Квасоля при діабеті 1 і 2 типу (стулки, стручки), користь для діабетиків

Вираженим проявом цукрового діабету порушення обміну речовин. Діабетики змушені довічно дотримуватися дієти «Стіл №9». Організація правильного харчування базується на принципах дотримання режиму та раціону. Всі продукти групуються як заборонені, дозволені та лімітовані до вживання.

Основну частину меню складають білкова їжа та клітковина, що міститься в овочах, фруктах, злакових, зернових та бобових культурах. Квасоля – один із продуктів, який відповідає всім вимогам діабетичної дієти. Крім смачних та корисних страв з бобів (плодів), стулки квасолі при діабеті 2 типу використовуються як народний лікарський засіб.

Коротко про склад квасолі

Існує понад 90 різновидів сортів квасолі, найбільш поширеними у сільському господарстві та кулінарії є:

  • біла;
  • чорна;
  • червона;
  • стручкова.

Людям, хворим на діабет, дієтологи не тільки дозволяють, а й рекомендують вживати всі чотири сорти. За вітамінно-мінеральною цінністю квасоляні сорти відрізняються незначно. У складі бобових продуктів присутні речовини, необхідні підтримки стабільної роботи організму, ослабленого хронічним захворюванням.

Неорганічні та органічні складові

Вітаміни Мікро- та макроелементи Амінокислоти Жирні кислоти
Замінні Незамінні
В-група: В1, В2, В5, В6, В9, аскорбінова кислота (С), вітамін Е Селен, цинк, мідь, кальцій, магній, фосфор, мідь, натрій, залізо, калій, Глутамінова, аспарагінова, тирозин, пролін аланін та ін. Аргінін, метіонін, треонін, триптофан, лейцин, валін та ін. Омега 3, 6, 9 пальмітінова стеаринова, лінолева ліноленова

Середня кількість нутрієнтів (жирів, білків, вуглеводів) – 1,7; 22; 54,5 відповідно. Енергетична цінність – близько 300 ккал. Вміст клітковини (не перетравлюваної частини) становить до 15%. Вуглеводи, що містяться в бобових, відносяться до складних, вони засвоюються організмом поступово, не викликаючи різкого підйому глюкозного рівня. Крім того, організм не відкладає отриману глюкозу в резерв, а використовує за призначенням (як енергетичне джерело).

Білкова складова має рослинне походження, але за поживними якостями не поступається тваринним білкам. Білки бобів мають підвищену розчинність, легко розщеплюються і засвоюються. Кількість холестерину в продукті дорівнює нулю. За шкалою ГІ (глікемічного індексу) квасоля проіндексована від 30 до 40 одиниць (залежно від сорту). Це є одним із найважливіших показників при відборі продуктів для діабетиків.

Цінні властивості бобової культури

Виходячи з хімічного складу, квасоля має надзвичайно цінні якості для людей, хворих на цукровий діабет. Мікроелемент заліза, та макроелементи калій та фосфор підвищують функціональні можливості підшлункової залози. Незамінні амінокислоти беруть активну участь у процесах обміну. Вітаміни сприяють зміцненню імунітету. Велика кількість клітковини нормалізує травлення і не дозволяє утвореній глюкозі форсовано засвоюватися.

За кількістю амінокислот, залишки яких є інсуліновою базою, лідирує червона квасоля. І також у цьому сорті міститься найбільша кількість міді, що сприяє правильному обміну білків. Перевага чорного ґатунку у великій кількості антиоксидантів, вживання яких є профілактикою розвитку діабетичних ускладнень.

Біла квасоля містить максимум мінеральних речовин: кальцію – для здоров'я кісток, магній та калій – для стабільної серцевої діяльності та усунення дисанії (розлади сну), марганець – для підтримки процесу кровотворення. Стручкова квасоля (боби і стулки) має дезінтаксикаційну властивість, що дозволяє організму своєчасно звільнятися токсинів, що надійшли, і шлакових відкладень, що накопичилися.

Лікувальні якості бобів (всіх сортів), від діабету, виражаються такою дією:

  • Стабілізація глікемії.
  • Нормалізація АТ (артеріального тиску).
  • Виведення токсичних та холестеринових відкладень.
  • Зміцнення еластичності судинних стінок та серцевого м'яза.
  • Активізація роботи імунної системи
  • Ліквідація набряків.
  • Стимуляція обміну речовин.
  • Підтримка здоров'я кісткової системи.

Регенераційна властивість бобових прискорює процеси відновлення шкірних покривів. Особливо корисна квасоля при діабеті як засіб від гіперхолістерінемії. Здатність виводити ліпотропи низької щільності (поганий холестерин) дозволяє відстрочити розвиток атеросклерозу – частого супутника цукрового діабету.

Лікування та профілактика

Крім цукрового діабету, корисні якості квасолі використовуються як допоміжне лікування та профілактика захворювань:

  • Ниркового апарату та сечостатевої системи: нирковокам'яна хвороба (нефролітіаз), порушення зворотного всмоктування вільної рідини нирками, запалення сечового міхура (цистит).
  • Травної системи, пов'язаних з порушенням перистальтики та хронічних обстипаціях (запорах).
  • Ожиріння.
  • Серцево-судинної системи: набряклість, атеросклероз та ін.
  • Органи дихання: застудний кашель, бронхіт, пневмонія, туберкульоз.
  • Нервово-психологічного характеру (регулярне вживання квасоляних страв дозволяє знизити тривожність, ліквідувати безсоння, стабілізувати емоційний стан).

Квасоля при діабеті 1 і 2 типу (стулки, стручки), користь для діабетиків

Наявність антиоксидантів у бобових сприяє гальмування процесу активізації онкологічних клітин в організмі.

Користь квасоляних страв при діабеті та протипоказання

Насамперед, слід зазначити, що у процесі приготування обсяг вихідної порції квасолі збільшується більш ніж 2,5 разу. Це означає, що в готовій страві вуглеводна складова буде значно меншою, ніж у сирих бобах. Більше половини вуглеводів становить неперетравна клітковина, вживання якої впливає рівень глікемії. Поживна цінність бобів будь-якого сорту не страждає у процесі приготування. Навіть консервований продукт зберігає не менше 75% вітамінно-мінеральної складової.

Калорійність готових страв вдвічі менша, ніж у сирому продукті. Завдяки такому перетворенню, продукт включається практично у всі дієти, спрямовані на зниження ваги. Квасоляні страви швидко і якісно втамовують голод і дозволяють зберегти почуття ситості на тривалий період. Особливо важлива ця якість продукту для діабетиків другого типу, що страждають надмірною масою тіла.

Квасоля при цукровому діабеті 2 типу використовується як природний і безпечний спосіб позбутися зайвих кілограмів у вигляді відкладень жиру. Зменшення жирової тканини пропорційно збільшує чутливість організму до інсуліну, тобто знижує інсулінорезистентність. Абсолютні протипоказання до вживання будь-яких рослинних продуктів із сімейства бобових – це загострення хронічних захворювань ШКТ (шлунково-кишкового тракту). Насамперед, виразкової хвороби та запалення слизової оболонки шлунка (гастриту).

Релятивними (відносними) протипоказаннями є:

  • літній вік;
  • хронічний метеоризм (інтенсивне газоутворення);
  • відкладення кристалів сечової кислоти (подагра).

Боби та стручки квасолі забороняється їсти у сирому вигляді.

Поради щодо вживання квасолі

Правильне вживання квасоляних страв включає обробку бобів кулінарним способом гасіння, варіння, парою. Легким і швидким способом приготування є гасіння мультиварки, що дозволяє зберегти максимальну кількість цінних речовин. Рекомендована норма становить: однокомпонентні квасоляні страви – двічі на тиждень (по 150–200 гр. на порцію), як один з інгредієнтів у багатокомпонентних стравах – 4–5 разів на тиждень (по 50–80 гр.).

Найкраще бобові культури поєднуються з овочами (морква, цибуля, кабачки, капуста). При інсулінозалежному (1 типі) діабету раціон складається згідно з щоденно допустимою кількістю ХЕ (хлібних одиниць). Щодо квасолі, приймається 100 гр. сирої квасолі – це 5 ХЕ, приготовленої – 2 ХЕ.

Перед приготуванням сухі боби слід залити холодною водою з додаванням солі на 4-8 годин. Це допоможе знизити побічний ефект від вживання (метеоризм) та прискорити процес приготування їжі. Стручкова квасоля готується швидше та простіше. Крім того, саме цей сорт вважається найкориснішим при діабеті. Поширеним народним засобом від діабету є стулки стручкової квасолі.

Квасоля при діабеті 1 і 2 типу (стулки, стручки), користь для діабетиків

При діабеті допускається вживання замороженого продукту

Приклади рецептів народної медицини

Як протидіабетичні ліки, в домашніх умовах готують відвари та настойки:

  • Висушити та розламати стручки. 6 столових ложок стулок від стручків заварити 750 мл окропу. Витримати щонайменше 4 годин. Отриманий настій поділити на два дні. Пити три рази перед основними прийомами їжі (сніданок, обід, вечеря). Курсова терапія становить 21 день.
  • Сухі кореневища лопуха, чорничне листя та квасоляні стулки змішати в рівних кількостях. Заварювати суміш слід окропом у пропорції 1:10. Збір проварити на слабкому вогні чверть години, потім перелити термос і витримати 4-6 годин. Відфільтрувати рідину. Відвар приймати до їди по 100 мл.
  • Висушені стулки розфарбувати, взяти 4 ст. ложки сировини, і залити окропом, в обсязі 800 мл. Варити на водяній бані 10-15 хвилин|мінути|. Процідити рідину, віджати стулки. Приймати по 100-150 мл на прийом три рази на день разом з їжею.

Подрібнені стулки рекомендується додавати в овочеве рагу.

Кулінарні рецепти для діабетиків

Квасоля в кулінарії для хворих на діабет використовується як гарнір, основне білкове джерело або інгредієнт у складі багатокомпонентної страви. Приготування їжі має відповідати основним правилам діабетичної дієти: не використовувати кулінарну їжу обробку за допомогою смаження, обмежити сіль, дотримуватися балансу нутрієнтів, контролювати кількість калорій та розмір порції.

Для приготування бобів та інших страв для діабетиків рекомендується доповнити арсенал кухонних приладів мультиваркою. Будь-який рецепт допускається адаптувати під конкретного пацієнта з урахуванням його смаку та характеру перебігу хвороби.

Салат із крабовим м'ясом

Для приготування смачного та подвійно корисного при діабеті салату потрібно:

  • Консервована квасоля (червона) – 1 банк.
  • “Крабові палички” (сурімі) – 200 гр.
  • Часник – 4-5 зубчиків.
  • Томати – 3-4 шт.

Помідори та сурімі нарізати довільно, часник видавити через прес. З консервів злити розсіл. Змішати усі інгредієнти. Для заправки: йогурт натуральний йогурт – 1 баночка, сік лимона – 2 ч. ложки, соєвий соус – 1 ч. ложка, перчик – на кінчику ножа. Добре перемішати всі складові та заправити салат. За бажанням можна додати рубаний кріп.

Кислі щі з червоною квасолею

При цукровому діабеті картопля відноситься до лімітованих продуктів, тому в традиційному капусті з квашеної капусти його може замінити квасоля (свіжа або консервована). Свіжу необхідно попередньо замочити і відварити три чверті години. Воду злити. Зварити курячий бульйон. На каструлю об'ємом 2 л достатньо буде одного стегенця. У бульйон викласти 350 гр. квашеної капусти і варити близько півгодини на слабкому вогні.

Далі додати одну терту моркву, одну нашатковану півкільцями цибулину, один солодкий перець, нарізаний кубиками, та 2–3 помідори (форма нарізки значення не має). У щи покласти перець чорний (горошком), лист лавра, посолити. Варити близько 10 хвилин. Викласти вміст консервів або відварені боби, прокип'ятити кілька хвилин і вимкнути. Дати настоятись чверть години.

Квасоля при діабеті 1 і 2 типу (стулки, стручки), користь для діабетиків

При подачі посипати корисною для діабетиків зеленню

Гостра закуска або гарнір

Для закуски необхідна заморожена стручкова квасоля (300 гр.), часник (3 зубки), морква (1 шт.), олія гарячого віджиму (3 ст. л.), суміш перців або приправа для корейської моркви. Стручки висипати на сковорідку, додати води, гасити до готовності. За 5 хвилин до закінчення додати терту моркву. Теплі овочі та стручки викласти в миску, присмачити спеціями, видавити часник, перемішати. Масло оливи розжарити на сковороді та одразу залити закуску. Дати просочитися заправкою кілька годин. Їсти можна в гарячому та холодному вигляді.

Ситна вечеря в мультиварці

Одне філе курячої грудки порізати невеликими шматками, посолити, поперчити. Відварити 150 гр. квасолі білого чи червоного сорту. Півкіло капусти нашаткувати і перетерти з сіллю. Одну моркву подрібнити на тертці, одну цибулину довільно нарізати. Скласти всі компоненти у чашу мультиварки, додати 1,5 ст. ложки томатної пасти, трохи оливкової олії гарячого віджиму, сіль та спеції. Добре перемішати. Встановити на приладі програму “гасіння”, готувати годину.

Підсумки

Вживання бобів при діабеті допоможе скоригувати рівень цукру, нормалізувати холестеринемію, стабілізувати психоемоційний стан. Багатий вітамінно-мінеральний склад продукту сприяє зміцненню імунітету, високий вміст клітковини дозволяє налагодити травні та обмінні процеси. Страви з квасолі будуть не тільки корисні, але й урізноманітнять меню.

EuroMD
Додати коментар