Гіпохолестеринова дієта для хворих на гіпертонію – меню на тиждень з покроковими рецептами страв

Чільне місце у світі серед причин смертності займають серцево-судинні захворювання, розвиток яких пов'язаний з атеросклеротичним ураженням судин. Серед факторів ризику прогресування серцевих хвороб лікарі виділяють підвищений рівень холестерину, неправильне харчування, наявність артеріальної гіпертонії. Щоб знизити небезпеку прогресування серцевих патологій, необхідно дотримуватись гіпохолестеринової дієти.

Одна з найпопулярніших недуг сучасності – гіпертонічна хвороба (гіпертонія, артеріальна гіпертензія). Вона обумовлюється стійким підвищенням артеріального тиску від 140/90. Виникнення та прогресування недуги тісно пов'язані з наявністю у хворого факторів ризику, які поділяються на ендогенні (внутрішні) та екзогенні (зовнішні) причини. До перших відносяться:

  • генетична схильність;
  • стать (у чоловіків розвивається частіше);
  • вік (від 50 років);
  • ожиріння;
  • цукровий діабет;
  • вагітність, менопаузи, клімактеричний період

Особи з легкозбудливою нервовою системою мають більш високу ймовірність розвитку гіпертонії. Щодо екзогенних факторів ризику розвитку артеріальної гіпертензії, то до них належать:

  • аліментарні причини: споживання кухонної солі більше 5 г/добу, зловживання алкоголем та кавою, дефіцит магнію, калію, селену;
  • куріння;
  • малорухливий спосіб життя;
  • психічна перевтома, стрес, депресія.

Шкода холестерину

Людському організму холестерин життєво необхідний, та його надлишок здатний завдати шкоди, а хворих гіпертонією – іноді непоправний. Відхилення від норми у бік зниження також небезпечне. За своєю суттю холестерин – це органічна сполука, природний ліпофільний (жиророзчинний) спирт. Сам собою він не розчиняється у воді, тому використовує для транспортування по кровотоку білки.

В результаті такого синтезу формуються ліпопротеїни, які поділяються на 2 групи: високої щільності (ЛПЗЩ) та низької щільності (ЛПНЩ). Високомолекулярний (хороший) холестерин не завдає шкоди здоров'ю. Ліпопротеїн низької щільності здатний відкладатися на стінках судин, утворюючи бляшки холестерину, які можуть завдати шкоди організму. Через утворення тромбів та закупорки судин у хворих можуть розвинутися такі захворювання:

  • інфаркт;
  • інсульт;
  • порушення роботи міокарда;
  • атеросклероз;
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • ожиріння;
  • захворювання репродуктивної системи

Особливо небезпечний поганий холестерин при гіпертонії, адже артерії – засіб його пересування. Ліпопротеїни низької щільності, проходячи кровоносними судинами, руйнують їх зсередини. Сама артерія стає жорсткою, стінки її слабшають, провокуючи руйнівні наслідки. Холестеринові бляшки перешкоджають нормальному кровообігу, результатом чого стає підвищення артеріального тиску.

Гіпохолестеринова дієта для хворих на гіпертонію - меню на тиждень з покроковими рецептами страв

Користь дієти

При гіперліпідемії (аномально підвищений рівень жирів в організмі) допоможе гіпохолестеринемічна дієта. За допомогою збалансованого харчування можна знизити рівень поганого холестерину, підвищити еластичність судин. Користь гіпохолестеринової дієти для хворих на гіпертонію:

  • покращується кровообіг, що знижує ризики розвитку серцевих патологій;
  • розріджується кров, що допомагає нормалізувати тиск;
  • збалансований раціон добре переноситься хворими, їх мучить почуття голоду;
  • через переважання в раціоні поліненасичених жирних кислот та відсутності тваринних жирів відбувається швидка нормалізація ваги;
  • дієту можна дотримуватися тривалий час без шкоди здоров'ю.

У чому полягає суть гіпохолестеринової дієти

Медичний номер гіпохолестеринової дієти при гіпертонії – стіл №10. Розроблений раціон спрямований на нормалізацію загального метаболізму та обміну ліпідів, уповільнення прогресування гіпертонії та ризику розвитку атеросклерозу. Основні принципи гіпохолестеринової дієти:

  • з раціону повністю виключаються продукти холестерину (мозки, нирки, свинина, яловича печінка та інші);
  • загальний вміст жиру під час дієти зменшується до 70 г/добу (з 8% вміст тварин жирів);
  • введення в раціон нерафінованих рослинних олій холодного віджиму, які містять фосфоліпіди, фітостерини, сквален та фітостаноли – речовини, що запобігають розвитку серцево-судинних захворювань (оливкове, соняшникове, лляне);
  • зниження калорійності страв, для чого потрібне обмеження простих вуглеводів, алкоголю, тваринних жирів;
  • збагачення харчування складними вуглеводами: харчовими волокнами, що містяться у зернових, овочах та фруктах;
  • введення рослинного білка, що міститься в бобових, сої та крупах;
  • при кулінарній обробці продуктів віддається перевага приготуванню страв на парі, а також відварюванню, запіканню без жиру.

Таблиця продуктів

Гіпохолестеринова дієта для хворих на гіпертонію – це в основному фруктово-овочевий раціон. Овочі, фрукти та ягоди треба включати в кожен прийом їжі. Особливо корисні плоди фіолетового та червоного кольору, адже вони містять поліфеноли, які стимулюють вироблення ЛПВЩ (томати, червоний перець, чорниця, виноград та інші). На другому місці – морепродукти, адже їх джерелом є ненасичена жирна кислота омега-3, що сприяє зниженню тромбоутворення. Дозволені продукти для хворих на гіпертонію:

Корисні продукти, 100 г

Вміст холестерину, г

Рослинні олії

99,9

М'ясо курки, індички, кролика, теляти без шкіри, жиру, сухожилля

0,7 – 19,4

Сардіна, лосось, скумбрія, тунець, коктейлі з морепродуктів

4,9-5,1

Будь-які злаки, макаронні вироби із твердих сортів пшениці

3,3-7,2

Овочі, сухофрукти, фрукти

0,0-20,0

Кефір 0-1%, сир з малою жирністю

0,1-1,0

Продукти, які суворо заборонені під час гіпохолестеринової дієти мають дуже високий вміст поганого холестерину. Повністю виключаються:

Заборонені продукти, 100 г

Вміст холестерину, г

Свинина, сало та субпродукти

3,1-92,8

Яловича печінка, нирки, мізки

1,8-16,3

Бараніна

16,3

Ковбасні вироби

25,3-44,6

Риба копчена, солона, кальмари, креветки, ікра червона/чорна, устриці

1,0-15,0

Вершкове, арахісове, пальмове, кокосове масло, маргарин

82,0-99,9

Сметана 30%, вершки, сир 18%

18,0-30,0

Кондитерські та хлібобулочні вироби

0,1-26,0

З дозволу лікаря під час гіпохолестеринової дієти хворому в період ремісії можна побалувати себе деякими продуктами. Серед них:

Продукти, споживання яких слід обмежити, 100 г

Вміст холестерину, г

Гриби (не сушені)

0,5

Підсушений білий хліб

2,4

Домашній майонез

30,0

Чорний шоколад

33,3

Зразкове меню стандартної гіпохолестеринемічної дієти

Під час розробки гіпохолестеринемічного раціону слід пам'ятати, що основу меню складають овочі. Фрукти та ягоди краще вживати у сирому вигляді. Гарнір до м'яса чи риби має бути суворо овочевим. Займаючись складанням дієти для хворих на гіпертонію, необхідно дотримуватися деяких правил:

  • денна норма калорій має становити: 30% на сніданок, 50% на обід, 20% на вечерю;
  • їсти рекомендується кожні 3 години в один і той же час;
  • вечерю необхідно проводити не пізніше ніж за 3 години до відходу до сну;
  • їжу треба пережовувати не поспішаючи, щоб уникнути переїдання;
  • рідше використовувати перець, сіль, оцет;
  • за добу випивати щонайменше 2 літрів чистої води.

Раціон харчування на тиждень

Для зниження показників холестерину потрібне правильно складене меню. Щоденне харчування хворих на гіпертонію має бути збалансованим і різноманітним. Слід враховувати щоденне надходження до організму хворого достатньої кількості вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів, а енергетична цінність раціону має становити трохи більше 2500 ккал. Зразкове меню на тиждень:

День тижня

Сніданок.

Ланч, шт.

Обід, р.

Полуденок, шт.

Вечеря, р.

Понеділок

Знежирений сир -100, тост із медом.

Яблуко – 1.

Відварена картопля-220, овочевий салат – 150, тушкована квасоля – 110.

Сухарі – 2, відвар шипшини – 1 склянка.

Біла риба, запечена з лимоном – 100, салат із помідорів із зеленню.

Вівторок

Відварені гриби – 120, натуральний сік – 110, сухар.

Йогурт маложирний – 1 склянка.

Відварене куряче філе – 50, кефір – 250.

Вівсяне печиво – 2, фруктовий компот – 1 склянка.

Гречана каша – 150, салат із овочів – 200.

Середа

Спагетті я відвареним яйцем – 200, кефір – 250.

Грейпфрут – 1

Варений рис – 70, тушкований кролик – 50, овочевий салат – 110.

Печене яблуко із медом – 1.

Пісний суп – 150, сухар, капустяний салат – 110.

Четвер

Сирники – 100, йогурт – 250.

Апельсин – 1.

Окрошка – 150, цільнозерновий хлібець.

Гранат – 1.

Запечений тунець – 100, вінегрет –70.

П'ятниця

Рисова каша на воді – 150, відвар шипшини – 250.

Яблуко – 1.

Борщ вегетаріанський – 150, відварена картопля – 70, запечена куряча грудка – 70.

Сирники – 2, кефір – 1 склянка.

Кукурудзяна каша – 100, салат із огірків – 110, сухар.

Субота

Свіжий фруктовий сік – 150, коржик з кукурудзяного борошна.

Нежирний йогурт – 1.

Відварена квасоля – 150, овочевий салат із насінням льону – 110, цільнозерновий хлібець.

Яйце некруто – 1.

Вегетаріанський суп – 110, рибні котлети – 100, зелений чай – 250.

Неділя

Нежирний сир – 100, сухар з варенням, кава – 200.

Грейпфрут – 1

Тушкована капуста – 150, парові м'ясні битки – 70.

Волоські горіхи – 3.

Філе тунця – 50, овочевий салат – 150, сухар.

Рецепти

Щоб полегшити завдання зі складання збалансованого меню для хворих на гіпертонію, варто скористатися одним з рецептів. Приготування продуктів здійснюється в духовці, на пару або в мультиварці.

Овочевий суп

Складові:

  • кабачок – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • картопля – 2 шт.;
  • зелений горошок – 200 г;
  • лавровий лист – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Овочі промийте, очистіть, наріжте кубиками.
  2. У киплячу воду опустіть картоплю, моркву, проваріть 10 хвилин.
  3. Після цього додайте лавровий лист, болгарський перець, кабачок.
  4. Варіть 3-5 хвилин.

Гіпохолестеринова дієта для хворих на гіпертонію - меню на тиждень з покроковими рецептами страв

Щи з курячою грудкою

Складові:

  • відварена куряча грудка або філе – 150 г;
  • капуста білокачанна – 300 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 0,5 шт.;
  • олія соняшникова – 2 ст. л.;
  • сіль – на кінчику ножа;
  • часник – 1 зубчик;
  • зелень, лавровий лист.

Спосіб приготування:

  1. Зваріть курячу грудку окремо, поріжте шматочками.
  2. У киплячу воду (не бульйон!) опустіть нарізані овочі, сіль, лавровий лист, варіть до готовності.
  3. Наприкінці варіння введіть шматочки курки, олію, часник, зелень.

Парові рибні котлети

Складові:

  • фарш нежирної риби – 300 г;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • сметану 10% – 2 ст. л.;
  • манна крупа – 0,5 ч. л.;
  • сіль – на кінчику ножа;
  • зелень.

Спосіб приготування:

  1. Додайте|добавляйте| манну крупу в рибний фарш, перемішайте.
  2. Потім помістіть яйце, дрібно нарізану зелень, сметану, сіль, змішайте, сформуйте котлети.
  3. Викладіть на сітку пароварки, варіть 20 хвилин|мінути|.

Салат з риби та креветок

Складові:

  • очищені креветки – 150 г;
  • лосось слабосолона – 100 г;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • томат – 1 шт.;
  • кукурудзяна або оливкова олія – 1 ст. л.;
  • лимонний сік – до смаку.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте лосось соломкою, додайте креветки повністю.
  2. Перець наріжте кубиками, помістіть до інших продуктів.
  3. Томат очистіть від шкірки, приберіть насіння, сік відіжміть, наріжте м'якоть кубиками.
  4. Змішані продукти полийте олією, збризкайте лимонним соком.

Гіпохолестеринова дієта для хворих на гіпертонію - меню на тиждень з покроковими рецептами страв

Сирне смузі з полуницею та чорною смородиною

Складові:

  • знежирений сир – 150 г;
  • смородина – 10 шт.;
  • полуниця – 10 прим.;
  • домашній йогурт – 1/3 склянки;
  • мед – 0,5 год. л.

Спосіб приготування:

  1. У блендері подрібніть полуницю, додайте мед, все змішайте.
  2. Окремо збийте йогурт, сир, смородину.
  3. Візьміть склянку для десертів, спочатку викладіть сирну масу, а зверху покладіть полуницю з медом.

Відео

EuroMD
Додати коментар