Дієта при спастичному запорі – правила харчування та меню на тиждень для дорослих

Порушення регуляції вегетативної нервової системи, що викликає спазм товстого кишківника, називається спастичним запором. Розлад має функціональний характер. Харчування при спастичному запорі необхідно коригувати відповідно до рекомендацій лікарів. Дотримання дієти полегшить стан, усуне неприємну симптоматику.

Основні принципи харчування

Дієта при спастичному запорі допоможе позбавитися не тільки головної проблеми, але й супутніх станів (здуття, підвищена газоутворення). Для цього необхідно дотримуватися основних правил харчування:

  • Скоротити до мінімуму споживання борошняної, жирної, гострої, смаженої їжі.
  • Обов'язкове включення до щоденного раціону продуктів, що містять клітковину (фрукти, овочі в сирому, вареному вигляді). Вона сприяє розм'якшенню калу.
  • Достатня кількість білка, вітамінів. Калій стимулює перистальтику кишківника, магній покращує провідність кишкових волокон.
  • Дотримання водяного балансу. За добу потрібно випивати 1-2 літри чистої води.
  • Їжа має бути теплою, кашеподібною. Її треба приймати не менше 4-5 разів на добу невеликими порціями.
  • Способи приготування їжі – запікання, гасіння, варіння на пару.
  • Обов'язково додавати в їжу рослинні олії – вони зменшують спазми кишківника.
  • Сніданок повинен складатися з продуктів, що мають проносну дію (вівсянка, чорнослив).
  • Необхідно включати до раціону висівки. Вони збільшують обсяг калових мас, запобігають газоутворенню.
  • Цілком виключити алкоголь. Він діє організм як проносне, що призводить до втрати рідини, виникнення запорів.

Дієта при спастичному запорі - правила харчування та меню на тиждень для дорослих

Таблиця рекомендованих та заборонених продуктів

Дієта при запорах спастичного характеру передбачає дотримання рекомендацій щодо продуктів, які можна і заборонено включати до раціону. Цей список наведено в таблиці:

Продукти при спастичному запорі

Дозволені

Заборонені

Нежирні м'ясні, овочеві бульйони та супи на їх основі

Листкове тісто, здоба, білий хліб

Низькокалорійні кисломолочні продукти, молоко

Слизові каші (рисова, манна)

Свіжі овочі та салати з них

Гострі спеції, закуски, консерви

Зелень

Жирні сорти риби та м'яса, сало, копченості

Сухофрукти, ягоди та свіжі фрукти

Овочі (часник, редис, цибуля)

Нежирне м'ясо (індичка, телятина)

Киселі, газомісткі та солодкі напої

Розсипчасті каші на воді з молоком (греча, вівсянка, пшоно, ячна)

Фрукти та ягоди (гранат, айва, чорниця)

Яйця відварені, паровий омлет

Шоколад, пастила, желе

Хліб пшеничний, житній грубого помелу, макарони твердих сортів

Пиріжки, вареники, пельмені

Нездобна випічка, крекери, галети

Твердий та гострий сир

Рослинна та вершкове масло

Гриби

Морепродукти

Майонез

Трав'яні чаї, морси, компоти із сухофруктів

Бобові, картопля – 1 раз на тиждень

Мед, зефір

Алкоголь, міцна кава та чай

Дієта при спастичному запорі - правила харчування та меню на тиждень для дорослих

Меню

Дотримання дієти не тільки позбавляє спастичних запорів. Воно стимулює зростання нормальної кишкової мікрофлори, сприяє виведенню токсинів. Дієта допомагає наситити організм вітамінами, позбутися зайвої ваги, покращити стан волосся, шкіри. Харчування при запорах може бути різноманітним. Приклад збалансованого меню на 3 дні:

Час їди

1-й день

2-й день

3-й день

Сніданок

Вівсянка на воді, хліб сірий з олією, трав'яний чай

Пшоняна каша, овочевий салат, компот

Паровий омлет, тости з варенням, відвар шипшини

Другий сніданок

Пюре із фруктів, крекери, виноградний сік

Яблуко печене, йогурт нежирний

Несолодке печиво, м'який сир

Обід

Овочевий суп, куряча грудка

Буряк, кабачкова ікра, парна телятина

Тушкована білокачанна капуста з м'ясом, овочевий суп,

Полудень

Запарений чорнослив

Перетертий сир з медом та сметаною

Яблучно-морквяний пудинг, сік з м'якоттю

Вечеря

Парові котлети, гарбузове пюре

Тушковані овочі, відварена риба

Каша гречана, відварений буряк, журавлинний морс

За годину до сну

Простокваша

Ряжанка

Свіжий кефір

Відео

EuroMD
Додати коментар