Гречка при цукровому діабеті: користь для діабетиків, рецепти страв

Найважливішою складовою комплексної терапії цукрового діабету є дієтичне харчування. Діабетики змушені обмежувати свій раціон продуктами із низьким глікемічним індексом (ГІ) – від 0 до 30 одиниць. Лімітовано допускається у меню їжа, проіндексована від 30 до 70 одиниць.

Вищий ГІ хворим на діабет протипоказаний, оскільки такі продукти можуть спровокувати гіперглікемію – підвищення рівня глюкози в крові. Крім того, хворі на діабет повинні контролювати енергетичну цінність продуктів і склад нутрієнтів.

Вибір зернових та злакових культур для щоденного меню також підпорядковується правилу глікемічного індексу та необхідності контролювати вміст калорій. Гречка при діабеті належить до обмеженої категорії продуктів. Крупа має масу цінних властивостей і при правильному вживанні може принести користь організму, ослабленому хронічним захворюванням.

Корисні якості та хімічний склад

Гречка належить до цільнозернових круп'яних культур. З неї виготовляється два види крупи: ядриця, або цільне зерно, і проділ – дроблене зерно. Популярна останнім часом зелена гречка є зерном, яке не зазнавало термічної обробки (обсмажування).

Страви з гречкою присутні у більшості програм дієтичного харчування для зниження ваги, лікування захворювань серця та печінки. З усіх зернових та злакових культур у гречки міститься найбільше ніацину (вітамін В3 або РР). Ця сполука відповідає за психоемоційний стан, регулює серцево-судинну діяльність, стимулює кровообіг.

Крім цього, у складі крупи присутні ще шість вітамінів із групи В, які призначають діабетикам:

  • Тіамін (В1). Стимулює кровопостачання тканин, бере участь у обміні речовин.
  • Рибофлавін (В2). Стабілізує білковий та ліпідний обмін, впливає на кровотворення, нормалізує метаболізм, позитивно впливає на зір.
  • Холін (В4). Гальмує розвиток вісцерального ожиріння (накопичення жиру навколо внутрішніх органів).
  • Пантотенова кислота (В5). Сприяє регенерації шкірних покривів, сприятливо впливає на функціональність головного мозку і роботу надниркових залоз.
  • Піридоксин (В6). Стимулює провідність нервових імпульсів, активізує мозковий кровообіг, бере участь у вуглеводному та білковому метаболізмі.
  • Фолієва кислота (В9). Допомагає відновити пошкоджені клітини шкіри та внутрішніх органів, сприяє нормалізації сну.

Гречка при цукровому діабеті є корисним продуктом не лише завдяки своїй вітамінній складовій. У крупі вміщуються мінеральні речовини, необхідні підтримки та зміцнення здоров'я діабетиків.

Мікроелементи Макроелементи
залізо калій
цинк магній
марганець фосфор
хром кальцій
селен кремній
мідь

Залізо сприятливо впливає на кровотворення, є профілактикою недокрів'я (анемії). Кореляція калію та магнію забезпечує стабільність серцевої діяльності. Фосфор та кальцій сприяють зміцненню кісткової системи. Цинк та марганець активізують виробництво інсуліну.

У поєднанні із селеном цинк допомагає підтримувати еректильні можливості у чоловіків-діабетиків. Завдяки кремнію зміцнюються стінки судин. Гречана крупа містить незамінні амінокислоти, які організм не синтезує самостійно, але відчуває в них життєву необхідність:

  • Лізин. Покращує пам'ять та увагу, є будівельним матеріалом для м'язових волокон.
  • Триптофан. Стабілізує психоемоційний стан та сон.
  • Лейцин. Активізує вироблення природного інсуліну.
  • Валін. Підвищує розумову активність.
  • Аргінін. Сприяє зміцненню судинних стінок.

У гречку є поліненасичена жирна кислота Омега-6. На відміну від багатьох інших злакових та зернових культур, гречка не містить глютену, тому продукт не викликає алергічних реакцій. Антиоксиданти у складі продукту очищають судини. При цукровому діабеті ця цінна якість дозволяє загальмувати ранній розвиток ангіопатії – тяжких судинних ускладнень.

Глікемічний індекс, харчова та енергетична цінність

У раціоні хворого на цукровий діабет не повинні бути висококалорійні продукти. Особливо це стосується діабетиків з 2 типом захворювання, більшість з яких страждають на зайву масу тіла. Енергетична цінність гречі становить 308 ккал/100 г.

У процесі варіння крупа вбирає багато води, тому калорійність готової гречаної каші (на воді, без добавок) зменшується втричі. На 100 г страви припадає лише 98 ккал. За складом нутрієнтів (білків, жирів та вуглеводів) у гречки переважають складні вуглеводи, зокрема, крохмаль.

Це не найкорисніший для діабетиків продукт, однак у лімітованій кількості цілком допускається у раціоні. Харчові волокна у складі гречки становлять близько 12 г/100 г. Вони сприяють нормалізації роботи травного тракту, перешкоджаючи виникненню обстипації (запору).

Ядриця вигідно відрізняється від інших злаків високим вмістом корисного рослинного білка (13 г/100 г). Незважаючи на те, що гречка для діабетиків є корисним продуктом, захоплюватися нею не слід. Через високий вміст крохмалю глікемічний індекс крупи становить 55 одиниць.

Зелена греча

Крупа, яка не піддавалася термічній обробці, містить вдвічі більше харчових волокон та понад 18 амінокислот. Глікемічний індекс зеленого різновиду становить 43 одиниці.
У меню хворих на цукровий діабет гідне місце займе каша із зеленої крупи, яку не потрібно варити.

Зелену гречку необхідно добре промити, залити холодною водою (на два пальці вище за крупу), витримати 2-3 години. Далі слід злити зайву рідину та дати настоятися страві 8-10 годин у холодильнику. Перед вживанням у кашу можна додати свіжу зелень, помідори, трохи солі.

Дієтологи радять пророщувати зелену гречу. Паростки багаті на рутин, який покращує еластичність і проникність судинних стінок, прискорює циркуляцію крові. При діабеті це насамперед лікування та профілактика ангіопатичних ускладнень.

Гречка при цукровому діабеті: користь для діабетиків, рецепти страв

Зелена греча має специфічний смак, до якого потрібно звикнути

Гречана каша на воді

Гречана каша, зварена на воді без солі та інших добавок, допомагає усунути набряки, покращити стан шкіри. Крім того, завдяки своєму складу, варена ядриця дозволяє довго зберегти почуття ситості та не переїдати.

Регулярне вживання каші показано:

  • при ожирінні;
  • атеросклероз;
  • панкреатиті;
  • кардіологічні хвороби;
  • гепатитах, цирозі, гепатозі та інших патологія печінки;
  • захворюваннях жовчного міхура та жовчних проток (холецистит, холангіт та ін);
  • подагрі.

Каша з проділу або ядриці обов'язково повинна бути присутня в раціоні вагітних і жінок, що годують.

Особливості вживання гречі при цукровому діабеті

Оскільки ядриця та проділ відносяться до категорії лімітованих для діабетиків продуктів, вживати їх необхідно відповідно до діабетичних правил. При стабільній компенсації діабету 2 типу гречка дозволяється вживати 2-3 рази на тиждень. Одноразова порція має перевищувати 200 грамів.

У діабетичному меню гречана крупа поєднується з грибами, овочами, відвареною куркою, індичкою чи рибою. При 1 типі захворювання круп'яні страви з ядриці вживають відповідно до хлібних одиниць (ХЕ).

Одна ХЕ дорівнює 12 г чистих вуглеводів. За добу діабетику дозволяється 25 ХЕ. При цьому враховуються всі вуглеводні продукти. У 100 г розсипчастої каші міститься 17,1 г вуглеводів. Така кількість тотожна приблизно 1,4 ХЕ. На один прийом їжі допускається 5-7 хлібних одиниць.

Враховуючи добавки (м'ясо, гриби тощо), порція каші повинна становити 3-4 ХЕ або 210-280 г відвареної крупи. Гречана каша немає протипоказань. Завдати шкоди організму діабетика може лише її надмірне вживання.

Гречка з кефіром

Кефірно-гречана дієта дуже популярна. Така система харчування допомагає позбутися зайвих кілограмів, нормалізувати випорожнення, очистити судини, знизити рівень «поганого» холестерину в крові. При цукровому діабеті повністю переходити на гречку із кефіром не можна.

Страва рекомендується вживати 2-3 рази на тиждень на сніданок або на вечерю. Існує два варіанти приготування. Пропорції продуктів становлять: греча – 2 столові ложки, кефір – 100–150 мл. Сіль і тим більше цукор додавати забороняється.

Греча із кефіром:

  • крупу промити, залити кисломолочним напоєм і залишити на 10-12 годин;
  • промиту гречану крупу висушити і перемолоти на кавомолці. Залити кефіром, витримати 6-8 годин.

Змішувати з кефіром можна готову розсипчасту гречану кашу, зварену на воді без солі.

Гречка при цукровому діабеті: користь для діабетиків, рецепти страв

Кефірно-гречана суміш є повноцінним сніданком

Чи можна їсти при діабеті кашу з молоком? Безумовно, можна, але ця страва не має такого лікувального ефекту, як гречана суміш кефіру. Для діабетиків підходить кефір із жирністю 1%, молоко – 2,5%.

Варіанти приготування діабетичних страв

Якщо в будинку перебуває хворий на цукровий діабет, доцільно придбати мультиварку. Прилад дозволить швидко приготувати смачні страви, що відповідають діабетичній системі харчування.

Каша по-боярськи

Традиційний рецепт гречі по-боярськи модифікується, згідно з правилами діабетичного харчування. Зі списку продуктів необхідно усунути грудинку. Овочі не обсмажувати, а лише припустити в олії. На сковороді розігріти 3 ложки соняшникової або оливкової олії. Припустити одну цибулину, нашатковану кубиками, і одну моркву, натерту на великій тертці.

Додати 150 г нарізаних печериць, перемішати, згасити 5 хвилин. Перекласти суміш у чашу мультиварки. 260 г крупи промити та відправити до овочів та грибів. Залити всі 600 мл води, додати сіль, лавровий лист та спеції за смаком. Встановити режим “Греча” або “Рис/крупи”. Готувати 40 хв. Замість печериць можна взяти заздалегідь відварені лісові гриби.

Голубці гречані з пекінською капустою

Вживання пекінського сорту капусти допомагає впоратися із тривожним станом, очищає кишечник, виводить холестерин, активізує процеси метаболізму. Тому страва виходить подвійно корисною при цукровому діабеті. Зварити гречану кашу на воді до напівготовності із розрахунку 1:1.

Одну середню цибулину нарізати кубиками та припустити на сковорідці у 2–3 ложках оливкової олії. Цибулю змішати з кашею, додати рубану свіжу зелень (петрушку та кріп). Курячі грудки пропустити через м'ясорубку. М'ясо додати в гречаний фарш, посолити і поперчити до смаку. З листя пекінської капусти зрізати ущільнення.

Опустити листя в солоний окріп на 30 секунд. Фарш загорнути у листя. Скласти голубці, що вийшли, в чашу мультиварки. Три столові ложки 10% сметани розвести в 100 мл води, посолити. Сметану заливку додати до голубців, покласти лаврушку та перець горошком. Поставити пристрій у режим «гасіння» на 30–35 хвилин. Готову страву прикрасити рубаною зеленню.

Суп курячий з гречею та овочами

З курячого стегенця зняти шкіру, зварити бульйон. Відокремити м'ясо від кісток. У киплячий бульйон додати терту моркву, нарізані кубиками солодкий перець, томат і цибулю. Після закипання додати промиту ядрицю, лаврушку, горошинки чорного перцю, посолити. Варити у мультиварці на режимі «суп» до готовності. У тарілку покласти шматок курячого м'яса, налити суп та посипати рубаним кропом.

Гречка з курячою печінкою

Для приготування страви буде потрібно наступний набір продуктів:

  • одна склянка промитої крупи;
  • по одній штуці – морква, цибуля та томат;
  • 400 г курячої печінки;
  • оливкова олія, сіль, суміш перців.

Зварити гречу до напівготовності. Цибулю нашаткувати півкільцями, моркву подрібнити на тертці. На сковорідці припустити овочі в оливковій олії та перекласти в каструлю. Курячу печінку промити, видалити жир, нарізати шматочками по 3 см. Злегка обсмажити субпродукт протягом 5-6 хвилин, посолити, посипати сумішшю перців.

Надіслати печінку до овочів. Перемішати. Додати гречу. Усередині зробити заглиблення, влити кип'ячену воду. Нарізаний кубиками томат викласти зверху. Каструлю накрити кришкою. Довести страву до готовності на повільному вогні. Перед подачею ретельно перемішати усі компоненти.

Гречка при цукровому діабеті: користь для діабетиків, рецепти страв

Греча з курячою печінкою – дуже ситна страва, вживання якої дозволяє тривалий час не відчувати голоду

Підсумки

Цукровий діабет відноситься до невиліковних захворювань. Щоб тримати хворобу під контролем і максимально відкласти розвиток ускладнень, діабетику необхідно суворо дотримуватися правил дієтичного харчування. Гречка є корисним та поживним продуктом, який сприяє:

  • очищення судин;
  • нормалізації обміну речовин;
  • покращення психоемоційного стану;
  • зниження ваги;
  • зняття набряків.

При стабільній компенсації діабету препарат дозволяється вживати 2-3 десь у тиждень. Порція каші або іншої страви з гречаною крупою не повинна перевищувати 200 г при захворюванні 2 типу, та 280 г при діабеті 1 типу.

Популярну дієту кефірно-гречану діабетикам використовувати не рекомендується. Гречку з кефіром можна їсти вранці або на вечерю не частіше за три рази на тиждень. При цьому інші страви з грекою у цей день із раціону виключаються.

EuroMD
Додати коментар