Кава при діабеті: чи можна пити, корисні властивості та шкоду

Терапія цукрового діабету включає лише регулярне застосування гіпоглікемічних медикаментів (ін'єкцій інсуліну при першому типі хвороби і таблетованих препаратів – при другому типі), а й обов'язкову дієту. Особливості харчування діабетика полягають в усуненні раціону продуктів і напоїв, що провокують підвищення рівня глюкози в крові.

Абсолютно забороняються такі напої, як солодке газування, чай, пакетовані соки. Вони міститься велика кількість чистого цукру, протипоказаного діабетикам. Що стосується кави при діабеті, повному виключенню підлягають стіки три в одному. Вживання інших варіантів бадьорого напою вимагає дотримання певних і правил.

Корисні властивості та харчова цінність кавових зерен

Натуральні зерна кави містять багато корисних компонентів. Залежно від їхньої обробки, якість напою може значно постраждати. Оскільки в процесі обсмажування кавові зернятка втрачають частину цінних властивостей, максимально позитивний вплив на здоров'я має зелена кава. Розчинний напій значно програє за складом та смаковими якостями мелену свіжозаварену каву.

Позитивний вплив на організм напою та обсмажених зерен

Кофеїн – один з основних компонентів кавових зерен, що активізує роботу ЦНС (центральної нервової системи). Внаслідок чого підвищується сприйнятливість інформації та здатність її передавати. Поліпшується пам'ять, збільшується концентрація уваги.

Напій стимулює психоемоційний стан за рахунок здатності кофеїну посилювати синтез адреналіну, дофаміну та норадреналіну. Гормони сприяють збільшенню тривалості періоду неспання, прискоренню мозкової діяльності та психологічних реакцій, підвищенню загального тонусу та настрою.

Крім психотропного впливу, адреналін і норадреналін збільшують фізичну витривалість і підвищують больовий поріг. Такий вплив кофеїну пояснює підйом фізичних сил та позитивного настрою після філіжанки кави.

У складі кавових зерен містяться вітаміни, мінерали та інші речовини, необхідні для підтримки здоров'я діабетиків:

  • вітамін D – основний помічник у засвоєнні організмом кальцію та фосфору;
  • тригонеллін – при нагріванні з цього алкалоїду вивільняються молекули нікотинової кислоти, інакше вітаміну В3, який зміцнює, підтримує роботу серця та прискорює кровотік;
  • рибофлавін (вітамін В2) – допомагає регулювати обмін ліпідів та білків, впливає на процеси кровотворення, підтримує здоров'я органів зору;
  • токоферол (вітамін Е) – збільшує проникність судин, прискорює циркуляцію крові, зберігає здоров'я очей та шкіри, захищає організм від впливу вірусів;
  • клітковина – при тепловій обробці зерен кількість клітковини знижується незначно, тому кава є корисним продуктом для правильного травлення;
  • макроелементи – магній, натрій та калій беруть активну участь у підтримці гомеостазу (постійності внутрішнього середовища організму), збереженні водно-сольового балансу, сприяють роботі серця, забезпечують стабільну іннервацію;
  • хлорогенова кислота – уповільнює зворотне всмоктування глюкози, є природним антиоксидантом, сприятливо впливає на серцеву діяльність, гальмує активність вільних радикалів, захищає від пошкоджень сітківку очей;
  • залізо – є профілактикою виникнення залізодефіцитної анемії (малокров'я);
  • теофілін – метилксантин, який допомагає розслабити м'язи дихальної системи.

У кавових зернах містяться корисні органічні та насичені жирні кислоти, протеїни та їх похідні (амінокислоти), рослинні жири, дубильні речовини.

Енергетична цінність та співвідношення нутрієнтів

Калораж чорної кави (що виключає будь-які добавки) становить близько ½ ккал на 100 гр. Залежно від сорту кави та способу обробки, зерна можуть містити до 0,2 гр. білка приблизно 0,6 гр. жиру, близько 0,1 гр. вуглеводів.

Можливі негативні наслідки

При надмірному захопленні кави можна завдати істотної шкоди здоров'ю. Враховуючи, що у більшості діабетиків є ряд супутніх захворювань або відхилень у роботі організму, вплив кавових зерен може мати негативний характер:

  • Навантаження на серце. Той самий теофілін, який допомагає вільному диханню, паралельно посилює частоту серцевих скорочень.
  • Посилення симптомів гіпертонії. При адреналіновому викиді, спровокованому кофеїном, підвищуються показники артеріального тиску.
  • Нервово-психологічні розлади. Перезбудження ЦНС після непомірних кавових ливань може викликати зайве збудження, дратівливість, дисанія (розлад сну).
  • Підвищення згортання крові. Надлишок кофеїну призводить до тромбоцитозу (підвищення концентрації тромбоцитів у крові);
  • Сечогінний ефект. Діуретичний вплив напою при його зловживанні може призвести до дегідрації (зневоднення) організму.
  • Остеопороз. Якщо вживати необмежену кількість кави, вона «вимиватиме» кальцій, що призводить до методичного незворотного руйнування кісток.

Кава при діабеті: чи можна пити, корисні властивості та шкоду

Пристрасть до напою недарма називають кавоманією. Згідно з науковими даними, кофеїн здатний викликати залежність, схожу на наркотики (наркоманію). Особливої уваги потребує вживання кави при гестаційному цукровому діабеті.

Жінкам у перинатальний період рекомендується мінімізувати кількість напою в раціоні або усунути його зовсім. Негативна дія кофеїну може спровокувати фетоплацентарну недостатність, порушення серцевої діяльності у майбутньої мами та дитини, нервове перезбудження.

Важливо! Баланс між позитивним та негативним впливом кави на організм залежить від його дозування. У помірній кількості зерна не зашкодять організму. Надмірне вживання може серйозно підірвати здоров'я.

Абсолютні протипоказання

Чи можна пити каву при цукровому діабеті? Зерна кавового дерева не надають форсованого впливу на рівень глюкози в крові, тому небезпечним, з погляду розвитку гіперглікемії (підвищення цукру), напій назвати не можна.

Кава впливає на серцево-судинну та нервову систему, враховуючи, що діабет супроводжується численними ускладненнями, при зловживанні, напій може посилити прояви супутніх захворювань.

Відмовитися від кави слід, якщо діабет спровокував паралельний розвиток:

  • стійкою гіпертонії;
  • ангіопатії нижніх кінцівок;
  • ретинопатії та глаукоми;
  • ішемічної хвороби серця та тахікардії;
  • безсоння;
  • виразковій хворобі шлунка;
  • хронічних порушень у роботі нирок та інших органів сечовивідної системи;
  • гіперкоагуляції (підвищена згортання крові);
  • психоемоційної нестабільності.

Категорично забороняється вживати напій у декомпенсованій стадії захворювання.

Несмажені зерна для діабетиків

Доведено, що зелена кава сприяють зниженню ваги, розщепленню ліпідів та позбавленню судин від зайвого холестерину. Важливим фактором для хворих на 2 тип діабету є здатність кавового напою підвищувати інсулінову сприйнятливість тканин.

Зелені зерна сприяють синтезу інкретинів – гормонів шлунково-кишкового тракту, що активізують природний інсулін та уповільнюють процес розщеплення та виділення глюкози в печінці. При правильному регулярному вживанні зеленої кави у діабетиків з'являється реальний шанс знизити дозування гіпоглікемічних лікарських препаратів та позбутися зайвих кілограмів.

Для діабетиків 1 типу здатності зеленої кави можуть не завжди корисні. При введенні штучних медичних інсулінів додаткове вироблення гормону може спровокувати різке зниження цукрових показників (гіпоглікемію). Людям з першим типом хвороби рекомендується суворо контролювати рівень глюкози в крові при вживанні напою з необсмажених зернят.

До складу зелених зерен також входить кофеїн, хлорогенова кислота, комплекс вітамінів та мінералів. Вони збагачені яблучною, лимонною та винною кислотою. Містять більше білка, азотистих речовин, жирів. Не на користь напою з необсмажених зерен каже його звичайний для кавоманів смак. При вирішенні пити тільки зелену каву знадобиться час, щоб звикнути до її своєрідних смакових якостей.

Кава при діабеті: чи можна пити, корисні властивості та шкоду

При діабеті зелена кава – це кращий напій, ніж його чорний еквівалент

Про розчинний напій

У процесі виробництва розчинної кави, крім її подрібнення та грануляції, відбувається парова обробка. Це значно знижує концентрацію корисних речовин і, відповідно, цінних якостей продукту.

Крім того, для посилення привабливості виробники додають ароматизатори, які негативно впливають на ослаблене здоров'я діабетика. Діабетологи не рекомендують вживати розчинний напій на постійній основі.

Правила вживання при діабеті

Щоб не завдати шкоди здоров'ю, при вживанні кави необхідно дотримуватись правил, запропонованих діабетикам:

  • купувати лише зерновий варіант продукту;
  • пити не більше двох чашок на день;
  • використовувати спеціальні кавові фільтри;
  • не вживати після 18 годин;
  • при заварюванні контролювати міцність напою (не слід захоплюватися);
  • не додавати при варінні (або окремо) цукор, цукровий та ванільний сироп, шоколад;
  • відмовитися від напою у стані стресу та тривоги;
  • не пити каву з автоматичних кавомашин у сумнівних закладах;
  • стежити за рівнем глюкози в крові, показниками артеріального тиску та пульсу.

Широко поширену добавку до кави – вершки використовувати не рекомендується, особливо якщо молочний продукт має високий відсоток жирності. За бажання можна замінити вершки молоком 2,5%.

Корисні доповнення до напою при цукровому діабеті

Збільшити користь зернового напою і при цьому зробити його більш насиченим допомагають спеції. Вони містять компоненти, що покращують стан організму хворих на діабет. Спеції, рекомендовані діабетикам:

  • Кориця. По праву є діабетичною спецією. Підвищує тонус та працездатність, стабілізує рівень глюкози в крові, нормалізує травлення, сприяє виведенню ліпопротеїнів низької щільності (поганого холестерину).
  • Мускатний горіх. Покращує стан пам'яті, підвищує еректильні можливості у чоловіків-діабетиків, зміцнює серцевий м'яз.
  • Імбир. Має гіпоглікемічну дію, прискорює кровообіг, активізує обмін речовин, зміцнює стінки великих судин та капілярів, підвищує імунні сили організму.
  • Гвоздика. Стимулює роботу мозку, допомагає виведенню з організму токсичних відходів, стабілізує показники артеріального тиску, є профілактикою простудних захворювань.
  • Кардамон. Сприятливо діє органи ШКТ (шлунково-кишкового тракту), стабілізує функції ЦНС.

Кава при діабеті: чи можна пити, корисні властивості та шкоду

Як смачна і корисна вітамінна добавка, кава добре доповнює лимон.

Для надання солодощі найбільш корисним цукрозамінником є стевія. Натуральний рослинний продукт має нульовий глікемічний індекс, тому впливає рівень глюкози. Стевія має низьку енергетичну цінність, що не дозволяє набрати зайву вагу.

До корисних якостей замінника цукру відносяться здатність стабілізувати обмінні процеси, розчиняти бляшки холестерину в судинах, покращувати травлення і процеси мікроциркуляції крові. Вживання стевії є профілактикою розвитку ранніх ангіопатичних ускладнень цукрового діабету.

Синтетичні замінники цукру допускаються в обмеженій кількості. З різноманіття підсолоджувачів перевагу слід віддати харчовим добавкам: цикламат натрію (Е952), аспартам (E951), ацесульфам калію (Е950). Вони не впливають безпосередньо на рівень цукру в крові. Замінники цукру мають деякі протипоказання. Перед застосуванням необхідно отримати схвалення ендокринолога.

Підсумки

Цукровий діабет та кава – поняття цілком сумісні. При стійкій компенсації захворювання напій дозволяється вживати двічі на день. Вибирати для щоденного меню слід каву в зернах та готувати напій самостійно з урахуванням діабетичних рекомендацій, основними з яких є:

  • використання спецій;
  • вживання не дуже міцної кави;
  • виняток цукру при варінні (найкращою заміною буде стевія);
  • відмова від кави після 18 годин при нестабільній глікемії, при підвищених показниках АТ, у стані тривожності (нервовості).

Абсолютними протипоказаннями є декомпенсація діабету, гіпертонія, тахікардія (та інші хвороби серця), дисанія, судинні ускладнення, виразка шлунка.

EuroMD
Додати коментар