), Літій (Li), Кобальт (Co), Молібден (Mo), Мідь (Cu), Селен (Se), Фтор (F), Рубідій (Rb), Нікель (Ni) Калій (К), Натрій (Na), Кальцій (Ca), Кремній (Si), Магній (Mg), Хлор (Cl), Сірка (S), Фосфор (Ph)

Основні корисні якості фініків:

  • підвищують рівень гемоглобіну;
  • покращують травлення;
  • підвищують імунітет;
  • зміцнюють судинні стінки, підвищують їхню еластичність, перешкоджають утворенню тромбів;
  • стимулюють мозкову активність;
  • знімають втому очей та покращують зір;
  • пригнічують активність ракових клітин;
  • сприяють усуненню гіперхолестеринемії;
  • лікують кровоточивість ясен;
  • стабілізують психоемоційний стан;
  • підвищують еректильні здібності у чоловіків;
  • відносяться до засобів профілактики інфарктів.

Фініки при цукровому діабеті: можна діабетикам чи ні, користь, склад

Перш ніж спробувати солодкі плоди, необхідно ознайомитися з їх складом, калоражем, ГІ та правилами вживання при цукровому діабеті.

Враховуючи всі цінні властивості тропічних плодів, ослабленому організму діабетика можуть принести чимало користі. Однак харчові характеристики сухофруктів вимагають вибіркового підходу до їх вживання.

Оцінка фініків як компонента діабетичного раціону

За критеріями відбору продуктів для раціону хворого на цукровий діабет, фініки повноцінно не вписуються в жодну категорію.

Глікемічний індекс

Під час упорядкування діабетичного меню основний характеристикою продуктів є глікемічний індекс. ГІ – це швидкість розщеплення їжі, що надійшла в організм, виділення з неї глюкози та її подальшої резорбції (всмоктування) у кров. Чим вищим значенням проіндексований продукт, тим швидше він засвоюється, і утворена глюкоза потрапляє до системного кровотоку, викликаючи підвищення глікемії (рівня цукру).

Діабетикам дозволяються продукти з ГІ від 0 до 30, обмежено допускається до вживання їжа з індексом до 70 одиниць. До розряду заборонених продуктів відносяться ті, які мають глікемічний індекс понад 70. Щодо ГІ фініків, то це справжні рекордсмени. Свіжі плоди проіндексовані в 70 одиниць, сухофрукти – від 103 і від (залежно від сорту). За критерієм ГІ пацієнтам з цукровим діабетом фініки їсти не дозволяється.

Нутріенти (вуглеводи, жири, білки)

За правилами дієти «Стіл №9», при діабеті рекомендовано усунути з раціону продукти, що містять велику кількість простих вуглеводів, інакше моносахаридів. Їх слід замінити складними вуглеводами з повільною засвоюваністю організмом. У пагонах фінікових пальм міститься 69,6 гр. моносахаридів на 100 гр., що у 11,6 разів перевищує присутній обсяг клітковини.

Половина вуглеводної складової належить фруктовому цукру (32,5 гр.). Фруктоза є менш небезпечною для діабетиків, оскільки її переробки не потрібно інсулін. Процес розщеплення відбувається під впливом ферментів і всмоктування в кров уповільнюється. Тому миттєвого підвищення цукру немає.

Однак для доставки в клітини глюкози, що виділилася з фруктози, а також чистих моносахаридів (глюкози і сахарози), що містяться у фініках, інсулін все ж таки необхідний. Наміряючись з'їсти сухофрукти, пацієнт із 1 типом діабету змушений буде попередньо зробити інсулінову ін'єкцію. Корисних білків у плодах небагато, лише 2,5 гр. / 100 гр. продукту. Жири майже відсутні (0, 4 гр./100 гр.).

Фініки при цукровому діабеті: можна діабетикам чи ні, користь, склад

Порівняльна таблиця сухофруктів та горіхів за вмістом нутрієнтів

Енергетична цінність

Діабет 2 типу здебільшого супроводжується ожирінням. Пацієнти повинні суворо дотримуватись норм добового калоражу, враховуючи енергетичну цінність кожного продукту. Висококалорійну їжу з раціону рекомендується виключити. Оскільки фінікові пагони відносяться до вуглеводних продуктів, їхня калорійність досить висока.

Плоди без кісточок містять 275 ккал/100 гр., з кісточками – 283 ккал/100 гр. У той же час, враховуючи, що фруктоза вдвічі солодша за глюкозу, з'їсти 100 гр. фініків за раз не завжди можуть навіть ласуни, а середній калораж одного плода становить лише близько 23-25 ккал.

Довідка! Найменша кількість калорій містять свіжі пагони (239 ккал/100 гр.), але вони майже відсутні у продажу.

Хлібні одиниці

ХЕ розроблені спеціально для діабетиків 1 типу для правильного розрахунку дози інсуліну, що вводиться. 1 ХЕ = 12 грн. чистих вуглеводів, що збільшують показники глікемії на 2,5 ммоль/л. Добова норма становить 24 хлібні одиниці або близько 300 грн. вуглеводів, у тому числі на фрукти рекомендовано витрачати 2-3 ХЕ. Щодо фініків, на 1 ХЕ припадає 21 гр. продукту.

Для порівняння, в одному яблуку чи груші вагою 100 гр. така ж кількість хлібних одиниць. Вага одного фініка становить 8-10 г. Таким чином, після інсулінової ін'єкції хворий на діабет може з'їсти фініки, розрахувавши норму за такою формулою: 2 ХЕ = 25 гр. вуглеводів = 42 грн. плодів ≈ 4 шт. ≈ 100 ккал (25 ккал/1 прим.*4).

Дозу короткого або ультракороткого інсуліну слід погодити з лікарем. Діабетикам з 2 типом рекомендується скоротити норму вдвічі, оскільки у разі «цукрового стрибка» у них відсутня можливість додаткової ін'єкції, а самостійно підвищувати дозу гіпоглікемічного препарату може бути безпечно.

Правильне вживання

Згідно з останніми дослідженнями, ендокринологи та дієтологи допускають фініки при діабеті як продукт, що підтримує функціональність нервової системи, імунітету для профілактики ретинопатії та гіперхолестеринемії. З огляду на харчові характеристики плодів, некоректне їх вживання може спровокувати напад гіперглікемії (підвищення рівня глюкози у крові). Тому для діабетиків важливо вивчити умови вживання фініків.

Введення екзотичних сухофруктів у раціон допускається лише з дозволу ендокринолога. Є фінікові пагони дозволяється тільки при стабільній компенсації діабету. У субкомпенсованій стадії захворювання продукт із раціону необхідно усунути. Зношений компенсаторний механізм не зможе впоратися з високим глікемічним навантаженням, навіть за допомогою лікарських препаратів.

Щоб не завдати шкоди організму, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • їсти солодкі сухофрукти не частіше за два рази на тиждень і не перевищувати добову порцію, що становить 2 шт. для діабетиків 2 типи, 4 шт. – для хворих із першим типом;
  • перед вживанням плодів зробити ін'єкцію інсуліну за 15-25 хвилин;
  • при первинному введенні сухофруктів у діабетичне меню ретельніше контролювати рівень глюкози в крові.
  • не вживати фініки на голодний шлунок, це призведе до зростання показників глюкози в крові;
  • немає пальмових пагонів на ніч, оскільки після підвищення цукру в крові відбувається його зниження, і під час сну пацієнт може не відчути напад гіпоглікемії.

Оптимальний спосіб “обдурити” глікемічний індекс солодкого продукту – це їсти його у поєднанні з білковою їжею. На розщеплення білків організму потрібно більше часу, фініки засвоюватимуться повільніше, і рівень цукру не підскочить у форсованому режимі. Фініки можна додати в білковий йогурт, соус до страв з м'яса птиці, сирну запіканку.

Фініки при цукровому діабеті: можна діабетикам чи ні, користь, склад

Соус до відвареної курки. До складу соусу входить: зелена цибуля, кедрові горішки, фініки, петрушка, оливкова олія та лимонний сік

До абсолютних протипоказань до вживання пагонів фінікової пальми відносяться декомпенсація діабету, літній та дитячий вік (до 3-х років), індивідуальні алергічні реакції на препарат. При хронічному гастриті, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки фініки не можна їсти в період загострення захворювань.

Вибір продукту

Придбати екзотичні сухофрукти можна у супермаркетах чи на ринках. При виборі слід звернути увагу на такі характеристики:

  • колір має бути темно-коричневий, насичений, рівномірно розподілений по всій поверхні плода;
  • правильна текстура – однорідна, в міру м'яка (фінік не повинен бути пересушеним, тобто жорстким);
  • не повинно бути зайвої липкості плода (клейкість і липкість вказують на надмірне використання цукрового сиропу при заготівлі продукти);
  • цільна, не потріскана шкірка є ознакою природного сушіння плодів (при висушуванні в печі шкірка тріскається).

Надто блискуча поверхня сухофруктів є ознакою обробки жирами.

Підсумки

Цукровий діабет відноситься до важких невиліковних захворювань. Збереження стабільної якості життя багато в чому залежить від дотримання правил діабетичного раціону. За умовами дієти, фініки при діабеті допускаються лише на стадії компенсації хвороби не більше двох разів на тиждень, у строго обмеженій кількості (по дві штучки на день діабетикам другого типу, і по чотири – пацієнтам з першим типом патології).

Не дозволяється їсти сухофрукти натще і перед сном. При вживанні плодів фінікової пальми необхідно частіше контролювати рівень цукру в крові, правильно розраховувати дозу інсуліну та своєчасно робити ін'єкції. Перед введенням препарату до раціону слід отримати схвалення ендокринолога.

EuroMD
Додати коментар