Стевія при діабеті: чи можна їсти діабетикам, корисні властивості

Невід'ємною частиною терапії цукрового діабету є правильна організація харчування та дотримання дієти. Пацієнти ендокринолога змушені відмовлятися від вживання простих вуглеводів (цукерок, морозива, готових десертів тощо). Проте серйозні обмеження не означають, що діабетики мають назавжди забути солодкий смак.

Сучасна дієтологія має у своєму розпорядженні кілька замінників цукру, які допускаються в діабетичному меню. Стевія при діабеті – це один з безпечних продуктів, який має солодкий смак і корисні властивості. Stevia rebaudiana (стевія) є представником сімейства складноцвітих, має понад двісті різновидів. Американська рослина потрапила до нашої країни першій половині ХХ століття.

Спочатку стевія використовувалася у вигляді сухого порошку, надалі вченим вдалося виділити унікальний органічний глікозид – стевіозид, що має надзвичайно солодкий смак, при цьому не впливає на рівень глюкози в крові (глікемію). Цей популярний і відносно нешкідливий замінник цукру не має структурних аналогів. Унікальні властивості екстракту стевії використовуються у діабетології, а й інших галузях медицини.

Хімічний склад рослини

Цінні якості трави полягають у поєднанні натуральних інгредієнтів, що входять до її складу. У стевії міститься одинадцять різновидів природних цукрів (глікозидів) під загальною назвою стевіол. Понад 50% займає стевіозид, близько 30% – ребаудозід A.

Решту – ствіолмонозиди і ребаудозиди B, С, D, Е, F. Незважаючи на солодощі, у складі ефірних глікозидів відсутня глюкоза і споріднені з нею компоненти. Це є основним фактором застосування порошку та екстракту рослини в терапії цукрового діабету.

До інших корисних складових відносяться:

  • Поліненасичені жирні кислоти Омега-6 (лінолева і арахідонова та ін), які організм не може синтезувати самостійно, але гостро їх потребує.
  • Флавоноїди. Рослинні поліфеноли (рутин, авікулярин, кверцетин, апігенен тощо) мають імуномоделюючі, судинозміцнювальні, протинабрякові, антиоксидантні властивості.
  • Макроелементи: Mg (магній), К (калій).
  • Мікроелементи: Zn (цинк), Se (селен), I (йод).
  • Вітамінна частина рослини включає: групу, вітаміни А, С, D, E, РР, K.
  • Камфорна ефірна олія.

Медова трава (інша назва рослини) має властивості природного консерванту.

Харчова та енергетична цінність, глікемічний індекс

Правила діабетичного харчування не допускають вживання продуктів із високим ГІ (глікемічним індексом). Вони містять багато простих вуглеводів, які швидко підвищують рівень цукру в крові. У раціоні пацієнтів з діабетом також не має бути висококалорійної їжі. Особливо це актуально для діабетиків 2 типу, які страждають на зайву вагу. Стевія є унікальним рослинним продуктом, що відповідає всім діабетичним стандартам.

Вміст нутрієнтів на 100 гр. Енергетична цінність 100 гр. ГІ
жири білки вуглеводи екстракт натуральна трава 0
0 0,02 1,1 0 18

Розщеплення рослинного екстракту чи порошку відбувається у організмі уповільненому режимі. Частина глікозидів засвоюється в системі травлення, де через стінки кишечника всмоктується в системний кровотік. При цьому стевіол не перетворюється на глюкозу. Виведення речовини з організму здійснюється нирками.

Довідка! Американська трава солодша бурякового або очеретяного цукру в двісті разів.

Корисні властивості

Стевія при цукровому діабеті – це не тільки безпечний підсолоджувач, але й природний продукт, що має численні лікувальні переваги.

  • Флавоноїди у складі трав блокують активність вільних радикалів. Дані речовини провокують в організмі діабетика окисний стрес, внаслідок якого ушкоджуються стінки судин та гинуть ушкоджені діабетом клітини підшлункової залози. Поліфенольні рослинні компоненти уповільнюють окислення ліпідів і сприяють їхній швидкій евакуації з організму. Внаслідок цього знижується проникність клітинних мембран, покращення мікроциркуляції крові.
  • Ненасичені кислоти пов'язують і виводять ліпопротеїни низької щільності (поганий холестерин). Це гальмує ранній розвиток атеросклерозу – судинного ускладнення, що супроводжує діабет. Омега-6 сприятливо впливає здоров'я печінки, знижуючи ризик вісцерального ожиріння.
  • Вітаміни В-групи беруть участь у процесах метаболізму, стабілізують стан ЦНС (центральної нервової системи), підвищують іннервацію периферійних тканин, нормалізують кровообіг, допомагають у виробленні нейромедіаторів (серотоніну, норадреналіну та дофаміну). А також сприяють регенерації шкірних покривів, покращують пам'ять та зір, попереджають розвиток онкології.
  • Вітаміни С та Е є природними антиоксидантами. Їхні функції пов'язані з підвищенням міцності капілярів та еластичності великих судин (артерій та вен), підтриманням імунітету, стимуляцією працездатності підшлункової залози.
  • Вітаміни D допомагає регулювати процес кровотворення, активізує травлення та роботу ендокринної системи, підтримує здоров'я міокарда, збільшує міцність кісток.
  • Селен посилює вироблення ферментів та дію антиоксидантів;
  • Магній стабілізує роботу серця та нервової системи.
  • Цинк активізує вироблення інсуліну та ферментів підшлункової залози.
  • Калій врівноважує водно-сольовий баланс організму на клітинному рівні.

Користь від вживання стевії доведена при захворюваннях серця та судин, нервової системи, ожирінні.

Цінні якості для хворих на діабет

Крім перерахованих корисних властивостей стевії, діабетикам вона рекомендується з наступних причин:

  • не вуглеводна насолода, отже, відсутність впливу рівень глікемії;
  • низька калорійність як можливість скинути зайву вагу;
  • здатність до розрідження кров'яних згустків та розчинення холестеринових бляшок;
  • стабілізація обмінних процесів;
  • м'яку протигіпертонічну дію;
  • зниження навантаження на підшлункову залозу;
  • профілактика карієсу та пародонтозу;
  • покращення травлення;
  • покращення мікроциркуляції крові;
  • відсутність негативного впливу на нирки.

Рослина не має вираженого протидіабетичного ефекту, але виконує роль підтримуючої терапії діабету та профілактики супутніх ускладнень (ангіопатії, атеросклерозу). Через відсутність вуглеводів стевія не підтримує життєздатність грибкових організмів. Це зменшує поширення кандидозу, на який нерідко страждають жінки-діабетики.

Важливим є вплив медової трави на покращення психоемоційного стану та підвищення загального тонусу організму. При істотних обмеженнях у харчуванні вживання солодкого та нешкідливого продукту піднімає настрій. Розчин стевії має протимікробну та антисептичну дію. Його можна використовувати для зовнішнього застосування при обробці трофічних виразок, порізів та ран.

Стевіозид допускається в раціоні дітей, хворих на ювенільний цукровий діабет та ожиріння. Не має протипоказань для жінок у період. Ще однією перевагою медової трави можна назвати відсутність тафілаксії (зниження лікувального ефекту та звикання) при тривалому вживанні препарату. При порівнянні цукру зі стевією природний глікозид не провокує залежності від солодкого смаку.

Додатково

Завдяки високій насолоді, стевіозид економічний у використанні. При термообробці кристали та порошок не втрачають корисних властивостей та солодкого смаку. Це робить продукт незамінним у приготуванні діабетичних десертів із запеченого сиру та випічки. Сировина та лікарські засоби на основі стевії мають тривалий термін зберігання.

Стевія при діабеті: чи можна їсти діабетикам, корисні властивості

Сирна запіканка для діабетиків зі стевією та чорницею

Застереження

Абсолютні протипоказання до вживання стевії як заміна цукру відсутні. При раціональному використанні натуральний рослинний продукт є безпечним. Єдине обмеження – індивідуальна алергічна реакція. Перед початком використання стевії необхідно отримати консультацію лікаря. Бажано пройти тестування на алергічну переносимість медової трави.

При недотриманні правил застосування можливий розвиток наступних побічних ефектів:

  • тяжкість в епігастральній ділянці, блювотні позиви;
  • гіпертонус;
  • різке зниження показників АТ (артеріального тиску).

Введення в раціон замінника цукру вимагає обережності. Починати слід із невеликих порцій. При прояві алергії, збоїв травлення, порушенні психоемоційної стабільності необхідно звернутися до лікаря. Не рекомендується поєднувати медову траву з молоком. Це може спровокувати розлад стільця. При використанні рослини необхідно знати міру. Передозування може зашкодити здоров'ю.

Стевія серед натуральних цукрозамінників

Синтетичні замінники цукру – це харчові добавки: натрію цикламат (Е952), аспартам (E951), ацесульфам калію (Е950). Вони не впливають на рівень глюкози в крові, але мають протипоказання до застосування. Натуральні цукрозамінники: мед, фруктоза, сироп агави та топінамбура, кленовий сироп. Природні підсолоджувачі мають низький глікемічний індекс, але, на відміну від стевії, не мають низької енергетичної цінності.

Порівняльна таблиця цукрозамінників рослинного походження

Назва Стевія Кленовий сироп Мед Сироп агави
ГІ 0 54 15 16
Енергетична цінність/100гр. 0-18 260 329 310

Промислова форма випуску стевії

Стевія для діабетиків та людей, які бажають знизити вагу, випускається у кількох варіантах:

  • Таблетована форма “Стевіозид”. Розчиняється у воді, чаї та інших рідинах. Крім основного компонента склад доповнюють: вітамін С, коріння цикорію та солодки. В одній таблетці міститься чайна ложка цукру. Іншими різновидами таблеток є Стевілайт і Стевія плюс.
  • Цукрова пудра з еритритом та стевією Excess Free та солодкі краплі Now Foods. Застосовуються у діабетичній кулінарії.
  • Листя рослини. Пресована сировина у картонній упаковці або фільтр-пакети для заварювання. Заварюється як звичайний чай. Має легку нотку гіркоти. Має жовчогінну та сечогінну дію. Рекомендується при захворюваннях гепатобіліарної системи та дисбактеріозі. Для приготування чаю з листя рослини на склянку окропу рекомендується 20-25 гр. трави. Заварювати слід гарячою водою (90-95 градусів) та наполягати протягом чверті години.
  • Порошкоподібна форма. Сухий екстракт медової трави «Стевіозид» випускається в саші (одноразових пакетиках) або пластикових банках. Зручно для приготування десертів та випічки. Популярністю у діабетиків має БАД NSP «Стевія», доповнений інуліном.
  • Сироп. Є екстрактом з листя і стебел рослини, розведений дистильованою водою. У складі можуть бути присутні смакові добавки. Різновид з ширшим спектром дії, сироп стевії «Загальнозміцнюючий» містить у складі ряд лікарських трав (липа, звіробій, подорожник та ін.).
  • Цукрозамінник «Столовий підсолоджувач Фітпарад». На додаток до стевіозиду містить еритритол (багатоатомний цукровий спирт, що отримується з кукурудзи у фабричних умовах). Один грам цукрозамінника еквівалентний 5 гр. цукру. Випускається у формі саші по 60 штук в упаковці.

Стевія при діабеті: чи можна їсти діабетикам, корисні властивості

В аптеці можна придбати чайний напій з різними корисними добавками

Застосування цукрозамінника в кулінарних рецептах та як підсолоджувач напоїв вимагає дотримання пропорцій щодо перерахунку на звичайний цукор.

Таблиця замінності

Цукор 1 чайна ложка 1 столова ложка Склянка
Листя (мелені) ¼ ч. л. ¾ ч. л. 1 ст. л.
Порошкоподібний Стевіозид на кінчику ножа на кінчику ножа ½ ч. л.
Рідкий екстракт у краплях 3-6 крапель ≈ 1 мл 1,5 ч. л.

При збалансованому раціоні повний перехід на стевіозид дозволяє позбавитися 2-3 зайвих кілограмів на місяць.

Популярні рецепти з медовою травою

Діабетикам рекомендується приділяти увагу не лише аптечним підсолоджувачам на основі стевії, але й готувати засоби самостійно. Два варіанти приготування настою із сухої сировини:

  • Подрібнене листя у кількості 4-х столових ложок заварити окропом у півлітровому термосі на ніч. Вранці настій відфільтрувати та перелити у скляну ємність. Макуха повернути в термос і знову заварити. Через 8 годин з'єднати дві рідини і використовувати як цукрозамінник.
  • Траву (4 чайні ложки) залити 250 мл окропу і витримати на водяній бані 5-7 хвилин. Перелити в термос, настояти 10-12 годин. Відфільтрувати. Зберігати готовий настій у холодильнику.

Для приготування спиртової настойки потрібно 100 мл медичного спирту 96% міцності та 4 столові ложки сухої сировини. Листя подрібнити до порошкоподібного стану, залити спиртом. Наполягати у темряві протягом тижня. Приймати у чистому вигляді настій не можна. Його рекомендується додавати в діабетичні насолоди, виготовлені самостійно або в напої, як натуральний підсолоджувач.

Підсумки

Цукровий діабет вважається невиліковним захворюванням. Щоб підвищити якість життя, і загальмувати розвиток ускладнень, діабетику необхідно дотримуватися дієти. Солодощі, що складаються з найпростіших вуглеводів, входять до списку заборонених продуктів. Замінити їх може трава стевії – природного підсолоджувача, що має не лише приємний смак, але й цінні лікувальні властивості.

Фармакологічна промисловість випускає солодку добавку до діабетичного раціону у вигляді порошку, чайних фільтр-пакетів, сухої трави, сиропу та екстракту. Незважаючи на всі переваги та натуральний склад стевії, не можна застосовувати її безконтрольно. Прийняте пацієнтом рішення використовувати в меню медову траву має бути схвалено ендокринологом, що лікує.

Відгуки

Анастасія:
Діабет 2 типу у мене вже п'ять років. Останні два роки вдалося перемогти потяг до заборонених солодощів за допомогою чудової трави стевії. Спершу купувала у вигляді чайних пакетиків, заварювала та з насолодою пила смачний солодкий чай. Тепер перейшла на БАД Fit Parad Стевія №8. Крім рослинного замінника до його складу входить еритрол, якою є якісною профілактикою хвороб порожнини рота. Калорійний засіб не містить. Зовсім! У пачці 60 саше, що містять дрібний білий порошок. На філіжанку неміцної кави мені вистачає половинки пакета. Дуже смачно та абсолютно нешкідливо. Цукор не підвищується на 0,1 ммоль. Ірина:
Стевіозид у вигляді екстракту використовую давно. Додаю в домашню випічку, коктейлі та десерти замість цукру. Для мене перехід із цукру на замінник був вимушений мірою, оскільки діагностували діабет. Але згодом усі мої домочадці приєдналися до корисної звички не їсти цукор. Дочка-підліток схудла на таких діабетичних солодощах, чоловік перестав скаржитися на стрибки тиску. Тепер тільки стевія та жодного рафінаду. Ганна:
Через діабет змушена відмовляти собі багато в чому. Побалуватись солоденьким теж виходить не часто. Пробувала багато замінників, у тому числі стевію. Особисто мені підходить лише варіант порошку. Сироп та трава мають специфічний смак, від якого з'являється нудота та гіркота у роті. Як окремий засіб для боротьби із зайвою вагою не працює. Потрібно «сідати» на дієту. Тому вважаю, що стевія дуже специфічний продукт і підходить не всім.

EuroMD
Додати коментар