Чи можна насіння при панкреатиті чи ні (соняшники, лляні, макові)

Панкреатит – захворювання шлунково-кишкового тракту, що вимагає дуже уважного ставлення до раціону харчування. Абсолютна більшість людей суворо дотримуються лікувальної дієти під час гострого періоду, але після того, як симптоми йдуть і самопочуття покращується, багато хто про неї забуває. Помилки в харчуванні загрожують повторними загостреннями та значним погіршенням здоров'я. З основними продуктами все гранично ясно, і лікар обов'язково розповість на прийомі про правила їх вживання, але багатьох цікавить питання: чи можна їсти насіння при панкреатиті?

Лікувальна дієта при загостренні запалення підшлункової залози передбачає повну відмову від жирної калорійної їжі, якою і є будь-яке насіння. Однак у період ремісії робляться значні послаблення та вживання різного насіння стає допустимим.

Кунжутні насіння

Зазвичай цей продукт у чистому вигляді не вживається навіть на тлі абсолютного здоров'я, тому під час хвороби мало хто захоче з'їсти ложку сухого кунжуту. Зате його можна з успіхом використовувати як приправу для різних страв. Випічка, посипана кунжутним насінням, набуває відомий приємний аромат, а кунжутна салатна заправка не залишить нікого байдужим.

Лляне насіння

Лляне насіння при панкреатиті не тільки можна, а й потрібно вживати. У народній медицині існує безліч рецептів, в основу яких входить цей продукт. Відвари та киселі благотворно впливають на організм:

  • Підвищується імунітет.
  • Антисептичні властивості льону сприяють усуванню запалень.
  • Зміцнюються стінки судин та серце.
  • Поліпшується метаболізм
  • Налагоджується травлення.

Гарбузове насіння

Насіння гарбуза, що вживається поза гострим періодом, надзвичайно корисне для здоров'я. Вони мають безліч корисних властивостей:

  • Поліпшують імунітет.
  • Надають протимікробну та антисептичну дію.
  • Борються з гельмінтами (народна медицина стверджує, що одним тільки гарбузовим насінням можна повністю позбутися паразитів в організмі).
  • Пригнічують розмноження та зростання ракових клітин.
  • Виводять токсини із організму.

Існує народний спосіб лікування панкреатиту: подрібнити гарбузове насіння до порошкоподібного стану, додати трохи води та меду. Приймати по 1 чайній ложці натще. Цей засіб має виражений жовчогінний ефект.

Динне насіння

Як і багато інших, це насіння дозволено при запаленні підшлункової залози в період ремісії. Вони містять велику кількість вітамінів та мінералів. Насіння дині має низку корисних властивостей, до яких входить стимуляція виділення жовчі та соку підшлункової залози.

Цей продукт потрібно вживати маленькими порціями. Особливо зручно користуватися приготованим з нього гарбузовим порошком, який можна додавати до готових страв, меду або тіста.

Динне насіння має ряд протипоказань для застосування, пов'язаних з роботою органів шлунково-кишкового тракту:

  • Виразка дванадцятипалої кишки та шлунка.
  • Запори.
  • Захворювання селезінки.

Чи можна насіння при панкреатиті чи ні (соняшники, лляні, макові)

Перш ніж вживати те чи інше насіння, потрібно переконатися в їх якості. Неправильне зберігання може згубно позначитися на якості продукту

Макове насіння

Мак вважається винятково корисним при захворюваннях підшлункової залози. Він надає відразу кілька позитивних дій:

  • Знімає чи значно зменшує запалення.
  • Знеболює.
  • Покращує перистальтику кишок.
  • Зменшує больовий синдром та інші ознаки гострого панкреатиту.

Протипоказаннями для вживання продуктів з насінням маку будуть такі фактори:

  • Бронхіальна астма.
  • Літній вік.
  • Захворювання печінки.

Таким чином, можна чи ні вживати при панкреатиті макове насіння, відповість лише лікар після певних досліджень.

Насіння соняшника

Цей продукт настільки популярний, що за слова «насіння» практично всі люди уявляють собі саме його. У зв'язку з таким народним коханням, багато хто задається питанням: чи можна насіння при панкреатиті та холециститі? А є їх якраз і не рекомендується. Для цього є низка досить серйозних причин:

  • Насіння соняшника одне з найкалорійніших.
  • Містять у собі рекордну кількість жиру.
  • Погано перетравлюються.
  • Насіння соняшника при панкреатиті здатне викликати запалення стінок кишечника.

З переходом панкреатиту в стадію сталої ремісії багато продуктів переходять до списку дозволених, але, на жаль, не у випадку з насінням соняшника. Саме цей продукт – один із тих, що легко можуть спровокувати чергове загострення при хронічному панкреатиті. Тому при проблемах із підшлунковою залозою доведеться про них забути раз і назавжди. Якщо ж потяг до забороненого продукту настільки сильний, що немає жодної можливості від нього відмовитися, насіння можна додавати в готові страви (випічка, салат) і в дуже невеликих кількостях. Після їжі іноді допускається вживати маленький шматочок халви.

Чи можна насіння при панкреатиті чи ні (соняшники, лляні, макові)

Насіння соняшника – єдине, яке при запаленні підшлункової залози варто повністю виключити з раціону.

Як правильно вибрати, зберегти та вжити насіння

Насіння – продукт, який вимагає особливого зберігання, без дотримання якого вони можуть завдати шкоди не тільки людям з панкреатитом, а й цілком здоровим. Жирні кислоти, що входять до складу всіх насіння, при порушенні норм зберігання, перетворюються на трансжири, що несуть серйозну небезпеку. Ще один небезпечний фактор – цвіль, яка легко селиться і розмножується на чистому насінні.

Правила, яких необхідно дотримуватися:

  • Уникати продуктів, на яких видно сліди цвілі чи гнилі.
  • Віддавати перевагу насінню в шкірці, тому що вона запобігає попаданню бруду та токсинів, а також зберігає всі корисні речовини.
  • Купувати тільки свіже насіння (при промисловій смаженні та сушінні в продукт потрапляють небажані речовини).
  • Зберігати насіння в мішечках з натуральних тканин (бавовняних або лляних), щоб унеможливити появу цвілі.
  • Перед їжею насіння ретельно миється і сушиться.

Вогкі насіння при панкреатиті не рекомендуються, тому що їх перетравлення утруднене. Смажені продукти теж потрапляють під заборону, адже їх калорійність збільшується в рази. Подібним чином, термічно оброблені продукти додатково навантажують органи шлунково-кишкового тракту, а пошкоджена залоза не може виділити необхідну кількість панкреатичного соку. Таким чином, насіння затримується в неперетравленому вигляді в кишечнику, викликаючи запальні процеси, запори та загострення захворювання.

Для їжі використовується сушене насіння. Сушіння передбачається при кімнатній температурі, так як теплова обробка знищує практично всі корисні речовини. Прекрасним варіантом вважається використання насіння як спецій (насіння висушується і подрібнюється).

При всіх позитивних властивостях насіння важливо пам'ятати про те, що вживати їх можна в невеликих кількостях, а перш ніж ввести їх у раціон харчування, необхідно проконсультуватися з лікарем – терапевтом або гастроентерологом.

EuroMD
Додати коментар