Картопля при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам, користь та шкода

Цукровий діабет вважається незворотною патологією ендокринної системи. Захворювання, діагностоване один раз, вимагає довічного лікування. При хворобі першого типу застосовуються регулярні ін'єкції інсуліну.

Діабетикам другого типу призначаються гіпоглікемічні (цукрознижуючі) таблетовані препарати. Загальною умовою лікування 1 і 2 типу хвороби є обов'язкова дієтотерапія. Виборчий підхід до харчування – основний спосіб контролю за рівнем цукру на крові.

Дієтичний раціон формується за принципом відбору дозволених продуктів та відмови від забороненої їжі. У проміжну продуктову категорію входить їжа, вживання якої допускається на певних умовах, до неї відноситься картопля при діабеті.

Склад продукту та властивості, цінні при цукровому діабеті

Хворим на діабет 1 і 2 типу як допоміжну терапію призначаються вітамінно-мінеральні комплекси. У картоплі містяться саме ті мінерали та вітаміни, які необхідні для підтримання здоров'я діабетика:

  • Вітаміни В-групи. В6 (піридоксин) та В5 (пантотенова кислота) відповідають за стабільність нервової системи та роботу головного мозку. В3 (ніацин) стимулює кровообіг. В2 (рибофлавін) регулює процеси обміну речовин. В9 (фолієва кислота) забезпечує регенерацію тканин. В4 (холін) бере участь у метаболізмі жирів у печінці.
  • Аскорбінова кислота. Потужний антиоксидант, що зміцнює імунітет, сприяє відновленню шкіри, усуває надлишки відкладень холестерину в судинах.

Довідка! Концентрація аскорбінки в бульбах становить 20 мг/100 гр., що у 2,2 разу більше, ніж у яблуках.

Список макроелементів, що містяться в картоплі, очолює калій (до 570 мг на 100 г). Це один із основних мінералів, що підтримують функціональні здібності серця. Фосфору та хлору припадає по 58 мг/100 гр. Фосфор у поєднанні з кальцієм (10 мг/100 гр.) відповідає за міцність кісток, хлор – регулює водний та кислотно-лужний баланс.

Картопля містить корисні для діабетика мікроелементи залізо, цинк, селен, фтор, йод, алюміній. Цинк (0, 36 мг/100 гр.) активізує вироблення природного інсуліну та ферментів підшлункової залози. Селен сприяє регенерації шкіри та попереджає некротичні зміни. Залізо підтримує стабільний рівень гемоглобіну. Йод є натуральним профілактичним засобом для запобігання хворобам щитовидної залози.

Крім перерахованих переваг, картопля має гіпотонічні та протизапальні властивості, нормалізує процес переробки їжі, гальмує активність ракових клітин. Найкориснішою є молода картопля. У процесі зберігання коренеплоди втрачають свої поживні властивості.

Категорична шкода бульб

Не тільки для пацієнтів з цукровим діабетом, але для всіх людей, забороняється використовувати позеленілі бульби. Зміна кольору картоплі відбувається під впливом ультрафіолетових променів.

У ході хімічної реакції у коренеплодах утворюється соланін – отруйний глікозид, що провокує неврологічні порушення та інтоксикацію. Соланін має руйнівну дію на червоні кров'яні клітини (еритроцити), що викликає недокрів'я.

Важливі для діабетиків особливості картоплі

Вирішальним чинником щодо, чи можна їсти той чи інший продукт при діабеті, є глікемічний індекс (ГІ). Це умовна величина відображає швидкість утворення глюкози та швидкість її проникнення в кров. Безпечні для діабетика продукти мають ГІ ≤ 30 одиниць.

Глікемічний індекс понад 70 одиниць підлягає забороні. ГІ картоплі варіюється в залежності від його сорту та способу кулінарної обробки. Досить висока глікемічна активність коренеплодів обумовлена вмістом у яких крохмалю.

Цей полісахарид засвоюється організмом швидше, ніж інші складні вуглеводи (пектин, клітковина та ін), тому при його вживанні рівень глюкози в крові піднімається вище за допустиму норму. У відсотковому відношенні різні сорти картоплі містять від 10 до 25% крохмалю.

При цукровому діабеті найбільш придатними для введення в меню є сорти:

  • Імпала (світло-жовтий) – 10-14%.
  • Холмогорський (жовтий) – 11-14%.
  • Гурман (фіолетовий) – 11-15%.
  • Ред Скарлет (червоний) – 10-15%.

Картопля при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам, користь та шкода

Незважаючи на те, що фіолетовий «Гурман» відноситься до екзотичних сортів, його вирощування труднощів не викликає

Чим нижчий вміст крохмалю, тим безпечнішим буде сорт картоплі для хворого на цукровий діабет. За способом кулінарної обробки глікемічний індекс готових страв із картоплі може відрізнятися більш ніж на 30 одиниць. Найменший ГІ має варену картоплю в «мундирі» і запечену в духовці – 65 одиниць.

Далі йдуть відварні бульби, що мають прикордонне глікемічне значення 70 одиниць. Класичне картопляне пюре (з молоком та олією) та смажений продукт відносяться до заборонених страв для діабетиків, оскільки мають ГІ 90 та 110 одиниць, відповідно.

Крім глікемічного показника, важливим критерієм є енергетична цінність продуктів. Особливо це стосується пацієнтів з діабетом 2 типу, які страждають на ожиріння. Калораж картопляних страв також залежить від способу їхнього приготування.

Таблиця калорійності дозволених страв із картоплі (в ккал/100 гр.)

пюре на воді без олії у «мундирі» відварений запечений
85 78 82 82,5

Для порівняння, калорійність смаженого продукту – 193 ккал, картоплі фрі – 310 ккал. Найшкідливішим для діабетиків способом приготування коренеплоду є його промислова переробка у картопляні чіпси. Їхня енергетична цінність становить від 292 до 520 ккал. Глікемічний індекс перевищує 80 одиниць.

Вживання картоплі при діабеті

Картопля при цукровому діабеті допускається до раціону лише відповідно до правил вживання. Основними орієнтирами є:

  • Стадія хвороби та наявність супутніх ускладнень. У декомпенсованій стадії діабету нормалізувати рівень цукру в крові, як правило, не вдається. Це є прямою забороною до вживання картопляних страв.
  • Тип захворювання та дозування протидіабетичних препаратів.

Обов'язкова умова – попереднє узгодження картопляних страв у меню з ендокринологом. Відповідно до історії хвороби, відбитої у картці пацієнта, лікар рекомендує індивідуальну безпечну порцію продукту.

Перший тип хвороби

При складанні щоденного меню для інсулінозалежних пацієнтів, крім глікемічного індексу, необхідно враховувати кількість ХЕ (хлібних одиниць) у продукті. ХЕ – допоміжна величина для розрахунку обсягу вуглеводів та дози інсулінової ін'єкції. Одна ХЕ = 12 грн. чистих вуглеводів. Діабетику з 1 типом дозволяється використовувати 25-25 ХЕ/добу.

Порція дозволеної страви з картоплі, що становить одну ХЕ.

страва «у мундирі» відварений печений пюре на воді
порція 1 шт. середнього розміру 70 гр. 60-65 гр. 2 ст. ложки

Зміст хлібних одиниць в одноразовій порції будь-якої їжі має перевищувати 6-7 ХЕ. Формуючи раціон, необхідно враховувати всі продукти, які будуть з'їдені разом із картоплею. При цьому калорійність та висока глікемічна активність картоплі позбавляють діабетика можливості з'їсти чотирисотграмову порцію (близько 6 ХЕ) відварених коренеплодів за один раз.

Другий тип захворювання

Картопля для діабетиків другого типу допускається в меню тільки в період стійкої компенсації та в обмеженій кількості. Це пояснюється не лише енергетичною цінністю, яка не відповідає нормам дієтичного харчування.

При необережному вживанні бульб виникає ризик гіперглікемічного нападу (різкого підвищення цукру в крові). У діабетиків 1 типу є можливість усунути небезпеку за допомогою додаткової дози інсуліну.

При 2 типі захворювання такий шанс відсутній. Разова порція має перевищувати 200 грамів, кратність вживання – щотижня. При стабільно нормальних показниках глюкози в крові дозволяється щодня додавати картопля в першу страву.

Корисні поради

Оскільки картопля не є діабетичним продуктом, ендокринологи рекомендують скористатися порадами щодо його вживання:

  • Не слід поєднувати вживання картоплі з хлібом та іншими борошняними виробами, стравами з бобових культур. У борошні, квасолі та гороху міститься досить багато крохмалю, тому при поєднанні продуктів збільшуватиметься глікемічне навантаження.
  • Зменшити негативний вплив на організм діабетика можна за допомогою попереднього замочування бульб у холодній воді. Це дозволить зменшити крохмалисту складову продукту.

Картопля при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам, користь та шкода

Тимчасовий інтервал вимочування бульб становить 4-6 годин

Найбезпечнішим способом приготування є парова обробка. У мультиварці або пароварці картопля збереже максимум корисних якостей, при цьому не збільшиться її ГІ.

Правила вживання продукту

Щоб зробити вживання картопляних страв безпечним для діабетика, необхідно дотримуватись таких правил:

  • Вводити страви в раціон поступово та потроху. При цьому необхідно постійно контролювати показники цукру на крові. За допомогою портативного глюкометра слід заміряти глюкозу до їжі, через годину та через дві години після їди. Порівняти показники із допустимими нормами.
  • Не нехтувати дозволеними порціями. По-перше, перевищення дози може спровокувати “стрибок” цукру, по-друге, додати зайвих кілограмів до маси тіла.
  • Готувати страви лише дозволеними кулінарними способами (на пару, пюре на воді, запікання, варіння).
  • Немає картоплі при нестабільних показниках глюкози. Повністю відмовитись при декомпенсації діабету.

Важливо! Не можна вводити картопля в меню без дозволу лікаря-ендокринолога.

Додатково про картопляний сік

У народній медицині широко поширене використання соку, свіжого з картопляних бульб. До лікувальних властивостей картопляного соку належать:

  • легкий діуретичний та проносний ефект. Сприяє зниженню набряків та профілактиці обстипації (запорів);
  • прискорення процесів регенерації шкіри. Допомагає рубцюванню ранок і садна, які при діабеті, як правило, гояться повільно;
  • зміцнення імунних сил організму;
  • регуляція обмінних процесів.

Свіжий сік містить мінімальну кількість крохмалю і не має гіперглікемічного ефекту. Щоб його приготувати, необхідно очистити та промити бульби, натерти їх на тертці та віджати через марлевий матеріал (альтернативним способом є використання соковижималки).

Протипоказанням до лікування соком є гіпоацидний гастрит, загострення хронічних патологій підшлункової залози та шлунка. Картопляний сік не підлягає зберіганню. Віджимати бульби потрібно безпосередньо перед вживанням напою. Пити свіжий сік рекомендується по 75-80 мл, три рази на день, перед їдою.

Картопля при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам, користь та шкода

Для кожного прийому потрібно готувати свіжу порцію соку

Приготування страв

Для приготування смачних та корисних діабетичних страв ідеально підійде мультиварка. Багатофункціональний кухонний прилад дозволяє заощадити час та приготувати страви, безпечні для хворого на цукровий діабет.

Ароматна картопля на пару в мультиварці

Очистити та промити бульби. Замочити на 4:00. Далі нарізати їх товстими слайсами (кругляшками). Присмажити картоплю спеціями та сіллю, дати просочитися 5-7 хвилин. Викласти у спеціальну ємність для приготування парових страв.

У чашу приладу влити літр води, зверху встановити ємність із картоплею. Готувати в режимі “пар” півгодини. На сковорідці розігріти невелику кількість олії, додати часник, нарізаний часточками. Добре прогріти. Полити готову картоплю ароматною олією, присипати рубаною зеленню.

Овочеве рагу з картоплею

Щоб приготувати рагу, потрібно:

  • три картопляні бульби середнього розміру;
  • один невеликий кабачок;
  • два солодкі зелені перці;
  • чотири томати;
  • дві середні моркви;
  • столова ложка оливкової олії.
  • часник, сіль, спеції, зелень – до смаку.

Овочі та коренеплоди нарізати великими кубиками, часник – слайсами. Усі компоненти страви скласти в чашу мультиварки, додати олію, сіль та спеції. Перемішати. Виставити на приладі програму Гасіння, готувати 45 хвилин. Перед подачею прикрасити рагу зеленню.

Підсумки

Страви з картоплі дозволяються в діабетичному меню обмежено, з обов'язковим дотриманням правил приготування та вживання. Є дозволено картопля відвареною, «у мундирі», пюре на водній основі. Смажена картопля, картопля фрі, картопляні чіпси до раціону діабетика не допускаються.

При стійкій компенсації норма картоплі для діабетиків 2 типу – 200 грн. в тиждень. Для 1 типу хвороби розрахунок проводиться згідно з ХЕ. Цукровий діабет не терпить зневажливого ставлення до харчування. Вживання неправильних продуктів може спровокувати стрибок цукру в крові.

Регулярний прийом забороненої їжі призводить до нестабільної глікемії, розвитку ранніх діабетичних ускладнень. У декомпенсованій стадії хвороби та при підвищених показниках глюкози в крові від картоплі необхідно відмовитись.

EuroMD
Додати коментар