Торт для діабетиків: рецепти з фото, особливості приготування

Фундаментом успішної терапії цукрового діабету є здорове харчування. Щоденне та довічне дотримання дієтичного раціону дає можливість керувати станом та контролювати хворобу. Основна умова дієтотерапії – ліквідація з меню швидких (простих) вуглеводів, до яких належать:

  • Моносахариди (глюкоза, галактоза).
  • Дисахариди (цукроза, лактоза, мальтоза).

Достатньо вони містяться в кондитерських виробах фабричного виробництва. Тістечко, морозиво, солодкий пиріг або торт для діабетиків входять до категорії заборонених продуктів. У раціоні хворого 1 типом діабету дозволяється мізерна присутність солодощів, оскільки є можливість усунути гіперглікемію за допомогою інсуліну.

Дієта при 2 типі захворювання не допускає жодних потурань. Вимушена відмова від більшості гастрономічних радостей негативно відбивається на психоемоційному стані. Тому важливою частиною меню діабетика є альтернативна випічка, десерти та кондитерські вироби.

Постулати приготування діабетичних десертів

Незважаючи на те, що у спеціалізованих відділах супермаркетів можна придбати кондитерські вироби для людей із цукровим діабетом, медичні фахівці радять готувати їх самостійно. У складі покупних тортиків можуть утримуватися шкідливі ароматизатори та барвники, неякісні замінники цукру. За умови домашнього приготування десертів завжди можна бути впевненим у безпеці кондитерського виробу. Перед тим, як освоїти приготування діабетичних тортів на практиці, слід вивчити теоретичну частину, тобто правила вибору продуктів.

Яйця

Вживання яєць у раціоні діабетика підлягає обмеженню. Насамперед, це пов'язано з наявністю супутнього діабету атеросклерозу. Рекомендується не більше 2-3 курячих яєць на тиждень. У десерти дозволяється додавати 1-2 курячі яйця за умови відмови від інших яєчних страв.

Торт для діабетиків: рецепти з фото, особливості приготування

Більш корисними є яйця перепілки, їхня тижнева норма становить 10–15 штук.

Жири

Встановлена норма тваринних жирів (вершкового масла) для хворих на цукровий діабет – від 10 до 15 грамів (1–1,5 ст. ложки). Інша частина жирів, що надходять в організм, підлягає заміні рослинними оліями. Це стосується кондитерських виробів. При приготуванні слід правильно розрахувати співвідношення продуктів. Діабетологи не радять використовувати замість вершкового чи олії маргарин. Цей продукт, здебільшого, містить токсичні трансжири, що руйнують структуру клітин.

Важливо! Забороняється вживання гідрогенізованих (повністю штучних жирів), виготовлених на основі пальмової олії, незважаючи на її рослинне походження.

Цукор

Для діабетика цукор у натуральному вигляді – це гіперглікемічна бомба. Додавати в торти цукровий пісок чи пудру категорично забороняється. Щоб надати виробу солодощі, необхідно використовувати замінники цукру. Перевагу слід віддати натуральним продуктам:

  • Кленовий сироп. Глікемічний індекс (ГІ) сиропу становить 54 одиниці, багатий на мікроелементи, містить антиоксиданти.
  • Фруктовий цукор чи фруктоза. ГІ = 20. У два рази солодша за глюкозу. У процесі переробки фруктози організмом не бере участі інсулін, тому препарат дозволено діабетикам. Однак необхідно враховувати, що доставка в клітини харчування, отриманого із фруктового цукру, без інсуліну не обходиться, тому захоплюватися фруктозою не слід.
  • Сироп агави. Належить до продуктів із низьким ГІ – 16 одиниць, але має високу калорійність – 310 ккал. Додавати сироп потрібно обережно.
  • Кокосовий сироп. Має ГІ 35 одиниць.
  • Мед. Глікемічний індекс від 32 до 54 залежно від сорту. Продукт бджільництва має високу енергетичну цінність, може викликати алергічні реакції.
  • Глікозид з листя рослини стевії. Не відноситься до справжніх цукрів, калорійність та ГІ нульові. Є ідеальним інгредієнтом для виготовлення десертів без цукру. Випускається у трьох формах: порошок, екстракт та стевіозид.

При приготуванні тортів та тістечок необхідно правильно розраховувати норму цукру у перерахунку на цукрозамінники. Фруктози потрібно вдвічі менше.

Торт для діабетиків: рецепти з фото, особливості приготування

Еквівалент стевії у співвідношенні до цукру (таблиця)

Борошно

Найпопулярніше високосортне пшеничне борошно входить до списку продуктів, заборонених при діабеті. Вона має високу калорійність (333 ккал) та глікемічний індекс (85). Діабетичний десерт з використанням муки можна приготувати з інших різновидів:

  • Гречана. Найкорисніше борошно за вмістом вітамінів В-групи. Збагачена магнієм та цинком. ГІ = 50.
  • Льняна. Має найменший калораж (270 ккал).
  • Вівсяна. Глікемічний індекс дорівнює 45. У складі є цинк, залізо.
  • Житня. На її основі виготовляється більша частина випічки для хворих на діабет. Містить рекордну кількість клітковини, мінеральні речовини, має низький ГІ (40 одиниць).

Інші продукти

Начинку (прошарок) і крем для тортів готують на основі знежирених або з низькою жирністю молочних продуктів (вершків, сиру, сметани, йогурту, сирів «Рікотта», «Адигейський легкий»). Як смакова і вітамінна складова використовуються ягоди, горіхи, фрукти, дозволені діабетикам. Для десертів з какао рекомендується використовувати порошок без домішок (стіки 3 в 1 і какао-напій забороняються).

Варіанти діабетичних тортів

Головне правило вживання діабетичних десертів – не скупитися. Одноразово дозволяється з'їсти шматочок торта, вагою трохи більше 200–250 грамів.

«Творожно-фруктова ніжність»

Починати практикуватися у приготуванні діабетичних десертів, краще, з найпростішого. Тортик без випічки є застиглою масою на основі сиру і желатину. До складу рецепту входять:

  • Сир (з жирністю 2% або знежирений) – півкіло.
  • Йогурт натуральний – одна коробочка (125 гр.).
  • Фруктовий цукор/стевіозид – 200 гр. / 0,5 ч. ложки.
  • Желатин харчовий – 1 пакетик (30 г) або 2 шт. по 15 грн.
  • Персики, абрикоси, нектарини.

Желатин на годину залити склянкою води (не окропом!) температура має бути кімнатна. Сир пробити блендером, додати фруктозу (стевіозид) та йогурт і пробити ще раз. Акуратно ввести у сирно-йогуртову масу желатин – це основа. З фруктів видалити кісточку, нарізати півкільцями.

Форму (миску або глибоку тарілку) вистелити харчовою плівкою. Укласти шар фруктів щільно друг до друга. Вилити частину основи, укласти ще шар фруктів, додати залишки основи та знову щільно укласти шматочки персиків, абрикосів та нектаринів. Поставити ємність у холодильник на кілька годин. Після застигання перевернути форму на тарілку та зняти плівку.

«Черничний блюз»

Представлений рецепт з фото містить:

  • Борошно (житнє) – 1 склянка.
  • Яйця перепелині/курячі – 5 шт. /1 шт.
  • Фруктоза – 5 г. л.
  • Олія оливи – 3 ст. л.
  • Йогурт (грецька без добавок) – 2/3 стаканчика (80 мл).
  • Розпушувач – 1 порційний пакетик.

Крем готується з наступних компонентів:

  • Сир “Рікотта” – півкіло.
  • Порошок стевії/стевіозид – 1 ст. л. / 0,5 ч. л.
  • Вершки та сметана (з жирністю 10%) – 200 гр. та 100 гр.
  • Желатин харчовий (листовий) – 15 гр.
  • Ягоди (чорниця) – 150 гр.

Усі компоненти для тіста змішати, вимісити не надто круте тісто, поставити його відпочити у холодильник. Через півгодини розподілити тісто у формі для випічки, змащеною вершковим маслом, наколоти. Випікати близько півгодини, остудити. Желатин замочити, дати постояти чверть години. Далі потрібно приготувати крем. У підігріті вершки додати віджатий желатин і перемішати лопаткою до повного розчинення. Інгредієнти для крему (крім ягід та желатину з вершками) збити міксером.

Отриману масу розділити на дві частини. Чорницю подрібнити блендером і додати до однієї із двох порцій крему. Влити обидві частини крему вершки з розчиненим желатином. На основу із тіста по черзі виливати білий та фіолетовий крем. Зубочисткою або дерев'яною шпажкою провести кілька ліній для гарного малюнка. Щоб тортик добре застиг, витримати у холодильнику.

Торт для діабетиків: рецепти з фото, особливості приготування

Перед подачею прикрасити свіжими ягідками чорниці Порада! Використання силіконової лопатки для перемішування продуктів дозволить зберегти легкість сирно-сметанной маси.

“Шоколадна фантазія з білковим кремом”

Цей рецепт торта для діабетиків включає каву та какао-порошок. Кава використовується мелена, її необхідно попередньо зварити, і остудити. Ванілін не можна замінювати ванільним цукром. Список компонентів для тестування:

  • Борошно (кукурудзяне) – 100 гр.
  • Порошок какао – 4 ст. л.
  • Яйця перепілки – 5 шт.
  • Цукор фруктовий – 2 ст. л.
  • Вода – 300 мл.
  • Розпушувач кулінарний – 10 гр. (1 пакетик).
  • Сіль – на кінчику ножа.
  • Олія оливи – 1 ст. л.
  • Ванілін – 1 ч. л.
  • Кава – 60 мл.

Збити віночком яйця, воду, каву, ванілін, олію, фруктовий цукор. До отриманої маси додати попередньо змішані какао, розпушувач, борошно, сіль. Добре перемішати і вилити в змащену олією форму для випічки. Випікати при температурі 175 ° С до готовності. Готовий виріб вийняти з форми, розрізати вздовж на два однакові кола (коржа). Просочення: будь-який діабетичний джем – 3 ст. л., вода кип'ячена кімнатної температури – 200 мл. Розвести джем водою і рівномірно полити (просочити) обидві половинки охолодженого виробу з тіста.

Для крему потрібно:

  • Білок курячого яйця – 3 шт.
  • Вода – 100 мл.
  • Лимон чи апельсин – 1 шт.
  • Какао-порошок – столова ложка.
  • Фруктоза/порошок стевії/стевіозид – 150 гр. /1 ст. л. / 0,5 ч. л.

Білки збити як для приготування безе. З води та фруктози зварити сироп. З'єднати збиті білки та сироп і обробити масу міксером ще раз. Додати сік одного апельсина або лимона (2 ст. ложки), какао і продовжити збивання ще кілька хвилин. Викласти частину крему на нижню половинку торта, розподілити по всій поверхні, накрити другою частиною. За допомогою кондитерського мішка осадити на торт трояндочки або будь-які фігурки. Можна просто змастити кремом і зверху посипати товченими горіхами (фундуком, волоськими горішками, мигдалем, арахісом).

Торт для діабетиків: рецепти з фото, особливості приготування

Готовий торт на пару годин прибрати у холодильник

Додатково

В інтернеті можна знайти чимало пропозицій щодо виготовлення та продажу тортів, у тому числі діабетичних. Замовити торт з доставкою додому не важко. Однак 100% гарантії, що як інгредієнти використані тільки дозволені діабетикам продукти, на жаль, немає. Після вживання десерту, виготовленого не за правилами, можливе підвищення цукру в крові та погіршення самопочуття. Безпечніше приготуватиме смачну страву самостійно з дотриманням усіх рекомендацій.

EuroMD
Додати коментар