Сальмонельоз у дітей та дорослих – ознаки, інкубаційний період та профілактика

Гостру інфекцію органів ШКТ характеризує висока контагіозність (заразність). Сальмонельоз поширений у всьому світі, зустрічається у дітей та дорослих, характеризується важким перебігом. Через сильне зневоднення та інтоксикацію організму захворювання загрожує життю. Дітям та літнім людям необхідне стаціонарне лікування.

Що таке сальмонельоз

Рідкий стілець, висока температура тіла, блювання – основні ознаки цього захворювання. Сальмонельоз – гостра інфекція системи травлення, спричинена бактеріями Salmonella. Збудники проходять такий шлях в організмі:

  • Попадають у шлунок, частина їх гине від дії соляної кислоти.
  • Переходять у кишечник, прикріплюються до слизових оболонок.
  • Виділяють токсини, що викликають отруєння.
  • Після загибелі продукти розпаду продовжують виділяти шкідливі речовини.

Імунітет виробляє захисні клітини – макрофаги, які захоплюють та знешкоджують бактерії. Частина мікроорганізмів у своїй не гине. Усередині імунних клітин сальмонели розносяться з кровотоком, вражаючи інші органи – мозок, печінку, нирки. Бактерії відрізняються високою життєздатністю:

  • Витримують температуру -80.
  • Живуть у воді 1,5 роки, у м'ясі – 6 місяців, у яєчній шкаралупі – 3 тижні, у молоці – 20 днів.
  • Стійкі до дії ультрафіолету.

Збудник сальмонельозу зберігається при консервуванні та соленні. Мікроорганізми за кімнатної температури залишаються на побутових предметах кілька місяців. Сальмонели можна знищити кип'ятінням води, нагріванням продуктів до 100. Бактерії вбиває обробка дезінфікуючими засобами.

Сальмонельоз у дітей та дорослих – ознаки, інкубаційний період та профілактика

Чим небезпечна сальмонела для людини

Грамнегативні мікроорганізми викликають інтоксикацію організму, порушують кровопостачання, сприяють виділенню рідини із клітин у кишечник. Можливі наслідки сальмонельозу:

  • зневоднення організму;
  • набряк головного мозку;
  • інфекційно-токсичний шок;
  • захворювання суглобів – артрити;
  • абсцеси;
  • інфекції сечостатевої системи;
  • запалення простати.

Сальмонельоз може спровокувати розвиток захворювань травної системи – гастриту, панкреатиту, дисбактеріозу. Інфекція небезпечна такими ускладненнями:

  • серцева, ниркова недостатність;
  • гнійні запалення;
  • зниження імунітету;
  • порушення функцій надниркових залоз;
  • хворобливе сечовипускання;
  • дерматити;
  • алергія;
  • гіповітаміноз;
  • летальний кінець.

Як можна заразитися сальмонельозом

Збудник захворювання потрапляє у навколишнє середовище із фекаліями хворої людини. Шляхи зараження кишковою інфекцією:

  • Харчовий через інфіковані м'ясні, молочні продукти, курячі яйця.
  • Питний – після вживання некип'яченої води.
  • Побутовий – контакт із хворим чи носієм інфекції, використання спільних речей.
  • Водний – результат купання у заражених водоймах.
  • Зовнішнє джерело – хворі домашні тварини (кішки, собаки), рогата худоба, птах.

Сальмонельоз у дітей та дорослих – ознаки, інкубаційний період та профілактика

Симптоми сальмонельозу

Захворювання характеризує бурхливий розвиток. Інкубаційний період триває до двох діб. Ступінь тяжкості інфекції залежить від кількості бактерій, що потрапили в організм, імунітету людини, стану травної системи, наявності супутніх захворювань. Ознаки сальмонельозу у дорослих та дітей:

  • підвищення температури тіла до 40;
  • сильний біль угорі живота;
  • часті позиви до дефекації;
  • діарея.

При сальмонельозі спостерігається така клінічна картина:

  • пінисті калові маси з неприємним запахом;
  • здуття живота;
  • почастішання пульсу;
  • зниження артеріального тиску;
  • загострення носа (при зневодненні);
  • головний біль;
  • безсоння;
  • бурчання в животі;
  • блідість, сухість шкіри;
  • посиніння носогубного трикутника;
  • слабкість;
  • судоми;
  • спазми;
  • блювання.

Гастроінтестинальний варіант

Симптоми захворювання мають особливості з урахуванням форми сальмонельозу. При гастритичному та гастроінтестинальному варіанті переважними є порушення травної системи. Переважають такі симптоми сальмонельозу:

  • рідкий, смердючий, пінистий стілець зі слизом;
  • кров у калі при ураженні кишечника;
  • нудота;
  • метеоризм;
  • гарячка;
  • почастішання серцебиття;
  • судоми;
  • больові спазми у животі;
  • холодний піт;
  • маячня;
  • втрата свідомості.

Сальмонельоз у дітей та дорослих – ознаки, інкубаційний період та профілактика

Генералізована форма сальмонельозу

Цей різновид інфекції характеризують маловиражені кишкові симптоми. Сальмонели потрапляють у кров, викликаючи ознаки інтоксикації:

  • зниження артеріального тиску;
  • блідість шкірних покривів;
  • стійку температуру тіла до 40 (протягом кількох днів);
  • порушення сну;
  • брадикардію;
  • геморагічні висипання;
  • холодний піт;
  • головні болі;
  • непритомність;
  • слабкість;
  • млявість;
  • блювання.

Септичний варіант

Розвиток цієї форми сальмонельозу провокують бактерії, які поширилися організмом і утворили гнійні осередки. Захворювання зустрічається рідко, заражаються пацієнти з ослабленим імунітетом, немовлята та люди похилого віку. Сальмонельоз небезпечний смертю в результаті гнійних поразок.

Характерні симптоми септичної форми хвороби:

  • сильне потовиділення;
  • тривала лихоманка;
  • озноб;
  • слабкість;
  • тахікардія;
  • розвиток жовтяниці;
  • ниркова недостатність;
  • гнійні запалення легень, печінки, сечового міхура;
  • ураження мозкових оболонок;
  • помутніння свідомості.

Тифоподібний

На початковому етапі ця форма захворювання має ознаки порушень травної системи. У міру розвитку з'являються симптоми, що нагадують висипний тиф:

  • здуття, болючість живота;
  • висипання на шкірі;
  • тривала лихоманка;
  • збільшення розмірів печінки, селезінки;
  • блідість;
  • сіро-коричневий наліт мовою;
  • рожеві плями на спині та грудях;
  • маячня;
  • галюцинації;
  • втрата свідомості.

Сальмонельоз у дітей та дорослих – ознаки, інкубаційний період та профілактика

Бактеріоносійство

При сильному імунітеті, невеликій кількості сальмонел, що потрапили в організм, у людини можуть бути відсутні ознаки інфекції. При цьому він залишається небезпечним для оточуючих бактеріоносієм. Зниження захисних сил, запальні захворювання дають поштовх до розвитку в нього сальмонельозу. Збудників інфекції визначають при аналізах крові та калу.

Виділяють такі форми бактеріоносійства при сальмонельозі:

  • Гостра – мікроорганізми виявляються після перенесеної інфекції.
  • Хронічна – бактерії виділяються понад три місяці.
  • Транзиторна – поодинокі позитивні результати аналізів і під час кількох досліджень визначення інфекції.

Діагностика

Прийом пацієнта гастроентеролог починає із зовнішнього огляду, виявлення симптомів інтоксикації. При пальпації живота лікар визначає болючість, спазми, при прослуховуванні серця – слабкість тонів, тахікардію. Діагностика сальмонельозу включає:

  • Баканаліз блювотних мас, калу на наявність збудників.
  • Серологічне дослідження крові методом імуноферментного або радіоімунного аналізу для визначення антитіл до сальмонел.
  • Копрограму калу.

Лікування сальмонельозу

При тяжкому перебігу інфекції, захворюванні у дітей та осіб похилого віку необхідна госпіталізація. Показання до стаціонарного лікування – септична та тифоїдна форми хвороби. Для протидії сальмонельозу застосовують:

  • дієтичне харчування;
  • клізми для очищення кишечника;
  • промивання шлунка (дитині – з трьох років);
  • регідратацію – водно-сольову корекцію для виключення зневоднення;
  • протизапальні відвари ромашки, календули.

Полегшити симптоми захворювання допоможуть такі препарати:

  • протидіарені – Ентерофуріл, Ентерол;
  • ентеросорбенти – Поліфепан, Фільтрум;
  • пробіотики для відновлення мікрофлори – Хілак форте, Біфіформ;
  • ферменти, що нормалізують травлення – Мезим, Панкреатин.

Для протидії збудникам інфекції застосовують такі медикаментозні препарати:

  • Сальмонельозний бактеріофаг (дозволений дітям від народження).
  • Ампіцилін, Левоміцетин – антибіотики (дозування та курс – за призначенням лікаря).

Сальмонельоз у дітей та дорослих – ознаки, інкубаційний період та профілактика

Як лікувати сальмонельоз у домашніх умовах

Схему терапії при захворюванні має розписати лікар. Вдома можна лікувати легкі форми інфекції. Гастроентерологи рекомендують виконати промивання шлунка та використовувати такі ліки:

  • ентеросорбент – Поліфепан, Ентерокат ;
  • для відновлення мікрофлори – Біфідумбактерін, Лінекс ;
  • при сильному болю – Папаверін, Но-шпа ;
  • антибіотики – Доксициклін, Цефалоспорин;
  • при зневодненні – Регідрон, Глюкосолан.

Дієта при сальмонельозі

Завдання харчування при хворобі – виключити продукти, що дратують запалені стінки кишківника та шлунка. При сальмонельозі рекомендують дієту №4. Вона передбачає вживання продуктів у вареному, тушкованому, запеченому вигляді. Корисно включити до раціону дорослих та дітей:

  • сухарі;
  • кисломолочні вироби;
  • відвар із рису;
  • банани;
  • нежирну рибу, м'ясо;
  • картопляне пюре;
  • чай без цукру;
  • чорниці;
  • гречану кашу на воді;
  • парові котлети.

Дієтологи рекомендують при інфекційному захворюванні травної системи відмовитися від продуктів та страв:

  • бобових;
  • редиски;
  • капусти;
  • міцних бульйонів;
  • гострих спецій;
  • маринадів;
  • копчених виробів;
  • жирних страв;
  • здобної випічки;
  • ковбас;
  • газованих напоїв;
  • тваринних жирів;
  • цитрусових;
  • маринадів;
  • перлівки, вівсянки;
  • молока;
  • яєць;
  • кава.

Профілактика

Сальмонельоз у дітей та дорослих – ознаки, інкубаційний період та профілактика

Виключити сальмонельоз допоможе дотримання санітарних норм на підприємствах, які виробляють харчові продукти. Важливим є контроль захворюваності тварин і птахів у сільському господарстві. Для профілактики інфекції необхідно:

  1. Проводити ретельну термічну обробку молока та м'яса.
  2. Дотримуватись термінів зберігання продуктів.
  3. М'ясо перед обробкою дрібно нарізати шматочками.
  4. Зберігати окремо сирі та варені продукти.

Для профілактики інфекції рекомендують:

  1. Дотримуватися особистої гігієни, мити руки.
  2. Не використовувати продукти після закінчення терміну придатності.
  3. Виключити з раціону сирі яйця та молоко.
  4. Фрукти та овочі вживати ретельно вимитими.
  5. Пити кип'ячену воду.
  6. Застосовувати для оброблення сирого м'яса окрему дошку.
  7. Підвищувати імунітет гартуванням.
  8. Пролікувати хронічні захворювання.
  9. Не відвідувати підприємства громадського харчування, які мають негативні відгуки.

Відео

EuroMD
Додати коментар