Дієта після інфаркту – правила харчування, зразкове меню на тиждень

Ускладненням ішемічної хвороби серця є інфаркт міокарда. Патологія виникає при закупорці тромб коронарної артерії. Часто для ефективного лікування проводять стентування. Реабілітація потребує дотримання спеціальної дієти.

Принципи харчування після інфаркту та стентування

Лікувальне харчування у період реабілітації має виключати появу метеоризму, надмірну витрату ресурсів шлунково-кишкового тракту на травлення. Ціль дієти – знизити ризик рецидиву інфаркту. Для її досягнення необхідно:

  • забезпечувати контроль, зниження ваги пацієнта;
  • зміцнювати організм;
  • знижувати навантаження на серце;
  • запобігати розвитку атеросклерозу (зменшувати концентрацію холестерину);
  • відновлювати роботу серцевого м'яза;
  • покращувати кровопостачання тканин.

Дієта для пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда, ґрунтується на низці принципів:

  1. Зменшення споживання жирів.
  2. Включення в меню дієти рослинних продуктів із високим вмістом харчових волокон.
  3. Обмеження застосування олії при приготуванні.
  4. Скорочення солі, жирних кислот.
  5. Подає страви середньої температури (теплих).
  6. Щадне харчування – приготування на пару, гасіння, варіння, подрібнення продуктів.

Дієта після інфаркту - правила харчування, зразкове меню на тиждень

Чи відрізняється дієта для чоловіків та жінок

Раціон харчування у відновлювальний період складається з урахуванням особливостей організму. Дієта після інфаркту міокарда для чоловіків спрямована на зниження холестерину. Такі заходи допомагають боротися з атеросклерозом – основною причиною патології сильної статі. Дієта після інфаркту для жінок передбачає зменшення концентрації цукру в крові. Її основу складають продукти із низьким глікемічним індексом, виключаються солодкі страви.

Етапи реабілітації та дієтичний раціон

Живлення залежить від етапу реабілітації після інфаркту. Дієта заснована на наступних правилах:

Етапи

Тривалість

Правила харчування

  1. Гострий період

1 тиждень після інфаркту

  • Їжа протерта, приготовлена на пару або відварена.
  • Повне виключення солі.
  • Харчування подрібнене – по 6-7 разів/день, невеликі порції.
  • Вага добового раціону – 1,7 кг.
  • Загальна калорійність – 1100-1300 ккал.
  • Співвідношення білків/жирів/вуглеводів – 60/30/180 г.
  • Об'єм вільної рідини – 800 мл.
  • Подавати страви потрібно теплими.
  • Рослинне та вершкове масло рекомендується додавати тільки в готову їжу.
  1. Підгострий період

2-3 тижні після інфаркту

  • Загальна калорійність добового раціону – 1600–1800 ккал.
  • Вага – до 2 кг.
  • Вміст білків/жирів/вуглеводів – 80/50/200 г.
  • Страви готувати на пару, тушкувати чи відварювати.
  • Живлення дробове – до 6 разів на добу.
  • Їжу рекомендується подавати у подрібненому вигляді.
  • Молоко, вершкове та рослинне рафіноване масло додавати у готові соуси, страви.
  1. Період рубцювання

4 тижні після нападу

  • Об'єм вільної рідини – в межах 1 л.
  • Вміст білків/жирів/вуглеводів – 90/70/320 г.
  • Вживання солі – трохи більше 5 г/день.
  • Енергетична цінність раціону – 2100-2300 ккал.
  • Частота харчування – 5 разів/день.
  • Їжу подавати подрібненою чи шматком, у тушкованому чи відвареному вигляді.
  • Маса добового раціону – до 2,3 кг.

Які продукти корисні після інфаркту

Для покращення роботи серцево-судинної системи рекомендується їжа з низьким вмістом холестерину, цукру. Насичувати раціон потрібно складними вуглеводами, харчовими волокнами, вітамінами, мінералами. Список рекомендованих продуктів:

  • супи на овочевому бульйоні з крупами, картоплею (борщ, буряк, борщ);
  • біла риба нежирних сортів (тунець, тріска, хек, камбала);
  • морепродукти (мідії, креветки, кальмари, капуста морська);
  • пісне червоне м'ясо;
  • птах (курка, індичка);
  • кролик;
  • оливкова, соняшникова рафінована олія;
  • лососеві (кета, сьомга, горбуша);
  • знежирені кисломолочні продукти (ряжанка, кефір);
  • хліб із борошна грубого помелу;
  • бездрожжеві, цільнозернові хлібці;
  • сири з низьким вмістом солі, спецій, жирів;
  • грецькі горіхи;
  • страви із злаків;
  • вівсяне печиво;
  • фрукти (апельсини, персики, грейпфрути, яблука, манго, лимони, груші, нектарини);
  • ягоди (червона, чорна смородина, аґрус);
  • овочі (капуста, кабачки, баклажани, помідори, огірки, селера, гарбуз, перець, буряк);
  • соки ягідні, фруктові;
  • зелень у свіжому вигляді;
  • відвар із пшеничних висівок, шипшини;
  • мінеральна вода.

Дієта після інфаркту - правила харчування, зразкове меню на тиждень

Заборонені продукти та страви

Виключати потрібно їжу, що збільшує навантаження на судини та серце. Заборонені продукти:

  • м'ясні, рибні, грибні бульйони;
  • жирне м'ясо, сало, бекон;
  • паштети;
  • ковбаси, копченості;
  • гусак, качка;
  • домашній птах зі шкірою;
  • субпродукти (печінка, серце, мізки);
  • смажені страви;
  • маргарин, олія кокосова;
  • консерви м'ясні та рибні;
  • соління;
  • ікра ракоподібних, риб;
  • свіжий білий хліб;
  • цукор, цукромісткі продукти;
  • мед;
  • газовані напої;
  • випікання з листкового або здобного тіста;
  • жовтки курячих яєць;
  • кофеїнсодержащіе продукти (чай, кава, шоколад);
  • Рис;
  • макарони;
  • прянощі;
  • родзинки;
  • виноградний сік;
  • алкогольні напої;
  • шпинат, щавель;
  • гриби;
  • картопляні чіпси, фастфуд.

Частково обмежені

Деяка продукція обмежується частково, щоб організм не відчував гострої нестачі жирних кислот, ліпідів та інших елементів. Рекомендується скоротити:

  • вершкове масло;
  • сир, молочні продукти із високою жирністю;
  • яйця курячі (до 3 шт./тиждень);
  • тушкована/смажена картопля;
  • фрукти у сиропі;
  • мигдаль, горіхи лісові.

Зразкове меню в постінфарктний період

Широкий перелік дозволених продуктів допоможе сформувати різноманітний раціон. Зразкове меню:

Приймання їжі

Варіанти меню

1

2

3

Сніданок

  • вівсяна каша на молоці;
  • несолодке печиво з висівками;
  • відвар шипшини.
  • каша гречана;
  • сир нежирний;
  • неміцний чай із молоком.
  • омлет білковий;
  • печиво вівсяне;
  • чорничний сік.

Другий сніданок

  • яблука запечені;
  • кисіль фруктовий.
  • пюре яблучне;
  • відвар шипшини.
  • цвітна капуста відварена;
  • мінеральна вода.

Обід

  • борщ на овочевому бульйоні із нежирною сметаною;
  • подрібнене відварене куряче філе;
  • пюре із парових кабачків, помідорів, моркви;
  • компот.
  • вегетаріанські щі;
  • філе індички тушковане з овочами;
  • желе із смородини;
  • сік.
  • буряк на овочевому бульйоні;
  • кролик відварений;
  • пюре овочеве;
  • желе фруктове;
  • чай з молоком.

Полудень

  • салат фруктовий із натуральним йогуртом;
  • відвар шипшини.
  • сир;
  • морква відварена терта;
  • компот.
  • овочевий салат;
  • трав'яний чай.

Вечеря

  • картопляне пюре;
  • відварена риба (шматком);
  • трав'яний чай.
  • пюре овочеве;
  • відварена яловичина;
  • неміцний чай із молоком.
  • каша гречана;
  • тушкована курка;
  • чай з лимоном.

На ніч

  • кефір;
  • сухофрукти.

простокваша з висівками

  • ряженка;
  • розмочена курага.

Відео

EuroMD
Додати коментар