Рис при діабеті: чи можна їсти діабетикам, корисні властивості, рецепти страв

Цукровий діабет – необоротна патологія ендокринної системи, що супроводжується численними ускладненнями. Максимально загальмувати їх прогрес можна лише дотримуючись правил діабетичного харчування. Дієта є основною частиною терапії захворювання.

Всі продукти розмежовуються як дозволені, заборонені та лімітовані (обмежені до споживання). Складова складних вуглеводів у меню діабетика має бути не менше 50%. До списку повільних вуглеводів включено овочі, страви з бобових, зернових та злакових культур.

Однак, не всі крупи можна використовувати в меню діабетика. Рис при діабеті відноситься до продуктів, дозвіл на вживання яких залежить від сорту злаку, якості його обробки та способу приготування.

Корисні якості та хімічний склад

Існує понад півтора десятка сортів рису. Злакова культура широко використовується у традиційній кулінарії багатьох народів, від Азії до Європи. Своєрідність рисової крупи у тому, що менше вона піддається обробці, тим більше корисних властивостей у ній зберігається.

У рисових зернах міститься майже половина вітамінів групи В, які спеціально призначаються діабетикам для підтримки здоров'я:

  • В1 тіамін – стимулює кровообіг;
  • В2 рибофлавін – сприяє нормалізації метаболізму;
  • В3 ніацин – бере участь у регуляції серцево-судинної діяльності;
  • В6 піридоксин – зміцнює нервові волокна;
  • В9 фолієва кислота активує регенерацію тканин.

Мінеральні речовини у складі

Мікроелементи Макроелементи
цинк, марганець, залізо, фтор, бор, мідь, селен та ін. кремній, калій, фосфор, магній, сірка, магній, кальцій, марганець

У рисі містяться замінні та незамінні амінокислоти (аргінін, валін, лейцин, аспарагінова та глутамінова кислота та інші). До складу крупи також входять мононенасичені жирні кислоти пальмітолеїнова та олеїнова (омега-9), поліненасичені жирні кислоти: лінолева, ліноленова, Омега-3 та 6.

Важливо! На відміну від багатьох інших злакових культур, рис не містить глютена, тому продукт не викликає алергічних реакцій.

Захворювання, при яких рисова крупа рекомендована лікарями:

  • Бронхіт та бронхіальна астма. Крупа сприяє очищенню бронхолегеневої системи від мокротиння.
  • Хвороби ниркового апарату. Злак має діуретичні властивості.
  • Хронічні хвороби ШКТ (шлунково-кишкового тракту). Рис здатний зміцнювати стінки кишечника, загоювати ерозивні ураження слизової оболонки.
  • Інтоксикація та діарея. Продукт є натуральним адсорбентом.

Вживання страв із рису корисно при розладах нервово-психологічного характеру.

Недоліки продукту

Не рекомендується зловживати рисовими кашами, пловом та іншими стравами на основі рису. При надмірному пристрасті до злаку можливий розвиток хронічної обстипації (закрепи), зниження еректильних можливостей у чоловіків, набір зайвих кілограмів. При геморої та інших захворюваннях нижнього відділу кишечника вміст рису в раціоні має бути строго регламентованим.

Коротка характеристика основних різновидів рисової крупи

Найбільш відомими різновидами рису, які легко придбати, є:

  • білий;
  • коричневий (бурий);
  • червоний;
  • чорний;
  • дикий;
  • пропарений.

Білі сорти крупи є найпоширенішими, але далеко не найкориснішими. У процесі шліфування рис очищається від зернової оболонки, у якій містяться основні корисні компоненти. Білі зерна багаті на крохмаль. Цей полісахарид має високу калорійність і викликає почуття довгострокового насичення. Глікемічний індекс білого рису вищий, ніж в інших сортів.

Бурий злак під час обробки звільняється лише від виражених забруднень і грубої лушпиння. Висівки та оболонка залишаються на зернятках, що значно підвищує поживну цінність продукту. У крупі міститься багато водорозчинної клітковини, білок, селен, магній, калій, вітаміни В-групи. Коричневий сорт вважається корисним для людей із хронічними захворюваннями серцево-судинної системи.

Чорний рис Тибету. Відмінність даного сорту у підвищеному вмісті вітаміну Е (токоферолу) у складі. Вітамін допомагає зміцнити імунітет, підвищити проникність судинних стінок, підтримує здоров'я органів зору. Крупу перед приготуванням слід замочувати та варити три чверті години.

Рис при діабеті: чи можна їсти діабетикам, корисні властивості, рецепти страв

Перед введенням в раціон екзотичного чорного рису необхідно отримати консультацію ендокринолога.

Дикий або водяний рис. У порівнянні з білим і бурим сортом містить у п'ять разів більше фолієвої кислоти та вдвічі більше марганцю. Лідирує за кількістю білка та амінокислот (18 різновидів). У складі водного рису є пантотенова кислота (В5), що сприятливо впливає на роботу головного мозку, нервової системи, надниркових залоз. Дикий різновид крупи досить специфічний. Є її рекомендується невеликими порціями, в раціон вводити поступово.

Пропарений рис – це крупа, оброблена спеціальним паровим методом, який дозволяє зберегти в продукті більшу частину вітамінів і мінералів. По поживній цінності пропарений сорт поступається бурому та коричневому сорту, але обганяє білі зерна.

Червоний сорт не піддається шліфування, тому містить багато харчових волокон, що сприяють очищенню організму від шлакових і токсичних відходів, що накопичилися. Злак багатий фосфором, міддю, йодом. Антиоксиданти у складі препарату блокують активність вільних радикалів, загальмовуючи процеси старіння організму. У крупі червоного сорту підвищено вміст магнію та калію, що регулюють серцеву діяльність.

Окремо можна назвати індійський басмати. Він відноситься до білого сорту крупи, але не піддається промисловій обробці. У басматі міститься максимум вітамінів та мінералів. Його глікемічний індекс на 10-15 одиниць нижчий, ніж у білого рису. Басматі має унікальний смак, вважається елітним продуктом, але, на жаль, має високу вартість.

Рис у раціоні діабетиків

Згідно з правилами діабетичного харчування, до раціону допускаються продукти, чий глікемічний індекс (ГІ) не перевищує 30–40 одиниць. З обережністю в обмеженій кількості дозволяється їжа, проіндексована до 70 одиниць. Продукти з глікемічним індексом 70+ із меню виключаються.

Крім того, важливим моментом для діабетиків є енергетична цінність продуктів. Дієта при 2 типі діабету спрямована як на стабілізацію глюкозного рівня крові, а й зниження ваги. Продукти, що входять у щоденне меню, не повинні мати високу калорійність.

Калораж та глікемічна активність різних сортів рисової крупи

Найменування Енергетична цінність (ккал/100 гр.) ГІ
білий 334 / 340 70
коричневий 330 50
дикий 350 50
червоний 360 55
пропарений 341 60
чорний 340 50

При кулінарній обробці рису він вбирає багато рідини, отже, маса готового страви стає більше, а калорійність знижується в два з половиною рази. Виходячи з вітамінно-мінеральних, харчових характеристик та глікемічної активності, рекомендованими для діабетиків сортами є: коричневий, водний (дикий), чорний та червоний сорт рису.

Білий рис із раціону необхідно виключити. Надмірний вміст крохмалю, мінімум корисних речовин, високий глікемічний індекс білої крупи негативно впливають на здоров'я хворих на цукровий діабет. Пакетований рис швидкого приготування в діабетичне меню не допускається. Це ретельно очищений продукт із високим ГІ та калорійністю.

Нормоване вживання рисової крупи

Будь-який із сортів злаку не відноситься до продуктів, які можна вживати без обмеження. Кількість рисових страв у раціоні має бути строго лімітованою. Скільки крупи діабетики можуть собі дозволити, залежить від кількох факторів:

  • Стадія хвороби. При стабільній компенсації діабету двічі на тиждень допускається рисовий суп або раз на тиждень рисова каша або зерновий гарнір. У субкомпенсованій стадії дозування препарату знижується вдвічі. При декомпенсації діабету від рису слід відмовитись.
  • Наявність супутніх ускладнень. При схильності до обстипації та ожиріння кількість страв із рису необхідно скоротити.
  • Тип ендокринної патології. При діабеті першого типу вживати рис необхідно відповідно до таблиці ХЕ (хлібних одиниць).

Важливо! Обсяг порції слід узгодити з ендокринологом. Дозвіл на вживання рису залежить від індивідуального характеру перебігу діабету.

Хлібні одиниці призначені для правильного розрахунку інсулінової дози відповідно до з'їдених вуглеводів. Одна ХЕ дорівнює 12 грн. чистих вуглеводів. При діабеті 1 типу на добу дозволяється трохи більше 25 ХЕ. При цьому необхідно враховувати всі вуглеводні продукти. На сніданок рекомендується вживати до 5 ХЕ. Сюди включається основна страва: рисова каша, добавки (ягоди або сухофрукти), напій (наприклад, кава з молоком).

1 столова ложка сирої крупи – 15 гр. Така кількість тотожна одній хлібній одиниці. У вареному вигляді (каша на воді) маса рису зростає до 50 гр. (2 ст. ложки з гіркою), що також відповідатиме 1 ХЕ. У системі хлібних одиниць норма виглядатиме так: 3ХЕ = 45 гр. крупи = 150 грн. каші.

Енергетична цінність вареного коричневого рису становить 110 ккал/100гр., отже, порція каші міститиме всього 165 ккал. Рис як гарнір рекомендується поєднувати з рибою або морепродуктами. Обов'язковим вважається вживання разом із рисом овочів. Це допоможе нормально переварити та засвоїти круп'яну страву.

Чи можна знизити глікемічну активність злаку? Для цього рисову крупу слід готувати «аль денте» (середній ступінь твердості, за якої продукт вважається готовим). Їсти рис необхідно відразу після приготування. Якщо страву неодноразово розігрівати, рис набухатиме, набираючи глікемічний показник.

Приклади діабетичних страв із рисовою крупою

Рис можна використовувати як гарнір, як основну страву, додавати в рибний і курячий суп, начинку для пирогів. Можна готувати десерти із рису (пудинг, запіканку). Для діабетичного меню підходять в повному обсязі відомі методи використання рисової крупи в кулінарії. Рис при цукровому діабеті не поєднувати з виробами з тіста, яйцями, грушами.

Голубці з пекінської капусти з коричневим рисом

Як м'ясний інгредієнт для голубців використовується філе курячої грудки. Для приготування необхідно:

  • 1 грудка (близько 300 гр.);
  • середня виделка пекінської капусти;
  • 1 сира морква та 1 цибулина
  • 100 грн. коричневого злаку (відвареного “аль денте”);
  • дві столові ложки 10% сметани;
  • сіль, спеції, свіжа зелень.

Куряче філе та половину цибулини пропустити через м'ясорубку. Додати дрібно нашатковану зелень, сіль та спеції. Фарш добре вимісити. Всипати варений коричневий рис, перемішати. З капусти зрізати качан і акуратно видалити ножем потовщення на листі. Припустити (бланшувати) капустяне листя в окропі 1-2 хвилини.

Витягнути капусту з окропу, розкласти листочки та остудити. Столову ложку фаршу розташувати на краю листа та загорнути конвертиком. Скласти голубця в каструлю чи мультиварку. Додати терту моркву та другу половину нашаткованої цибулі. Сметану розвести 200 мл води, посолити, залити голубці та гасити 40 хвилин. Перед подачею посипати рубаною зеленню.

Рисовий суп

Для бульйонної основи можна використовувати курячі гомілки. На два літри супу потрібно:

  • 2 гомілки (попередньо зняти шкіру та відварити);
  • цибуля та морква – по одній шт.;
  • зелений перець – ½ шт.;
  • коричневий чи червоний рис – 30–40 гр.;
  • заморожена брокколі – 1 пакет (400 гр.);
  • сіль, перець (горошком), лавровий лист.

Рис при діабеті: чи можна їсти діабетикам, корисні властивості, рецепти страв

Брокколі можна замінити кольоровою капустою або зварити суп із двох сортів овочів.

У готовий бульйон всипати крупу, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Додати терту моркву, дрібно нарізану цибулю та перець. Проварити 5 хвилин. Додати сіль, горошинки перцю, лавровий лист. Брокколі розібрати на суцвіття, опустити в суп. Варити до готовності.

Салат із чорним рисом

Крупу перебрати, ретельно промити кілька разів. Залити холодною водою та дати настоятися кілька годин. Це прискорить процес приготування. Рис зварити “аль денте”. Продукти для салату:

  • 100 грн. готової крупи;
  • ½ невеликого купу салату «айсберг»;
  • 2 помідори;
  • одна невелика червона цибулина;
  • 1 морква середнього розміру;
  • 1 невеликий плід авокадо.

Помідор, авокадо та цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на великій тертці, салат акуратно нашаткувати. Змішати овочі, додати чорну відварену крупу. Залити заправкою та дати салату настоятися чверть години. Пропорції продуктів для заправки:

  • олія оливи холодного віджиму – 50 мл;
  • соєвий соус – 2,5 ст. ложки;
  • часник – 2 зубчики (видавити через прес);
  • сік ½ лимона;
  • суміш перців – за смаком.

Додавати сіль у рекомендовану салатну заправку не потрібно.

Підсумки

Цукровий діабет – тяжке захворювання, контроль над яким на 80% забезпечує правильне харчування. Продукти, допустимі в раціон, не повинні володіти високою калорійністю, жирністю та глікемічним індексом. Рис для діабетиків відноситься до продуктів, які дозволяється вживати в обмежених кількостях за дотримання деяких умов:.

Відмовитися від білого сорту крупи (в меню допускаються коричневий, червоний, чорний різновид злаку). Чи не поєднувати з виробами з тіста. Строго слідкувати за розміром порцій та кратністю вживання рисових страв. У стадії компенсації діабету на тиждень можна їсти рисовий суп – двічі або рисовий гарнір (кашу) – один раз. У декомпенсованій стадії діабету вживати рис забороняється.

EuroMD
Додати коментар