Які каші можна їсти при цукровому діабеті, правила вибору для діабетиків

Цукровий діабет – необоротне захворювання, що потребує постійного контролю та виконання всіх рекомендацій лікаря-ендокринолога. Крім обов'язкових гіпоглікемічних (цукрорознижуючих) та інсулінових препаратів, діабетику призначається лікувальне харчування «Стіл №9». Діабетичний раціон ґрунтується на білках та складних вуглеводах. До останніх відносяться каші при діабеті, вживання яких суворо регламентовано правилами дієти.

Три основні правила вибору продуктів

Всі продукти, у тому числі зернові та злакові культури, для діабетичного меню відбираються за трьома основними критеріями:

  • Глікемічний індекс (ГІ). Дозволена їжа, проіндексована від 0 до 30 одиниць. Лімітованими є продукти з ГІ від 30 до 70 одиниць. Вищий глікемічний індекс для діабетиків не допустимий.
  • Енергетична цінність. У раціоні діабетиків повинно бути висококалорійних продуктів. Особливо це стосується хворих 2 типом діабету, які страждають на ожиріння.
  • Зміст нутрієнтів у блюді (продукті). Прості вуглеводи (кондитерські вироби та інші солодощі) меню усуваються. Упор у харчуванні робиться на білкову їжу, повільні вуглеводи та клітковину.

Хворі на діабет повинні контролювати обсяг порцій. Переїдання призводить до набору зайвих кілограмів. Крім цього, важливим параметром при діабеті 1 типу є кількість хлібних одиниць (ХЕ), що міститься у продуктах. З ХЕ, розраховується правильна доза інсуліну.

Прерогативні аспекти вживання каш хворими на діабет

Для діабетиків каші є невід'ємною частиною раціону. По-перше, крупи – це складні вуглеводи. Вони повільно переробляються організмом, не провокуючи форсованого підйому цукрового рівня крові. Тривале перетравлення каші не викликає почуття голоду протягом кількох годин.

Це є профілактикою переїдання та, як наслідок, набору зайвої ваги. По-друге, багато злакових і зернових культур містять достатню кількість харчових волокон, що сприяє нормалізації травних процесів. По-третє, крупи містять у собі ті корисні елементи, які призначають діабетикам як вітамінно-мінеральних комплексів.

Майже у всіх круп'яних культурах є життєво необхідна група вітамінів В:

  • В2 (рибофлавін) – нормалізує процес обміну жирів та білків, сприяє покращенню зору;
  • В1 (тіамін) – позитивно впливає на кровопостачання органів та тканин організму, бере участь у процесах метаболізму;
  • В5 (пантотенова кислота) – бере участь у відновленні пошкоджених клітин та тканин;
  • В3 (ніацин) – відповідає за пам'ять та увагу, регулює роботу серця;
  • В6 (піридоксин) – активізує проведення нервових імпульсів, посилює кровообіг у клітинах головного мозку, стабілізує роботу нервової системи;
  • В4 (холін) – перешкоджає розвитку вісцерального ожиріння;
  • В12 (ціанкобаламін) – нормалізує діяльність психоемоційний стан та діяльність нервової системи.
  • В9 (фолієва кислота) – усуває розлад сну.

У крупах містяться мінеральні речовини, незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти.

Крупні культури в меню діабетиків

Перш, ніж приступати до розробки щоденного меню, необхідно з'ясувати, які каші можна їсти хворому на цукровий діабет. У діабетичний раціон допускаються лише каші, що відповідають критеріям продуктового кошика діабетика. Крім того, крупи бувають різних сортів, що також необхідно враховувати під час виборів.

Довідка! Будь-яка крупа в процесі варіння втягує воду, від чого її енергетична цінність зменшується в 2-3 рази.

Гречка

Гречана крупа буває двох видів: дроблений проділ і цільнозернова ядриця. При цукровому діабеті перевагу слід надати ядриці. У ній міститься більший відсоток вітамінів В-групи, а також такі мікро- та макроелементи:

  • калій та магній – відповідають за стабільну роботу серця;
  • залізо – запобігає розвитку анемії (малокров'я);
  • кальцій та фосфор – підтримують здоров'я кісткової тканини;
  • цинк та марганець – сприяють синтезу природного інсуліну.

У гречку присутній лізин, триптофан, лейцин, аргінін. Це незамінні амінокислоти, яких організм гостро потребує, але не в змозі виробляти самостійно. Енергетична цінність ядриці 308 ккал/100 гр. Варена на воді без приправ та солі гречка містить 98 ккал/100 гр.

У 100 грн. розсипчастої гречаної каші міститься 17,1 гр. вуглеводів або 1,4 ХЕ. Глікемічний індекс гречки становить 55 одиниць, що виходить за межі, допустимого ГІ при цукровому діабеті. Тому вона належить до категорії обмежено дозволених продуктів, тобто захоплюватися греками діабетикам не можна.

Оптимальним буде їсти страву із гречі двічі на тиждень. Гречана крупа вигідно відрізняється від інших зернових культур високим вмістом рослинного білка (13 гр./100 гр.) та клітковини (12 гр./100 гр.).

Які каші можна їсти при цукровому діабеті, правила вибору для діабетиків

Гречка ядриця корисна для діабетиків

Перлівка та ячка

З поширеної злакової культури, ячменю, виготовляється перлова та ячна крупа. Ячка – це нешліфовані дроблені зернятка, перловка – очищене зерно, позбавлене оболонки. Так само, як і гречка, перлова і ячна крупи багаті на вітаміни В-групи, містять токоферолу ацетат, інакше вітамін Е. Його прямим призначенням є:

  • зміцнення імунітету;
  • підвищення міцності стін капілярів та великих судин;
  • нормалізація рівня глюкози у крові;
  • підтримання відновлювальних можливостей шкіри.

Оскільки крупи виробляються з однієї сировини, мінеральний склад у них однаковий. Різниця полягає в кількісному вмісті мікро- та макроелементів.

Мікроелементи Макроелементи
залізо, марганець, мідь, селен, цинк фтор, молібден калій, фосфор, кальцій, магній, сірка

Калораж ячки становить 313 ккал/100 гр. Каша на воді містить 76 ккал/100гр. Глікемічний індекс товару – 40 одиниць. Енергетична цінність сирої перловки 324 ккал/100гр., вареної – 109 ккал/100гр. ГІ складає 30 одиниць.

Щодо хлібних одиниць, на 100 гр. готової перлової або ячної каші на воді припадає приблизно 1,83 ХЕ. Регулярне вживання круп з ячменю допомагає очистити травний тракт від шлаків та організм загалом від токсичних відкладень.

Манка та кукурудза

Манна крупа є похідною пшениці. По відношенню до інших злакових культур, манка містить мінімум харчових волокон та максимум вуглеводів. Манна каша швидко переробляється організмом і викликає у діабетиків зростання цукрового рівня до крові.

Калораж крупи становить 333 ккал/100 гр., готової каші – 99 кал/100 гр. Глікемічний індекс каші без цукру – 75 одиниць. Для діабетиків манка належить до забороненої категорії продуктів.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті, правила вибору для діабетиків

Манна каша містить фітин – речовина, що перешкоджає засвоєнню кальцію та заліза

Кукурудзяна каша, інакше мамалига, є ситною та низькокалорійною стравою. У сирій крупі міститься 328 ккал/100 гр. У мамализі – 92 ккал/100 гр. Кукурудзяна крупа багата бета-каротином, вітамінами В3, В5, В6, калієм та фосфором. Містить арахідонову, ліноленову та лінолеву амінокислоти.

Недоліком мамилиги є високий глікемічний індекс – 75 одиниць. При цукровому діабеті препарат не рекомендується. Кукурудзяні пластівці до раціону не допускаються. Їхня ГІ становить 85 одиниць, енергетична цінність коливається від 360 до 380 ккал/100 гр. (залежно від виробника).

Льон

Лляна каша – це унікальна за хімічним складом страва. Вона містить велику кількість поліненасичених жирних кислот Омега-3. У кашу не потрібно додавати олію чи сметану. Загальний вміст жирів становить 40 гр./100 гр.

Продукт з льону багатий на білки, і в ньому значно менше вуглеводна складова, ніж на інших крупах. Крім того, лляна каша є лідером за вмістом харчових волокон. Вітамінний комплекс представляють:

  • група вітамінів;
  • вітамін Е;
  • аскорбінова кислота (вітамін С) – потужний антиоксидант для зміцнення імунітету та очищення судин від холестерину.

Кількість мікро- та макроелементів (мг на 100гр.):

  • калій – 819,6;
  • фосфор – 647,4;
  • магній – 395;
  • кальцій 257;
  • залізо 5,76;
  • марганець – 2, 52;
  • цинк – 4,38.

Склад нутрієнтів спричиняє калорійність продукту – 298 ккал/100 гр. Натомість глікемічний індекс не перевищує 35 одиниць. У 2-х столових ложках (з гіркою) міститься 1 ХЕ.

Овес

Вівсяна каша готується із цільних зерен або пластівців – очищеного від оболонки вівса. Вітамінно-мінеральний склад вівсяної крупи схожий на гречану. При промислової обробці зерен крупа втрачає більшу частину цінних речовин. Наприклад, за кількістю харчових волокон вівсяні пластівці «Геркулес» поступаються навіть гречаному проділу.

Крім того, у пластівцях збільшено вміст вуглеводів, отже, вища калорійність. Тому хворим на діабет рекомендується варити кашу з неочищеного вівса або пластівців грубого помелу. Глікемічний індекс крупи, звареної на воді – 40 одиниць, при варінні на молоці цифра збільшується в 1,5 рази.

Важливо! Мюслі при діабеті протипоказані, їхня ГІ становить 80-85 одиниць.

Пшонка та пшеничка

Це два різні продукти, які не слід плутати. Пшенична крупа виготовляється з твердих сортів пшениці, пшоняна крупа – з очищених зерен проса. Пшеничка містить велику кількість клітковини, вітаміни В1, В2, В4, В5, В6, В9, калій, магній та фосфор.

Енергетична цінність сирої крупи – 341 ккал/100 гр., готової пшеничної каші – 111 ккал/100 гр. Глікемічний індекс крупи вбирається у 45 одиниць. В одній хлібній одиниці міститься 50-60 гр. крупи (залежно від сорту). З огляду на те, що пшеничка сильно розварюється, порція каші в 100 гр. вбирається у 1,3 ХЕ.

Які каші можна їсти при цукровому діабеті, правила вибору для діабетиків

Страви з пшенички доступні для діабетиків завдяки низькому показнику глікемічного індексу

Пшоняна крупа більш калорійна – 378 ккал/100 гр. Корисними складовими продукту є вітаміни А, Е, комплекс групи В-вітамінів, залізо, магній, калій, сірка, кальцій, фтор, марганець та ін. Основна цінна властивість каші з пшона полягає у її здатності стимулювати виробництво природного інсуліну та регулювати процеси обміну.

Ендокринологи рекомендують вживати пшоняну кашу на регулярній основі при переддіабеті та діабеті. Глікемічний індекс круп'яної культури становить 40-50 одиниць. Пшоно дозволяється варити на воді та на 1,5% молоці.

Рис

З рисовою крупою діабетикам потрібно бути дуже обережними. Білий звичайний рис має високий глікемічний індекс, оскільки містить багато крохмалю та прості вуглеводи. Від крупи білого ґатунку необхідно відмовитися. Для людей хворих на цукровий діабет у меню допускаються коричневий (бурий) та чорний сорти рису, що мають ГІ=50 одиниць. У 100 грн. готової рисової каші на воді міститься 2 ХЕ та 110 ккал.

Додатково про горох і сочевицю

Горох та сочевиця відносяться до бобових культур, що рекомендуються до вживання при цукровому діабеті. Бобові багаті на клітковину, корисний рослинний білок. До складу сочевиці та гороху входять вітаміни, амінокислоти, мінеральні речовини. Страви з бобових культур тривалий час викликають почуття ситості.

За глікемічним індексом продукти відносяться до дозволеної категорії (ГІ = 30 од.). За енергетичною цінністю горохова каша містить 84,5 ккал/100 гр., чечевична – 93 ккал/100 гр. За хлібними одиницями приблизне зміст становить 1 ХЕ=60гр. готової страви.

Діабетичні правила варіння та вживання каш

Щоб не спровокувати напад гіперглікемії (підвищення глюкозного рівня в крові), каші для діабетиків готують із дотриманням певних умов:

  • за основу береться вода чи молоко із жирністю не вище 1,5%;
  • забороняється додавати цукор, його замінюють свіжими або замороженими ягодами, сухофруктами (крім родзинок), горіхами;
  • обов'язково потрібно промивати крупу для усунення надлишок крохмалю;
  • вершкове масло дозволяється у компенсованій стадії захворювання, трохи більше 5 гр. на порцію (діабетологи рекомендують замінити масло чайної несправжньої 10% сметани);
  • їсти в'язкі каші краще на сніданок;
  • вівсяні пластівці не рекомендується варити, їх слід заварювати окропом та наполягати;
  • не можна перевищувати обсяг страви (одноразова порція при діабеті 2 типу становить 200 гр., при 1 типі хвороби – вираховується згідно з ХЕ):
  • крупи з глікемічним індексом більше 40 допускаються тільки при стабільній компенсації глікемії (зменшити ГІ готової страви можна, якщо попередньо замочити крупу, зварити її аль денте і довести до готовності, загорнувши в ковдру);
  • манна каша та мамалига з раціону виключаються;
  • вибирати для варіння слід цілісні зерна гречі, неочищені зерна вівса або вівсяні пластівці грубого помелу;
  • каші швидкого приготування з меню необхідно усунути.

Як гарнір круп'яні страви підходять до відвареної (запеченої) курки, індички, риби. З грибами добре поєднуються гречка та перлівка. Рецепти приготування в'язких каш для хворих на діабет відрізняються від традиційної рецептури відсутністю цукру.

З гречаної каші по-боярськи слід виключити грудинку, овочі (цибуля і морква) не засмажувати, а лише трохи припустити в оливковій олії. Від пшоняної каші з гарбузом необхідно відмовитися, оскільки страва має високий ГІ.

На замітку! У порцію в'язкої каші діабетологи рекомендують додавати столову ложку висівок. Це допоможе прискорити метаболізм, збагатити страву мінеральними речовинами та вітамінами.

Підсумки

Каші є корисними та ситними стравами, присутність яких потрібна в діабетичному меню. При виборі крупи необхідно керуватися значенням глікемічного індексу. Діабетикам забороняються до вживання манна каша, мамалига та круп'яні страви з білого рису.

Найбільш корисними варіантами будуть гречана, перлова, ячна, вівсяна, лляна каша. Рекомендується готувати каші на водній основі, вершкове масло замінити 10% сметаною. Розбавити круп'яний раціон можуть страви з бобових культур (горохова та сочевична каші).

EuroMD
Додати коментар