Дієта після видалення жовчного міхура – правила харчування, меню на тиждень

При важких формах холециститу проводиться операція з видалення жовчного міхура – холецистектомія. Незалежно від того, який метод хірургічного втручання був обраний – лапароскопія чи відкрита операція – після обов'язково призначається спеціальна дієта. Вона допомагає органам травлення адаптуватися до нових умов роботи.

Правила харчування після видалення жовчного міхура

Головна мета лікувального харчування після холецистектомії – нормалізація процесів жовчовиведення та травлення.

Щоб уникнути неприємних ускладнень після операції, важливо скоригувати свій режим дня і раціон. Лікарі рекомендують дотримуватися наступних правил:

  • Є невеликими порціями до 300 грамів за раз, але часто – 4-5 разів на добу.
  • Повністю відмовитися від сигарет, алкоголю, жирної, солоної, копченої їжі.
  • Дотримуватися водного режиму – 1,5-2 літри рідини на добу.
  • Калорійність харчування після видалення жовчного міхура 2300-2500 ккал на добу.
  • Не голодувати, щоб запобігти застою жовчі. Якщо відчуваєте, що не наїлися, перекусіть яблуком чи овочевим салатом.
  • Дотримуватись температурного режиму. Всі страви вживати тільки в теплому вигляді (15-50 ° С), повністю відмовитись від холодних або гарячих закусок, напоїв, десертів.

Дієта після видалення жовчного міхура - правила харчування, меню на тиждень

Дієта відразу після операції

Повсякденний раціон харчування залежить від часу, що минув з операції. У перші кілька діб пацієнт змушений дотримуватися суворої дієти. Після видалення жовчного міхура протягом перших 12 годин забороняється будь-яка їжа. На другу добу в меню вводять нежирні кисломолочні продукти, потім раціон поступово розширюють.

Перша доба після холецистектомії

Через 4-6 годин після операції пацієнтові показаний постільний режим. У цей період забороняється пити будь-яку рідину. Якщо сильно мучить спрага, допустимо змочувати губи водою. Через 6 годин можна полоскати рота лікарськими відварами або водою, а через 12 – пити негазовану воду кожні 10-20 хвилин по 1-2 ковтки.

Другий день

На наступну добу після видалення жовчного міхура до раціону можна включити кефір з низьким відсотком жирності, чай без цукру, кисіль. Загальний об'єм рідини на добу – 1,5 літра, разова порція – до ½ частини склянки. Якщо пацієнт почувається добре, лікар може дозволити розварену манну чи рисову кашу, бульйон. Загальний обсяг порції – 100-150 г.

Харчування після третього дня

З кожним новим днем раціон хворого поступово розширюють:

  • На третю/четверту добу дозволяється протерті овочеві супи, білковий омлет, картопляне пюре, фруктове желе. З напоїв віддають перевагу яблучному або гарбузовому соку, чаю без цукру. Харчування дрібне до 8 разів на день, обсяг порцій невеликий – 150-200 грам.
  • На п'ятий день до загального списку дозволених продуктів додають пшеничний підсушений хліб (100 г/добу), дієтичне галетне печиво.
  • Через 7 днів після видалення жовчного міхура дозволяють вживати рідкі або напіврідкі каші, протертий сир, пюре з овочів, кисломолочні продукти з низькою жирністю.

Дієта при віддаленому жовчному міхурі

При холецистектомії на 8 добу призначають лікувальний стіл №5а. Це сувора дієта, мета якої – відновити функції печінки, знизити запальні процеси, покращити травлення. Дотримуватись її правил необхідно протягом 1-2 місяців.

Потім, залежно від наявності або відсутності ускладнень, лікар прописує один із різновидів дієти 5:

  • дієта № 5 – повноцінний режим харчування, рекомендований на стадії одужання;
  • дієта 5 щ – щадний стіл, рекомендований при гострому панкреатиті, дуоденіті, що виник на тлі видалення жовчного міхура;
  • стіл № 5 л/ж – ліпотропно-жирова дієта прописується при гіпомоторної дискінезії.

Дієта після видалення жовчного міхура - правила харчування, меню на тиждень

Базовий варіант

Стандартна дієта після операції з видалення жовчного міхура відрізняється набором продуктів із нормальним вмістом білків, повільних вуглеводів та мінімальним набором тугоплавких жирів. Кулінарна обробка їжі – варіння, гасіння, приготування на пару, запікання без олії. Овочі з грубою клітковиною та м'ясо з прожилками краще перетирати.

Базовий набір продуктів для дієти №5:

  • злегка черствий житній або пшеничний хліб із борошна другого ґатунку;
  • пісне м'ясо, риба, птах без шкіри;
  • молочні, овочеві або ненаваристі м'ясні супи;
  • молочні продукти з низьким відсотком жирності, негострий сир;
  • в обмеженому обсязі вершкове та рослинне масло;
  • будь-які каші та крупи, добре проварені;
  • 1 яйце на день;
  • некислі фрукти, ягоди;
  • овочі, у яких не міститься щавлева кислота.

З меню необхідно повністю виключити:

  • тваринні жири – свиняче сало, смалець, баранячий або яловичий жир, маргарин;
  • жирні молочні продукти – вершки, сметану, солоний сир;
  • міцні грибні, м'ясні, рибні бульйони;
  • консерви, маринади, соління, копчення;
  • фаст-фуд, напівфабрикати;
  • бобові культури;
  • ковбасні вироби;
  • жирну рибу, м'ясо, птицю;
  • деякі овочі – шпинат, редьку, редис, щавель, часник, гриби, зелену цибулю;
  • кислі ягоди, фрукти;
  • морозиво;
  • шоколад;
  • напої – кава, какао, алкоголь.

Щасливий

Дієта з обмеженою калорійністю (1900-2100 ккал), нормальним вмістом білків, зниженою кількістю жирів та легкозасвоюваних вуглеводів. Мета харчування – знизити до мінімуму процес жовчовиділення, захистити шлунок і печінку від подразливого впливу жовчі.

Дієту призначають терміном 14-21 день. Всі страви подають у рідкому або напіврідкому вигляді. М'ясо та овочі обов'язково перетирають через сито кілька разів. Заборонено вживати холодні або гарячі напої, закуски, основні страви. Меню не повинно містити:

  • жирного м'яса, риби;
  • грибів;
  • наваристих бульйонів;
  • свіжого хліба;
  • солодких десертів;
  • сирих овочів, фруктів.

Дієта після видалення жовчного міхура - правила харчування, меню на тиждень

Ліпотропно-жирова дієта

Основна мета столу 5 л/ж – покращити відтік жовчі, нормалізувати ліпідний обмін. Раціон базової дієти змінюється у бік відмовитися від простих вуглеводів, збільшення кількості жирів, поліненасичених жирних кислот. Основні правила ліпотропно-жирової дієти:

  • Страви готують на пару, запікають, варять. Спека повністю виключена.
  • Перед подачею на стіл подрібнювати або протирати не потрібно.
  • З меню повністю виключаються бобові, капуста, ріпа, редька, кондитерські вироби, здоби, гострі приправи, соління.
  • Добова калорійність раціону – 2800-3100 ккал.
  • Поварена сіль обмежується до 4-6 г на добу.

Відео

EuroMD
Додати коментар