Печіння в шлунку після їжі або постійне лікування медикаментами, народними засобами та дієтою

Відчуття печіння в шлунку – це симптом, з яким часто стикається багато людей. Причинами цього неприємного відчуття є переїдання, вживання гострих страв, і навіть початкові стадії розвитку різних патологій органів травного тракту чи системних порушень. За відсутності діагностики та своєчасного лікування такі захворювання можуть призвести до тяжких ускладнень.

Чому виникає печіння у шлунку

Слизова оболонка виконує у людини як травні, а й захисні функції. Солянокислий секрет, що міститься в шлунковому соку, який виробляють спеціальні клітини (обкладочні), є агресивним середовищем. У ній гинуть усі мікроорганізми, що потрапили в організм разом із їжею. Для захисту органу від негативного впливу кислоти слизовою оболонкою виробляється речовина муцин, що формує в’язку масу на внутрішній поверхні шлунка.

Іноді, внаслідок агресивних факторів, що впливають, відбувається руйнування захисної структури органу, і починається пошкодження глибоких шарів стінки шлунка, що призводить до відчуття печіння. Причиною розвитку симптому може бути ураження бактерією Helicobacter pylori, рефлюкс-езофагіт, утворення злоякісних, доброякісних пухлин, поліпів.

Причини печіння у шлунку

До відчуття печіння у шлунку нерідко призводять систематичні порушення режиму харчування, переїдання. Особливо негативно на слизову оболонку впливає часте вживання у великих кількостях кислих продуктів, гострої та жирної їжі. Крім того, не рекомендується харчуватися надто гарячими або холодними стравами. Дратівливий вплив мають газовані і спиртовмісні напої, міцна кава. Почуття печіння у шлунку може бути наслідком тривалого прийому деяких лікарських засобів, куріння та стресу.

Після їди

Тяжкість і печіння в шлунку відразу після їди, як правило, виникає внаслідок незбалансованого раціону харчування або режиму, голодування. Деякі продукти харчування подразнюють пошкоджену слизову оболонку , викликаючи неприємні симптоми. До них відносять:

  1. Надмірно гостру, солону, мариновану їжу. Сіль та спеції провокують розвиток болю у шлунку.
  2. Смажене, жирне, копченість. Такі страви містять велику кількість токсинів, трансжирів, канцерогенів.
  3. Груба їжа (висівки, деякі овочі, фрукти, вівсяні пластівці). Внаслідок вмісту великої кількості грубоволокнистої клітковини такі продукти харчування надають сильне механічне подразнення слизової оболонки травного тракту.
  4. Цитрусові фрукти, свіжі ананаси. Вживання у великій кількості цих фруктів (особливо на голодний шлунок), дратує стінку шлунка, викликаючи печіння та біль.
  5. Алкогольні напої. Етиловий спирт та його метаболіти негативно впливають на захисний бар’єр шлунка.

Печіння в шлунку після їжі або постійне лікування медикаментами, народними засобами та дієтою

Постійне

Болючі пекучі відчуття, які зберігаються протягом тривалого часу, є сигналом про серйозні патології травного тракту. Причинами постійного печіння в області шлунка бувають такі захворювання:

  • гострий холецистит (запалення жовчного міхура);
  • запалення підшлункової залози (панкреатит);
  • діафрагмальна грижа (стінка шлунка випинається в грудну порожнину через діафрагмальний отвір);
  • метаболічні патології;
  • захворювання селезінки;
  • запальні процеси кишківника.

При вагітності

Нерідко на печіння в стравоході та шлунку скаржаться майбутні мами наприкінці терміну вагітності. Неприємні симптоми в животі на останніх місяцях виношування дитини виникають через те, що матка дуже сильно тисне на сусідні органи, що провокує закидання вмісту шлунка у стравохід, збільшує секрецію соляної кислоти. Для усунення печіння вагітним жінкам рекомендують пити по півсклянки слабкого розчину харчової соди. Щоб усунути серйозні патології, слід провести інструментальну діагностику.

Небезпечні симптоми

Патологічні процеси шлунка часто захоплюють ділянку сусідніх органів. Уражаються дванадцятипала кишка, тонкий кишечник, підшлункова залоза, печінка та жовчний міхур. Про це, як правило, свідчать такі симптоми:

  1. Відрижка. Виражена за наявності виразкової патології, гострого або хронічного гастриту, рефлюкс-езофагітом, зловживанні алкоголем та дисфункцією сфінктера стравоходу. Відрижка часто поєднується з підвищеним газоутворенням у кишечнику.
  2. Нудота. Нерідко з’являється при вагітності, харчових отруєннях, нервових перенапругах та порушенні режиму харчування. Як правило, нудота провокує блювання, яке приносить полегшення.
  3. Сильний біль. Свідчить про серйозні ураження: прорив виразки, напад гострого панкреатиту або жовчнокам’яної хвороби, шлунково-кишкову кровотечу. При сильному болю можливе блювання темними масами («кавовою гущею»), кал з домішкою крові, симптоми шоку (падіння артеріального тиску, непритомність, тахікардія та ін.).

Діагностика

Для виявлення основного захворювання, яке викликало печіння у шлунку, проводять низку лабораторних та клінічних досліджень. Після відбору анамнезу, візуального огляду пацієнта гастроентеролог призначає наступні діагностичні заходи:

  1. Фіброгастроскопію. Вивчення слизової оболонки шлунка за допомогою ендоскопа. Фіброгастроскопія допомагає точно визначити стан шлунка, стравоходу та дванадцятипалої кишки.
  2. Рентгенографія з контрастною речовиною. Допомагає виявити виразкову поразку, злоякісні новоутворення.
  3. Дослідження шлункового соку визначення його складу, кислотності, виявлення патогенної мікрофлори.
  4. Дихальний тест для визначення наявності бактерії Helicobacter pylori.
  5. Біопсія фрагментів слизової оболонки шлунка їхнє подальше гістологічне дослідження для виявлення онкології.
  6. Імуноферментний аналіз (ІФА) виявлення паразитів.

Печіння в шлунку після їжі або постійне лікування медикаментами, народними засобами та дієтою

Як лікують печіння в ділянці шлунка

Після проведення діагностики гастроентеролог призначає комплексне лікування, яке передбачає застосування лікарських засобів різних груп, дієтотерапію та використання народних засобів. Як правило, терапевтичні заходи починаються з корекції раціону харчування, яка включає повне виключення шкідливих продуктів і напоїв.

Дієтотерапія

Перш ніж розпочати лікарську терапію, необхідна нормалізація харчування. Прийоми їжі повинні бути регулярними, невеликими порції (250-300 г). З раціону слід повністю виключити жирне, копчене, смажене, солоне. Обмежити грубу їжу, що важко перетравлюється. Меню має складатися з легких дієтичних продуктів: відварене, запічне або приготовлене на пару нежирне м’ясо, овочі, сир, кефір, курячі та перепелині яйця.

Медикаментозне лікування

Лікарська терапія шлункового печіння вимагає обов’язкового призначення гастроентерологом комплексу медикаментозних засобів. Як правило, лікарі призначають препарати наступних груп :

  • Антациди, альгінати, антисекреторні засоби. Ліки, що нейтралізують надлишок соляної кислоти, що блокують її вторинну секрецію. Сюди входять Алмагель, Ранітідін, Фосфалюгель, Гевіскон.
  • Гастропротектори. Медикаменти, що посилюють вироблення слизу та захищають стінки шлунка від агресивних факторів (Сукракс, Вентер).
  • Прокінетики. Підсилюють моторику травного тракту (Церукал).
  • Аналгетики та спазмолітики. Усувають больовий синдром, знімають спазми (Анальгін, Но-шпа, Папаверін).
  • Ферменти. Допомагають відновити функцію перетравлення їжі (Мезим).
  • Проносні медикаменти (Сенаде, Бісакодил, Гутталакс).
  • Антибіотики (Де-Нол, Амоксицилін, Метронідазол, Кларитроміцин).
  • Пробіотики відновлення нормальної мікрофлори кишечника (Линекс).
  • Ентеросорбенти, що прискорюють виведення токсинів (Гастросорб, Смекта, Ентеросгель).
  • Протипротозойні ліки (Вермокс).
  • Протиблювотні засоби (Церукал).

Народні рецепти

Хорошим доповненням до основного лікування є народні рецепти усунення печіння. Перед застосуванням будь-яких рецептів нетрадиційної медицини необхідно порадитися з фахівцем. Серед найдієвіших способів усунути неприємні симптоми виділяють:

  1. Водний розчин питної соди. У склянку теплої води додайте половину чайної ложки питної соди. Такий засіб добре допомагає усунути печіння, неприємні симптоми на якийсь час вщухають. Тривале вживання соди (довше 5-7 днів) заборонено, т.к. згодом під впливом гідрокарбонату натрію підвищується вторинна вироблення соляної кислоти.
  2. Свіжий картопляний сік. Візьміть 4-5 великих картоплі, очистіть. За допомогою соковитискача відіжміть сік і приймайте по 3-4 ст.л. 5 р. / Добу. на худий. Готовий сік не рекомендується зберігати довше 10-12 годин. Засіб ефективно допомагає усунути підвищену кислотність шлункового соку.
  3. Активоване вугілля. Візьміть 5-6 пігулок вугілля, розведіть у склянці теплої води. Приймайте 2-3 р/добу. Активоване вугілля позбавляє печії, надлишку газів у кишечнику.

Печіння в шлунку після їжі або постійне лікування медикаментами, народними засобами та дієтою

Профілактика

Для запобігання розвитку симптому печіння, максимального зниження швидкості його прогресування виконується ряд заходів, званих профілактикою. Серед таких заходів, що допомагають значно зменшити ризик розвитку патологій шлунково-кишкового тракту, виділяють:

  • регулярне відвідування лікаря;
  • дотримання принципів дієтичного харчування;
  • прийом їжі у певний годинник;
  • відмова від вживання спиртовмісних напоїв, куріння;
  • своєчасне лікування захворювань травного тракту

Відео

EuroMD
Додати коментар