Що можна і не можна їсти при цукровому діабеті, харчування для діабетиків

Тяжка патологія ендокринної системи, цукровий діабет, ерадикації (повної ліквідації) не піддається. Найбільш комфортна якість життя діабетика залежить від його вміння контролювати захворювання. Основу контролю становить правильне харчування. Суворе дотримання дієти дозволяє підтримувати стабільний стан здоров’я та запобігти серйозним ускладненням.

Що можна і не можна їсти при цукровому діабеті

Про лікувальне харчування

За класифікацією лікувального харчування В. Певзнера, діабетикам рекомендовано раціон «Стіл №9», де докладно розмежовано, що можна їсти при цукровому діабеті, а чого необхідно відмовитися. Крім того, існує категорія лімітованих продуктів, що допускаються до вживання в обмеженій кількості. Залежно від типу захворювання розрізняють дієту 9-А та 9-Б. Перший варіант рекомендується людям з інсулінозалежним діабетом 2 типу, у яких вироблення інсуліну не припиняється, але організм відмовляється його витрачати.

Дієта спрямована на зниження ваги пацієнта як причину захворювання. Другий варіант дієти відрізняється збільшеною кількістю вуглеводів та призначається при діабеті 1 типу. Характерною рисою захворювання є зупинка синтезу інсуліну – гормону, відповідального за доставку глюкози до клітин та тканин організму. Інсулін надходить в організм за допомогою ін’єкцій, тому підвищене вуглеводне навантаження допустиме.

Важливо! Вид лікувального харчування повинен визначити лікар з урахуванням дозування інсуліну та індивідуальних особливостей пацієнта.

Критерії вибору продуктів

Живлення для діабетиків має бути збалансованим, тому вибір продуктів здійснюється за кількома параметрами:

  • глікемічний індекс (ГІ);
  • калорійність;
  • вміст нутрієнтів (жири, білки, вуглеводи).

Меню, складене з урахуванням усіх трьох складових, дозволить підтримувати стабільний рівень глікемії та нормалізувати процеси обміну в організмі.

Глікемічний індекс (ГІ)

ГІ означає швидкість утворення глюкози при розщепленні їжі та резорбції (всмоктування) її безпосередньо у кров. Високий глікемічний індекс означає, що продукт швидко засвоюється. Отже, глюкоза швидко потрапляє в кровообіг, викликаючи підйом показників цукру. Такі продукти при діабеті їсти не можна. Для правильного визначення ГІ розроблено спеціальні таблиці. Високим вважається індекс від 70 до 100 одиниць, середнім – від 30 до 70. Глікемічний індекс нижче 30 – це продукти, які дозволені до вживання. Їхня допустима кількість визначається калорійністю.

Що можна і не можна їсти при цукровому діабеті, харчування для діабетиків

Калорійність

Раціон хворої людини не повинен бути перевантажений. Добова норма калорій визначається з урахуванням енергетичних витрат, у середньому становить 2200–2500 ккал. Розподіл нутрієнтів визначається так:

  • вуглеводи – 45%;
  • білки – 20%;
  • жири – 35%.

Висококалорійні продукти діабетикам не рекомендуються незалежно від їх ГІ.

Нутріенти

Основне джерело глюкози, що дає організму необхідну енергію, – це вуглеводи. При цукровому діабеті слід чітко розмежовувати допустимі для вживання вуглеводи та заборонені. До перших відносяться повільні полісахариди, які не викликають різких стрибків цукру в крові:

  • глікоген, що міститься у білкових продуктах;
  • целюлоза (клітковина), що присутня в овочах, горіхах, зелені;
  • пектин, джерелом якого служать ягоди, овочі та фрукти;
  • крохмаль, який містить макарони, картопля, зернові та бобові культури.

Друга категорія – швидкі вуглеводи (моносахариди та дисахариди) прискорено засвоюються організмом, що призводить до різкого викиду в кровотік глюкози. Їхнє основне джерело – це солодощі, здобна випічка, солодкі напої, деякі сорти фруктів. Щоб не спровокувати гіперглікемію, діабетику таких продуктів необхідно відмовитися. Безпосереднє впливом геть резорбцію цукру надають жири. Тварини жири прискорюють процес всмоктування глюкози, до того ж є джерелом шкідливого холестерину. Оскільки діабет у більшості випадків супроводжується атеросклеротичними змінами судин, такі продукти мають подвійну небезпеку.

Білки переробляються організмом у кілька разів повільніше, ніж вуглеводи. Для глюконеогенезу (виділення молекул глюкози з амінокислот вживаних білків) потрібно більше часу, отже, на рівень цукру в крові вони впливають меншою мірою. Білкові продукти (м’ясо, риба, гриби, горіхи) рекомендовані для діабетичного меню у розмірі 20% загального раціону.

Важливо! Не слід захоплюватися білковою дієтою. При гіперглікемії зловживання білком може призвести до утворення надлишок сечової кислоти.

Від чого слід відмовитись

До продуктів, які не можна їсти при цукровому діабеті, насамперед відносяться солодощі. Різні десерти, морозиво, шоколад, цукерки із раціону слід ліквідувати. Це стосується і солодкої випічки із здобного, листкового, пісочного тіста. Щоб уникнути різкого підвищення показників глюкози, з продуктового кошика діабетика виключаються такі продукти (за категоріями):

Категорія Продукти
М’ясо Жирні сорти птиці (гуска, качка), свинина
Ковбасні вироби Шинка, ковбаса та сосиски, не призначені для діабетичного харчування
Риба Пресерви, солона та в’ялена риба
Консервована продукція Тушенька, рибні та м’ясні паштети, мариновані та солоні овочі, солодкі консервовані фрукти, компоти, джеми та варення
Крупи Рис (білого сорту), саго, манка
Молочна продукція Сметана та вершки понад 10% жирності, ряжанка – понад 6%, сир – більше 45%, йогурти – понад 3,2% (з фруктовими наповнювачами), сир домашній – 18%, глазуровані сирки.
Фрукти Інжир, кавуни, дині, фініки, ананаси, виноград.
Соуси Будь-які соуси на майонезній основі, гірчиця, кетчупи
Борошняні вироби Макарони, булка

Крім того, не можна їсти продукти, приготовані способом копчення. До цієї категорії потрапляють: ковбасні вироби та м’ясні делікатеси, копчена риба та сало. Інші заборонені продукти: страви фастфуду, напівфабрикати з рубаного м’яса (хінкалі, пельмені, чебуреки), чіпси, снеки, ароматизовані сухарики та попкорн. Визначитись із продуктами, які підлягають видаленню з раціону, допоможе таблиця.

Що можна і не можна їсти при цукровому діабеті, харчування для діабетиків

Продукти з високим ГІ, від яких необхідно відмовитись при цукровому діабеті

Середній ГІ або лімітовані продукти

Окрема категорія продуктів, які можна їсти при цукровому діабеті лімітовано, мають ГІ від 30 до 70. Людям із тяжкою формою захворювання необхідно суворо контролювати їх вживання. При легших ступенях хвороби, на тлі стабільної глікемії, дозований прийом такої їжі небезпеки

До поширених продуктів належать:

  • крохмалевмісні: картопля (відварювати слід «у мундирі») та банани – ГІ 65;
  • вироби з прісного тіста: коржики, лаваш – 69;
  • злакові культури: греча, овес – 40;
  • хліб: житній або з висівками – 40–45;
  • фрукти: манго, хурма – 55, банани – 60;
  • сир плавлений/сир фета – 57/56.

Важливо! Продуктовий набір із середнім глікемічним індексом необхідно узгодити з ендокринологом. Лікар допоможе визначитися з вибором з огляду на індивідуальні особливості перебігу захворювання.

Дозволені та рекомендовані продукти

Зорієнтуватися, які продукти можна включати до раціону, допоможе глікемічний індекс та калорійність. Основу меню має становити їжа, багата білком, клітковиною, злаковими та бобовими культурами.

Білок

Основними білковими джерелами діабетичного меню є:

  • телятина та пісна яловичина;
  • дієтичні сорти м’яса свійської птиці (курка, індичка);
  • кроляче м’ясо;
  • гриби (обмеження підлягають маринади);
  • кальмари, креветки, мідії та інші морепродукти;
  • риба: жирні сорти (палтус, севрюга, сардина, скумбрія) – обмежено, нежирні сорти (мінтай, навага, путасу, щука) – без обмежень;
  • яйця.

Допомагають у відновленні метаболізму та нормалізації рівня цукру в крові горіхи. Вони міститься багато білка і мало моносахаридів. Рекомендованими є волоські та кедрові горіхи, арахіс, мигдаль. Вживання горіхів має бути дозоване, оскільки всі сорти є висококалорійними.

Овочі, фрукти, ягоди

Обов’язковими у щоденному меню мають бути овочі з низьким ГІ та свіжа зелень. Крім, представлених у таблиці продуктів (нижче), діабетикам корисно вживати овочі, здатні стримувати показники глюкози:

  • Земляна груша чи топінамбур. Цей продукт стимулює ендокринні процеси у підшлунковій залозі з вироблення інсуліну.
  • Момордик або гіркий гарбуз. Активізує процеси обміну речовин, рекомендується для зниження та стабілізації маси тіла.

Крім овочів, невід’ємною частиною раціону мають бути фрукти та ягоди. Для розщеплення фруктового цукру в печінці не потрібен інсулін, тому для людей з цукровим діабетом фруктоза краще глюкози. Слід пам’ятати, що фрукти можна їсти тільки ті, у яких низький глікемічний індекс, тобто вони безпечні щодо стрибків цукру. До списку дозволених фруктів входять:

  • Яблука. Сприятливо впливають на процеси травлення.
  • Гранат. Активізує функції кишківника, допомагає кровотворенню.
  • Груші. Допомагають вивести надлишки рідини з організму.
  • Помело. Стабілізує роботу серцевого м’яза.

Що можна і не можна їсти при цукровому діабеті, харчування для діабетиків

Рекомендовані при захворюванні ягоди:

  • Калинівка. Має найнижчий глікемічний індекс (10 одиниць). При цьому містить велику кількість вітамінів, сприяє зниженню тиску.
  • Чорниця. Має цукрознижувальну дію. Попереджає розвиток ринопатії (ускладнення діабету, пов’язане із судинними порушеннями сітківки очей).

Також корисними будуть: смородина, брусниця, лохина та інші ягоди, чий ГІ укладається в нормативні рамки.

Таблиця ГІ фруктів та ягід

Апельсини, гранат, айва, груша 35
Грейпфрут, лимон 25
Авокадо 10
Яблука, персики 30
Чорниця, лохина 42
Журавлина 45
Брусниця, ожина 25
Смородина 30

Овочева, ягідна та фруктова складова меню насичують організм вітамінами та мінеральними речовинами, допомагає вивести «поганий» холестерин. Це сприяє покращенню еластичності судин та є профілактикою атеросклерозу.

Бобові та злаки

Злакові культури необхідно вибирати з урахуванням глікемічного індексу. При діабеті рекомендуються каші із пшенички, перловки, ячки. Вони дозволяють надовго зберегти відчуття ситості, оберігаючи від перепадів рівня глюкози. Крім того, круп’яні страви сприяють покращенню травних процесів. Страви з бобових допомагають уповільнити процес розщеплення нутрієнтів, при цьому вони багаті на макро- і мікроелементи. Для переробки бобових інсулін не потрібен. У раціон необхідно ввести: квасолю, горох, сочевицю, нут.

Спеції

Участь спецій у процесі глюконеогенезу у тому, що вони загальмовують всмоктування глюкози в системний кровотік. Діабетикам можна такі прянощі, як материнка (орегано), гвоздика, всі види перцю (мелений чорний, червоний, білий). Основна пряність, що використовується в лікувальному харчуванні – це кориця. Її корисні властивості допомагають стримувати глікемію та запобігти діабетичним ускладненням. Корицю можна додавати в каші, страви з сиру, використовувати як приправу до курки або індички.

Молочна та кисломолочна продукція

Критеріями вибору продукції цієї категорії мають бути калорійність, жирність, кількість вуглеводів. Фруктові кисломолочні напої (йогурт, фруктовий кефір) містять дуже багато цукру, людям, хворим на діабет вони протипоказані. Молоко та кисломолочні продукти не повинні містити добавок. Перевагу слід віддати:

Назва Жирність у % Кількість вуглеводів Калорійність
Кефір 2,5 4,7 50
Ацидофілін 3,2 3,8 56
Йогурт грецький натуральний 2,5 6–9 60–70
Простокваша 2,5 4,2 53
Сир 1,8 3,3 101
Сир адигейський 18 283
Сметана 10-15 3 147-158

Особливості питного режиму

При цукровому діабеті щоденна норма рідини становить 1,5-2 літри. Напої, як і продукти, необхідно розмежовувати. Щоб уникнути розвитку гіперглікемії, слід знати, що можна пити, а що не можна.

Заборонені напої:

  • бутильований чай;
  • пакетовані готові соки;
  • стики з кавою 3 в 1;
  • солодкі коктейлі (зокрема молочний із сиропом);
  • лимонад;
  • пиво.

Що можна і не можна їсти при цукровому діабеті, харчування для діабетиків

Категорично забороняються солодкі газовані напої. Вони моментально потрапляють у кров, викликаючи різке піднесення рівня цукру

Напої, схвалені дієтологами:

  • несолодкі домашні компоти та киселі з дозволених фруктів та ягід;
  • трав’яні відвари;
  • мінеральна вода (перевага потрібно віддати негазованій);
  • кисломолочна продукція з невисоким відсотком жирності (кисляк, кефір);
  • чай: зелений, чорний, каркаде, улун.

Що стосується кави, медичні фахівці не наполягають на її повному виключенні з раціону. Напій можна пити за умови, що він буде неміцним і без цукру. Щоб протистояти хворобі, необхідно знати не тільки, що можна і не можна їсти, а й як правильно організувати харчування.

Основні постулати правильного харчування

Людям, хворим на діабет, необхідно змінити харчову поведінку, згідно з такими основними правилами:

  • усунути з раціону моносахариди (солодкості) та іншу заборонену їжу;
  • дотримуватися питного режиму, і режиму їжі (кожні 3–4 години);
  • контролювати калорійність страв та кількісний склад нутрієнтів;
  • виключити з меню страви, приготовані кулінарним способом смаження (їжа не повинна містити зайвого жиру);
  • ввести в раціон більше овочів, фруктів та ягід;
  • обмежити кількість споживаної солі;
  • обов’язково снідати.

Важливо! Слід відмовитись від вживання алкогольних напоїв. Пиво та вино мають високий глікемічний індекс. Міцний алкоголь навантажує ослаблену підшлункову залозу, а також негативно впливає на стан судин та порушує роботу серця.

Щоб скоригувати раціон і почати харчуватися правильно, лікарі рекомендують щодня вести «Щоденник діабетика», де пацієнт відзначає кількість з’їденого, склад страв та час їди. Це допоможе проаналізувати залежність рівня цукру від їжі. Цукровий діабет, на жаль, невиліковний. Якщо хвороби не можна позбутися, необхідно навчитися її контролювати. За допомогою дієтотерапії можна покращити стан здоров’я та звести до мінімуму ризик розвитку ускладнень.

EuroMD