Дієта при діабеті 2 типу на тиждень, меню харчування для діабетиків

Як ми знаємо, цукровий діабет вважається невиліковною хронічною хворобою. Дієта для діабетиків 2 типу є невід'ємною частиною способу життя. Утримати вміст глюкози на необхідному рівні концентрації у крові можна шляхом збалансованого та правильного харчування. Це не означає, що вам потрібно різко перестати смачно харчуватися чи є певні продукти протягом усього життя. Дієта є низьковуглеводною і в жодному разі не «голодною». Дуже важливо, щоб організм отримував усі необхідні корисні речовини, мікроелементи та вітаміни. Суворе дотримання дієти покращить стан хворого та попередить розвиток ускладнень та хронічних захворювань при цукровому діабеті.

Якщо сприймати цукровий діабет негативно, то навіть дієта буде для вас важким випробуванням долі. Як тільки хворий змінить ставлення до хвороби і зрозуміє, що саме через дієту він зможе повернутися до звичайного життя, дієта стане легкою та природною. Нудного та повсякденного харчування можна уникнути, адже існує багато смачних і до того ж корисних рецептів страв.

ВАЖЛИВО! Дієта при цукровому діабеті 2 типу має індивідуальний характер. Складання меню має відбуватися за участю лікаря, який знайомий з історією хвороби.

Фрукти та овочі для діабетиків

Вони діляться на 3 групи:

1 група. Харчова цінність продуктів становить до 5 г вуглеводів на 100 г продукту. Під цю категорію підпадають такі продукти:

  • огірки,
  • помідори,
  • кольорова капуста,
  • кабачки,
  • баклажани,
  • салат,
  • редис,
  • гриби,
  • щавель,
  • шпинат,
  • ревінь,
  • журавлина,
  • лимон,
  • гарбуз,
  • яблука,
  • обліпиха,
  • кисла злива.

Дозволяється вживати до 600-800 гр цих продуктів на добу.

Дієта при діабеті 2 типу на тиждень, меню харчування для діабетиків

Завжди майте під рукою щось із дозволених продуктів. Якщо ви не встигаєте поїсти в встановлений час або відчуваєте голод, краще з'їсти заготовлений продукт, ніж фастфуд

2 група. Харчова цінність продуктів коливається від 5 до 10 г вуглеводів на 100 г продукту. Під цю категорію підпадають такі продукти:

  • морква,
  • буряк,
  • цибуля,
  • брюква,
  • селера,
  • солодкий перець,
  • боби,
  • мандарини,
  • апельсини,
  • грейпфрут,
  • абрикоси,
  • алича,
  • кавун;
  • диня,
  • груша,
  • персики,
  • брусниця,
  • суниця,
  • малина,
  • смородина,
  • чорниця,
  • солодка злива.

Дозволяється вживати до 200 г цих продуктів на добу.

Дієта при діабеті 2 типу на тиждень, меню харчування для діабетиків

Виключіть газовані напої зі свого раціону. Найкраще буде самостійне приготування напою зі свіжих овочів, наприклад, з моркви, помідорів та огірків.

3 група. Харчова цінність товарів становить понад 10 г вуглеводів на 100 г продукту. Під цю категорію підпадають такі продукти:

  • картопля,
  • горошок зелений),
  • картопля (солодка),
  • ананаси,
  • банани,
  • гранат,
  • інжир,
  • вишня,
  • фініки,
  • хурма,
  • черешня,
  • виноград,
  • родзинки,
  • курага,
  • чорнослив.

Діабетикам з другим типом ЦД вживання перерахованих вище продуктів не рекомендується. Включати їх до раціону при сильному бажанні можна, але в обмежених кількостях і після схвалення лікаря.

Як правильно скласти меню

При захворюванні на цукровий діабет хворим рекомендується дотримуватися принципів харчування «стола №9» за Певзнером. На перший погляд, здається, що дієта сувора, але це не так. Дієтотерапія по столу №9 – це насамперед зменшення у повсякденному раціоні вуглеводної складової, у своїй їжа, що містить білок, залишається у нормі. Харчування має бути щоденно організоване невеликими порціями. Через надмірну вагу у діабетиків рекомендується дотримуватися низькокалорійної їжі. Зменшуючи калорійність, вживають на добу трохи більше 2300 Ккал.

Дієта при діабеті 2 типу на тиждень, меню харчування для діабетиків

Харчуватися рівними порціями і в певний час є шлях до успіху в лікуванні цукрового діабету

Слід обмежити вживання алкогольних напоїв, солі та гострої їжі з низки причин:

  • Сіль. Вона утримує зайву рідину в організмі, що створює додатковий тиск на нирки, які отже схильні до розвитку ускладнень.
  • Алкогольні напої. По-перше, чим міцніший алкоголь, тим він калорійніший. По-друге, спиртовмісні напої швидко піднімають рівень концентрації глюкози в кровоносних судинах.
  • Гостра їжа. Обмеження у вживанні рекомендується через підвищення апетиту.

Ідеальний прийом їжі вважається дробовим: 5-6 разів на добу з рівними частками білків, жирів та вуглеводів. Остання трапеза не повинна бути меншою, ніж за 2 години перед сном. Вживання їжі рекомендується розписати по днях та годинах. Таке правило пояснюється тим, що організм буде працювати щогодини і ввійде в нормальний ритм.

Дієта для діабету 2 типу на тиждень

Кожна людина хоче різноманітного та смачного харчування. Діабетику необхідно підходити до цього з усією відповідальністю і розумом, щоб харчування було збалансоване і, зрозуміло, смачне.

Дієта при діабеті 2 типу на тиждень, меню харчування для діабетиків

Підходьте з фантазією до приготування раціону на тиждень, і боротьба з цукровим діабетом не буде для вас тягарем.

Приклад тижневого меню (наведено перелік страв, які можна вибрати):

Понеділок

  • Сніданок: вівсянка на знежиреному молоці, хліб з висівки, томатний сік.
  • Перекус: молочне желе (для приготування використовуйте замінник цукру), свіжі або печені яблука.
  • Обід: курячий суп з пшоною крупою, гороховий суп, салат з огірків та помідор, чорний хліб, куряча грудка, зелений чай.
  • Полуденок: зелене яблуко, чорнослив або легкий салат.
  • Вечеря: салат зі свіжої білокачанної капусти, гречана каша з грибами, хлібці з висівків, варене яйце чи омлет, мінеральна (негазована) вода.
  • Перекушування за 2 ч. до сну: ряжанка, кефір або несолодкий йогурт з низьким відсотком жирності.

Вівторок

  • Сніданок: салат із білокачанної капусти, перлова каша, запечена риба, чорний хліб, напій із цикорію або несолодкий чай.
  • Перекус: вишня, тушковані овочі, грейпфрут.
  • Обід: нежирний борщ, яловичий суп із фрикадельками, зерновий хліб із нежирною шинкою, овочевий салат, несолодкий чай або компот.
  • Полуденок: бутерброд зі шматочком сиру, філе куряче, сирні сирники.
  • Вечеря: яєчний салат із огірками та зеленню, тефтелі з телячого м'яса, яловича мова (варена), відварений бурий рис.
  • Перекушування за 2 ч. до сну: ряжанка, кефір або несолодкий йогурт з низьким відсотком жирності.

Дієта при діабеті 2 типу на тиждень, меню харчування для діабетиків

Раціон діабетика повинен бути складений правильно та грамотно, щоб організм отримував усі необхідні мікроелементи

Середа

  • Сніданок: бутерброд із сиром, геркулесова каша, сирні оладки (запечені) з нежирною сметаною, яблуко, перетерте з морквою.
  • Перекушування: томатний сік, грейпфрут, терта морква.
  • Обід: солянка з яловичиною, борщ з капусти, відварений бурий рис або куряча грудка, чорний хліб.
  • Полуденок: яблуко або груша, 1% сир з йогуртом.
  • Вечеря: вінегрет, м'ясо-капустяні котлети, овочеве рагу, котлети на пару з курячого м'яса чи моркви, запечена риба.
  • Перекушування за 2 ч. до сну: ряжанка, молоко, кефір або несолодкий йогурт з низьким відсотком жирності.

Четвер

  • Сніданок: каша з бурого рису, салат із овочів, компот або несолодкий чай.
  • Перекус: ківі, легкий овочевий або фруктовий салат.
  • Обід: цибульний суп, куряча ніжка (без шкіри), чай, хлібці, овочевий суп або пюре.
  • Полуденок: печені яблука з сиром, тости, яблуко, грейпфрут.
  • Вечеря: яйця некруто або варені, ліниві голубці, зелений чай або відвар із шипшини.
  • Перекушування за 2 ч. до сну: ряжанка, молоко, кефір або несолодкий йогурт, з низьким відсотком жирності.

П'ятниця

  • Сніданок: вівсянка або пшоняна каша, хлібці, зелений чи чорний чай.
  • Перекушування: ягідний морс, миска сухофруктів, свіжі фрукти.
  • Обід: грибний суп з перловкою, рибний або овочевий суп, салат з овочів та зелені, чорний хліб.
  • Полуденок: фруктовий салат, вінегрет, нежирний йогурт.
  • Вечеря: перловка, кабачкова ікра, тертий гарбуз, хлібці, напій з ягід.
  • Перекушування за 2 ч. до сну: ряжанка, молоко, кефір або несолодкий йогурт з низьким відсотком жирності.

Дієта при діабеті 2 типу на тиждень, меню харчування для діабетиків

З овочів та фруктів існує маса варіацій приготування салатів, які ніколи вам не приїдуться, якщо їх чергувати

Субота

  • Сніданок: гречана або геркулесова каша, овочеве пюре, бутерброд зі шматочком сиру, зелений чай без цукру.
  • Перекус: яблуко, салат із зелені.
  • Обід: овочевий суп або борщ, квасоляний або бобовий суп, плов із куркою.
  • Полуденок: тости, сирна запіканка або сирний сир, легкий салат.
  • Вечеря: баклажани (тушковані), капустяний шницель, відварена курка або телятина, компот із сухофруктів або морс.
  • Перекушування за 2 ч. до сну: ряжанка, молоко, кефір або несолодкий йогурт з низьким відсотком жирності.

Неділя

  • Сніданок: салат із зелені та овочів, кукурудзяна каша (можна додати гарбуз), гречана каша.
  • Перекушування: йогурт знежирений, хлібці, ягідний морс.
  • Обід: молочний суп з вермішеллю, хлібці або хліб з висівками.
  • Полуденок: тости, салат з помідорів з огірками або фруктовий, морс.
  • Перекушування за 2 ч. до сну: ряжанка, молоко, кефір або несолодкий йогурт з низьким відсотком жирності.

Перелічені страви наведено як приклад можливих варіацій. Це не означає, що потрібно їсти все, що написано днями тижня. Список страв досить широкий, але це далеко не все, що можна приготувати. Все залежить від вашої уяви та переваг у харчуванні, а рецепти будь-якої страви можна знайти в інтернеті.

ВАЖЛИВО! Не забувайте узгоджувати своє харчування з дієтологом або лікарем.

Стіл 9а призначається при ожирінні 2 та 3 ступеня. Ця дієта аналогічна столу №9 з однією, але дуже важливою відмінністю: враховується енергетична цінність продуктів.

Стіл №5 рекомендується діабетикам з явними порушеннями та ускладненнями функцій печінки, жовчного міхура та жовчовивідних шляхів. Харчування має посилювати роботу цих органів та в жодному разі не перевантажувати їх. Також небажано вживання грубої їжі, перед прийомом її варто подрібнити на тертці, блендері або м'ясорубці. За наявності цукрового діабету слід максимально полегшити роботу шлунка.

Денний раціон від Олени Малишової

Олена Малишева давно веде передачі про здоров'я та знає все про дієту при цукровому діабеті 2 типи. Сніданок діабетика має проходити до 8 години ранку. Починати день краще з вівсяної каші, і не на молоці, а запареним окропом. З кашею можна використати кефір або нежирний сир. Через 2 години після сніданку рекомендується перекусити відвареними овочами чи несолодкими фруктами. Починати обідати слід пізніше 12 годин дня. У меню включити варену рибу або м'ясо та салат зі свіжих овочів без гострих приправ та з мінімальною кількістю солі.

За бажання в рибу або м'ясо можна додати 1-2 столові ложки оливкової олії. Полудень повинен бути легким, складатися зі склянки молока або кефіру без цукру та замінників цукру. Вечеря повинна проходити не пізніше 19 години. Найкраще не навантажувати шлунок важкими стравами і з'їсти що-небудь із овочів чи фруктів.

Дієта при діабеті 2 типу на тиждень, меню харчування для діабетиків

Дотримуючись дієтичних приписів та порад, діабетик за короткий термін зможе повернутися до нормального життя, попередивши при цьому розвиток ускладнень від цукрового діабету.

Рецепти дієтичних страв

Сирна запіканка без манки та борошна

Для приготування знадобиться 250 г сиру (сир не повинен бути знежиреним), 70 мл молока, пара яєць, лимонна скоринка, ваніль.

лимонну скоринку потерти на дрібній тертці, додати туди яєчні жовтки, сир, молоко, ваніль і перемішати вручну виделкою або за допомогою блендера. Білки потрібно остудити, збити в мисці до пінки, трішки посолити. Білки вилити в сирну масу, після чого залити суміш у форму, заздалегідь змащену маслом. Випікати протягом 30 хвилин|мінути| при 160 градусах.

Курячий суп з гарбузом та м'ятою

Для приготування знадобиться півкіло гарбуза, 150 г курячого філе, що є денною нормою діабетика, 1 невелика цибулина, 50 г сиру.

Очистити гарбуз від скоринки і порізати маленькими кубиками. Відварити куряче філе протягом 25 хвилин, бульйон необхідно злити не менше 2-х разів. Цибулину нарізати кільцями. Згасити цибулю та гарбуз на сковороді. Відварене філе подрібнити та змішати з тушкованим гарбузом, після чого все це подрібнити за допомогою блендера. Після того як консистенція стала однорідною, вилити її в бульйон (бо бульйон не дуже жирний, його можна вживати навіть при діабеті). Перемішувати доти, доки не вийде пюреподібна страва. Перш ніж подати обід до столу, додайте в тарілку порізаний сир та листя м'яти.

Додавання цукру до десерту небажане, але в малих кількостях допускається. Одним із найкращих десертів будуть печені яблука з сиром, це повністю дієтичний продукт.

Важливо, щоб діабетик не відчував обмеження в харчуванні. Намагайтеся готувати різні страви щотижня, а краще ведіть щоденник харчування, і почуття, що ви боретеся із хворобою, ніколи не відвідає вас.

Ваше здоров'я повністю залежить від способу життя і потребує підтримки. Слідкуйте за своїм раціоном, харчуйтеся правильно та смачно. У цьому допоможе ваш лікар або дієтолог. Будьте здорові!

EuroMD
Додати коментар