Дієта після харчового отруєння – дозволені та заборонені продукти

Після вживання зіпсованих чи неправильно приготовлених страв з'являються симптоми харчового отруєння. Пацієнта турбують напади блювання, пронос, нудота, відсутність апетиту. Підвищується температура тіла. Для покращення самопочуття на фоні медикаментозної терапії призначають лікувальну дієту.

Чим допоможе дієта при отруєнні

При харчовій інтоксикації разом із їжею в організм проникають мікроби. Небезпечні для травлення продукти їхньої життєдіяльності. Винищують патогенну флору медикаментозними методами. Додатково вносять корективи у добовий раціон. Цілі дієти при харчовому отруєнні:

  • придушення запальних реакцій органів шлунково-кишкового тракту;
  • профілактика дефіциту вітамінів;
  • запобігання зневодненню;
  • відновлення електролітного балансу;
  • нормалізація випорожнень;
  • відновлення слизової оболонки шлунка.

Дієта попереджає ускладнення зі здоров'ям, прискорює одужання.

Добовий раціон має бути повноцінним, збалансованим. Важливо тимчасово виключити продукти харчування, що травмують слизову оболонку органів травної системи.

В організм мають надходити білки, вітаміни, цінні для травлення мікроелементи.

Дієта після харчового отруєння - дозволені та заборонені продукти

Як харчуватися при інтоксикації дорослим та дітям

Якщо дотримуватися нескладних правил, одужання при харчовому отруєнні пришвидшується. Рекомендації для дорослих:

  • Вибирайте порції розміром із власний кулак, їжте кожні 2-3 години (до 6 разів на добу).
  • Залишайте легке почуття голоду до наступної трапези.
  • У перший день отруєння не вживайте молочні та кисломолочні продукти, які створюють сприятливе середовище для розвитку патогенної флори.
  • Відмовтеся від шкідливих звичок.
  • Виключіть із добового меню жирні, смажені, солоні та копчені страви. Під забороною: консерванти, напівфабрикати, консервація.
  • Перед вживанням ретельно перевіряйте термін придатності покупних продуктів, якість приготовлених страв, запах м'ясної продукції та риби.
  • Виключіть спеції, скоротите споживання кухонної солі (не більше 6-8 г за добу), відмовтеся від маринадів, майонезу, кетчупу.
  • Їжу готуйте в пароварці, духовці. Прийнятні способи обробки продуктів – варіння, гасіння, приготування у власному соку, припускання.
  • Ретельно пережовуйте їжу, тим самим уникайте підвищеного навантаження на травний тракт (метеоризму, нетравлення).
  • Вживайте страви у теплому вигляді. Холодна або гаряча їжа подразнює слизову оболонку шлункових, кишкових стінок, уповільнює регенерацію травмованих тканин.
  • Замість кави та какао пийте відвари з ромашки, календули, шавлії, калини (такі заспокоюють роздратовану слизову оболонку шлунка).

Дієта після отруєння

Дотримуватися лікувальної дієти належить з першого дня харчового отруєння, коли нудота та блювання відступили, з'явився апетит. Важливо запустити травлення, активізувати перистальтику кишечника. Голодати заборонено. При шлунковій кровотечі в день отруєння їсти не рекомендується. В інші дні дотримуватись лікувальної дієти від 10 до 14 днів. Після цього поступово вводити страви з повсякденного меню.

При інтоксикації у дорослих

Лікувальна дієта при отруєнні у дорослих включає обов'язковий прийом вітамінних комплексів. Наприклад, вітаміни А і Е виводять із організму вільні радикали, пригнічують запалення. Аскорбінова кислота зміцнює судинні стінки, збільшує імунітет, відновлює цілісність епітелію.

Дозволені продукти

Заборонені продукти

другі бульйони з м'яса, птиці, риби

хліб, випічка, здоба

слизові супи з манки, рису, вівсянки

кондитерські вироби, солодощі

нежирні сорти птиці та м'яса (у відвареному вигляді)

консерви, консервація

гречка, вівсяна та рисова каша на воді

овочі, гриби

знежирена молочна продукція (сир)

соління, копченості, маринади

пшеничні сухарі, пісні крекери

кислі ягоди, фрукти

компоти з ягід, фруктів, соки

перші (наваристі) бульйони

яйце некруто

жирні сорти м'яса, риби

вершкове масло

концентровані соки

галетне печиво

кава, какао, міцний чай

Харчування після отруєння у дітей

Першого дня дієти можна їсти вівсяну кашу або розварений рис, галетне печиво або сухарі. Пити лужну мінеральну негазовану воду, солодкий чай. Щоб дієта після отруєння у дітей була одноманітною, при харчовому отруєнні дитині можна приготувати:

  • Запечені яблука. Поліпшують роботу кишечника, збагачують ослаблений організм клітковиною та вітамінами.
  • Знежирені сорти м'яса, риби птиці. Вибраний продукт бажано відварити, давати дитині 1 раз на добу – на обід чи полудень, але не перед сном.
  • Курячий бульйон. Допомагає відновити травлення, слизову оболонку шлунка та кишечника, заповнює втрати білка. Можна поєднувати із зеленню.
  • Відварені або тушковані овочі. Переважні кабачки, морква, картопля.
  • Пиття. Покладено давати дитині зелений чай, відвар шипшини та звіробою, солодкий компот.

Дієта після харчового отруєння - дозволені та заборонені продукти

Тривалість дієти становить 10 днів (за медичними показаннями 2 тижні). Вводити у добовий раціон продукти із загального столу потрібно по 1 на день. При різкому переході на звичну їжу може погіршитись стан.

Приклад меню першого дня отруєння

Страви лікувальної дієти при харчовому отруєнні можна однаково готувати для дітей віком від 3 років та дорослих, розрізняються лише рекомендовані обсяги порцій.

Трапеза/час прийому їжі

Рекомендовані страви

Перший сніданок (7.30)

відварене яйце, вівсянка на воді, зелений чай

Другий сніданок (10:30)

фруктовий йогурт, солодкий компот (відвар шипшини)

Обід (13.30)

перетерте пюре з відвареною куркою, журавлинний морс

Полудень (16.30)

кисіль із сухариком або банан

Перша вечеря (19.30)

відварений рис, відварена індичка

Друга вечеря (22.30)

печиво з чаєм, склянку молока або знежиреного йогурту

Другий день дієти при харчовому отруєнні дітям та дорослим дозволено давати курячий бульйон з паровими котлетами, компот із сухофруктів. На третю добу можна включити до дієтичного меню м'ясні, рибні страви, тушковані овочі, кисломолочну продукцію. Так поступово повертатися до звичного харчування.

Відео

EuroMD
Додати коментар