Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті (1, 2 типи) чи ні

Основою терапії цукрового діабету є дієтичне харчування. Виборчий підхід до їжі дозволяє контролювати рівень глюкози у крові та значно підвищити якість життя діабетика. Здорове харчування при дієті будь-якого виду базується, насамперед, на рослинних продуктах, багатих на вітаміни, мінерали та клітковину – овочі, фрукти та ягоди.

У випадку з діабетом не все так просто, оскільки багато продуктів цієї категорії містять велику кількість цукру, забороненого в діабетичному раціоні. Особливо актуально проблема вибору смачних вітамінів постає в їхній сезон дозрівання. У спекотний літній день велике бажання побалувати себе соковитою м'якоттю баштанних культур. Виникає питання, чи можна їсти кавун чи диню при цукровому діабеті, враховуючи їхню насолоду, чи слід відмовитися від спокуси?

Загальні відомості

Кавун відноситься до плодових баштанних культур сімейства гарбузових. Незважаючи на те, що рослина більш ніж на 90% складається з води, в її хімічному складі міститься безліч елементів, особливо корисних для оргазму, ослабленого хронічними захворюваннями. Кавун багатий на вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин, піридоксин, фолієва кислота), аскорбінкою (вітамін C), кальциферолом (вітамін D), токоферолом (вітамін Е), філлохіноном (вітамін K).

Мінеральні складові є мікроелементами (калій, кальцій, магній, фосфор, натрій), макроелементом залізом. Крім того, кавуни містять каратиноїди: провітамін А (бета-каротин); зеаксат, лікопін та інші. Дані речовини виконують антиоксидантну функцію, стимулюють роботу ферментів, підвищують імунітет, гальмують розвиток деструктивних та запальних процесів, підтримують здоров'я органів зору, пригнічують активність ракових клітин.

Завдяки водній основі та хімічному складу, вживання баштанної культури показано:

  • при порушеннях роботи сечовидільної системи;
  • при скрутному травленні і схильності до обстипації (запору);
  • у терапії гіпертонії та атеросклерозу (що особливо актуально для діабетиків);
  • як очищувальний засіб при інтоксикації (у тому числі алкогольної);
  • для усунення збоїв в обмінних та гормональних процесах.

Згідно з перерахованими характеристиками, кавун при діабеті може значно покращити стан здоров'я. Якби не одне але! Глікемічний індекс (ГІ) та склад нутрієнтів у продукті не поєднуються з принципами діабетичного харчування.

Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті (1, 2 типи) чи ні

Дані відповідають шматочку кавуна, вагою 150 г

Кавун у раціоні діабетика

При складанні діабетичної дієти враховуються такі властивості продуктів, як ГІ (глікемічний індекс), енергетична цінність, співвідношення нутрієнтів (жирів білків, вуглеводів).

Нутріенти

Відповідно до рекомендацій дієти для діабетиків, з раціону необхідно усунути прості вуглеводи. Солодощі швидко переробляються та розщеплюються на складові, утворюючи глюкозу, яка форсовано всмоктується у системний кровотік, викликаючи різке підвищення показників цукру. До швидких вуглеводів відносяться моносахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза), дисахариди (сахароза, лактоза, мальтоза).

У 100 грн. солодкої м'якоті кавуна міститься глюкози 2,4 гр. фруктози-4,3 гр. Фруктовий цукор вважається менш небезпечним для людей, хворих на діабет, оскільки його резорбція (всмоктування) у кров повільніша, ніж у глюкози. Також на переробку фруктози (розщеплення у печінці на глюкозу та жири) не потрібно інсулінових витрат. Процес відбувається під впливом ферментів.

А ось для транспортування глюкози, що утворилася, інсулін необхідний. Тому фруктозу при діабеті можна вживати, але у обмежених кількостях. Кавунова м'якоть містить полісахариди, інакше повільні вуглеводи (пектин та клітковину).

Ці речовини необхідні для поповнення енергетичного запасу організму та як ефективні стимулятори травного процесу. Щодо білкової складової та жирів, їх кількість у харчовій цінності продукту мізерна. Жири становлять 0,1 гр. на 100 грн. м'якоті, білки – 0,7 гр. На рівень цукру в крові ці значення не впливають.

Енергетична цінність

Меню при цукровому діабеті має складатися з легкозасвоюваних, некалорійних продуктів. Добовий калораж необхідно укладати у рамки 2200-2500 ккал. Особливо це стосується другого типу хвороби, коли більшість пацієнтів страждають від зайвої маси тіла. Щодо кавуна, то за енергетичну цінність можна не хвилюватися. У 100 г продукту міститься всього 27 ккал. При здоровій ендокринній системі дієтологи радять використовувати кавунову дієту для ефективного позбавлення зайвих кілограмів.

Глікемічний індекс

ГІ є величиною, що означає швидкість переробки їжі, що надходить в організм, виділення глюкози та резорбції її в системний кровотік. Чим вище глікемічний індекс продукту, тим швидше цукор проникає у кров. Діабетикам дозволяються продукти з низьким ГІ (від 0 до 30 одиниць) та лімітовано допускаються до вживання із середнім індексом (від 30 до 70 одиниць).

Їжа, проіндексована цифровим значенням вище 70, для хворих на діабет відноситься до категорії забороненої. Таблиці визначення ГІ фруктів і ягід вказує на те, що кавун при діабеті можна їсти, але в строго дозованій кількості. Кавуновий індекс перевищує норму середньої категорії товарів лише на 2 одиниці.

Додатково

Виходячи зі значення глікемічного індексу, з баштанних культур при цукровому діабеті, на більшу увагу заслуговує диня. ГІ у неї нижче, а енергетична цінність приблизно дорівнює кавуновій. Харчова цінність та калораж дині на 100 грамів:

Калорійність Білки Жири Вуглеводи Волокна
31 ккал 0,6 гр. 0,3гр. 7,4 гр. 0,9гр.

Важливо! Діабетикам лімітовано дозволяється лише свіжа диня. Калорійність продукту у сухому вигляді збільшується у 10 разів.

Особливості вживання, залежно від типу хвороби

Діабет першого типу є інсулінозалежним. Щоб зберігати дієздатність, пацієнт повинен регулярно робити ін'єкції медичного інсуліну. Дієтичне харчування полягає в підрахунку умовної величини – ХЕ (хлібних одиниць). Одна хлібна одиниця відповідає 12-ти г чистих вуглеводів. Добовий максимум діабетика не повинен перевищувати 25 ХЕ. В кавуновому еквіваленті безпечна порція виглядатиме: 1ХЕ = 12 гр. вуглеводів = 270 грн. продукту або шматок кавуна.

Чи можна з'їсти більше, і чим це загрожує? Безперечно, від перевищення порції «підскочить» цукор у крові. Норма в 270 г прийнята, оскільки решта 12 ХЕ надійдуть в організм з іншими продуктами. При інсулінотерапії можна контролювати рівень глюкози за допомогою додаткових ін'єкцій. Це екстрений захід, зловживати яким категорично забороняється.

У діабетиків з другим (інсуліннезалежним) типом захворювання можливість штучно вплинути на рівень цукру відсутня. Тому кавун при цукровому діабеті 2 типу потрібно вживати згідно з дозуванням, тобто не більше 270 грамів. З'їсти більше можна тільки у разі компенсації вуглеводної норми за рахунок інших продуктів. Слід пам'ятати, що прості вуглеводи не викликають тривалого насичення.

Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті (1, 2 типи) чи ні

При гестаційному діабеті вагітних дозволяється збільшити порцію до 400 г

Стрімка переробка продуктів призводить до того, що через невеликий часовий інтервал людина починає відчувати голод. При діабеті 2 типу, обтяженим ожирінням, це може призвести до неконтрольованого прийому їжі та набору ваги. Крім типу діабету, при вживанні солодкої баштанної культури необхідно враховувати такі параметри стану здоров'я людини.

Стадійність захворювання. У декомпенсованій стадії хвороби цукор, як правило, не вдається стабілізувати медикаментами. Вживання солодких продуктів може призвести до діабетичного кризу. Кавун допускається в меню лише при компенсації діабету. Враховується наявність супутніх патологій. Незважаючи на цілющі властивості кавунових ласощів, цей продукт протипоказаний при наступних хворобах:

  • гострий панкреатит;
  • конкременти у нирках (нефролітіаз);
  • запалення слизової оболонки товстої кишки (коліт);
  • інтенсивне утворення газів та діарея;
  • набряки (будь-якого походження).

При вживанні солодкої баштанної культури слід бути готовим до деяких побічних проявів. Продукт може викликати процеси бродіння в кишечнику, прискорене сечовипускання, метеоризм.

Корисні поради

Щоб отримати максимум користі та застрахуватися від небажаних наслідків, їсти кавун слід, дотримуючись певних правил:

  • Вводити в меню потроху. Необхідно перевірити залежність цукрових показників від продукту та реакцію організму загалом.
  • Не вживати натще. Голодна система травлення миттєво переробить вуглеводи, що спровокує різкий викид глюкози в кров.
  • Не їсти перед сном. По-перше, продукт має сечогінну дію, по-друге, вночі відсутня фізична активність, отже, витрата глюкози як енергоресурсу. Вуглеводи при цьому успішно переробляються в жири.
  • Не нехтувати рекомендованою порцією (не переїдати).
  • Не їсти як окрема страва. Краще їсти після основного прийому їжі, це допоможе загальмувати процес всмоктування глюкози в кровотік.
  • Перед вживанням рекомендується витримати кавун 1-2 години у холодній воді для видалення можливих нітратів.

Введення в раціон нового продукту допускається тільки зі схвалення ендокринолога.

Правила вибору

Щоб не розчаруватися після придбання продукту, вибирати кавун потрібно за такими критеріями: тверда та глянсова (не матова) шкірка (у недозрілих плодів шкірка незатверділа), відсутність смужок та пошкоджень на «трав'яній» плямі (означає, що кавун не турбували під час дозрівання) , наявність лункого звуку при простукуванні шкірки та характерного потріскування при здавлюванні

Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті (1, 2 типи) чи ні

Не слід купувати баштанні культури, а також овочі та фрукти на трасі, оскільки вони швидко вбирають отруйні речовини. Присутність кавуна у раціоні діабетика має певні обмеження. Точна відповідь на запитання, чи можна порадувати свої смакові рецептори цією насолодою, дасть тільки лікар з урахуванням індивідуальних особливостей перебігу хвороби.

EuroMD