При важких формах холециститу проводиться операція з видалення жовчного міхура – холецистектомія. Незалежно від того, який метод хірургічного втручання був обраний – лапароскопія чи відкрита операція – після обов'язково призначається спеціальна дієта. Вона допомагає органам травлення адаптуватися до нових умов роботи.
Правила харчування після видалення жовчного міхура
Головна мета лікувального харчування після холецистектомії – нормалізація процесів жовчовиведення та травлення.
Щоб уникнути неприємних ускладнень після операції, важливо скоригувати свій режим дня і раціон. Лікарі рекомендують дотримуватися наступних правил:
- Є невеликими порціями до 300 грамів за раз, але часто – 4-5 разів на добу.
- Повністю відмовитися від сигарет, алкоголю, жирної, солоної, копченої їжі.
- Дотримуватися водного режиму – 1,5-2 літри рідини на добу.
- Калорійність харчування після видалення жовчного міхура 2300-2500 ккал на добу.
- Не голодувати, щоб запобігти застою жовчі. Якщо відчуваєте, що не наїлися, перекусіть яблуком чи овочевим салатом.
- Дотримуватись температурного режиму. Всі страви вживати тільки в теплому вигляді (15-50 ° С), повністю відмовитись від холодних або гарячих закусок, напоїв, десертів.
Дієта відразу після операції
Повсякденний раціон харчування залежить від часу, що минув з операції. У перші кілька діб пацієнт змушений дотримуватися суворої дієти. Після видалення жовчного міхура протягом перших 12 годин забороняється будь-яка їжа. На другу добу в меню вводять нежирні кисломолочні продукти, потім раціон поступово розширюють.
Перша доба після холецистектомії
Через 4-6 годин після операції пацієнтові показаний постільний режим. У цей період забороняється пити будь-яку рідину. Якщо сильно мучить спрага, допустимо змочувати губи водою. Через 6 годин можна полоскати рота лікарськими відварами або водою, а через 12 – пити негазовану воду кожні 10-20 хвилин по 1-2 ковтки.
Другий день
На наступну добу після видалення жовчного міхура до раціону можна включити кефір з низьким відсотком жирності, чай без цукру, кисіль. Загальний об'єм рідини на добу – 1,5 літра, разова порція – до ½ частини склянки. Якщо пацієнт почувається добре, лікар може дозволити розварену манну чи рисову кашу, бульйон. Загальний обсяг порції – 100-150 г.
Харчування після третього дня
З кожним новим днем раціон хворого поступово розширюють:
- На третю/четверту добу дозволяється протерті овочеві супи, білковий омлет, картопляне пюре, фруктове желе. З напоїв віддають перевагу яблучному або гарбузовому соку, чаю без цукру. Харчування дрібне до 8 разів на день, обсяг порцій невеликий – 150-200 грам.
- На п'ятий день до загального списку дозволених продуктів додають пшеничний підсушений хліб (100 г/добу), дієтичне галетне печиво.
- Через 7 днів після видалення жовчного міхура дозволяють вживати рідкі або напіврідкі каші, протертий сир, пюре з овочів, кисломолочні продукти з низькою жирністю.
Дієта при віддаленому жовчному міхурі
При холецистектомії на 8 добу призначають лікувальний стіл №5а. Це сувора дієта, мета якої – відновити функції печінки, знизити запальні процеси, покращити травлення. Дотримуватись її правил необхідно протягом 1-2 місяців.
Потім, залежно від наявності або відсутності ускладнень, лікар прописує один із різновидів дієти 5:
- дієта № 5 – повноцінний режим харчування, рекомендований на стадії одужання;
- дієта 5 щ – щадний стіл, рекомендований при гострому панкреатиті, дуоденіті, що виник на тлі видалення жовчного міхура;
- стіл № 5 л/ж – ліпотропно-жирова дієта прописується при гіпомоторної дискінезії.
Базовий варіант
Стандартна дієта після операції з видалення жовчного міхура відрізняється набором продуктів із нормальним вмістом білків, повільних вуглеводів та мінімальним набором тугоплавких жирів. Кулінарна обробка їжі – варіння, гасіння, приготування на пару, запікання без олії. Овочі з грубою клітковиною та м'ясо з прожилками краще перетирати.
Базовий набір продуктів для дієти №5:
- злегка черствий житній або пшеничний хліб із борошна другого ґатунку;
- пісне м'ясо, риба, птах без шкіри;
- молочні, овочеві або ненаваристі м'ясні супи;
- молочні продукти з низьким відсотком жирності, негострий сир;
- в обмеженому обсязі вершкове та рослинне масло;
- будь-які каші та крупи, добре проварені;
- 1 яйце на день;
- некислі фрукти, ягоди;
- овочі, у яких не міститься щавлева кислота.
З меню необхідно повністю виключити:
- тваринні жири – свиняче сало, смалець, баранячий або яловичий жир, маргарин;
- жирні молочні продукти – вершки, сметану, солоний сир;
- міцні грибні, м'ясні, рибні бульйони;
- консерви, маринади, соління, копчення;
- фаст-фуд, напівфабрикати;
- бобові культури;
- ковбасні вироби;
- жирну рибу, м'ясо, птицю;
- деякі овочі – шпинат, редьку, редис, щавель, часник, гриби, зелену цибулю;
- кислі ягоди, фрукти;
- морозиво;
- шоколад;
- напої – кава, какао, алкоголь.
Щасливий
Дієта з обмеженою калорійністю (1900-2100 ккал), нормальним вмістом білків, зниженою кількістю жирів та легкозасвоюваних вуглеводів. Мета харчування – знизити до мінімуму процес жовчовиділення, захистити шлунок і печінку від подразливого впливу жовчі.
Дієту призначають терміном 14-21 день. Всі страви подають у рідкому або напіврідкому вигляді. М'ясо та овочі обов'язково перетирають через сито кілька разів. Заборонено вживати холодні або гарячі напої, закуски, основні страви. Меню не повинно містити:
- жирного м'яса, риби;
- грибів;
- наваристих бульйонів;
- свіжого хліба;
- солодких десертів;
- сирих овочів, фруктів.
Ліпотропно-жирова дієта
Основна мета столу 5 л/ж – покращити відтік жовчі, нормалізувати ліпідний обмін. Раціон базової дієти змінюється у бік відмовитися від простих вуглеводів, збільшення кількості жирів, поліненасичених жирних кислот. Основні правила ліпотропно-жирової дієти:
- Страви готують на пару, запікають, варять. Спека повністю виключена.
- Перед подачею на стіл подрібнювати або протирати не потрібно.
- З меню повністю виключаються бобові, капуста, ріпа, редька, кондитерські вироби, здоби, гострі приправи, соління.
- Добова калорійність раціону – 2800-3100 ккал.
- Поварена сіль обмежується до 4-6 г на добу.