Вітамін Н (біотин, вітамін В7 ) називають ще мікровітаміном, так як він необхідний організму в малих кількостях. Він відноситься до водорозчинних, має відносну стійкість до впливу високих температур і кисню. Руйнується при тривалому кип’ятінні і під впливом світла. Велика частина біотину концентрується в нирках і печінці. Звідси він транспортується в усі, що його потребують, органи.
Добова потреба для дітей становить 50-150 мкг. залежно від статі та віку. Дорослим на добу необхідно 150-300 мкг цього вітаміну. При опіках і для людей з алкогольною залежністю необхідні підвищені дози біотину.
Роль вітаміну Н для організму
- Важливе місце вітамін Н займає в обмінних процесах вуглеводів, жирів і білків, а також для посилення дії вітаміну С.
- За участю біотину відбуваються реакції активації і транспортування вуглекислого газу по кровоносній системі.
- Він формує деякі комплекси ферментів, що беруть участь у забезпеченні правильного росту і нормалізації функцій організму.
- Вітамін Н разом з гормоном інсуліном стабілізує рівень цукру в крові і бере участь у виробленні глюкокінази. Ці два фактори дуже важливі при лікуванні хвороби цукровий діабет.
- У функції біотину входить збереження здоров’я шкіри, захист її від дерматиту.
- Вітамін Н зменшує больові відчуття в м’язах, оберігає волосся від сивини, уповільнює процеси старіння в організмі.
- У складі біотину присутні молекули сірки. У деяких випадках він є єдиним джерелом сірки, що надходить в організм.
Біотин – в чому міститься
Біотин дуже поширений в природі, але його концентрація в продуктах буває різною. Він зустрічається в продуктах як рослинного, так і тваринного походження. Біотин бере активну участь у бактеріальній життєдіяльності і вважається одним з найважливіших вітамінів для здоров’я. Враховуючи те, що біотин практично повністю зберігається при кулінарній обробці, різноманітний раціон харчування повністю задовольняє потреби організму в цьому вітаміні. Крім того, мікрофлора кишечника у великій кількості виробляє біотин, забезпечуючи цим добову потребу організму. Тому, вживання продуктів, що містять вітамін Н, сприяє повноцінному постачанню його для організму.
Біотин міститься:
- свиняча і яловича печінка, нирки;
- боби соєві;
- рисові висівки і житні зерна;
- сухе молоко, арахіс;
- сухий зелений горошок;
- сардини;
- яєчний жовток;
- капуста цвітна та білокачанна;
- гриби печериці;
- пшеничне борошно першого сорту.
Навіть не здогадувався, що цей мікровітамін відіграє настільки важливу роль у життєдіяльності організму людини, не зважаючи на те, що його добова потреба не настільки велика як інших.
Ще раз переконуюсь в тому, що харчування повинно буди збалансованим і різноманітним. І суттєво не важливо їсти м’ясо або бути вегетаріанцем. Одні й тіж вітаміни можна знайти в продуктах на ваш смак.