Профілактика амебіазу – дієві заходи уникнути зараження паразитами

Амебіаз вважається хворобою брудних рук. Захворювання викликане проникненням в організм людини паразитичного одноклітинного мікроорганізму, що супроводжується ураженням товстого відділу кишечника з формуванням виразок на слизовій оболонці кишки. Щоб уникнути ускладнень, потрібно своєчасно подбати про заходи профілактики.

Профілактичні заходи амебної дизентерії

Збудник амебіазу (Amoebiasis) – дизентерійна або гістолітична амеба (Entamoeba histolytica). Зараження цим найпростішим походить від іншої людини, яка раніше перехворіла, яка є носієм цист. Інші шляхи інфікування – стічні води, заражена вода та продукти харчування, побутові та виробничі предмети. Щоб виключити амебіаз кишечника, профілактичні заходи мають 3 основних напрямки:

  1. Раннє виявлення носіїв та його ізоляція.
  2. Диспансерний нагляд за пацієнтом.
  3. Регулярне дотримання правил гігієни.

Профілактика амебіазу – дієві заходи уникнути зараження паразитами

При симптомах амебіазу пацієнту потрібна своєчасна діагностика (обов'язково здати аналіз калу) та пройти консервативне лікування (до 1–2 місяців). Інакше інфекційний процес поширюється інші внутрішні органи, системи (печінка, легені тощо. буд.). Щоб уникнути проблем зі здоров'ям від хвороботворних бактерій, у домашніх умовах необхідно дотримуватись таких профілактичних заходів:

  • перед приготуванням їжі та після відвідування туалету обов'язково мити руки;
  • піддавати сирі продукти термічній обробці (при температурі до 70 градусів);
  • використовувати питну бутильовану чи кип'ячену воду;
  • для обробки сирих продуктів використати окремі кухонні прилади;
  • не об'єднувати сирі продукти із вже приготованими стравами;
  • ретельно мити сирі овочі та фрукти перед приготуванням;
  • своєчасно винищувати шкідливих комах у будинку;
  • не зберігати приготовлені страви за кімнатної температури більше 2 годин;
  • деякий час уникати контакту з людьми, які перенесли амебіаз;
  • не розморожувати продукти харчування за кімнатної температури.

Профілактика дуже важлива в епідеміологічному відношенні, оскільки запобігає поширенню амеби серед населення.

Амебна дизентерія – небезпечне захворювання, тому дотримуватися правил профілактики має кожна людина незалежно від віку.

Особливо це стосується представників групи ризику:

  • пацієнти із хронічними хворобами кишечника;
  • мешканці населених пунктів без каналізації;
  • працівники очисних, каналізаційних споруд;
  • працівники харчової промисловості;
  • туристи, які повернулися з країн з тропічним та субтропічним кліматом;
  • працівники торгівлі, громадського харчування.

Відео

EuroMD