Крупи для діабетиків, які можна їсти при цукровому діабеті

Дотримання правил харчування допомагає діабетикам тримати під контролем глікемію та загальмувати розвиток ускладнень хвороби. Поряд з інсуліном та гіпоглікемічними таблетками, призначається спеціальна «Дієта №9», у якій позначені заборонені та дозволені продукти. Крупи при діабеті, вибираються згідно з дієтичними правилами.

Постулати відбору круп'яних культур

Зернові та злакові культури в меню відбираються за параметрами, що відповідають всьому продовольчому кошику діабетика:

  • ГІ (глікемічний індекс). Безпечними вважаються культури, що проіндексовані до 40 одиниць. Обмежено дозволеними – з індексом до 70 одиниць. Крупи з глікемічним показником 70+ із раціону мають бути усунені.
  • Відсоткове співвідношення нутрієнтів (жирів, вуглеводів та білків). Продукти з високим вмістом швидких вуглеводів у меню не допускаються. У більшості круп'яних виробів переважають складні, інакше повільні вуглеводи. Вони довго переробляються травною системою, і не дозволяють розвинутись гіперглікемії.
  • Калараж. Крупи є досить калорійним продуктом. Діабетикам 2 типу необхідно контролювати вагу, тому вибирати круп'яну страву слід з урахуванням енергетичної цінності.

Ще один важливий критерій для хворих з першим типом патології – кількість ХЕ (хлібних одиниць), які у продукті. Це необхідно для чіткого розрахунку інсулінової ін'єкції.

Важливо! Необхідно дотримуватися питного режиму (1,5-2 літри води/добу) і приймати їжу кожні 3-4 години.

Користь для хворих на цукровий діабет

Ендокринологи рекомендують включати до раціону страви з бобових і круп'яних культур кілька разів на тиждень. Найкращим поєднанням з ними будуть білкові продукти та овочі. Зловживати жирами діабетикам забороняється. Вершкове масло в кашу краще не додавати. Допускається замінити його невеликою кількістю 10% сметани.

Крупи для діабетиків корисні з кількох причин:

  • Повільна переробка продуктів організмом дозволяє зберігати відчуття ситості на тривалий часовий інтервал. Це є превентивним заходом переїдання та збереження стабільної маси тіла.
  • Зернові та злакові культури у кореляції з овочами нормалізую травлення, оскільки в такій страві збільшується вміст клітковини.
  • Незважаючи на простоту страви, каші багаті мікро- та макроелементами, вітамінами. Основними вітамінами є В-група. Вони необхідні хворому на цукровий діабет для підтримки нормального самопочуття.

Вітамінні комплекси призначаються діабетикам як допоміжна терапія. Основу цих лікарських засобів становить група.

Рібофлавін Тіамін Пантотенова кислота Піридоксин Фолієва кислота Ціанокобаламін
В 2 В 1 В 5 О 6 О 9 О 12
для правильного обміну речовин та зору для кровопостачання для регенерації клітин та тканин для нервової системи для сну для нормального нервово-психологічного стану

Різноманітність мінеральних речовин, незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот залежить від виду крупи.

Крупи у діабетичному раціоні

Кожна крупа має свої переваги і недоліки. Вибираючи, які крупи можна їсти безпечно, а яких слід відмовитися, діабетик повинен орієнтуватися як на глікемічний показник і калораж. Важливим чинником є особистий стан здоров'я.

При 2 типі захворювання вимоги до дієти більш суворі. Діабетики типу 1 заздалегідь розраховують дозу інсуліну, що запобігає підйому цукру. Їм дозволяється розширене меню. У компенсованій стадії хвороби у людини багатший вибір зернових культур. На стадії декомпенсації раціон обмежується до мінімального.

Деякі зернові розрізняють за сортами. Різні сорти одного і того ж виду продукту мають різні глікемічні показники та калораж. Крім того, при варінні калораж зменшується в 2-3 рази, оскільки зерно вбирає рідину.

Похідні ячменю

Ячмінь є основою двох різновидів круп: перловки (зерно, очищене від оболонки) і ячки (необроблене дроблене зерно). Ячмінь включає безліч мікро- та макроелементів, зокрема, калій, фтор, залізо, кальцій, селен, магній та інші. Вітамінний комплекс складається з токоферолу та групи В.

Перлова крупа – один із продуктів із найнижчим індексом глікемії – 30 одиниць. У ячній ГІ на 10 одиниць вище (40). Енергетична цінність сирих круп – 324 ккал та 313 ккал, відповідно. Каша, приготовлена на воді, має калораж:

  • перлова – 109 ккал.;
  • ячна – 76 ккал.

При розрахунку хлібних одиниць показник ячки та перловки однаковий. У 100 грн. готової страви міститься близько 1,9 ХЕ.

Крупи для діабетиків, які можна їсти при цукровому діабеті

Особливістю ячмінних каш є їх здатність очищати кишечник від токсичних накопичень та зашлакованості.

Греча: ядриця і проділ

Ядриця – це цільнозернова греча, проділ – подрібнене зерно. Цільнозерновий варіант містить більший відсоток вітамінів, тому діабетикам бажано вибирати його. Гречка вважається однією з найкорисніших круп. Крім вітамінів Е та В-групи, зернятка багаті незамінними амінокислотами:

  • лізин – сприяє підвищенню концентрації уваги та покращенню пам'яті;
  • аргінін – зміцнює стінки судин;
  • триптофан – виступає стабілізатором сну та нервово-психологічного стану;
  • валін – активізує мозкову діяльність.

Крім амінокислот, гречка містить Омега-6, рослинний білок та харчові волокна. Білкова складова 100 гр. гречі дорівнює 13 гр., клітковини міститься 12 гр. Злак відрізняється від багатьох інших культур відсутністю глютену.

Мінерали в гречаній каші підтримують серцеву діяльність (калій та магній), здоровий стан кісткової системи (кальцій та фосфор). Для діабетиків важливим є вміст у гречку цинку та марганцю. Ці мінеральні речовини допомагають організму виробляти власний природний інсулін. У ядриці міститься достатньо заліза, що допомагає кровотворенню.

У глікемічному ряду крупа проіндексована у 50-55 одиниць. Це відповідає середній категорії продуктів. У компенсованій стадії діабету помірна кількість гречаної каші дозволяється 2-3 рази/7 днів. При нестабільних показниках цукру в крові – не більше одного разу.

Калорійність каші невисока – 98 ккал, тому її часто включають до дієт для схуднення. У сирій ядриці – 308 ккал. 100 грн. гречаної каші – це півтори ХЕ. Зелена гречка містить 24 грн. клітковини (на 100 гр.), понад 18 амінокислот та відрізняється низьким ГІ – 43 одиниці.

Крупи для діабетиків, які можна їсти при цукровому діабеті

Зелена греча та звичайна будуть корисні для організму діабетика

Пшеничка

Джерелом для пшеничної крупи служать тверді сорти пшениці. Пшенична крупа містить достатню кількість:

  • калію;
  • магнію;
  • амінокислот;
  • вітамінів В-групи;
  • цинку;
  • заліза.

Пшеничка відрізняється невисоким ГІ (45 одиниць). Калорійність сирої крупи близько 341 ккал, готової пшеничної каші – 111 ккал. У ХЕ це 1,3 одиниці. У меню діабетиків пшенична каша може стати однією з основних страв для сніданку.

Пшонка

Пшонку часто плутають із пшеничкою, але це абсолютно різні культури. Пшоняну крупу виготовляють з очищених зерен проса. На відміну від пшенички, пшонка має ширшу мінеральну складову. До її складу входять поєднані між собою калій та магній, важливі для діабетиків цинк та марганець, необхідне для крові залізо.

Вітамінний склад включає групу В, Е, А. Пшоно регулює обмінні процеси та стимулює синтез інсуліну, що особливо важливо діабетикам. ГІ у пшона невисокий – 45 одиниць. Енергетичний показник сирої крупи – 378 ккал. У готовій (на воді) пшоняній каші 126 ккал.

Овес

Для виробництва вівсяної крупи потрібні цілісні зерна або очищений овес (пластівці). Цільнозернова крупа зберігає всі корисні властивості. Каша, виготовлена з пластівців «Геркулес», втрачає частину цінних якостей. Крім того, геркулесові пластівці перевершують цільнозернову крупу за калорійністю та глікемічним показником:

  • ГІ вівсянки (цілісне зерно) – 45-50 одиниць, «Геркулеса» – 55-60 одиниць;
  • калораж цільнозернової вівсянки – 370 ккал, пластівців – 382 ккал.

Овес містить антиоксиданти та клітковину. Вітамінно-мінеральний склад становлять:

  • кальцій;
  • нікель;
  • хром;
  • йод;
  • тіамін;
  • рибофлавін;
  • пантотенова та фолієва кислоти;
  • піридоксин;
  • вітаміни РР та К.

Вівсяна каша, зварена воді, відноситься до дієтичних страв. Вона входить до складу більшості лікувальних раціонів, у тому числі діабетичного.

Важливо! Глікемічний індекс мюслей (суміші вівсяних пластівців, сухофруктів, горіхів та інших.) понад 80 одиниць. Діабетикам вони заборонені.

Кукурудзяна крупа

Каша з кукурудзяної крупи називається мамалига. Енергетична цінність страви – 92 ккал. У сирій кукурудзяній крупі – 328 ккал. Продукт має багато корисних якостей, оскільки містить:

  • калій;
  • фосфор;
  • вітаміни А, Е, В3, В5, В6;
  • амінокислоти: арахідонова, ліноленова і лінолева.

За наявності цукрового діабету та переддіабету мамалига не рекомендована. Її глікемічний показник перевищує допустимий рівень – 75 одиниць. При особливій любові до кукурудзяної крупи та стабільної кількості цукру в крові дозволяється додавати її в суп.

Готові кукурудзяні пластівці до вживання забороняються. Цей продукт володіє глікемічними та енергетичними характеристиками, що не відповідають діабетичній дієті. ГІ дорівнює 85, калораж становить 370 ккал.

Рис

У діабетичний раціон допускається рис певних сортів. Найшкідливішим є звичайний білий рис. Його показники калорійності – 335/340 ккал, ГІ дорівнює 70 одиниць. Інші сорти рису незначно відрізняються за енергетичною цінністю, але проіндексовані від 50 до 55 одиниць (ГІ). Вони допускаються до діабетичного раціону в обмеженій кількості.

Крупи для діабетиків, які можна їсти при цукровому діабеті

Всі сорти рису мають високий глікемічний індекс Основні корисні елементи у різних сортах рису

Коричневий, інакше бурий червоний Чорний тибетський
клітковина, білок, селен, магній, калій, вітаміни В-групи харчові волокна, йод, фосфор, магній, кальцій, мідь, антиоксиданти та вітаміни залізо, вітаміни В, кальцій, калій, магній

Найбільш корисним буде коричневий, інакше бурий сорт. Калораж каші із коричневого рису 110 ккал/100 гр. Ендокринологи не радять захоплюватися стравами з рису. При стабільній глікемії крупу допускається їсти двічі на тиждень і обов'язково поєднувати з овочами.

Підсумки

Крупи при цукровому діабеті дозволяються вживати щодня. Основними умовами вибору є глікемічний індекс та калораж готової страви (каші). До раціону відбираються:

  • греча;
  • перлівка;
  • ячка;
  • пшеничка;
  • овес.

Забороняється білий рис. Не рекомендовано кукурудзяну крупу. При вживанні зернових і злакових культур важливо знати міру. Порція каші має перевищувати 100 гр.

EuroMD