Цукровий діабет 1 типу: дієта та лікування, рецепти страв, меню на тиждень

Незважаючи на те, що цукровий діабет відноситься до невиліковних патологій ендокринної системи, правильно організоване харчування дозволяє забезпечити діабетику досить високу якість життя. Діабет, діагностований за першим типом, є інсулінозалежним. У підшлункової залози пацієнта відсутня здатність до вироблення інсуліну – гормону, який відповідає за транспортування глюкози у клітини та тканини організму. Терапія хвороби включає регулярні ін'єкції медичного інсуліну та спеціальне харчування при діабеті 1 типу.

Види та правила дієтичного харчування

Лікувальне харчування при діабеті за класифікацією професора В.Певзнера передбачає дієту «Стіл №9». Завданням дієтичного раціону є нормалізація вуглеводного та жирового обміну, та підтримання стабільного рівня глікемії. Залежно від типу захворювання, розрізняють два види раціону «9-А» та «9-Б». Дієта 9-Б базується на підрахунку ХЕ (хлібних одиниць), які залежать від дозування інсуліну, що вводиться, і його виду (пролонгованої або короткої дії).

Інсулінонезалежним пацієнтам призначається 9 дієта «А», яка є суворішою. Крім контролю рівня цукру в крові, дієта спрямована на зниження маси тіла, оскільки 2 тип діабету характеризується ожирінням. Крім того, правильні продукти обмежують навантаження на підшлункову залозу, підтримуючи її функціональність. Критерії вибору продуктів для обох різновидів діабетичного харчування однакові:

  • ГІ (глікемічний індекс) продукту. Дана величина позначає швидкість утворення глюкози з їжі та всмоктування її у системний кровотік. Їжа з високим ГІ з раціону виключається.
  • Енергетична цінність. Перевага надається низькокалорійним продуктам.
  • Відсоткове співвідношення нутрієнтів (жирів, білків та вуглеводів).

Основою харчування при діабеті виступають повільні вуглеводи (овочі, крупи) та білкова їжа (дієтичні сорти м'яса, риба та морепродукти, гриби, горіхи).

Принципи лікувального раціону

Дієтичне харчування «Стіл №9» організується відповідно до таких правил:

  • максимально обмежити надходження в організм моносахаридів (глюкоза, фруктоза, галактоза) та дисахаридів (сахароза, лактоза, мальтоза);
  • дотримуватись питного режиму (від 1,5 до 2 літрів рідини на день);
  • виключити обробку продуктів кулінарним способом смаження (тільки варені, тушковані, запечені у фользі продукти);
  • харчуватися мінімум п'ять, оптимально шість разів на добу (три основні прийоми їжі, два перекушування та кисломолочний продукт за годину до сну);
  • дотримуватися калоражу страв і розміру порцій (добовий раціон повинен укладатися в 2500-3000 ккал, одноразовий основний прийом їжі становить 350-400 г);
  • мінімізувати вживання тваринних жирів, замінивши частину їх рослинними;
  • ретельно слідкувати за рівнем цукру щодо їди;
  • обмежити сіль та солоні продукти (ідеально – перейти на безсольову дієту);
  • ввести в щоденне меню овочі та фрукти з низьким ГІ, як джерело вітамінів.

Хворим на цукровий діабет необхідно вести «Щоденник діабетика», де фіксуються прийняті ліки, з'їдені продукти, випиті напої.

Основи столу №9-Б

Для максимальної точності розрахунку продуктів щоденного меню при ЦД (цукровому діабеті) першого типу, використовується величина ХЕ, що дорівнює 25 г хліба (звідси назва) або 12 г вуглеводів. Щодобово пацієнту дозволяється вживати, в середньому, 24 хлібні одиниці. Продукти допускається замінювати на смак, але одноразовий прийом їжі не повинен перевищувати 8 ХЕ.

Враховуючи, що приймати їжу при дієті №9 рекомендується 5-6 разів на день, дозування інсулінів та кількість ХЕ повинні адекватно відповідати один одному. Для того, щоб без шкоди для здоров'я переробити 1 хлібну одиницю, діабетику необхідно від 1,5 до 2,5 од. інсуліну. Точна кількість залежить від стадії діабету, віку та фізичної активності хворого. Самостійно підраховувати ХЕ, потреби немає. Існують спеціально розроблені таблиці, згідно з якими складається меню діабетика.

Цукровий діабет 1 типу: дієта та лікування, рецепти страв, меню на тиждень

Зразковий варіант таблиці продуктів харчування

При ранкових та денних інсулінових ін'єкціях 2/3 кількості вуглеводів необхідно зосередити на ці прийоми їжі. Їсти після уколу слід через чверть години, а вдруге через 3 години. У разі введення ліків перед вечерею, до вечірнього кефіру (ряжанки тощо) слід додати галети або сушіння. Це допоможе запобігти різкому зниженню цукру (гіпоглікемії) під час сну. Дієта при цукровому діабеті типу 1 включає підвищену кількість продуктів, що містять складні вуглеводи (по відношенню до «Дієті №9-А»).

Полісахариди (складні вуглеводи) засвоюються повільно і не провокують стрибків цукру. Крім того, інсулінозалежні пацієнти, менш уважно контролюють масу тіла. Полисахаридами є:

  • глікоген (міститься у білкових продуктах);
  • пектин (основним джерелом є овочі, фрукти та ягоди);
  • клітковина або целюлоза (достатньо присутня в овочах, зелені);
  • крохмаль (є компонентом картоплі, макаронів, бобових та зернових культур).

Що стосується білкових продуктів, їх вживання не впливає на рівень глюкози в крові. Процес глюконеогенезу (утворення глюкози з амінокислот) відбувається повільно, не викликаючи кардинальної зміни стану пацієнта. Крім того, багато амінокислот, яких потребує організм, він не може синтезувати самостійно, а отримує з білка. Однак не слід обмежувати вуглеводну складову раціону.

Низьковуглеводна дієта допускається лише у компенсованій стадії діабету та на певний часовий проміжок. В іншому випадку можуть виникнути ускладнення серцево-судинного характеру (внаслідок надлишку жирів), на нирковий апарат і гепатобіліарну систему (через розмаїття білків в організмі може розвинутись надлишок сечової кислоти). Дефіцит вуглеводів у харчуванні призводить до гальмування мозкової діяльності та зниження тонусу організму.

Важливо! Не слід займатися дієтотерапією самостійно. Підібрати правильну систему харчування на підставі індивідуальних показників має лікар.

Цукрозамінники

Незалежно від типу діабету, цукор у чистому вигляді – під забороною. Для хворих на діабет допускається використання цукрозамінників в обмеженій кількості. Найбільш поширеними є:

  • трихлоргалактоцукрозу або сукралозу;
  • харчові добавки: Е950 (ацесульфам калію), 951 (аспартам), 952 (натрію цикламат).
  • стевіозид (глікозид із листя рослини стевія).

Деякі з підсолоджувачів мають низку протипоказань, тому вимагають попередньої лікарської консультації.

Цукровий діабет 1 типу: дієта та лікування, рецепти страв, меню на тиждень

Вживання замінників цукру не впливає на показники глікемії.

Заборонені, дозволені та лімітовані продукти

Оскільки харчування при діабеті є основою терапії, необхідно чітко розмежовувати їжу. Готувати страви можна лише з дозволених продуктів, при цьому необхідно враховувати, що залежно від кулінарної обробки глікемічний індекс продуктів може змінюватися.

Від чого необхідно відмовитись

Патологія першого типу контролюється за допомогою уколів інсуліну, але це не означає, що пацієнту можна їсти абсолютно все. Під абсолютну заборону потрапляють:

  • кондитерські вироби (тістечка, торти);
  • солодка здобна та листкова випічка;
  • вироби із солодкого заварного та пісочного тіста;
  • шоколад + цукерки, морозиво;
  • продукти та страви фастфуду;
  • м'ясна та рибна продукція, приготовлена за допомогою копчення;
  • чіпси, ароматизовані снеки, попкорн;
  • жирні соуси на майонезній основі;
  • чай, пакетовані соки, лимонад, а також будь-які інші солодкі напої.

Інші заборонені продукти харчування за категоріями приладдя

М'ясо Консервація Риба Крупи Борошняні вироби
свинина, качка, гуска м'ясний та шпротний паштет, рибні консерви, фрукти у власному соку, варення та джеми, мариновані овочі пресерви, печінка тріски саго, манка, білий сорт рису макарони категорії Б, В, 1 та 2-ого класу, чебуреки, біла булка (батон)

Фрукти в меню підбираються за глікемічним індексом. При цукровому діабеті не рекомендуються плоди, проіндексовані числом вище 60 (інжир, виноград, папайя, карамболь, гуава).

Строго контрольовані продукти

Окрему категорію складають лімітовані (обмежені для вживання) продукти. Їх основну частину становить їжа із середнім глікемічним індексом (від 30 до 70 одиниць). До найпопулярніших відносяться:

  • коренеплоди: картопля та буряк;
  • напівфабрикати: пельмені, хінкалі, вареники тощо;
  • борошняні продукти: макарони сорту дурум, оладки, млинці;
  • баштанні культури та фрукти: гарбуз, кавун, диня, ананас, банан, хурма, манго, ківі;
  • круп'яні страви: пшоняна, вівсяна, гречана каша, кускус.

Жирні сорти риби (осетр, палтус, мойва, скумбрія) необхідні як джерело омега-3,6 жирних кислот. Їхня присутність у раціоні також лімітована. Як часто і в якій кількості можна їсти перелічені продукти, необхідно узгодити з ендокринологом.

Що дозволяється

Оскільки, при діабеті раціон базується на клітковині та білкових продуктах, меню має включати овочі, фрукти, м'ясні та рибні страви. Діабетикам з 1 типом хвороби крохмалі вуглеводи дозволяються щодня. Обмеження полягає у кількості з'їденої їжі. До таких продуктів відносяться: картопля, злакові та бобові культури. Рекомендованими крупами є: ячка, перловка, гречка, пшеничка, овес.

Бобові культури засвоюються без участі інсуліну, містять велику кількість мінеральних речовин. Хворим на діабет рекомендуються бобово-овочеві гарніри, супи з квасолі, гороху, сочевиці. З бобових продуктів можна готувати салати та паштети. Молочна та кисломолочна продукція у раціоні хворого на діабет вітається. Вибір ґрунтується на відсотковій жирності продуктів. Забороняється тільки сирна маса та глазуровані сирки. Вміст жиру в продуктах допускається:

Сир Молоко Вершки та сметана Йогурт Сир Ряжанка
до 40% 2,5% 10% 2,5% до 9% до 4%

Яйця краще вживати у вигляді омлету або некруто. Кількість штук на тиждень – 3-5. Особливе місце в меню займають солодощі та випічка. Для хворих на діабет випускаються десерти без глюкози. Їх можна придбати у спеціалізованих відділах супермаркетів. Випічку краще готувати самостійно за рецептами для діабетиків. Такі страви ґрунтуються на використанні житнього (льняного, кукурудзяного) борошна, цукор у них замінюється фруктозою або стевіозидом.

Основна умова вживання – строгий ліміт. Не можна об'їдатися, навіть діабетичними солодощами. Щоб їжа була прісною, дозволяється присмачувати страви такими спеціями, як кориця, материнка (орегано), всі види перців, гвоздика. Білкові продукти в меню повинні становити щонайменше 20%. Джерелами білка є:

Птах та м'ясо Риба та морепродукти Гриби Горіхи
індичка, курка, кролик, телятина, пісна яловичина навага, тупія, путасу, мінтай, краби, креветки, мідії і т.д. свіжі (заморожені), сухі, консервовані печериці всі види

Горіхи слід їсти дозовано, оскільки продукт має високу енергетичну цінність і може викликати обстипацію (запор). До рекомендованих рослинних жирів відносяться олії оливи, кукурудзи, льону, соняшнику. Кількість вершкового масла у раціоні слід максимально скоротити. Таке обмеження обумовлено здатністю тваринного жиру, прискорювати всмоктування глюкози, а також відкладатися у вигляді бляшок холестерину на стінках судин. Хліб краще вживати цільнозерновий, житній.

Раціон інсулінозалежного пацієнта

Перед самостійним упорядкуванням дієтичного раціону необхідно отримати консультацію спеціаліста. Готовий варіант меню краще показати лікарю. Оптимально розробити меню на тиждень, щоб не відчувати щоденних труднощів із вибором продуктів.

Приблизні цифрові норми щоденного раціону (у грамах):

  • круп'яні страви – 50-60;
  • картопля – 60–70;
  • хліб цільнозерновий – 150-2170;
  • бобові та овочі – до 700;
  • кисломолочні напої / сир / сметана – 250/150/10-15;
  • білок (м'ясо, риба) – до 150;
  • фрукти та ягоди – 200.

Важливо! Цифри представлені усереднені. Конкретні значення необхідно підбирати індивідуально з огляду на особливості перебігу діабету.

Можливі варіанти

У розробленому зразковому меню, страви можна міняти місцями. Фруктово-овочеві інгредієнти у харчуванні також дозволяється замінювати аналогами, ідентичними за ГІ та калорійністю. Для швидкого та якісного приготування їжі, найкраще придбати мультиварку.

Приклади страв для діабетичних хворих

Сніданок Суп Гарнір Основне Ланч / полудень
молочна вівсяна каша із фруктами; омлет із зеленню; тости з адигейським сиром + варені яйця; пшенична (ячна) каша на воді з додаванням сметани або вершкового масла; запіканка із сиру, приготовлена в мультиварці щі на курячому бульйоні; грибний суп; квасоляний (гороховий) суп на основі індички або курки; бульйон із фрикадельками з телятини (курки); юшка з різних сортів риби; суп із морепродуктів з овочами лобіо; Відварна картопля; розсипчаста гречана або перлова каша; овочеве пюре чи овочі на пару; паста із твердих сортів пшениці (дурум) відварене м'ясо (телятина, індичка, курка); запечена у фользі куряча грудка з помідорами; овочеве рагу з індичкою; тушкована капуста з куркою (кроликом); фарширований перець (голубці); риба, запечена із овочами; котлети (биточки) з м'яса чи риби діабетичні сирники; протертий сир із фруктами; йогурт; вафлі або пряники для діабетиків; фруктово-ягідне желе чи пюре; 100 г спеціально приготовленої випічки

Про салати для хворих на діабет

У щоденному раціоні обов'язково повинні бути присутні салати з овочів («Грецька», огірки + помідори, капустяний). Інші рецепти для діабетиків 1 типу:

  • ¼ невеликого качана капусти + 1 сирий буряк + 2 сирі моркви. Капусту тонко нашаткувати, моркву та буряк подрібнити на тертці. Для заправки використовувати суміш лимонного соку та оливкової олії. Спеції – за смаком.
  • 150 г крабового м'яса, 1 свіжий огірок, 1 цибулина, пучок кропу, банку консервованої морської капусти. М'ясо краба, огірок та цибулю нарізати кубиками, додати зелень та ламінарію. Заправити натуральним йогуртом (сметаною) та чайною ложкою соєвого соусу.

Корисним овочевим доповненням до меню хворих на діабет є квашена капуста. Щоб приготувати смачний салат, до неї рекомендується додати рубану цибулю, свіжий кріп, трохи журавлини. Заправити нерафінованою олією.

Цукровий діабет 1 типу: дієта та лікування, рецепти страв, меню на тиждень

За смаком, можна урізноманітнити страву тертим яблуком

Страви для мультиварки

Діабетичних рецептів страв для мультиварки дуже багато. Прилад зручний у використанні, дозволяє готувати їжу якісно та швидко. Приклади:

  • У курячій грудці робиться кілька паралельних надрізів. М'ясо слід замаринувати в суміші часнику, соєвого соусу, перцю та олії протягом 1–2 годин. У надрізи вставити кружки томатів та скибочки адигейського сиру. Отриману заготовку щільно загорнути у кілька шарів фольги. Встановити прилад у режим «запікання/буженина» на 60 хвилин.
  • Рибу обробити на порційні шматки, посолити, поперчити, збризкати оливковою олією та лимонним соком. Зверху покласти кухоль помідора. Загорнути кожен шматочок у фольгу. Запекти аналогічним способом.
  • У мультиварку налити 20 г оливкової олії гарячого віджиму, додати нашатковану цибулину, 150 г відварених грибів, одну терту моркву. Взяти 200 г гречки, промити, всипати у прилад. Покласти лавровий лист, перець горошком. Налити 500мл води. Перемішати. Готувати на режимі рис/каші 40 хвилин.

Діабетичний торт

Для приготування смачної випічки потрібні такі продукти:

  • одна склянка житнього борошна;
  • одне куряче або 3-4 перепелині яйця;
  • фруктози – 0,5 год. л.;
  • оливкової олії – 2 ст. л.

Змішати інгредієнти, замісити тісто і відпочити 30–40 хвилин у холодильнику. Крем для торта готується з 250 г сиру (9%), 250 г сметани (10%), 20 г желатину, 60 г фруктози. Желатин замочити у 50 мл води кімнатної температури та дати набухнути (хвилин 20). Сир, сметану та фруктозу пробити міксером. Обережно влити желатин, перемішати. Додати в крем за смаком фрукти та ягоди.

Порада. Перемішувати продукти рекомендується силіконовою лопаткою. Це дозволить зберегти легкість маси.

Тісто розподілити у заздалегідь змащеній олією формі та спекти до готовності. Остудити, зверху викласти сирно-фруктовий крем. Поставити в холодильник на 2-3 години. За бажанням, фрукти можна не втручати в крем, а просто розкласти на готовому виробі. Без дотримання дієти пацієнт з 1 типом діабету буде змушений використовувати великі дози інсуліну. Некоректне лікування призведе до швидкого виснаження ресурсів організму та передчасного розвитку важких ускладнень цукрового діабету.

EuroMD
Додати коментар