Насіння при діабеті: чи можна їсти (гарбузові, кунжутні, соняшники), корисні властивості

Найважливішою частиною лікування цукрового діабету є дієтотерапія. Виборчий підхід до харчування допомагає стабілізувати глікемію (рівень глюкози в крові), покращити стан судинної системи та загальмувати розвиток ускладнень хвороби.

Згідно з постулатами лікувальної дієти, всі продукти класифікуються на три групи: заборонені до вживання, лімітовані та дозволені. Насіння при діабеті включають до раціону діабетика з певними обмеженнями.

Загальна характеристика

Список їстівного насіння очолюють насіння соняшника та гарбуза. Трохи менш популярні насіння льону, кунжуту, кмину, чиа. Зародки рослин містять багато корисних речовин, і мають велику поживну цінність. З насіння виготовляють масло, їх використовують як приправи до м'ясних страв, додають тісто, салати, начинки для випічки.

За класифікацією продуктів, насіння відносяться до бакалеї, до підгрупи “горіхи, насіння, сушені або в'ялені фрукти та овочі”. Користь насіння різних видів обумовлена їх хімічним складом. У міру дозрівання зародки рослин накопичують мікро- та макроелементи, вітаміни, ненасичені жирні кислоти Омега-3 та Омега-6, білки, ефірні олії.

Важливою характеристикою їстівних зернят для діабетиків є невеликий вміст у них вуглеводів, отже, низький глікемічний індекс. Глікемічний індекс (ГІ) – величина, що відображає швидкість утворення та всмоктування глюкози у системний кровотік.

У діабетичному харчуванні дозволяються продукти з ГІ до 30 одиниць, обмежено допускається проїндексована їжа від 30 до 70 одиниць. Продуктовий набір із індексом вище 70 одиниць перебуває під забороною. Обмеження, пов'язані з вживанням насіння при цукровому діабеті 2 типу, пов'язані з високою енергетичною цінністю всіх видів цього продукту.

Гарбузове насіння

Насіння баштанної культури має глікемічний індекс 25 одиниць. Склад нутрієнтів у 100 грамах:

  • 24,6 гр. – білків;
  • 45,9 гр. – жирів;
  • 13, 5 гр. – Вуглеводів.

У продукті міститься близько 6 гр/100 гр. клітковини, що надає сприятливий вплив на травні процеси. Вітамінну складову становлять:

  • Антиоксиданти: ретинол (вітамін А) та токоферол (Е). Вони зміцнюють імунітет, знищують вільні радикали (речовини, що прискорюють старіння організму), сприяють регенерації покривів шкіри.
  • Вітаміни В-групи: тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (В3), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6). Рідкісний вітамін В4 (холін), що володіє незамінною для діабетиків здатністю, регулювати синтез інсуліну, а також виконувати функції природного гепатопротектора.

Мінеральні речовини в гарбузовому насінні

Мікроелементи Макроелементи
залізо калій
марганець кальцій
мідь фосфор
цинк магній
селен натрій

Цінні якості:

  • беруть участь у метаболізмі жирів у печінці;
  • знижують набряки, завдяки здатності вбирати надмірну рідину;
  • виводять із організму ліпопротеїни низької щільності;
  • усувають застій жовчі;
  • збільшують синтез тестостерону, підвищують потенцію у чоловіків-діабетиків.

Гарбузове насіння використовують у лікуванні паразитарних інвазій. Крім того, вміст триптофану в продукті забезпечує позитивний емоційний настрій та спокійний сон. Калораж продукту становить 541 ккал/100 гр. Здоровим людям дозволяється їсти до 100 грн. насіння на день, діабетикам – лише половину цієї порції.

Потужною протихолестериновою дією має масло, що отримується при віджимі гарбузового насіння. Велика кількість ненасичених жирних кислот, що міститься в олії, допомагає у зміцненні стінок судин, видаленні холестеринових наростів, очищенні печінки.

Насіння при діабеті: чи можна їсти (гарбузові, кунжутні, соняшники), корисні властивості

Рекомендована доза гарбузової олії для хворого на діабет – 1 ст. ложка/день

Кунжут

Кунжут (інакше сезам) росте в основному на сході (в Індії та Китаї) та в африканських країнах. Плоди рослини (біле і чорне насіння) мають характерний аромат і мають масу лікувальних переваг. Зернятка сезаму містять більшість незамінних жирних кислот (стеаринову, арахінову, олеїнову, пальмітинову, лінолеву, ліноленову).

Ці сполуки регулюють ліпідний (жировий) обмін в організмі, і співвідношення ліпопротеїнів низької та високої щільності, інакше кажучи, поганого та хорошого холестерину. Доведено користь кунжутного насіння, як засоби профілактики та лікування атеросклерозу, що супроводжує цукровий діабет. Відсоток жирів у зернятках становить від 60 до 70%, на другому місці стоїть білкова складова.

Розподіл нутрієнтів на 100 грн. продукту:

  • жири – 48,8 гр.;
  • білки – 19,4 гр.;
  • вуглеводи – 12,1 гр.

Низька глікемічна активність (ГІ дорівнює 35 одиницям), що дозволяє діабетикам включати зернятка в щоденне меню. Мінеральний склад кунжутних зерен представлений магнієм, марганцем, міддю, цинком, фосфором та залізом. Особливо багатий продукт кальцієм, необхідним зміцнення кісткової тканини.

Інші корисні властивості сезаму:

  • зміцнює судинні стінки та серцевий м'яз;
  • активізує процеси обміну;
  • сприяє травленню;
  • бере участь у синтезі статевих гормонів.

Насіння має високу енергетичну цінність – 565 ккал/100 гр. При цукровому діабеті рекомендується їсти по 1-2 чайні ложки кунжуту як добавка до страв. Не менш цінними якостями володіє кунжутна олія.

Медичні фахівці рекомендують регулярне вживання продукту при порушенні обміну речовин, ослабленій перистальтиці, хронічних патологіях печінки, еректильній дисфункції у чоловіків, клімактеричному синдромі у жінок.

Олія підходить не тільки для внутрішнього вживання, але і як зовнішній засіб. Масляні маски для волосся та шкіри прискорюють процеси регенерації, сприяють омолодженню. Засіб використовується для масажу та захисту шкірних покривів від дії ультрафіолетових променів.

Застосування кунжутного насіння та олії не рекомендується при тромбофлебіті, підвищеній згортання крові. Щоб уникнути утворення конкрементів у сечовому міхурі, масло не поєднують з продуктами, багатими на щавлеву кислоту (селера, шпинат, буряк та ін.).

Насіння при діабеті: чи можна їсти (гарбузові, кунжутні, соняшники), корисні властивості

При цукровому діабеті до вживання рекомендується чорне насіння кунжуту.

Насіння кмину

Є насіння кмину при цукровому діабеті не лише дозволяється, а й рекомендується. У складі маленьких зернят кмину міститься велика кількість речовин, що мають цінні цілющі властивості:

  • флавоноїди (зміцнюють клітинні мембрани, регулюють утворення білків, блокують руйнівну дію токсинів, покращують стан судин);
  • кумарини (мають антиоксидантні, антикоагулянтні, противірусні властивості);
  • ефірні олії (надають заспокійливу, спазмолітичну, регенеруючу дію);
  • дублювальні речовини (сприяють очищенню організму, зменшують запальні процеси, позитивно впливають на роботу травної системи).
  • токоферол (захищає від інфекцій, підвищує еластичність судинних стінок, бере участь у синтезі гормонів, сприяє нормалізації цукру в крові, підтримує здоров'я очей).

У зернятках багато кальцію, калію, міді, фтору, цинку. Вітамінна частина складається з тіаміну (В1), рибофлавіну (В2), піридоксину (В6), аскорбінової кислоти. Кмин містить приблизно рівну кількість білків та жирів. Вуглеводів і калорій у кмині значно менше, ніж у насінні інших видів. Енергетична цінність становить 333 ккал/100 гр., Глікемічний індекс – лише 5 одиниць.

Важливо! Кмин має протипоказання до вживання.

Насіння та олія рослини можуть завдати шкоди:

  • людям з ІХС (ішемічною хворобою серця);
  • жінкам у перинатальний період;
  • пацієнтам із хронічними захворюваннями ШКТ (шлунково-кишкового тракту) у стадії загострення.

Вживати кмин рекомендується як приправа до випечних виробів з житнього борошна, салатів. Олія із зерен кмину має своєрідний гіркуватий присмак. Рекомендована діабетикам порція – 1 ст. ложка на день, перед їдою.

Насіння соняшника

Насіння соняшника є найбільш калорійним, енергетична цінність продукту – 600 ккал/100 гр. Співвідношення нутрієнтів на 100 г становить:

  • білки – 20,7 гр.;
  • жири – 52,9 гр. (насичені – 5,1 гр., мононенасичені – 9,5 гр. поліненасичені – 32,7 гр.);
  • вуглеводи – 10,5 гр.

Перед клітковини, що забезпечує стабільне травлення, припадає 5% складу. Глікемічний індекс насіння у сирому вигляді дуже низький (8 одиниць). При обсмажуванні ГІ зростає більш ніж у 4 рази, і втрачається половина корисних якостей продукту. При цукровому діабеті щоденна порція соняшникового насіння не повинна перевищувати 30 грамів.

Вражає вітамінно-мінеральний склад насіння соняшника. Вони містяться мікро- і макроелементи і вітаміни, які призначаються діабетикам як допоміжної терапії захворювання.

Таблиця корисних складових продукту

Вітаміни Мікроелементи Макроелементи
О 7 Мідь (Cu) Калій (К)
Е Марганець (Мn) Фосфор (Р)
В 1 Селен (Se) Кальцій (Са)
РР або В3 Залізо (Fe) Магній (Мg)
О 6 Цинк (Zn) Сірка (S)
О 9 Алюміній (Аl) Натрій (Na)
В 5 Цирконій (Zr) Хлор (Cl)

Біотин (вітамін В7) бере активну участь у вуглеводному обміні, виробництві жирних кислот. РР (В3) відповідає за стабільний кровообіг. Піридоксин (В6) посилює мозковий кровообіг та провідність нервових імпульсів. В9 сприяє відновленню тканин.

Токоферол (вітамін Е) прискорює регенерацію шкіри, зміцнює імунну систему організму. Магній та калій нормалізують діяльність серця. Кальцій у кореляції із фосфором підтримують здоров'я кісткової тканини. Залізо сприяє кровотворенню. Цинк бере участь у виробництві гормонів.

Соняшникове насіння містить незамінні жирні кислоти (валін, аргінін, лейцин, лізин, триптофан та ін.). Велика кількість Омега-6 у складі препарату сприятливо позначається на стані судин, а також кислота сприяє зменшенню холестеринових відкладень.

Насіння при діабеті: чи можна їсти (гарбузові, кунжутні, соняшники), корисні властивості

У нерафінованій соняшниковій олії вміст поліненасичених жирних кислот у кілька разів вищий, ніж у олії очищеній (рафінованій)

Для заправки салатів нерафінований варіант буде кращим. Регулярне та розумне вживання насіння соняшника надає сприятливий вплив на травлення, ендокринну та нервову систему, стабілізує роботу судин та серця.

Умови вживання

Щоб не спровокувати погіршення самопочуття, діабетикам важливо знати умови вживання зародків рослин. До основних правил відносяться:

  • Не перевищувати допустиму порцію продукту. Ненормоване вживання призводить до набору ваги, може спровокувати загострення хронічних хвороб травного тракту, зіпсувати зубну емаль.
  • Їсти у сирому вигляді або злегка підсушеному (у духовці). Смажене насіння втрачає корисні властивості, стає більш калорійним і гірше перетравлюється.

Важливо! Насіння, включене до раціону, не повинно містити сіль (інші добавки).

Перед тим як є насіння, отримані на ринку (на вагу), їх слід промити і висушити в духовці. Від покупки очищеного насіння соняшника слід відмовитись. При виборі продукту необхідно звернути увагу на колір та аромат. Зернятка не повинні бути покриті білим або сіруватим нальотом, і видавати затхлий запах. Тривале зберігання насіння позбавляє їх корисних якостей і надає гіркого смаку.

Підсумки

Зародки рослин за своїм корисним складом сприяють:

  • нормалізації травлення;
  • зміцненню серця та судин;
  • стабілізації обмінних процесів;
  • підвищення імунних сил;
  • підтримці здоров'я кісток;
  • регенерації шкіри та оздоровлення волосся;
  • зміцненню нервової системи, та покращенню психоемоційного стану.

З огляду на перелічені параметри продукту, питання, чи можна насіння при цукровому діабеті, втрачає актуальність. Найбільш популярні сорти (соняшникові, гарбузові, кунжутні, кминові) насіння не тільки дозволяється, але і рекомендуються діабетикам. Основною умовою вживання є дотримання допустимої порції продукту та відсутність кулінарної обробки шляхом обсмажування.

EuroMD