Хліб для діабетиків: рецепти при діабеті, різновиди, правила приготування

Крім лікарських препаратів, терапія цукрового діабету побудована на суворому дотриманні дієтичного харчування. Продукти класифікуються як дозволені, заборонені, обмежені. Хліб для діабетиків відноситься до третьої категорії та в щоденному раціоні допускається. При цьому необхідно дотримуватися дозволеної норми вживання продукту та вибирати певні сорти.

Заводська випічка з пшеничного борошна вищого ґатунку, здобні булочки містять велику кількість моносахаридів та мають високу енергетичну цінність, тому з меню діабетика виключаються. Дозовано дозволяються вироби з житнього борошна та спеціально виготовлена діабетична хлібна продукція. Оптимальним варіантом для діабетика вважається самостійна випікання хліба в домашніх умовах.

У діабетології невипадково прийнято поняття «хлібна одиниця», чи ХЕ. Це показник, яким відраховується кількість вуглеводів. 1 ХЕ = 12 грн. чистих вуглеводів, або 25 г хліба, або половинка шматка стандартного буханця. Таке відстеження необхідне для правильного розрахунку доз інсуліну щодо вуглеводів, що надійшли в організм.

Довідка! Для переробки 1 ХЕ в середньому хворому на діабет потрібно до 2 доз інсулінових одиниць (ІЕ).

Вживання хліба при цукровому діабеті

Хліб відноситься до корисних продуктів. При помірному вживанні цінними якостями для діабетиків є:

  • стабілізація травного процесу;
  • активізація обмінних процесів;
  • забезпечення енергією;
  • зниження абсорбції глюкози;
  • забезпечення тривалого відчуття ситості.

Вибір продуктів для діабетичного меню, у тому числі хлібних виробів, ґрунтується на ГІ (глікемічному індексі), інакше швидкості освіти та резорбції (всмоктування) у кров глюкози та енергетичної цінності. Для найбільшої користі продукту слід враховувати відсотковий вміст клітковини, необхідної для нормалізації травлення (що більше – тим краще).

Багато хлібобулочних виробів збагачені мікро- та макроелементами (магній, калій, фосфор), вітамінами В-групи, рослинними протеїнами, різними корисними добавками. Купуючи хлібну продукцію, необхідно уважно вивчати склад і віддавати перевагу найбільш безпечним для здоров'я діабетика варіантам.

Важливою умовою є нормована кількість хліба, що вживається в день. При цукровому діабеті 2 типи обмеження жорсткіші, що пов'язано з проблемою зайвої ваги у більшості пацієнтів. Діабетики з першим типом захворювання повинні дотримуватись співвідношення ХЕ з інсуліновими дозами.

Усередненою нормою вважається від 150 до 325 грамів на добу. Скільки можна їсти хліба, залежить від його сорту та індивідуального стану пацієнта. У стадії стійкої компенсації допускається більший обсяг продукту раціоні. У будь-якому випадку не зайвим буде проконсультуватися з ендокринологом.

Різновиди готових хлібобулочних виробів

До списку заборонених продуктів при цукровому діабеті входить білий хліб. Пшеничне борошно вищого гатунку має високу калорійність (більше 330 ккал) та глікемічний індекс 85 одиниць. При цьому вона практично не містить корисної клітковини. До інших різновидів хлібобулочних виробів з ГІ понад 80 одиниць відносяться:

  • пшеничний батон;
  • французький багет.

Необхідно обмежити вживання гамбургерних булочок та чіабатти, проіндексованих понад 60 одиниць. Хлібною продукцією, що рекомендується діабетикам, є:

  • чорний хліб, виготовлений на основі обдирного або шпалерного борошна;
  • білковий хліб (інша назва вафельний);
  • хлібці діабетичні.

Деякі сорти чорного хліба:

  • Житній звичайний. Має приємні смакові якості та низьку енергетичну цінність – 174 ккал. Збагачений вітамінами тіаміном (В1), рибофлавіном (В2), ніацином (В3 або РР), а також мінеральними речовинами, калієм, магнієм, сіркою, цинком. Глікемічний індекс продукту вбирається у 55-58 одиниць. У складі міститься достатня кількість клітковини. Готові вироби випускаються з різними добавками (висівки, насіння та ін.).
  • Бородінський. Більше калорійний варіант, оскільки у складі міститься трохи пшеничного борошна другого сорту. на 100 гр. продукту припадає 208 ккал. ГІ також вищий – 71 одиниця. У складі є вітаміни групи В, залізо, селен, фосфор, кальцій, натрій. Основною ароматичною добавкою є коріандр.
  • Цільнозерновий з борошна грубого помелу. Продукт надзвичайно багатий на клітковину. У складі є частини цілісних зерен (зародки, висівки), вітаміни і Е, фосфор, магній, залізо. Має гіпохолестеринову властивість (допомагає знизити холестерин). Залежно від добавок, енергетична цінність варіюється від 170 до 205 ккал.

Хліб для діабетиків: рецепти при діабеті, різновиди, правила приготування

Житній хліб слід вживати з обережністю при гіперацидному гастриті та інших захворюваннях травного тракту, що супроводжуються підвищеною кислотністю шлункового соку.

Білковий хліб містить 25% білка, але за рахунок більшої кількості жирів (11%) має досить високу калорійність – 265 ккал. Вафельний хліб при діабеті слід вживати з урахуванням цього факту. Містить клітковину, мінеральні речовини, зокрема кальцій. Смачним та корисним для діабетиків варіантом хлібобулочної продукції є хлібці.

Основу діабетичних хлібців складають злакові культури: овес, гречка, жито, кукурудза та ін. Завдяки цьому, продукт містить багато мікро- та макроелементів та клітковини. ГІ хлібців не перевищує 45 одиниць. При виготовленні продукту не використовуються дріжджі, що дозволяє зменшити його енергетичну цінність.

Враховуючи легку вагу хлібців, два хрусткі шматочки складають 1 ХЕ. Альтернативою хлібцям можуть бути слайси – продувки, що виробляється за спеціальною технологією із зародків зерна. Слайси не мають вираженого смаку, але при цьому містять велику кількість харчових волокон, вітамінів та мінеральних речовин.

Домашня випічка

Діабетичний хліб, що випікається самостійно, має наступні переваги:

  • можна вибрати добавку за смаком (горіхи, насіння, ягоди та ін.);
  • спробувати кілька рецептів з різних видів борошна (вівсяне, гречане, кукурудзяне, житнє);
  • використовувати різні способи приготування (у духовці, мультиварці, хлібопічці).

Крім того, у рецептах домашньої випічки використовуються замінники цукру натурального походження. Цукрозамінники для діабетичної випічки із зазначенням глікемічного індексу розглянуті у таблиці.

Назва стевіозид сироп агави фруктоза кокосовий сироп
ГІ 0 16 20 35

Борошно різних сортів також має різний ГІ:

  • вівсяна – 45;
  • гречана – 50;
  • кукурудзяна – 70;
  • житня – 40;
  • лляна – 35.

Найзручніше готувати домашній хліб у хлібопічці, оскільки прилад виконує функції замісу та випічки самостійно. Основний рецепт хліба для діабетиків включає житню закваску. Процес її виготовлення вимагає часу, зате результат використовується кілька разів. Ще однією перевагою застосування закваски є відсутність дріжджів у готовому продукті.

Закваска для домашнього житнього хліба

Для приготування береться борошно з жита та вода у рівній кількості (175 гр. та 175 мл). Спочатку у скляній ємності змішується 25 мл теплої води та 25 гр. борошна. Масу, що вийшла, слід накрити харчовою плівкою, в якій потрібно зробити кілька невеликих отворів. Залишити за кімнатної температури на добу.

Далі додати подвійну порцію борошна та води (50+50), знову накрити і не чіпати ще добу. На третій день міхурову суміш доповнити 100 гр. борошна та 100 мл води. Ще за 24 години закваска буде повністю готова. Зберігати її необхідно в холодильнику і «підгодовувати» щотри доби, додаючи по 20 гр. борошна та 20 мл води.

Хліб для діабетиків: рецепти при діабеті, різновиди, правила приготування

Температура води для закваски становить від 30 до 40 градусів. Через плівку або кришку обов'язково необхідно забезпечити доступ кисню.

Приготування в хлібопічці

Житній хліб на заквасці готується досить довго. Це з тим, що з її використанні тесту необхідно відстоятися, як і, як при дріжджовому варіанті. У ємність приладу необхідно помістити:

  • 500 мл води;
  • 480 гр. житній та 220 гр. шпалерного пшеничного борошна (обов'язково просіяти);
  • 25 гр. солі;
  • 200 грн. закваски;
  • 55 мл рослинної олії;
  • порошку стевіозиду на кінчику ножа (можна замінити 3 мл рідкого екстракту у краплях);
  • насіння кмину (або льону).

Вручну виставити режими замішування (15 хв), вистоювання (4,5 години), випічки (1,5 години). Після того, як хлібопічка завершить роботу, необхідно дістати виріб та повністю дати йому охолонути.

Приготування в духовці

Щоб спекти хліб на заквасці в духовці, потрібно:

  • води – 550 мл;
  • просіяного борошна обох сортів по 300 гр.;
  • закваски – 100 гр.;
  • солі – 25 гр.

Перемішати сухі компоненти і з'єднати з попередньо підготовленою сумішшю води та закваски. Добре вимісити отримане тісто до однорідної суміші і помістити в підготовлену форму. Процес вистоювання займає близько шести годин. Далі форму потрібно помістити в духову шафу, розігріту до 240 ° С на 10 хвилин. Потім зменшити до 200 ° С і випікати 1,5 години.

Варіант у мультиварці

У мультиварці можна приготувати житньо-пшеничний хліб без використання закваски. Для цього потрібно:

  • 280 мл води;
  • 200 грн. житнього та по 100 гр. пшеничного та гречаного борошна;
  • 40 гр. меду;
  • 15 гр. ферментованого солоду;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 10 мл рослинної олії;
  • 10 гр. (Пакетик) сухих дріжджів.

Як добавки підійдуть зерна кмину і кедрові горішки. З'єднати борошно, що просіює, з дріжджами, зернами кмину і ферментованим солодом, акуратно влити воду і масло, додати мед. Тісто вимісити до однорідного стану, накрити вологою бавовняною серветкою і залишити в теплі для вистоювання на годину-півтори.

Після цього добре обім'яти та вимісити ще раз. Чашу мультиварки змастити олією, викласти тісто, присипати кедровими горішками. Прикрити чашу вологою серветкою та залишити на 40 хвилин. Потім помістити чашу в прилад та встановити програму «випікання/хліб» (залежно від моделі мультиварки).

Порада! Гречане борошно не обов'язково купувати. Можна подрібнити у кавомолці гречану крупу.

Хліб для діабетиків: рецепти при діабеті, різновиди, правила приготування

Житній хліб можна приготувати у мультиварці

Як правило, побутові прилади для приготування їжі супроводжуються книжкою рецептів, серед яких є хлібобулочні вироби. Діабетикам необхідно пам'ятати, більшість страв розраховано на здорових людей. Використовувати запропоновані варіанти необхідно обережно, коригуючи рецептуру.

Підсумки

Цукровий діабет – необоротне захворювання. Відстрочити найважчі ускладнення та збільшити тривалість життя можна лише дотримуючись дієтичного раціону. Хліб у меню діабетиків не відноситься до заборонених продуктів. При правильному виборі сорту та нормованому вживанні він безпечний та корисний.

Щоб не завдати шкоди організму, необхідно дотримуватися таких умов:

  • не перевищувати щоденну норму (150-325 г);
  • виключити з раціону види хлібобулочної продукції із пшеничного борошна вищого ґатунку (булка, здоба тощо);
  • ввести в меню чорний хліб різних сортів (житній, цільнозерновий, висівковий, бородинський);
  • ретельно вибирати продукцію у магазині.

Оптимальним варіантом є виготовлення борошняних виробів у домашніх умовах, згідно зі спеціальними діабетичними рецептами.

EuroMD
Додати коментар