Калина при цукровому діабеті 2 типу: рецепти приготування, користь, протипоказання

Народні рецепти не втрачають своєї актуальності, незважаючи на стрімкий розвиток офіційної медицини та фармакології. Трави, коріння рослин, ягоди є доступною сировиною для самостійного приготування ліків. Фітотерапія застосовується практично у всіх галузях медицини, зокрема в ендокринології при цукровому діабеті.

Ця патологія відноситься до невиліковних, і ніякі відвари і примочки не можуть позбавити людину захворювання повністю. Однак застосування калини при цукровому діабеті 2 типу допомагає підтримати стабільний стан здоров'я та запобігти розвитку ускладнень.

Загальні відомості

Червона калина – це чагарникова рослина з соковитими в'яжучими та гіркуватими на смак плодами. У народній медицині, найчастіше, використовуються кора та ягоди рослини. Хімічний склад плодів представлений такими інгредієнтами:

  • вітаміни: ретинол (А), токоферол (Е), аскорбінова кислота (С), рутин (Р), групи вітамінів В та К;
  • рослинні органічні спирти (фітостерини);
  • таніни (дубільні речовини);
  • органічні кислоти: мурашина, оцтова, ізовалеріанова, капринова, лінолева, кротинова, пальмітинова, олеанолова та урсолова;
  • глікозид вібурін;
  • полісахарін пектин;
  • мікроелементи: залізо, цинк, марганець, хром;
  • макроелементів: калій магній.
  • ефірні масла.

За сукупністю лікувальних властивостей та взаємодії складових елементів, калина застосовується у комплексній терапії:

  • шкірних патологій;
  • захворювань травного тракту;
  • респіраторних інфекцій;
  • дисанії (порушення сну) та неврозах;
  • при хворобах бронхолегеневого апарату;
  • серцево-судинні патології (зокрема, атеросклероз);
  • гінекологічні захворювання.

Вітамінна основа рослини є потужним засобом зміцнення імунітету.

Калина при цукровому діабеті 2 типу: рецепти приготування, користь, протипоказання

Вміст вітамінів на 100 г плодів калини

Користь калини для діабетиків

Каліна при цукровому діабеті 2 типу набула широкого поширення завдяки вмісту у складі моносахаридів глюкози та фруктози в рівних кількостях. Це так званий інвертний цукор. Особливість фруктози полягає в тому, що її транспортування з травного тракту в клітини організму здійснюється без інсулінових витрат. Тобто інсулін, як провідник фруктозе, не потрібен. Клітини отримують необхідне харчування для поповнення енергії, а рівень глюкози при цьому не змінюється (не підвищується).

Ще одним важливим показником ягоди для діабетиків є її низький глікемічний індекс (показник дорівнює 10). Калина входить до списку продуктів, дозволених для вживання при діабеті.

Крім впливу безпосередньо на рівень глюкози в крові, дана фітосировина має такі переваги. Плоди відносяться до низькокалорійних продуктів (26 ккал на 100 г), їхнє вживання не призводить до набору зайвої ваги.

Одним із ускладнень діабету другого типу вважається атеросклероз – закупорка судинного русла холестериновими наростами. Завдяки взаємодії аскорбінової кислоти та рутину, ягідні відвари сприяють виведенню холестерину та очищенню судин. Калина має гіпотонічну дію. Якщо на фоні діабету спостерігається стабільно підвищений артеріальний тиск, ягідний чай допоможе впоратися із цією проблемою, без застосування медикаментів. Велике значення для хворих на другий тип діабету має ранозагоювальну та протизапальну дію рослини, оскільки пошкодження шкірних покривів при даному захворюванні погано піддаються загоєнню.

Вітаміни, що містяться в рослині, допомагають впоратися із симптомами застуди та грипу. Будь-яку респіраторну інфекцію хворий на діабет переносить важче, ніж звичайна людина, тому калинові плоди стануть ефективним лікарським та профілактичним засобом від застуди. Ізовалерианова складова рослини сприяє відновленню сну та зниженню нервової напруги. Це попередить підвищення глюкози в крові у стресовій ситуації. Правильно приготовлена лікарська сировина, яка не втрачає лікувальних властивостей.

Важливо! Перед початком використання калини, пацієнту необхідно отримати схвалення ендокринолога. Натуральні природні ліки, як і медичні препарати мають протипоказання до застосування.

Протипоказання

Фітотерапія калиною не допускається за наявності у пацієнта супутніх захворювань:

  • гіперкоагуляція (підвищена згортання крові);
  • тромбоз із запаленням венозної стінки та виникненням тромбу (тромбофлебіт);
  • алергічна непереносимість;
  • відкладення солей сечової кислоти у суглобах (подагра);
  • підвищена секреція гормонів щитовидної залози (гіпертиреоз)

Калина при цукровому діабеті 2 типу: рецепти приготування, користь, протипоказання

Протипоказанням до використання фітосировини є перинатальний та лактаційний період для жінок.

Заготівля сировини

Як допоміжну терапію калинові ліки готують з кори та ягід рослини. Час заготівлі кори – початок весни (сезон збирання березового соку). Ягоди готові до заготівлі не відразу після дозрівання, а з настанням заморозків (для того, щоб виморозилася гіркота, властива смаку продукту).

Щоб зберегти лікувальну сировину до наступного сезону, її необхідно ретельно просушити на свіжому повітрі. Ягідну складову можна заморозити. Лікувальні властивості у своїй не постраждають. Якщо немає можливості заготовити сировину самостійно, можна придбати в аптеці сушені плоди або спиртову настойку.

Приготування ліків

Найпростіший рецепт приготування – чай із калинових ягід. Свіжі або заморожені плоди слід попередньо розім'яти, сухі подрібнити блендером. Співвідношення «заварювання» та води складає: 1–2 ст. ложки на 250-350 мл окропу. Чай потрібно настояти хвилин 7-10, потім процідити через сито. Приклади рецептів народної медицини:

  • Калиновий настій. Півтори склянки ягід додати в каструлю з окропом, об'ємом 1,5 літра. На повільному вогні варити протягом 10 хвилин. Після цього остудити, і процідити. За півгодини до їди випивати по 2/3 склянки, триразово на день.
  • Не слід захоплюватися нерозбавленим соком із свіжих ягід. Його п'ють, як ліки двічі на день по 100 г.
  • Відвар із калинової кори. Дві столові ложки подрібненої сировини заварити ½ літра окропу, проварити чверть години на паровій бані. Наполягати краще в термосі, щонайменше 5-6 годин, відфільтрувати. Приймати по 2-3 ст. ложки триразово на добу. Курсове лікування становить від 2-х до 3-х тижнів.

Калина при цукровому діабеті 2 типу: рецепти приготування, користь, протипоказання

Особливих рекомендацій щодо вживання чаю з калинових плодів немає. Можна просто замінити в раціоні звичайний чай ягідним

Багатокомпонентні рецепти від діабету, що містять у складі калинову кору:

  • Змішати по одній столовій ложці: сухих плодів калини і ялівцю, додати дві ложки сухого подрібненого листя чорниці і 1 ложку лляного насіння. Дві столові ложки отриманої суміші, засипати в киплячу воду (1/2 л), і проварити 30 хвилин. Пити перед сніданком, обідом та вечерею.
  • Висушені інгредієнти: листя кульбаби, рутівка, кропива, кора калини, листя чорниці та брусниці, беруться на рівних частинах. Півтори ложки сировини заварити в 500 мл окропу, проварити 5-7 хвилин. Наполягти при кімнатній температурі. Вживати рекомендується до їди.

Свіжі ягоди можна використовуватиме приготування діабетичних десертів. Калину додають у сирні запіканки та пудинги, домашнє морозиво для діабетиків. Завдяки пектину, що міститься в складі ягід, з плодів виходить смачне желе. Класичний рецепт печених яблук також можна урізноманітнити ягодами. Слід пам'ятати, що народні засоби – це не панацея, та їх застосування вітається як частина терапії діабету, але не як заміна основного лікування. Під час прийому фітоліків необхідно орієнтуватися на власне самопочуття та показники глюкометра.

EuroMD
Додати коментар