Дієта 4 при захворюваннях кишечника – особливості лікувального столу

Розроблений радянським медиком-науковцем Певзнером лікувальний стіл №4 активно використовується при лікуванні захворювань кишечника, що супроводжуються розладом випорожнень, нудотою, блюванням, коліками. Ціль дієти – налагодити травлення, знизити навантаження на органи харчування, сприяти прискоренню одужання пацієнта.

Показання до призначення

Дієта № 4 позиціонується як один із варіантів лікування різних порушень травлення. Її призначають після ухвали наступних діагнозів:

  • Дизентерія – інфекційне захворювання, що супроводжується кривавим проносом.
  • Ентероколіт – запалення товстого та тонкого кишечника.
  • Загострення хронічних захворювань кишківника.
  • Коліт – запалення товстої кишки.
  • Черевний тиф – кишкова бактеріальна інфекція з елементами інтоксикації (отруєння організму) та лихоманки.
  • Туберкульоз кишечника (дієта ефективна лише у перші 5-7 днів).

Загальні правила

Дієта при захворюванні кишечника має на увазі механічне, хімічне та термічне щадіння кишечника. Для цього необхідно повністю виключити продукти, що стимулюють секреторні функції шлунка, посилюють роботу жовчного міхура.

Калорійність раціону знижується до 1800–2050 ккал. Переважна термічна обробка продуктів – варіння, гасіння, приготування пари. Загальні правила дієти №4:

  • Страви слід подавати теплими в рідкому, перетертому або напіврідкому стані.
  • Їсти потрібно невеликими порціями. Щоб запобігти почуття голоду, їжу необхідно приймати по 4-5 разів на добу.
  • Для запобігання зневодненню важливо дотримуватися питного режиму – випивати 1.5-2 літри води.
  • Зменшити споживання солі до 5-8 грамів на добу. Цукор дозволяється, але в обмеженій кількості.

Дієта 4 при захворюваннях кишечника - особливості лікувального столу

Типи дієти №4

Лікувальний стіл № 4 складається з кількох підгруп. Кожна з них призначається на певному етапі лікування кишківника.

  • Дієта 4А призначена для полегшення роботи кишківника в гострому періоді захворювання. Таке харчування допомагає усунути біль, пронос, метеоризм та здуття живота.
  • Дієта 4Б призначається для лікування пацієнтів з хронічними захворюваннями кишечника або патологіями, що перейшли в підгостру стадію.
  • Дієта 4В є перехідним столом – від дієтичних принципів харчування до раціональних. Її призначають усім пацієнтам на етапі одужання. Дієта 4В допускає приготування страв методом запікання або легкої обсмажування.

Дозволені продукти

При дотриманні дієти №4 необхідно вибирати продукти, які легко перетравлюються, мають в'яжучі властивості. У продуктовий кошик слід включити такі позиції:

  • Хлібобулочні вироби – вчорашній хліб пшеничний із борошна найвищого гатунку, сухарі, нездобне печиво.
  • Нежирні сорти м'яса, птиці – яловичина, курка (без шкіри), кролик, індичка.
  • Дієтичні сорти риби – хек, лящ, тріска, сазан, окунь.
  • Яйця – варені некруто, омлет.
  • Молочна продукція – кальцинований перетертий сир, ацидофільне молоко.
  • Крупи – рисова, манна, вівсянка.
  • Будь-які відварені та перетерті овочі.
  • Фрукти, солодощі, десертні страви – яблучне пюре, відвари з айви, чорної смородини, желе, кисіль.
  • Напої – чай, кава, какао на воді, трав'яні відвари.

Заборонені продукти

Слід обмежити вживання жирних продуктів, солодощів, випічки. Під категоричною забороною перебувають:

  • Хлібобулочні вироби – свіжий хліб, борошняні вироби із здобного тіста.
  • Жирні сорти м'яса, птиці – свинина, баранина, качка, консерви, ковбаса, шинка, сосиски, наваристі бульйони.
  • Усі жирні сорти риби, маринади з морепродуктами, копченості.
  • Молочна продукція – вершки, сметана, сир, незбиране молоко.
  • Крупи – пшоно, перловка, макарони, бобові культури, ячна та інші розсипчасті крупи.
  • Соуси, маринади.
  • Свіжі овочі та фрукти, сухофрукти, компоти, мед, джем, варення.
  • Рідини – чай, кава, какао на молоці, виноградний сік, газовані, спиртні чи солодкі напої.

Дієта 4 при захворюваннях кишечника - особливості лікувального столу

Меню на тиждень

Щоб уникнути непередбачених зривів, дієтологи рекомендують заздалегідь продумати меню, розписати його на аркуші паперу і прикріпити на холодильник. Раціон слід будувати лише на основі дозволених продуктів, з дотриманням усіх правил дієти №4. Зразкове меню на перший тиждень лікування:

Сніданок

2-й сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

1 день

Порція (150 г) вівсянки зі шматочком олії. Будь-який напій.

Яйце некруто.

Рисовий суп (200 мл) з фрикадельками з курячого фаршу, 1 грінка.

Запечене яблуко.

Суфле з курки (200 г), кисіль.

2 день

Рисова каша на воді (200 г), 2 галетні печива. Напій.

Фруктовий пудинг (100-150 г).

Цибулевий-крем суп, шматочок (100 г) тушкованої риби.

Кисель, 2 сухарики.

Рубані парові котлети (100 г), фруктовий пудинг (100 г).

3 день

Манка на воді (150 г), 80 г сиру.

Домашнє ягідне желе (100 г).

Гречаний суп із овочами (200 мл), 2 грінки, 1 рибна котлета.

Кисіль, 4 печива.

Відварене м'ясо (100 г), гречка (100 г).

4 день

Білковий паровий омлет із чаєм.

Запечене яблуко.

Юшка на вторинному бульйоні (200 мл), 2 грінки.

Галетне печиво, відвар шипшини.

Тушений із овочами кролик (200 г), чай.

5 день

Пудинг із манки (120 грам), зелений чай.

Відварене яйце.

Парові кнелі з курячого або індичого фаршу (100 г), відварений рис (100 г).

Запечене яблуко.

Рідка гречана каша (100 г), риба на пару (100 г), кисіль.

6 день

Геркулесова каша зі шматочком олії (100 г), 80 г сиру, чай.

Кисель із підсушеним хлібом.

Суп із фрикадельками (200 мл), грінки, парові биточки з рибного фаршу (100 г).

Відвар шипшини, галетне печиво.

Пудинг із сиру, грушевий відвар, 2 сухарики.

7 день

Омлет із одного яйця, чай з печивом.

Грушевий суфле.

Яловичий бульйон із вареними овочами (200 мл), сухарики, перетерта гречка з тефтелями (150 г).

Зелений чай, 2 печива.

Рисова каша з олією (150 г), шматочок риби, приготовленої на пару.

Для дітей

При захворюваннях кишечника у дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні, слід відмовитися від сумішей до складу яких входить лактоза. Дієта номер 4 для дітей старшого віку від столу для дорослих відрізняється лише калорійністю страв та обсягами порцій:

  • Енергетичну цінність раціону дитини необхідно скоротити до 1500-1700 ккал.
  • Перед подачею страви слід перетерти через сито або подрібнити блендером.
  • Усі страви мають бути температурою до 45 °С. Заборонено холодні десерти, солодощі, газування.

Рецепти страв дієти 4 на кожен день

Дієтичний стіл 4 потрібно дотримуватися від кількох тижнів до місяців. Харчування можна зробити різноманітнішим, якщо навчитися готувати корисні страви. Віддайте перевагу нежирним супам, в'язким кашам, відвареним овочам, запеченим фруктам та ягодам.

Котлети на пару в мультиварці

  • Час: 50 хвилин.
  • Кількість порцій: 2-3 особи.
  • Калорійність: 156 ккал.
  • Призначення: основна страва.
  • Кухня: міжнародна.
  • Складність легко.

Спосіб приготування їжі на пару дозволяє зберегти всі вітаміни, мінерали та інші корисні інгредієнти продуктів. Щоб зробити домашні парові котлети з курки, слід брати грудку без шкіри або філе індички. Зі спецій перевагу віддайте паприці, куркумі.

Складові:

  • куряча грудка – 300 г;
  • панірувальні сухарі – 2 ст. л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Грудку поріжте, подрібніть разом із цибулею на м'ясорубці.
  2. Додайте до фаршу яйце, спеції, панірувальні сухарі.
  3. Сформуйте вологими руками котлети.
  4. Покладіть заготовки на форму для пари.
  5. У мультиварку налийте склянку води, увімкніть режим “На пару”.
  6. Варіть котлети 20-25 хвилин.

Дієта 4 при захворюваннях кишечника - особливості лікувального столу

Дієтичний гарбузовий суп

  • Час: 50 хвилин.
  • Кількість порцій: 2-3 особи.
  • Калорійність: 22 ккал.
  • Призначення: основна страва.
  • Кухня: міжнародна.
  • Складність легко.

Для дієтичного супу можна використовувати будь-які овочі: гарбуз, морква, цибуля, картопля. За бажання за основу страви можна взяти вторинний курячий, яловичий бульйон.

Складові:

  • картопля – 3 шт.;
  • заморожений гарбуз – 150 г;
  • морква – 1 шт.;
  • вода – 500 мл.

Спосіб приготування:

  1. У каструлю складіть усі овочі, залийте водою.
  2. Доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму та варіть 20-30 хвилин.
  3. Додайте до бульйону спеції: куркуму, лавровий лист, дрібку тертого імбирного кореня.
  4. Готові овочі подрібніть блендером.

Дієта 4 при захворюваннях кишечника - особливості лікувального столу

Відео

EuroMD
Додати коментар