Макарони при панкреатиті: чи можна їх їсти, користь, протипоказання

Запалення підшлункової залози – захворювання, при якому на одному ступені за значущістю стоять як медикаментозне лікування, так і лікувальна дієта, яка призначається лікарем. Хоч би як пацієнтів лякала думка про те, що доведеться прибрати зі свого раціону багато улюблених продуктів, щодо макаронних виробів можна бути спокійними – вони дозволені.

Чи всі макарони однаково безпечні?

Люди, які страждають на панкреатит, на власному досвіді знають, що підібрати збалансоване харчування з допустимих продуктів дуже складно. Людина, яка вперше ознайомилася з особливостями лікувальної дієти, нерідко засмучується, і вважає, що під заборону потрапила практично вся звична їжа. Насправді це не так, і згодом кожен поступово розширює меню, включаючи нові цікаві, смачні, а найголовніше – корисні страви. Макарони, які входять до повсякденного раціону будь-якої сім'ї, гастроентерологи не забороняють, але при цьому необхідно знати деякі особливості.

При проблемах шлунково-кишкового тракту, вибираючи макарони, слід звернути увагу на їхній склад:

  • Найкориснішими та безпечними вважаються макарони з твердих сортів пшениці (вони не містять жиру, при цьому у їхньому складі набагато більше рослинного білка);
  • Локшина і вермішель з м'яких сортів пшениці категорично заборонені як при хронічному, так і при панкреатиті, що загострився, так як дуже довго перетравлюються, тим самим даючи додаткове навантаження на підшлункову залозу, яка потребує відпочинку.

На сьогоднішній день у магазинах величезний вибір макаронних виробів. Чи можна їсти будь-які з них? Щоб вибрати потрібні, необхідно подивитися на упаковку. Маркування «Вищий сорт. Група А» означає, що цей продукт справді виготовлений з твердих сортів пшениці. Додатково можна звернути увагу на вартість. Зазвичай що вище ціна, то якісніше макарони.

Макарони при панкреатиті: чи можна їх їсти, користь, протипоказання

Багато хто недооцінює корисні властивості макаронних виробів. Насправді в них міститься досить велика кількість вітамінів та мінералів

Чи є протипоказання?

При загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту список дозволених страв стрімко зменшується, а макарони, незважаючи на те, з якого борошна вони приготовлені, стають шкідливими. Чому так відбувається? Справа в тому, що продукти з твердих сортів пшениці прийнято готувати до стану “al-dente”, кажучи простою мовою недовареними. Вживання такої їжі небезпечне і веде до неприємних наслідків:

  • Стимулюється посилений викид жовчі, що згубно впливає стан людини під час гострого панкреатиту;
  • Поліпшується перистальтика кишечника, що може спровокувати чи посилити наявну діарею.

Таким чином, у гострий період захворювання є макарони суворо заборонено, зате під час сталої ремісії вони можуть стати основою раціону харчування будь-якої людини. Однак при простоті і не хитрощі цієї страви, потрібно правильно її приготувати.

Введення страв із макаронів у лікувальну дієту

Приступаючи до приготування будь-якої страви з макаронів, слід керуватися основними правилами лікувальної дієти – все лише відварене та запечене (виключити смажене, копчене, пересолене, гостре, жирне), щоб підшлункова залоза не мала додаткового навантаження. Вводити макаронні вироби до раціону потрібно поступово, плавно ускладнюючи страви з них.

Після переходу захворювання до етапу стійкої ремісії, можна розпочинати експерименти зі звичайної відвареної вермішелі:

  • взяти дрібну вермішель (“павутинку”) або поламати спагетті;
  • помістити в киплячу воду. Навіть під час лікувальної дієти можна дотримуватися основного правила кухарів при варінні макаронів – так зване «правило 1110». На 100 г макаронних виробів береться 1 літр води і 10 г солі;
  • варити на середньому вогні не менше 30 хвилин (робиться це для того, щоб остаточно виварити крохмаль, що міститься в борошні, що значно знизить калорійність готового продукту і зробить його легкозасвоюваним, що дуже важливо при дотриманні дієти);
  • відкинути готові макарони на друшляк, дати стекти воді;
  • за бажанням можна додати кілька крапель олії (краще, якщо вона буде рослинною).

Макарони при панкреатиті: чи можна їх їсти, користь, протипоказання

Важливо пам'ятати, що при панкреатиті заборонені спеції, соуси та всілякі гострі приправи.

Якщо перший етап пройшов добре, можна переходити до ускладнення страв. Прекрасно підійде для цього макаронно-сирна запіканка:

  • відварити 100 г будь-яких макаронних виробів, остудити;
  • протерти сир через сито;
  • збити яйце;
  • змішати протертий сир і яйце, додати отриману суміш до вермішелі;
  • викласти у форму для запікання, готувати 15 хвилин|мінути|. Важливо не перетримати в духовці, щоб верхівка запіканки залишилася світлою, без скоринки.

У тому випадку, коли вживання макаронів не шкодить здоров'ю, потрібно спробувати додати до них м'ясо:

  • відварити макарони;
  • відварити м'ясо і прокрутити через м'ясорубку;
  • на шар вермішелі викласти шар фаршу, зверху закрити вермішеллю;
  • залити збитим яйцем;
  • готувати у духовці 15 хвилин.

Макарони при панкреатиті можуть стати зовсім нешкідливими, якщо зробити їх самими:

  • збити 3 яйця;
  • всипати 300 г борошна з твердих сортів пшениці;
  • замісити круте тісто, дати постояти 30 хвилин;
  • розкотити на тонкі (2 мм) пласти;
  • підсушити близько 15 хвилин;
  • нарізати;
  • зварити одразу або прибрати в морозильну камеру.

Тож чи можна макарони при панкреатиті? Незважаючи на те, що продукт відносно нешкідливий, важливо розуміти, яку його кількість можна використати без шкоди здоров'ю. Якщо в гострому періоді макарони суворо протипоказані в будь-якому вигляді, то після полегшення стану можна ввести 100 грамів вермішелі на день, а після досягнення стійкої ремісії дозволено до 300 грамів. Таким чином, навіть дотримуючись лікувальної дієти, можна смачно і різноманітно харчуватися, не відчуваючи якихось труднощів, а макарони гратимуть у гастрономічному питанні не останню роль.

EuroMD
Додати коментар